Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   983 / 984
(#) dokidoki válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 26, 2025 / 1

Vagy esetleg óra csere alkalmával nincsenek lenyomva a kismegszakítók, és a nullát kötést hagyja a végére... Ott is hullanak a konnektorba dugott cuccok.
(#) sany válasza szs hozzászólására (») Jan 26, 2025 /

Idézet:
„Még az alupasztát is fölöslegesen vettem - de majd lesz vele valami.”

Mindig jó ha van, hátha kell valahová.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2025
(#) Atis57 válasza dokidoki hozzászólására (») Jan 26, 2025 /

Szia!
Ez gyakori =álltalános. feszültség alatt dolgoznak.

S csak órák/napok múlva szokott kiderülni a következmény , amit nem ismernek el!
(#) proba válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 26, 2025 /

Ezzel csak az a baj, ha épületben szerelsz, szeretnéd, hogy ne legyen sötét, de az elődöd lehet közös nullát húzott mindenhova. Ha 3 fázis van, majdnem jobb az egész házat áramtalanítani. - bár ha tovább gondolom, lehet elég csak két bejövő fázist lekapcsolni, a harmadik maradhat - , vagy kínosan ügyelni, a nulla egyetlen pillanatra se szakadjon meg.
(#) Atis57 válasza proba hozzászólására (») Jan 26, 2025 /

Szia!
Az óra és a kismegszakitó cserét is végignéztem.

A "szagemberöket" nem zavarta semmi sem!Az elosztó Főmegszakitóját még időben lekapcsoltam .

Ez a telefonos "ki" érdekelte volna őket!
(#) tothgyula válasza proba hozzászólására (») Feb 4, 2025 /

T! proba!
Ha biztosra akarsz menni,kapcsold le mindhárom fázist.
(#) proba válasza tothgyula hozzászólására (») Feb 4, 2025 /

Kár okozáshoz az 1 fázis már kevés, és így van esetlegesen fény is a zseblámpán túl.
(#) sany hozzászólása Vas, 15:22 /

Kérdés

Lenne egy kérdésem.
Lapozgatva az ismert közösségi média videóit, találtam egy videót, amiben egy villamos felülvizsgálat során a következő esetben kifogásolni valója volt a felülvizsgálónak.
Az elosztódobozt felnyitotta, és abban lévő vezetékek bekötésével volt a gondja. Mégpedig az, hogy a villanyórától kimenő vezetékek aluból készültek, a fázis a FI-be, de a nulla a réz sorolósínre volt bekötve. A PE nem tudom miből volt. De azt mondta a videóban ez így szabálytalan. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben mi lenne a legmegfelelőbb és elfogadható megoldás? Ugye egy alu vezetéket egy réz sorolósínbe nem illik bekötni. Lehet, pl.:
1. Az aluvezeték toldása rézzel, kiegészítve pl. egy fővezetéki sorkapocssal ( vagy WAGO-val)?
2. A bejövő vezetékek rézre cseréltetése (egy regisztrált villanyszerelő által)? Ha lehet.
3. Alupaszta használata? Akár a sorolósínbe alupaszta?
4. Mi lehet a jó megoldás?

Én azt nem értem, hogy az áramszolgáltató, miért nem cseréli automatikusan a "betáp" mért fővezetéket is, ha villanyórát cserél x évenkén? Akár átcserélési díjért.
A hozzászólás módosítva: Vas, 15:24
(#) még1MbR válasza sany hozzászólására (») Vas, 15:52 /

Szerintem a mérőtől jövő fázist és nullát először a FI relébe kell vinni, majd annak kimenetéről lehet tovább vinni nulla sínre és fázis sínre.
(#) sany válasza még1MbR hozzászólására (») Vas, 15:58 /

Lehet nem volt FI relé. Úgy emlékszem volt, de nem biztos.
(#) ötfelezős válasza még1MbR hozzászólására (») Vas, 16:04 /

Ha volt mellettük védővezető.
(#) tothgyula válasza ötfelezős hozzászólására (») Hé, 9:31 /

A 2-es pontban leírtakat javasolnám én is. Esetleges bővítés esetén úgyis ki kell cserélni rézvezetékre. A jövőben így ki tudsz iktatni egy hibaforrást!
(#) sany válasza tothgyula hozzászólására (») Hé, 12:12 /

És ha ez egy panellakás elosztója? Bevakolva, stb...
(#) Remci hozzászólása Kedd, 17:55 /

Melyik kábel lenne jobb?

Üdv!
Mellék épületbe vinnék ki villanyt, 1 fázisú hálózat van. A távolság 40 pár méter. A legnagyobb fogyasztó egy mosogató gép, meg egy gáztűzhely elektromos sütője. Ezen kívül 2-3 konyhai kisgép, meg hűtő. Ezek nagyrészt sosem mennek egyszerre. Mivel van 3x4mm2-es kábelem, ebből is sodrott, meg tömör is, melyikkel járnák jobban? Tennék fel egy kis elosztót is, pár automatával, szétosztva a fogyasztókat.
(#) mraulajos válasza Remci hozzászólására (») Kedd, 18:42 /

Hali!
A fiamnál tavaly fejeztük be a lakást. A teljes hálózatot 2,5mm2 sodrott vezetékkel hálóztuk be. Természetesen, ahová vastagabb kellett, ott vastagabbal. (Ő villamosmérnök, de villanyszerelő szakmunkás is)
(#) CIROKL válasza Remci hozzászólására (») Kedd, 18:46 /

Tömör kicsivel nagyobb áramerősséget visz...
A hozzászólás módosítva: Kedd, 18:47
(#) CIROKL válasza mraulajos hozzászólására (») Kedd, 18:48 /

2,5 mindenhová ?
Kicsit túlzás , a mostani fogyasztókhoz , főleg a világitáshoz 0,75 is sok
(#) Bakman válasza CIROKL hozzászólására (») Kedd, 18:53 /

Mármint nagyobb áramerősséget bír? Hogyan jön ez ki azonos keresztmetszet mellett?
(#) Remci válasza mraulajos hozzászólására (») Kedd, 18:55 /

Köszi. Lakáson belül én 1,5mm2-es MCU-val vezetékeztem a villanyhálózatot, egyedül az elektromos sütőhöz húztam vastagabbat. De az csak pár méter. Viszont a mellék épület a villanyórától 40-50 m közötti távolságra van, de közben ahogy számolgattam, a 4mm2-es kábelon is 2-3v feszültség esik 10A-os terhelésnél.
(#) Remci válasza CIROKL hozzászólására (») Kedd, 18:56 /

Én is ezt hallottam, de hogy lehet ez ha mindkettő azonos keresztmetszetű?
(#) CIROKL válasza Remci hozzászólására (») Kedd, 19:01 /

Hu ,ezt már régen tanulmányoztuk , végülis jogos a kérdés hogy azonos a keresztmetszet de az sem mindegy hol megy az a vezeték , falban , csőben meg mit tudom én .
Na de majd lessz itt aki biztosan fogja tudni tudományosan megmondani a tutit!
A hozzászólás módosítva: Kedd, 19:05
(#) mraulajos válasza CIROKL hozzászólására (») Kedd, 19:03 / 1

Idézet:
„Kicsit túlzás”

Igen. Az volt a szemlélet, soha nem tudod, mikor melyik aljzatba kell esetleg nagyobb teljesítményű fogyasztót bedugni.
(#) CIROKL válasza mraulajos hozzászólására (») Kedd, 19:07 /

A kőkorszakban amikor csináltam a szerelést a lakásban az összes dugaljhoz 2,5 a világitáshoz 1,5 húztam ,
Az elektromos sütő kivétel oda 4es megy .
Jelenlegi ,lakáselosztóm , de bővités folyamatban, már kinőttük .
A hozzászólás módosítva: Kedd, 19:12
(#) Bakman válasza CIROKL hozzászólására (») Kedd, 19:16 / 1

Azonos keresztmetszet mellett azonos a terhelehetőség, ha azonosak az egyéb feltételek. Nem is értem, hogyan jöhetne ki sodrottra nagyobb érték.
(#) mraulajos válasza Bakman hozzászólására (») 6:46 /

Nem kívánok nagy butaságot kérdezni/mondani. Valamikor én azt hallottam, olvastam, tanultam, mondták. Az elektronok a vezeték felületén futnak. Ha ez így van. A sodrott vezetéknél ez hogy viszonyul.? Téves az információm?
(#) vargham válasza mraulajos hozzászólására (») 6:58 /

Skin hatás a neve. Egyenáram a vezető teljes keresztmetszetében folyik. Váltóáram esetén az irányváltás hatására az összeomló mágneses tér áramot indukál. Pont mint egy tekercsnél. Ez az áram folyik (örvénylik) a vezető belsejében, a hasznos áramunkat kiszorítva a vezető szélére. Minél magasabb a frekvencia, annál jobban. 50 Hz esetén kb 9 mm mélységig folyik a hasznos áram.
Tehát lakás esetén tökmindegy, a tömör és a sodrott ugyanannyi áramot képes vezetni.
Bővebben: Wikipedia
Bővebben: Skin effect
(#) SKY válasza Remci hozzászólására (») 10:09 /

Az, hogy sodrott vagy tömör csakis a szerelés nehézségét befolyásolja. Egy 5x10-es MBCu-t már nem olyan egyszerű behajtogatni a helyére. A skin hatás 50Hz-en elhanyagolható, vagy legalább is senkit nem érdekel, mert jó pár száz mm2 keresztmetszetig szabvány adja meg a terhelhetőséget és melegedésre történő méretezés.A villanyszerelési vezetékek sodrott szerkezetével amúgy sem lehet eliminálni a skin hatást, mert az erek csupaszok és szorosan összeérnek a kábelben, ugyanúgy egy nagy keresztmetszetű vezetőnek számítanak. Ami erre való az a litze huzal, amiben minden egyes ér el van szigetelve a másiktól, lakkozott huzalok kötege, vagyis a skin hatást minden egyes kis keresztmetszetű szálra egyesével kell nézni.

A lényeget senki sem kérdezte:
- Milyen típusúak a kábeleid?
- Hogyan vezetnéd át a melléképületbe? Földbe fektetve, földben védőcsőben, légkábelként?

Sem az MT (fehér, sodrott), sem az MBCu (vastagabb, szürkés, merev) nem alkalmas közvetlenül kültéren, de még a nedves helyekre sem ajánlott. Ha védőcsőbe is húzod a földben, abban keletkezhet párakicsapódás, nem kizárt hogy megáll benne a víz, tehát én elvetném mindkettő kábelt.

Ami rendes, fekete köpenyű, UV álló földkábel az pl. az NYY-J. Ezt teheted közvetlenül is földbe, homokba ágyazva, de én használnék hozzá KPE csövet.

Mondjuk hogy a sütő a legnagyobb teljesítményű, ami kb 2kW. Az 4mm2-el nagyjából 2% feszültségesés, ami megfelelő. A fogyasztóig 4% a megengedett, tehát belefér még a fő- és a melléképületen belüli huzalozás is. Elvileg a 2,5-el is beleférsz, de én inkább maradnék a 4-nél.

Szóval a melléképületben lesz egy egyfázisú kiselosztód. Mivel viszonylag nagy a távolság, ezért le kell ütni az épület mellé egy földelőrudat, a köracélt átváltani egy kötődobozban legalább 6mm2 rézre (zöldsárga) és azt bekötni a kiselosztó PE sínjére.
(#) SKY válasza CIROKL hozzászólására (») 10:16 / 1

Szabvány írja elő, hogy rögzítetten szerelt vezetékeknél energiaátviteli és világítási hálózatban minimum 1,5mm2-ert kell alkalmazni.
(#) Ge Lee válasza Remci hozzászólására (») 10:22 /

A sodrottat sokkal könnyebb szerelni, meg sokkal többször és jobban lehet hajtogatni a törés veszélye nélkül, azonban az oxidációt illetően a tömör van előnyben, mert annak csak egyetlen kerülete van, míg a sodrottban az összes elemi szál kerülete oxidálódik, emiatt áll elő olyan amivel már nem egy esetben találkoztam, hogy a sodrottból semmi nem maradt, mert az összes szál eloxidálódott, és szakadás lett.
Nyilván, ha a sodrott kábel ónozott teljes hosszában akkor ez a veszély sem áll fenn, de ónozottal nem nagyon szerelnek villanyt.
Ha a levegőben viszed én a sodrottat vinném, ha meg földben akkor vennék inkább földkábelt, nem tudom, hogy lehet-e még kapni a régi békebelit, ami nekem van az úgy néz ki, hogy van 7db 1,5-ös ér benne egymás mellett, az egész be van tekerve műanyag szalaggal, utána acélszalaggal, majd ezen van a műanyag köpeny. Évtizedekig el van a talajban, nem rágja meg semmi, nedveség sem megy bele, csak a markoló szokta tönkre tenni ha netán elvágja ásás közben.
(#) Bakman válasza mraulajos hozzászólására (») 15:17 /

Álmomban nem gondoltam volna, hogy a skin hatással közcélú (50 Hz-es) hálózatban előhozakodnak, így más érthető a félreértés.
Következő: »»   983 / 984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem