Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   853 / 856
(#) dara válasza kisninja hozzászólására (») Jan 27, 2025 /

Ha arrol a H tarifáról akarod tölteni az elektromos autód,miközben még a hőszivattyú is megy,az igencsak megemelt fogyasztást eredményez amit a szolgáltató észre fog venni.Pláne hamár van okosmérőd.Igaza van az elöttem szólonak ebből nagy balhé és sok büntetés keletkezhet.
(#) kisninja válasza dara hozzászólására (») Jan 27, 2025 /

Köszönöm a hozzászólásokat igazán segítőkészek Semmi elektromos autó semmi túlfogyasztás. Az arduino leprogramozása érdekel. A jogszabályokkal én is tisztában vagyok, már bánom hogy így fogalmaztam de tekintsük el ettől.
(#) B0nsh44 válasza mateatek hozzászólására (») Jan 27, 2025 / 1

Jó estét.

A "HardwareSerial.h" fájlt kell szerkeszteni.
Hozzá kell adni a következö sort "#define SERIAL_RX_BUFFER_SIZE 250"
Magát a fájlt az arduino cores mappájában lehet megtalálni, ami talán a "C:\Users\{username}\AppData\Local\Arduino" alatt található.
Portable verziót használok, ezért nem tudom biztosra merre van alap telepitésnél.

Fontos hogy csak addig legyen a fájl szerkesztve, amig feltöltésre kerül a LarduinoISP.
(#) Lamprologus válasza kisninja hozzászólására (») Jan 28, 2025 /

Programoztál már uno-t, vagy más mikrovezérlőt?
Meg tudod építeni az áramkört?
Tisztában vagy az érintésvédelmi dolgokkal?

Miben kell segítség?
(#) koji hozzászólása Jan 31, 2025 /

ARDUINO MEGA Rev.3

Szevasztok ! Mindenkinek kellemes napot!

Nagyon új vagyok itt, és elsőre az "AVR - Miértek, hogyanok?" topic-ban írtam

Annyi kérdésem lenne, hogy ha az ArduinoMegá"-mat sikerült törölni(OlimexAvrispMK2-vel), akkor jó-e, hogy ha az "ArduinoISP.ino.with_bootloader.standard" .hex kiterjesztésű fájl-t töltöm fel ,ugyanezzel?
(a 16U2-t nem töröltem)

Eredetileg(gyárból,sorról) hogyan - milyen FLASH és EEPROM tartalommal jön ki a kártya?

( a számítás-technikához nagyon keveset értek)
A válaszokat előre is köszönöm !!!
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2025
(#) Josi777 válasza kisninja hozzászólására (») Feb 1, 2025 /

Szia.
Egy egyszerű, szerintem jól áttekinthető program, ami megvalósítja amit szeretnél:

1. // Bemenetek és kimenetek definiálása
  2. const int input1 = 2;
  3. const int input2 = 3;
  4. const int input3 = 4;
  5.  
  6. const int output1 = 5;
  7. const int output2 = 6;
  8. const int output3 = 7;
  9.  
  10. // Időzítés beállítása a relék kapcsolási ideje miatt (ms)
  11. const unsigned long delayTime = 1000;  // 1 másodperc
  12.  
  13. void setup() {
  14.   // Bemenetek beállítása
  15.   pinMode(input1, INPUT);
  16.   pinMode(input2, INPUT);
  17.   pinMode(input3, INPUT);
  18.  
  19.   // Kimenetek beállítása
  20.   pinMode(output1, OUTPUT);
  21.   pinMode(output2, OUTPUT);
  22.   pinMode(output3, OUTPUT);
  23.  
  24.   // Kezdetben minden kimenet alacsony
  25.   digitalWrite(output1, LOW);
  26.   digitalWrite(output2, LOW);
  27.   digitalWrite(output3, LOW);
  28. }
  29.  
  30. void loop() {
  31.   // Bemenetek állapotának beolvasása és tárolása
  32.   bool in1 = digitalRead(input1);
  33.   bool in2 = digitalRead(input2);
  34.   bool in3 = digitalRead(input3);
  35.  
  36.   // Kimenetek állapotának beállítása
  37.   if (in1 == HIGH) {
  38.     setOutputs(HIGH, LOW, LOW);
  39.   } else if (in1 == LOW && in2 == HIGH) {
  40.     setOutputs(LOW, HIGH, LOW);
  41.   } else if (in1 == LOW && in2 == LOW && in3 == HIGH) {
  42.     setOutputs(LOW, LOW, HIGH);
  43.   } else {
  44.     setOutputs(LOW, LOW, LOW);
  45.   }
  46. }
  47.  
  48. void setOutputs(bool state1, bool state2, bool state3) {
  49.   // Minden kimenet alacsonyra állítása
  50.   digitalWrite(output1, LOW);
  51.   digitalWrite(output2, LOW);
  52.   digitalWrite(output3, LOW);
  53.  
  54.   // Várakozás a beállított időtartamig
  55.   delay(delayTime);
  56.  
  57.   // Kimenetek beállítása a megadott állapotokra
  58.   digitalWrite(output1, state1);
  59.   digitalWrite(output2, state2);
  60.   digitalWrite(output3, state3);
  61. }

A programban időzítésre delay() van használva, ami kezdőknek sokkal érthetőbb, mintha a millis()-el lenne megoldva. A program módosításakor fontos betartani azt a szabályt, hogy a setOutput() függvény paraméterei közül csak 1 lehet magas, különben összekapcsolódik 2 (vagy 3) fázis, ami esetleg nem kívánt eseményhez vezethet.

A fázisok figyelése lehet relé, de olcsóbb optocsatolóval. Egy olcsó Nano klón tökéletesen megfelel erre a célra. A relémodulnál pedig fontos, hogy milyen típusú, ugyanis létezik invertáló és nem invertáló változat. Ezt a nagyfeszültség bekötése előtt mindenképp ellenőrizd. Az olcsó kínai relémodulokkal még az szokott lenni a probléma, hogy nem teljesítik a szigetelési feszültségre vonatkozó előírást, ezért kizárólag saját felelősségre használd nagyfeszültség kapcsolásakor.
Olvasnivalóval kapcsolatban pedig a Tavir féle Arduino tanfolyam jut az eszembe, amin el tudnál indulni.
(#) Josi777 válasza Josi777 hozzászólására (») Feb 1, 2025 /

És ez a változat pedig nem blokkolja a programot:

1. void setOutputs(bool state1, bool state2, bool state3) {
  2.   static unsigned long startMillis = 0;
  3.   static bool waiting = false;
  4.  
  5.   // Ha a kimenetek állapota változik
  6.   if (digitalRead(output1) != state1 || digitalRead(output2) != state2 || digitalRead(output3) != state3) {
  7.     // Minden kimenet alacsonyra állítása
  8.     digitalWrite(output1, LOW);
  9.     digitalWrite(output2, LOW);
  10.     digitalWrite(output3, LOW);
  11.  
  12.     // Időzítés indítása
  13.     startMillis = millis();
  14.     waiting = true;
  15.   }
  16.  
  17.   // Ha az időzítés lejárt
  18.   if (waiting && (millis() - startMillis >= delayTime)) {
  19.     // Kimenetek beállítása a megadott állapotokra
  20.     digitalWrite(output1, state1);
  21.     digitalWrite(output2, state2);
  22.     digitalWrite(output3, state3);
  23.     waiting = false;
  24.   }
  25. }
(#) zaza99 hozzászólása Feb 1, 2025 /

ST-link V2 ReFlash

Sziasztok!

Tudnátok segíteni ST-Link V2 helyreállításában? Át akartam J-Linkre flash-elni Segger Reflash-rel de nem sikerült. Gyorsan villog pirosan.

Van PL2303 Uartom próbálkoztam STM32 ST-Link utilityvel és STM32CubeProgrammerrel de nem fér hozzá a Com porthoz.

Arduino Unom és nanom is van.
(#) sector99 hozzászólása Feb 1, 2025 /

PID könyvtár hiba

Sziasztok !
Egy páka szabályzó programot szeretnék feltölteni, de PID könyvtár hibát jelez a fordító. Íme a program részlete:
  1. //
  2. // 2024 by S. Valentin
  3.  
  4.  
  5.  
  6. // Libraries
  7. #include <U8glib.h>             // https://github.com/olikraus/u8glib
  8. #include <PID_v1.h>             // https://github.com/mblythe86/C-PID-Library/tree/master/PID_v1
  9. #include <EEPROM.h>             // for storing user settings into EEPROM
  10. #include <avr/sleep.h>          // for sleeping during ADC sampling
  11.  
  12. // Firmware version
  13. #define VERSION       "v1.0.2"
  14.  
  15. // Type of rotary encoder
  16. #define ROTARY_TYPE   1         // 0: 2 increments/step; 1: 4 increments/step (default)
  17.  
  18. // Pins
  19. #define SENSOR_PIN    A0        // tip temperature sense
  20. #define VIN_PIN       A1        // input voltage sense
  21. #define BUZZER_PIN     5        // buzzer
  22. #define BUTTON_PIN     6        // rotary encoder switch
  23. #define ROTARY_1_PIN   7        // rotary encoder 1
  24. #define ROTARY_2_PIN   8        // rotary encoder 2
  25. #define CONTROL_PIN    9        // heater MOSFET PWM control
  26. #define SWITCH_PIN    10        // handle in the holder or out

Letöltöttem a PID könyvtárat és hozzá akartam adni ZIP formátumban, de "A meghatározott mappa/zip nem tartalmaz érvényes könyvtárt" hibaüzenetet kaptam.
Teljesen kezdő vagyok, hogyan tovább ?
(#) B0nsh44 válasza sector99 hozzászólására (») Feb 1, 2025 /

Kicsomagolod és a pid v1 mappát átmásolod a dokumentumok - arduino - library mappába.
(#) B0nsh44 válasza zaza99 hozzászólására (») Feb 1, 2025 /

Ez talán a segitségedre lesz:
Bővebben: Link
(#) sector99 válasza B0nsh44 hozzászólására (») Feb 1, 2025 /

Ezt megcsináltam, ugyanúgy hibát jelez. De mást:
Idézet:
„In file included from C:\Users\secto\Documents\Arduino\JBC_C245_Test\JBC_C245_Test.ino:3:0:
C:\Users\secto\Documents\Arduino\libraries\PID_v1_bc/PID_v1_bc.h:5:7: error: redefinition of 'class PID'
class PID
^~~
In file included from C:\Users\secto\Documents\Arduino\JBC_C245_Test\JBC_C245_Test.ino:1:0:
C:\Users\secto\Documents\Arduino\libraries\Arduino-PID-Library-master/PID_v1.h:5:7: note: previous definition of 'class PID'
class PID
^~~
exit status 1
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2025
(#) benjami válasza zaza99 hozzászólására (») Feb 1, 2025 /

Egy másik (működőképes) st-link-el tudod visszarakni rá az eredeti firmware-t.
(#) zaza99 válasza benjami hozzászólására (») Feb 1, 2025 /

Rendelnem kell megint, próbálnám megoldani azzal amim van.
(#) benjami válasza zaza99 hozzászólására (») Feb 1, 2025 /

Akkor a boot lábakat állítsd át hozzá, csatlakozz azokra a lábakra ami az uart kommunikációhoz szükséges (az nem ugyanaz mint amire a vezetéket kötötted), és keress olyan programot amivel uart-on fel tudod programozni (tudomásom szerint az általad említettek csak st-link-el működnek).
(#) mateatek válasza B0nsh44 hozzászólására (») Feb 1, 2025 /

Kicsit későn olvastam el a választ, de köszönöm!
(#) Skori válasza zaza99 hozzászólására (») Feb 1, 2025 / 1

Programozz fel egy BluePill-t, ST-Link programozónak, alig kell pár külső alkatrész hogy ST-Link legyen belőle. Azzal meg tudod majd ezt is Flash-elni. (vagy ha a közelemben vagy, akkor ugorj be, és rákötünk egy másik ST-Linket...)
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2025
(#) B0nsh44 válasza sector99 hozzászólására (») Feb 2, 2025 /

Ha nem titok, megosztanád melyik páka szabályzó programot szeretnéd lefordittani?
(#) sector99 válasza B0nsh44 hozzászólására (») Feb 2, 2025 /

Ezt
Ez meg a videója
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2025

Másik pid library -val Bővebben: Link igy nekem lefordul Arduino IDE 1.8.19 - Arduino nano board kiválasztva - Atmega 328P vel.

Hogy a müködését esetleg majd befolyásolja, azt nem tudom.

Köszi, este megpróbálom. ZIP könyvtárként adtad hozzá ? Amivel én próbáltam azt törölni kell ? (Bocs, de nagyon kezdő vagyok Arduinoban...)

Igen, igen.

Ok, így lesz.
(#) game4812 hozzászólása Feb 2, 2025 /

Egy kijelző - sok felirat - kódolási dilemma

Sziasztok!
Zagyvaságnak fog tűnni, elnézést. Talán a legegyszerűbben úgy tudom leírni, hogy a Heroes of Might and Magic V-ben be lehetett kapcsolni, hogy jelenítse meg csata közben a következő egységek sorrendjét, volt, ami gyakrabban, kevésbé gyakran került sorra. Valami ilyesmit szeretnék elérni.

Freestyler DMX-hez egy MIDI-kontrollert, USB-s fényvezérlőt építek, amihez tartozik egy 8 karakteres 7-szegmentes kijelző. Ezen szeretném megjeleníteni a program MIDI Out-jai alapján a jelenlegi státuszt. Eljutottam addig, hogy tudom íratni, hogy éppen nem megy ki a fény (Blackout), le vannak állítva a robotlámpák mozgásai (Freeze), nem a program színei futnak, hanem minden fehér (Allwhite), a derby fények stroboszkóp effekten vannak (Drby.Str. ). Ennek az az értelme, hogy be tudok állítani úgy egy "színpadképet, hogy a laptopon előttem a DJ program (vagy pl. valamilyen csapatépítős prezentáció, egyéb) fut, és még nem látja a közönség sem a Blackout miatt, de én tudom, hogy milyen lesz, és ahogy a Blackoutot kikapcsolom, hirtelen minden úgy fog működni. Jelenleg mindig a legutóbbi gomb által kiváltott eseményt jeleníti meg.

DE: a feliratokat úgy szeretném megjeleníteni, hogy pl. a Blackout (B) egy "cikluson" belül látszódhatna 6 másodpercig, a Freeze (F) 3-ig, a többi (T) pedig 1-1 másodpercig, viszont nem úgy, hogy 6-3-1-1-1 másodperc, hanem pl. B-F-B-T1-B-F-B-T2-B-F-B-T3, tehát minden látszódna 1 másodpercig, kb. egyenletes eloszlásban, ez így jó is lenne, meg is tudom oldani. Viszont ha a T3 nincs bekapcsolva, vagy be van kapcsolva egy T4, T5, T6 is (összesen 25 értéket szeretnék majd kijelezni, de egyszerre az esetek 95%-ában ebből 2-3-at), akkor lőttek az egyenletes eloszlásnak. Ti hogy oldanátok meg?
(#) Bakman válasza game4812 hozzászólására (») Feb 2, 2025 /

Ez a kijelző neked, mint a hoppmesternek jeleníti meg az adatokat? Ha igen, használj más kijelzőt, amint "értelmesen" elférnek az adatok, már ha jól értelmezem azt, amit írtál.
(#) game4812 válasza Bakman hozzászólására (») Feb 2, 2025 /

Igen, és nem ez volt a kérdés.
(#) Bakman válasza game4812 hozzászólására (») Feb 2, 2025 /

Jogos, csak a kérdésedre nem lehet érdemben választ adni. Vannak kombinációk, amelyeket nem lehet egyenletesen elosztani. Ami minden esetben működik az a másik kijelző, vagy az egyenletes elosztás, minden kijelezni kívánt érték azonos időszeletet kap:

1-1
1-1-1
1-1-1-1-1-1
stb.

Sikerült. És feltölteni is. Úgy néz ki működik is, bár most csak a kijelzőt tettem föl a próbapanelra. Köszi !
(#) game4812 válasza Bakman hozzászólására (») Feb 2, 2025 /

Igazából van rá egy (majdnem) teljes Nano-m, a kijelzőn kívül csak 2 enkódert olvas és egy fotoellenállást átlagol.
Mivel a legtöbb dolog a legkisebb prioritással (pl. 1 sec) lenne kiírva, és néhány fontosabb lenne, gondoltam valamire. Úgy meg tudom oldani, hogy "blackout igaz-hamis" , "freeze igaz-hamis" , "cuelist tab 1-6"-ig, ez így nekem 8 byte adatom, de végülis csak 3 "kijelzést" foglal, és akkor ehhez írok olyan sablonokat, amikor 0-1-2-3-4-5 egyéb kijelzendő van, if-ekkel. Sok helyet foglal, nem elegáns, de működhet.
(#) apeape válasza apeape hozzászólására (») Feb 2, 2025 /

Úgy tűnik megoldódott az nRF24 rádiós probléma.
Minden nap evvel foglalkoztam, de nem jutottam előre.
Csak hobbiból programozgatok, sok a sötét folt , mivel én nem iskolában tanultam.
Csak a rádiós programokkal volt hiba és olyanok sem működtek , amik régen évekig jók voltak.
Pl. a potenciométer jele átment , az egyszerűbb szöveges nem üzenet nem.
Két laptopom van és mindegyikkel rossz volt. Most újra telepítettem az arduinot és az nRF24 könyvtárat.
Még minden programom nem próbáltam végig, de idáig jónak tűnik.
Mivel 5 db UNO.-m van és 5db nRF24 .-em van gondoltam ,hogy szoftveres lehet a hiba ,
bár mindegyik olcsóbb utángyártott típus.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2025
Következő: »»   853 / 856
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem