Fórum témák
» Több friss téma |
3 db ilyen sorbakötött ledhez tökéletes választás... A lámpád tápja meg 160 mA-es.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2025
LED-es égők 230V-nál nagyobb feszültségenHello!Nekem van több különböző ledes égőm, de pl. van egy fajta, amit Aliról vettem még vagy 7-8 éve. Tökéletesen működtek a korábbi házban, majd nyáron elköltöztem és az eddig megszokott átlag 221-226V helyett itt rendszeresen 235-240 volt között van a feszültség és (gondolom) emiatt már az ötödik ilyen égő megy tönkre pár percnyi használat alatt. 1-2-ben még látható a kiégett led, ám ha azt kicserélem egy másikból kiépítettre, akkor sem megy. A többség villogni kezdett elsőként, majd 10-20%-os fényerővel ment még egy picit és utána már sehogy. A ledeket nem tudom kimérni egyikben sem, mert valószínűleg nagyobb feszültségűek (majd később keresek egy megfelelő trafót, mert 9V elemeket nem sűrűn használok már). Viszont az furcsa, hogy kiforrasztott leddel is megy tovább ugyanolyan halványan. Akkor kár is tovább próbálkozni, akkor a jelöletlen SMD kondi mehetett ki, aminek így nem tudom meg az értékét? Annyira nem vagyok szaki, hogy minden alkatrészt ismerjek benne, egy teljesítménytranzisztor egy hasonló méretű 4 sarkán 1 lábbal rendelkező másik alkatrész DB1 paneljelöléssel, majd 3 ellenállás és 1 kondi van mindössze benne. Ezek nem "elfáradtak", mert volt ami csak tartalék volt és volt ami 7 éven át rendszeresen működött, itt mégis egyformán mennek tönkre percek alatt. Emellett kaptam ismerőstől több hibásat, hátha valamennyit meg tudok menteni, de többségükben nem látszik kiégett led, az elkók sem púposak, azokkal mi lehet a probléma? (Szintén nem mérhetőek ki, tehát azokhoz is 9V-ra lesz szükség.) A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2025
Akár 36V-os ledek is lehetnek: https://www.aliexpress.com/item/1005006144188561.html
Épp most szedtem szét egy IKEA 11W-os gömböc lámpát az pl 2 "körös", a külső körben 9V-os ledek vannak, a másik belső kisebb körben 18V-os ledek, ilyet sem láttam még.
Szia! Egy ilyenem van itthon: 1N4002 dióda. Ez jó lehet nekem a teszhez 9V-os elemmel? Köszönöm! G.
Te itt egy diódát mutogatsz, Uniman meg egy 9V-os elemet meg egy 100 ohm-os ellenállást írt..
Pontosan! Az efféle kérdésekre mit is lehetne válaszolni... Az meg, hogy egy "elektronikus"-nak ne legyen kéznél egy száz ohm körüli ellenálása (vagy más értékű, amiből összerakható a 100 ohm) !
Legyen akkor egy csak 9V-os elem minden nélkül, de az elem legyen lemerülőfélben...
Nem. Csak agyoncsapnád vele a (még) jó LED-et is, hiszen az áramot továbbra sem korlátozná semmi.
A 9V-os elem jó lesz, és szerezz egy párszáz Ω-os ellenállást (220-330). Azt bármalyik szálba (akár a negatív, akár a pozitív) sorbakötve már tudod ellenőrizni a LED-eket. Ha 6V-os a LED, akkor így alig 10mA jut rá, ha 3V-os akkor a duplája. (Ha 330Ω az ellenállas. Ha 220-as, akkor több, de jó az is). Arra pont elég, hogy kis fénye legyen -ha jó. Ha nem jó, akkor továbbra sem világít. A hozzászólás módosítva: Vas, 10:37
Még írhatnánk, hogy ellenállás a vasaló, hajszáríó, grillsütő, izzólámpa...stb.
Na, most megmértem a hajszárítót: 52,2Ω (hidegen), amikor a fűtőszál is be van kapcsolva. A LED teszteléséhez jó lehetne (ha nagy teljesítményű, ha 115mA-t is jól bír a 3V-os, 57mA-t a 6V-os), de nyűgös. Kónnyebb talán egy említett ellenállást szerezni. Könnyebb bánni vele -és az kis LED-ekhez is jó lesz.
A hozzászólás módosítva: Vas, 11:38
Sziasztok! Időközben szereztem ellenállásokat, ha minden igaz, akkor van 1 db 330 Ohm-os, 1 darab 270 Ohm-os és 3 darab 300 Ohm-os. Eszembe jutott, hogy van a pincében egy akksi, amire rámértem és 10.07 V-ot tud elvileg. Segítsetek kérlek, hogy ehhez melyik ellenállást kell bekötnöm, hogy mérni tudjam a 6 V-os LED-et? Nagyon köszönöm! G.
Szia! Az egy darabosokkal próbálkozz.
Bármelyik megfelel. Legrosszabb esetben (ha véletlen mégis 3V-os lenne a LED), és a 270Ω-ost vennéd elő, akkor is (10,7-3)/270, azaz 28mA áram lesz. Ha 6V-os a LED, akkor 17mA.
De tényleg csak az egy darabbal, mert ha 3db van párhuzamosan, akkor az háromszor annyi áram. Nagyteljesítményű LED kibírja, de most csak tesztelni akarsz. (Az az akku már valószínűleg kidobandó lenne, ha így álltában 10,7V-on áll -de játszósnak, például most LED-et tesztelni épp jó. Most jó, hogy épp van.) A hozzászólás módosítva: Kedd, 19:33
Oké, szóval bekötöm a 330 Ohm-ost így elvileg kibírja a LED a 10.07 V-ot. Holnap neki megyek, aztán jelentkezem.
Igen, azt mondta az eladó bácsi, hogy ha azonos értékeket kötök práhuzamosan, akkor feleződik, harmadolódik az értéke. Azért adott így 3 darab 300-ast, mert 100 Ohm-ot szerettem volna venni. Köszönöm! G.
A 330-asra azért biztatnálak, mert már nem emlékszem, milyenek azok a LED-ek. Derengeni az is elég. De lehet, hogy 100Ω is jól megfelelne, nem emlékszem mar pontosan a LED-jeidre. De mindjárt visszébb olvasok.
Na, úgy látom a képeidből, hogy 108V/160mA, és összesen 18LED. Akkor 6V-osak perkop, és 160mA. Bírni fogja a tesztet. A hozzászólás módosítva: Kedd, 19:58
Az pont elég tesztre.
De a 100Ωis csak 47mA-t fog adni, ha 10,7V a táp, és 6V-os a LED. (10,7-6)/100. De először 330-al kezdenék. A hozzászólás módosítva: Kedd, 20:08
Sziasztok!
A teszt sikeres volt, 10 V feszültséggel, a 330 Ohm-os ellenállást alkalmazva szépen világítanak a LED-ek, már amelyik működik persze. A kettő, aminek van fekete pötty a tetején, az nem reagál, a többi működik. Nekem meglepő volt, hogy kettessével valahogy párba vannak kötve, tehát pl. az elsőre ráteszem a tápot, akkor a mellete levő is világít. Miként orvosolható legegyszerűbben ez a hiba, mit gondoltok? Nekem volt olyan elképzelésem, hogy mivel 4 sornyi LED van, azt az egyet, amiben a hibás LED-ek vannak azt kiveszem és a maradék három világítana. Bár a fényerő így jelentősebben csökken, de talán ez a legegyszerűbb. Köszönöm! G.
Ha "kiveszed" az oké, de akkor a lámpa már sehogy sem fog világítani...
De ha az egyik feketepöttyös led helyét átkötöd (akár egy óncsöppel a LED csip 2 kivetését -az egyik LED-nél is elég )...lesz 'világosság" Csak most vettem észre a 3C2B feliratot a LED panelon, tudjuk mit jelent: 3 sorban 2 párhuzamosan. A hozzászólás módosítva: Sze, 18:47
Bocsánat, ezeket a képeket már elküldtem az első hozzászólások között, bizonyára csak elkerülte a figyelmed! A fekete pöttyös ledeket ki kell szednem és úgy átkötni, vagy hová kellene az ón cseppet tennem? Köszönöm! G.
Idézet: „A fekete pöttyös ledeket ki kell szednem és úgy átkötni, vagy hová kellene az ón cseppet tennem?” Nem okvetlen kell leszedni -úgyis búra alatt lesz, úgy gondolom. A LED két végére (ahol mértél) is lehet forrasztani egy "derótdarab" két végét és át is van kötve. De ha lepiszkálod, úgy talán egyszerűbb a forrasztás. Ahogy neked könnyebb. Ha a kiiktatott LED helyére beforrasztasz egy-egy 33Ωot, akkor még jobb. Ha 6V a LED, és 160mA-es (es ha jól számoltam így hirtelen fejben) És most jön majd a szép rész: visszaragasztgatni a lencséket a jó LED-ek felé.. A hozzászólás módosítva: Sze, 19:12
Oké, azt hiszem értem. Szóval egy "drót darab" amiben be van iktatva egy ellenállás is. Igaz? A műanyag búra feltétlenül kell rá? Mi történik, ha azokat nem csavarozom vissza? Köszi! G.
Nem tudom, te fogod látni. De valószínűleg okkal volt rájuk ragasztgatva.
Próbáld ki, ha gondolod lencsék nélkül, ha úgy is jónak latod, akkor úgy marad. Ha ndm, akkor veszrl eporapidot (pl), aztan fel"pettyengeted". Ui: bagy most nem is a lencsékre, hanem a burára gondoltál? Azt is te fogod látni, szükséges-e neked. Nekem van olyan, amin teljesen átlátszó a búra. Hát, ha nem volna rajta, akkor sem bánnám. A hozzászólás módosítva: Sze, 19:20
Itt látod, ilyen műanyag búra van minden sorra rá csavarozva, illetve van egy komplett nagy búra az egész lámpának. Utóbbi természetesen kell, de a külön felcsavarozottnak nem látom értelmét. Esetleg ez valahogy szórja is a fényt? G.
Az "óncsöpp" az egy átkötés (0 ohm az ellenállása!)
A műanyag lencsék szétszórják a a LED fényét, anélkül pontszerűen fognak világítani! A hozzászólás módosítva: Sze, 19:43
Ezt most nem értem. Az oké, hogy az óncseppnek nincs ellenállása, de az előbb szs kolléga említette, hogy jó lehet, ha rakok be egy-egy ellenállást is. Ez most akkor kell vagy sem? Köszi! G.
A LED tápja áramgenerátorosnak tűnik. Max. 160 mA jön ki belőle...a feszültség meg annyi lesz, amennyi így "adódik"... Fölösleges az ellenállás, jobb lenne két ugyanolyan új SMD LED a hibásak helyet. De próbáld már ki végre az átkötéssel...
Bár valahogy a "matek" más tápfeszt sejtett...: 4 sor x 3 pár LED= 4 x 18V (3x6V) A hozzászólás módosítva: Sze, 21:18
Szia! Ha próbálod a lámpát, csak óvatosan! Nem mindegyik ilyen LED táp van galvanikusan leválasztva a hálózattól. Nehogy megrázó élményben legyen részed! A plexinek a ledek előtt érintésvédelmi szerepe is lehet a fény szórása mellett.
A hozzászólás módosítva: Sze, 21:21
Hello! Ha párhuzamos ágak is vannak, nem biztos hogy a rövidzár nyerő..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |