Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   270 / 4000
(#) MolnarG válasza hapro hozzászólására (») Aug 13, 2008 /

Most nézem, hogy van tda2030 as fórum is majd ott jobban utánnaérdeklődök. Köszi a segítséget . Még azt azért megkérdeznám, hogy tápoknál a pufferkondikat, hogyan szokták méretezni?
(#) Csaplar hozzászólása Aug 14, 2008 /

Sziasztok!

Lenne egy nagyon amatőr kérdésem.
Ha tudom azt, hogy az általam bütykölt készülék 230mA eszik, akkor hogyan kell precizen kiszámolni, hogy pl. egy 9V-os kis akksiról mennyi ideig tud üzemelni?

Köszi és bocs a hülye kérdésért!

Üdv
(#) Rafaell hozzászólása Aug 14, 2008 /

Sziasztok! Egy olyan alcatel mobiltelefon töltőt szeretnék szétszedni, amin nincsenek csavarok.
Ennek a burkolatnak is van valami trükkje vagy ragasztva lehet vagy pattintós?
/Esetleg verjem szét kalapáccsal?/ Mert jó volna meghagyni így dugasztáp formájában.
(#) Medve válasza Rafaell hozzászólására (») Aug 14, 2008 /

Hello, ragasztott lehet, én lefűrészeltem a tetejét... Óvatosan igy szét lehet szedni.
(#) lamalas válasza Csaplar hozzászólására (») Aug 14, 2008 /

Udv,

Ez attol fugg, hogy mekkora az akksi kapacitasa. Tegyuk fel (az egyszeruseg kedveert), hogy a 9V-os akksi 2300mAh-as, azaz elvileg 2300mA-al terhelve max. 1ora hosszat mukodokepes az akksi. Ha te csak 230mA-al terheled, akkor elvileg 10ora hosszat birja. Kepletekbe ontve:

ha
Q - az akksi kapacitasa
t - az ido
I - az aramerosseg

akkor

t = Q/I

tehat ismerni kell hozza az aramerosseget amivel az akksit terheled (ez ismert) es tudni kell, hogy mekkora az akksi kapacitasa.
(#) nÁnÁ hozzászólása Aug 14, 2008 /

Hello!

Lenne egy egyszerű kérdésem, van egy régi 160VA-es 24V-os trafóm, amit a labortápomban szeretnék használni. Működik tökéletesen, csak elég rozsdás, szeretném lefesteni. Itt jön a kérdés, hogy ha simán lefestem egy zománcfestékkel, akkor a tekercsek külső burkolatát is le lehet festeni? A vasmagot gondolom le lehet festeni, annak nem lehet baja abból.

Kösz előre is!

Üdv. Balázs
(#) csikosgabi hozzászólása Aug 15, 2008 /

Sziasztok megépítettem ezt a kapcsolástLink
Gyönyörűen működött eslőre.Véletlen aztán fordítva kötöttem be a tápot és megbolondult össze vissza kapcsolgatott.Mivel két IC van a rajzba így mind kettőt ki akartam cserélni de csak egy csere ic-m volt.Beletettem az eggyik helyére és megint műkődött (egy darabig).Meg néztem a tápfeszt és 12 helyett 20 voltot kapott mivel ilyen kis változtatható feszültségű dugasztáppal próbáltam.Pedig a 12voltots álláson volt.
Szerintetek mi a bűnös:a fordított pol.vagy a tápfesz.Most veszek bele majd egy pár új ic-t meg rendes tápot akkor szerintem jónak kell lennie.
(#) Medve válasza nÁnÁ hozzászólására (») Aug 15, 2008 /

Ha nincs hozzáértő ember, akkor mondom én: Általában a festékek némi fémet tartalmaznak, ez nem sok vizet zavarhat, de célszerű előtte belakkozni, ami viszont jó szokás és aztán festeni. Mártsd az egészet csónak, vagy parkettalakkba, az impregnálja rendesen...
(#) proli007 válasza csikosgabi hozzászólására (») Aug 15, 2008 /

Hello!

Sajnos, mind két dolog problémát szokott okozni. A CMOS-nak maximum 15V a tápfeszültsége.
Az egyszerű dugasztápokban nincs szabályzó, és mert a trafó feszültségesése is magas, legfeljebb névleges terhelésén adja ki a ráírt feszültséget. Ha itt a relé nincs behúzva, az IC szinte semmit nem eszik és a kondi csúcsra töltődik.
Egyszerűbb lett volna, még egy háromlábú stabit belevariálni. (Lehet olcsóbb is lett volna)

üdv! proli007
(#) csikosgabi válasza proli007 hozzászólására (») Aug 15, 2008 /

tehát ha rakok bele új és IC-t és norm.lessz a tápfesz.akkor minden ok,
(#) proli007 válasza csikosgabi hozzászólására (») Aug 15, 2008 /

Hello!
Természetesen, persze ha előzőleg működött a dolog
üdv! proli007
(#) Csaplar hozzászólása Aug 15, 2008 /

Sziasztok!

Szeretném megépíteni a mellékelt taps kapcsolót, amelyet a BSS honlapján találtam.

Egy éjjeli lámpát szeretnék vele kapcsolgatni.

Azt szeretném megkérdezni, hogyan lehetne azt megoldani, hogy a lámpa ne csak felvillanjon, hanem a követklező kapcsolásig égve is maradjon?

Valamint 5V-os relé nem elég hozzá és akkor elég lenne a bementre is csak 5V, nem?

Köszi és üdv.
(#) proli007 válasza Csaplar hozzászólására (») Aug 15, 2008 /

Hello!

Elvileg ennek úgy kellne működnie, mert a két középső tranyó, egy bistabil multivibrátort alkot. Lehet azzal van valami gond.
- Próbáld meg billegtetni, hol az egyik, hol a másik tranyó kollektor-eitter pillanatnyi rövidrezárásával. Utána mindíg abban az állapotban kell maradnia, amibe billentetted. (egyik tranyó kollektor feszültsége mindig fent, a másiké lent van és vica verse)
- Ha így már működik, esetleg próbálj összeállítani egy NE555-ösből egy ütemadót (1..2sec-ra) és a két 47nF-os kondit az IC 3. lábára kötve billegtetni az áramkört. (nem kell tapsikoli)

5V tápfesz esetén, lehet, hogy a munkapontokat újra kell számolni. De az első tranyóét biztosan. A 2.2Mohm-ot csökkenteni kell, míg a tranyó kollektorában közel a féltápfesz nem mérhető.

üdv! proli007
(#) googa hozzászólása Aug 15, 2008 /

Sziasztok! Van olyan IC, ami NOT kapukat tartalmaz, melyik ez például? Vagy csak olyan van, ami NOR kapukat tartalmaz és kénytelen vagyok ezzel NOT kapukat létrehozni? Köszi!
(#) totti91 válasza Csaplar hozzászólására (») Aug 15, 2008 /

ez a kapcsolás csettintéskor behúzza a relét és amikor újra csettintesz(tapsolsz) akkor elengedi ha jól emléxem mert ezt a gyakorlati tanárom csinálta és láttam nálla működni illetve szerintem 12Vos relé kell hozzá és olyan ami elbírja az éjjeli lámpa áramfelvételét
(#) proli007 válasza googa hozzászólására (») Aug 15, 2008 /

Hello!

A NOT az egy egyszerű inverter. CD40106 SN7404...

üdv! proli007
(#) nÁnÁ válasza Medve hozzászólására (») Aug 15, 2008 /

Hello!

Köszi a választ, a vasmagot lefestem majd, a tekercseket meg meglátom, ha tudok szerezi lakkot akkor lelakkozom, ha nem szerzek, akkor pedig úgy hagyom ahogy van, mert azok nem annyira csúnyák, elég szép állapotban vannak, a vasmag viszont elég rozsdás, így azt biztos festeni kell, ezért gondoltam a tekercsek lefestését is, hogy szépen nézzen ki az egész. Majd meglátom, mi lesz.

Üdv. Balázs
(#) totti91 hozzászólása Aug 15, 2008 /

az lenne kérdésem hogy ezt a digitális hangerőszabályzót szeretnék sztereoba megcsinálni viszont az a gondom hogy a nyomógomb amim van az alap állásban úgy zár mint a piros viszont amikor lenyomom akkor pedig mint a zöld és ez szerintetek torzítani fog?..vagy eggyáltalán működni?
(#) titi válasza totti91 hozzászólására (») Aug 15, 2008 /

Hali!
Azon két-két láb, amit pirossal kötöttél össze, alapból össze van kötve, és amit zölddel rajzoltál, ott záródik az áramkör.
Magyarán ez csak egy sima, egy áramkörös nyomógomb, csupán 4 lába van, amiből 2-2 ugyan az. Remélem érted, mire gondolok.?

nyg.gif

(#) moktec válasza MolnarG hozzászólására (») Aug 15, 2008 /

Szia! Bocs, hogy beledumálok, de az előttem szolóval picit nem értek eggyet. Én nem adnék a stabil IC-nek 36 volt tápot, mert 99%-ék, hogy elszál. Ha megnézed a katalógusokat a 12V-s stab IC-k max tápja 35V. Tehát a trafó fesz ne legyen több 24V-nél, de inkább 20-22V. A pufferelt feszt úgy kapod meg, hogy a trafó feszt (pl:24V) megszorzod 1,41-el (tehát pl: 24V X 1,41 = 33,8V) Tehát a puffer kondin kb 33,8-34V lessz. A puffer kondit úgy a szerencsés, ha legalább egy 30%-al nyagyob feszre méretezed. Tehát jelen esetben ninimum 40V-s kondit használj, de az sem baj, ha nagyobb (pl:50V-s) Ha a Tápfesz több mint 35V, tehát a trafód nagyobb 24V-nél, akkor inkább áteresztő tranzisztoros stabilizátort használj a +12V-nek (1 tranyó + 1 zéner + 1 ellenálás) mivel ennek a tranyó által "kibírt" max feszültséget adhatsz. Stabil IC-s megoldásnál, az a szterencsés, ha a kimeneti fesz (jelen esetben 12V) max másfél szeresét adod neki a bemenetre. Igaz kibírja a nagyobbat is (max 35V) de iszonyatosan melegszik. Ha meg jól méretezed, akkor lehet hűteni sem kell a stba IC-t. Egyébként a TDA 2030-at szem szerencsé max tápfeszen járatni, ugyanis gyakram (egyéb magyarázat nélkül) elszál. A TDA-t is max háromnegyed tápon használd. Persze a Te dolgod. Üdv tibi
(#) totti91 válasza titi hozzászólására (») Aug 15, 2008 /

igen értem és tudom csak az a lényeg hogy ezt az áramkört megépítem kétszer de a nyomógombok közösek,a képen illusztráltam hogy mit szertnék kérdezni: S1 és S2 közös és mint írtad hogy egy áramkörös és "piros" mindig zárva van így 7es láb 7essel 2es pedig 2essel lesz összekötve és hogy nem fog e ez bezavarni lehet hogy még mindig nem túl érthető hogy mit akarok mindani

szerk.:véletlen kétszer küldtem el ugyan azt a képet..megkérném valamelyik moderátort hogy törölje az egyiket..előre is köszönöm
(#) totti91 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 15, 2008 /

köszönöm a választ akkor megtervezem a nyákot
(#) googa hozzászólása Aug 15, 2008 /

Sziasztok! Mitől purcanhatott meg a 4:16 demux-om második nyolc kimenete? Egy ideig szépen villogtatta a ledeket, amiket a PIC kódolt be neki, aztán egyszer csak megállt a fele. Nagyon 'esd' érzékeny, vagy mert nem tettem előtét ellenállást a ledekre? De akkor az első nyolc miért működik? Vagy ez teljesen normális, hogy így eldobja magát egy ilyen alkatrész? Nem raktam rá fordított polarítást, az tuti... Az a baj, hogy hétvége van és nincs másik, h kisérletezhessek, Székesfehérváron, meg nincs nyitva semmi ilyesmi bolt hétvégén.
(#) Medve válasza googa hozzászólására (») Aug 15, 2008 /

Hello, nem csak a "D" bemenet szakad le? (bár akkor csak a felső 8 menne, de azért nézd meg...) Ha az oké, akkor valami belső hiba keletkezhetett, de azok az előtét ellenállások azért kellenek!! 74154?
(#) djalienecske hozzászólása Aug 16, 2008 /

Helló
Csak azt szeretném megkérdezni hogy mennyire számít az ElKó-nál hogy hány voltosak ... pontosabban egy 12voltos áramkörbe belerakhatok egy 25voltos kondit is ha csak épp az van kéznél .. ?
(#) sprofan válasza djalienecske hozzászólására (») Aug 16, 2008 /

Természetesen igen. Arra kel ügyelni, hogy a maximális feszültség amit kaphat az elkó, annál legalább egy fokkal nagyobb feszültségűt vegyünk. Tehát 12V esetén minimum 16V-osat. De akár 300V-osat is tehetsz rá ha úgy hozza a kedved
Mert egy 12V-os áramkörben egy 300V-os elkó soha nem fog 300V-ra feltötődni.
(#) djalienecske válasza sprofan hozzászólására (») Aug 16, 2008 /

Nagyon szépen köszönöm
(#) Bedy hozzászólása Aug 16, 2008 /

Adott 2db hálózati adapter aminek a kimeneti feszültségét 3-12V ig lehet szabályozni, a multiméterem mind a 2-nél 2szeres feszt mér akárhova kapcsolom az adaptereket meg mindha egy 12V os prociventillátort is gyorsabban pörgetne.(jóval hangosabb mint Anno a gépben )
Ja és az AC/DC közötti kapcsolóra ügyeltem, egy 9V-os zsebtelepnél pedig 9V ot mér rendesen.Bár a Multi sem egy mai csóka de még sztem jó.
Mi lehet a baj ????
(#) szamóca válasza Bedy hozzászólására (») Aug 16, 2008 /

Próbáld meg terhelten mérni. És lőn v....
A puferelkó 1,41X trafó feszültségét méred, terheletlen, üresjárati állapotban. Az egyszerübb dugasztápokban nincs stabilizátor elem.A komolyabbakba már tesznek egy L200-ast, vagy hasonlót
(#) zolee1209 válasza Bedy hozzászólására (») Aug 16, 2008 / 4

Ha a névleges terhelőárammal terheled a dugasztápokat, akkor beáll a névleges feszültség közelébe a kimeneti feszültség. Nekem is voltak ilkyen "stabilizálatlan" dugasztápjaim, mind olyan volt, hogy terheletlenül magasabb volt a kimeneti feszültsége! Pl.: névleges 12V-nál olyan 14-16V-ot mértem típustól függően! Szerintem nincs semmi gond az adaptereiddel! :yes:
Szerk.: És ha a 9V-os elemet 9V-nak mérted, akkor a multimétered is működőképes!
Következő: »»   270 / 4000
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem