Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4000 / 4000
(#) Skori válasza Gafly hozzászólására (») 10:38 /

Lényegesen kisebb lesz a linearitás hiba annál, mint amit egy deprez műszerről le lehet olvasni.
1A-nél a graetz-en keletkezik kb. 1...1,5W ami szétoszlik a 4 diódán, tehát diódánként kb. 0,25...0,35W. Valóban nem lenne hideg, de ennyi simán belefér.

Amúgy meg használhat akár egy kicsit nagyobb áramú "graetz-kockát", vagy schottky diódákat. Tudnék ennél jobb megoldást is, de:
- a kezdők kérdései témában vagyunk.
- nem ismerjük a deprez műszer paramétereit
(#) Skori válasza Gafly hozzászólására (») 10:40 /

Idézet:
„És van egy 5 A-es lágyvasas műszere is.”
Amivel max 1A-t akar mérni...
(#) Gafly válasza Skori hozzászólására (») 10:50 /

És ezért kérdezte, hogy lehet-e ehhez áramváltót készíteni, amire a válasz, hogy lehet.
(#) proli007 válasza Gafly hozzászólására (») 11:09 /

De az egy másik műszer, amit az áramváltóhoz használna..
(#) pavikpeter válasza Skori hozzászólására (») 11:35 /

Tisztázandó a félreértéseket. Skori értette jól, 1A-ig szeretnék mérni. Erre a feladatra van a Deprez alapműszer. Kaptam rá egy megoldást ki fogom próbálni amint odajutok. Köszönöm szépen. Ezenfelül van egy 5A-es lágyvasas műszerem amit csak azért említettem meg hogy ha azt könnyebben meg lehet tanítani 1A-ig mérni mit a Deprez-vel a váltóáram mérését akkor nekem az a megoldás is megfelelne. Köszönöm mindenkinek aki időt szánt a problémámra.
(#) pavikpeter válasza Skori hozzászólására (») 11:37 /

Idézet:
„„És van egy 5 A-es lágyvasas műszere is.””

Idézet:
„Amivel max 1A-t akar mérni...”

Igen, erre gondolt a költő.
A hozzászólás módosítva: 11:37
(#) pucuka válasza pavikpeter hozzászólására (») 11:42 /

A lágyvasas műszer mérőműve biztos nem 5 A -es, abban az 5 A -es méréshatárhoz meglehet belső, de inkább külső sönt tartozik. Meg kellene nézni, mérni. A sönt variálásával valószínűleg beállítható, hogy végkitérésben 1 A -t mérjen. Ezesetben a beosztás megtartásával, a számok átírásával, vagy a mért érték 5 -el való osztásával alkalmazható.
(#) proli007 válasza pucuka hozzászólására (») 11:50 /

Hello! Ez nem egészen van így. Pont a lágyvasas alkalmas arra, hogy egy bazi vastag drótot tekerjenek rá. Mert itt csak a vas mozog a tekercs áll. Tehát tök mindegy a súlya.
(#) pavikpeter válasza pucuka hozzászólására (») 12:21 /

Megnéztem, belső sönt van benne - a mérőmű része - ahhoz nem nyúlnék. Van egy másik lágyvasas műszerem is azon van egy külső - 100A-es - áramváltó de az alapműszer annál is 5A-es.
(#) pucuka válasza proli007 hozzászólására (») 13:30 /

Az lehet, de ha nem táblaműszerről van szó, nem szokás vastag dróttal tekerni, ezzel együtt nem egy kimondottan érzékeny műszer fajta.

pavikpeter:
Ha megpróbálnád csak leakasztani a belső söntöt, megmérhetnéd az alapműszer érzékenységét, hány mA -nél mutat végkitérést.
A sálázáson ez nem változtat, mert a nemlineárís skála a műszer típusából adódik.
(#) Gafly válasza pavikpeter hozzászólására (») 15:12 /

Ha már szétszedted, akkor akár le is fényképezhedted volna.

Amúgy van "natív" 100 A-es műszer is. Ebben például tutira egy darab sönt nincsen. Tudom, mert kisgyerek koromban többször szétszedtem (ami meg is látszik rajta).
(#) granpa hozzászólása 17:10 /

Metex 38800 és lakatfogó probléma

Van egy METEX M3800 műszerem, amivel 20 A-os méréshatárban mérnék. Az áram átmegy, de nem méri; azaz kb. 4 A helyett 0.09-et mutat. Többi funkció rendben.
M266 lakatfogó. AC 200 Amperig mér, de 3-4 A-re semmi jelzés. Emlékezetem szerint kisebbet is tud mérni. Pl. voltmérésben pár voltokat jelez rendesen. Hegesztőáramon (80-100 A) nem próbáltam.
Méteres madzagon górni, majd elengedni, nem megoldás.
Következő: »»   4000 / 4000
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem