Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lényegesen kisebb lesz a linearitás hiba annál, mint amit egy deprez műszerről le lehet olvasni.
1A-nél a graetz-en keletkezik kb. 1...1,5W ami szétoszlik a 4 diódán, tehát diódánként kb. 0,25...0,35W. Valóban nem lenne hideg, de ennyi simán belefér. Amúgy meg használhat akár egy kicsit nagyobb áramú "graetz-kockát", vagy schottky diódákat. Tudnék ennél jobb megoldást is, de: - a kezdők kérdései témában vagyunk. - nem ismerjük a deprez műszer paramétereit Idézet: Amivel max 1A-t akar mérni... „És van egy 5 A-es lágyvasas műszere is.”
És ezért kérdezte, hogy lehet-e ehhez áramváltót készíteni, amire a válasz, hogy lehet.
De az egy másik műszer, amit az áramváltóhoz használna..
![]()
Tisztázandó a félreértéseket. Skori értette jól, 1A-ig szeretnék mérni. Erre a feladatra van a Deprez alapműszer. Kaptam rá egy megoldást ki fogom próbálni amint odajutok. Köszönöm szépen. Ezenfelül van egy 5A-es lágyvasas műszerem amit csak azért említettem meg hogy ha azt könnyebben meg lehet tanítani 1A-ig mérni mit a Deprez-vel a váltóáram mérését akkor nekem az a megoldás is megfelelne. Köszönöm mindenkinek aki időt szánt a problémámra.
Idézet: „„És van egy 5 A-es lágyvasas műszere is.”” Idézet: „Amivel max 1A-t akar mérni...” Igen, erre gondolt a költő. A hozzászólás módosítva: 11:37
A lágyvasas műszer mérőműve biztos nem 5 A -es, abban az 5 A -es méréshatárhoz meglehet belső, de inkább külső sönt tartozik. Meg kellene nézni, mérni. A sönt variálásával valószínűleg beállítható, hogy végkitérésben 1 A -t mérjen. Ezesetben a beosztás megtartásával, a számok átírásával, vagy a mért érték 5 -el való osztásával alkalmazható.
Hello! Ez nem egészen van így. Pont a lágyvasas alkalmas arra, hogy egy bazi vastag drótot tekerjenek rá. Mert itt csak a vas mozog a tekercs áll. Tehát tök mindegy a súlya.
Megnéztem, belső sönt van benne - a mérőmű része - ahhoz nem nyúlnék. Van egy másik lágyvasas műszerem is azon van egy külső - 100A-es - áramváltó de az alapműszer annál is 5A-es.
Az lehet, de ha nem táblaműszerről van szó, nem szokás vastag dróttal tekerni, ezzel együtt nem egy kimondottan érzékeny műszer fajta.
pavikpeter: Ha megpróbálnád csak leakasztani a belső söntöt, megmérhetnéd az alapműszer érzékenységét, hány mA -nél mutat végkitérést. A sálázáson ez nem változtat, mert a nemlineárís skála a műszer típusából adódik.
Ha már szétszedted, akkor akár le is fényképezhedted volna.
![]() Amúgy van "natív" 100 A-es műszer is. Ebben például tutira egy darab sönt nincsen. Tudom, mert kisgyerek koromban többször szétszedtem (ami meg is látszik rajta). Metex 38800 és lakatfogó problémaVan egy METEX M3800 műszerem, amivel 20 A-os méréshatárban mérnék. Az áram átmegy, de nem méri; azaz kb. 4 A helyett 0.09-et mutat. Többi funkció rendben.M266 lakatfogó. AC 200 Amperig mér, de 3-4 A-re semmi jelzés. Emlékezetem szerint kisebbet is tud mérni. Pl. voltmérésben pár voltokat jelez rendesen. Hegesztőáramon (80-100 A) nem próbáltam. Méteres madzagon górni, majd elengedni, nem megoldás. ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |