Fórum témák
» Több friss téma |
Milyen hegesztőgépről van szó? Inverteres, vagy csak egy trafó, vagy van rajta egyenirányító, vagy még fojtótekercs is van a kimeneten? Mert nagyon nem mindegy, mit fog mérni a műszer.
A radix point kb. annyit jelent, hogy ez a pont választja el az egész és tizedes számokat, jele itthon vessző, angol területen általában pont. Ez egy gyűjtőfogalom, beletartozik minden számrendszer elválasztója.
Nem a méréshatár változtatható, hanem csak a kijelzőn megjelenő tizedes jelet lehet tologatni. Mert éppen a 12.34 V jelenthet 1.234 bar nyomást vagy éppen 123.5 N erőt, esetleg 1234 fordulatot percenként. Idézet: „Nem a méréshatár változtatható, hanem csak a kijelzőn megjelenő tizedes jelet lehet tologatni. Mert éppen a 12.34 V jelenthet 1.234 bar nyomást vagy éppen 123.5 N erőt, esetleg 1234 fordulatot percenként.” Így már érthető.
Az a baj, hogy még nagyobb a káosz a fejemben. Elsőre azt hittem, hogy mind a négy műszer egyforma de most rájöttem, hogy NEM vagy legalábbis még hezitálok. Első kettő műszernél 1(+ 5V) és 2 ( 0) bekötés után majd a 6 (0) és 7 (+) mérési kapcsok közzé helyezett használt AA-s ceruza elemnél mindkettő 15.0-t mutatott. Nyilván a Radix point setting miatt mutatta ezt a 1.50 helyett. Ezek után vettem észre, hogy a másik kettő műszer más bekötés elven van. 1-esre ( + 5V)
két vezeték megy. A 2-3-as közösítve van és egy szál vezeték megyen a 7-esre. A kijelzőn nem jelent meg a tizedes pont.
Vettem egy hibás Güde Mig 192/6k gépet és ezt akarom felújítani magamnak. Van benne egyenirányító és fojtó tekercs. Utólagosan szereltek bele ledes mérőműszert azt a nagyon kis méretűt amely mutatja a feszültséget és az áramot is és ehhez volt a 200 A-es 75 mV-os sönt. Én nem nagyon látok ezért lecserélem a műszert nagyobbra és elég ha az áramot mutatja. Analóg 200 A/60 mV-os műszert akartam elsőre mert azok jobban tetszenek de sajnos már egyáltalán nincs helye a front oldalon. Variálgattam és úgy helyeztem a dolgokat, hogy ez a nagyobb panel műszer még éppen elfér.
Elsőre én is ezt gondoltam aztán... De ellentmond ennek, hogy 1,5 V-os elemet rákötve 15.0-át mutat a három karakter.
Még is 20V-os lesz az, csak a tizedes "rossz helyen van kirakva." Mert ugye 4 digit van és az
1999 nálad pedig 0150 értéket mutatott. (Lehet hogy a vezető nulla ki van oltva, azért 150 vagy csak Te írtad le így amit mutatott.) És hogy a tizedes nem volt a "helyén" annak oka lehet hogy bár feszültséget mér, de lehet más fizikai értéket mutatott ki. Ahogy Bakman is írta.. "Nem a méréshatár változtatható, hanem csak a kijelzőn megjelenő tizedes jelet lehet tologatni. Mert éppen a 12.34 V jelenthet 1.234 bar nyomást vagy éppen 123.5 N erőt, esetleg 1234 fordulatot percenként." A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2025
Értem amit írsz. De nem 015.0 látok hanem egy digittel kevesebbet csak 15.0-át, vagy megint félre értek valamit. A másik kettő műszert holnap akarom ellenőrizni de azon is 3 digit látható csak tizedes már nem látható. Ezt már csak feszültség osztóval, pár mV-ról indítva akarom megnézni.
A csatlakozó soron nem sok mindent lehet állítgatni. Méréshatárt biztosan nem. Ahhoz kicsit többet kellene tudni a lelkivilágáról. Az árammérő változatnál jelentős eltérés lehet.
Hello! Még sem érted.. A képen látható GC7139 Ic egy 3,1/2 digites műszer, ahol az első digit, ha nulla ki van oltva. Tahát itt feltételezhetően, ha Te 10V alatti bemeneti feszültséget adsz rá, akkor nem láthatod a felső digitet, mert az vagy 1 vagy semmi. Az alap méréshatára +-200mV vagy is 1999 lehet a mutatott érték maximuma.GC7139
Először is szét kell szedni, átkötni az osztót, a fesz. referenciát felemelni 200mV-ra,
így a 300-as söntöd használhatod, bár nem tudom milyen hegesztőd van.
De értem én csak vissza olvasva tényleg hülyeséget írtam-fogalmaztam és próbáltam is korrigálni a mondandóm de már az sem sikerült valamiért. Akkor most kérek elnézést. Tök logikus amit írtál. Tehát van négy drab MIG hegesztőgépből bontott ledes panel műszer. Kettő feszültséget mért kettő pedig áramot. A feszültség üresjáratban max 45-48 V terheléskor pedig 20-35 V között durván, így logikus a 20 V-os méréshatár úgy, hogy az első számjegyet kiiktatva (ami max. 1-es számjegy lehetne gyakorlatilag) egy 1/10-es feszültség osztót használva és tizedes pontot áthelyezve egyel arrébb a megfelelő feszültséget mutatja. Egy kondenzátort beiktatva a feszültség mérő bemeneti pontjaira pedig jól lecsillapítja a mérendő hektikusan ugráló feszültséget azaz már vizuálisan kellemesebbé válik a megjelenített érték - nem ugrálnak a számok. Azért mutat egy 1.5 V-os elemmel ugyan direktben 15.0 V-ot de fesz. osztóval ez 01.5 lenne. A gyakorlatban pedig jól látható 25.4 vagy éppen 32.3 V-os érték már jól értékelhető eredmény vagy visszajelzés egy hegesztő számára. Azt is tudom, hogy vannak itt páran akik vallják, hogy a hegesztő nem kijelzőket néz hanem a varratot, ívet vagy épp annak közvetlen környezetét nézze. De hát az élet már csak ilyen és szinte minden gépen van különböző kijelző és szeretik is a felhasználók. De mindenképp köszönöm a te hozzászólásod is mert a helyes mederbe tereli a gondolataimat. Ma fogok foglalkozni az árammérőkkel és a sönttel is. Olcsó lenne rendelni újat de sajnos egy hónap múlva kapnám kézhez ami meg gyorsabb az pedig drágább. Ezért mozgatja a fantáziám az itthon fel lelhető alkatrészek felhasználása mert abból meg rengeteg van. Csak ugye minden alkatrész más és más. Nehéz az összhangot megteremteni úgy, hogy keveset értek hozzá.
A hozzászólás módosítva: Szo, 8:06
Ma lesz az, hogy egy fesz. osztóval beállítok 75 mV-ot és azt kötöm rá a másik két műszerre amelyet feltételezek az eredeti árammérőnek. A baj, hogy rengeteg söntöm van de mind más és más. Max. 200 A-ert kell mérni. Ami legközelebb van ehhez az értékekhez az pld. 200 A 60 mV, 200 A 75 mV .
Méréshatárt nem akarok állítani azaz azt akarom használni ami jelenleg van.
A tápellátását is érdemes átgondolni, hogy a készülékben hogyan fog történni.
Ha ezek a műszerek valóban 200mV max-ra vannak tervezve, akkor egy 200A-es sönttel 60, vagy 75A-t fognak mutatni, hiszen egy 60 mV-os söntön csak 60mV fog esni és a műszer ezt fogja kijelezni, vagyis megjelenik rajta egy 60-as érték, függetlenül attól, hogy 200 A folyik. Vagyis, egy olyan sönt kellene neked, amin 200A hatására 200mV esik. Szerintem, gyárilag ilyen nincs.
Meg kellene nézni, hogy a Güdében ez hogy van megoldva. Szerintem tettek bele egy sönterősítőt, 200/60 vagy 200/75 értékű feszültségerősítővel. A legegyszerűbb megoldás egy 96 mm-es, vagy 72 mm-es, vagy 48mm-es 60 mV-os analóg műszer, egy 200A-es sönttel. https://shop.traconelectric.com/categories/09_01_05/Egyenaramu-alap...lappal
Ezeket már leírtam. Analógnak nincs hely. A Güdében nincs műszer eredetileg mert ez egy 60E-Ft-os nagyon alsó kategória. Ugyan az előző tulaj tett bele mérőt de kis "fic-fac-t" egy hozzávaló sönttel. A sönt jó is de nincs hozzá való műszer. Ezért megyen most az agyalás. Eredeti felvetésem egy hall senzoros áramváltó használata lett volna mert halomban áll itt nálam ( 100-1000 A-ig) de a sok variálásban már elkallódtunk más irányban. Jelenlegi állás: az előző képeken látható műszerek közül amik árammérőnek tituláltam azok 50 mV-nál 500-as értéket mutatnak és ez a max.Ennél többet nem jelez ki mert 70 mV-nál is csak ennyit mutat. Hiba, túlcsordulás estén viszont megjelenik az első 1. szám azaz nincs teljesen kiiktatva.
Az a baj, hogy neked feszültségmérésre gyártott műszered van. Ha árammérésre lett volna gyártva, akkor lenne a típusjelzésben egy " A " betű. Akkor tényleg csak egy 200A/75mV-os sönt kellene.
Valószínűnek tartom, hogy maga az alapműszer 75mV-os, és az, hogy feszültségmérésre van kalibrálva az LX5135V sorozat, csak azt jelenti, hogy belül tettek bele egy 200/75-ös osztót. Mert az nehezen hihető, hogy csináltak egy 200mV-os, meg egy 75mV-os változatot. Kellene egy kapcsolási rajz, abból ki lehetne deríteni, hogy hol van ez az osztó.
Ha van 2 vagon Hall szenzoros, csak kijön valamelyikből 200mV 200 ampernél.
Ha meg több, 1-2 4 stb. volt, azt le lehet osztani 200mV-ra. Mindösszesen 2 darab ellenállás kell hozzá. Én így állítottam be 100A/2,5V kimenetű DC hall érzékelőt 1 voltra és így 2V méréshatárban a digit. multiméterem pontosan a mért áramot mutatta.
Ez jó megoldás, csak a Hall szondához is kell tápfesz. Ehhez a hegesztőgép felépítését kell ismerni. Persze, biztosan elfér benne egy kis trafó, graetz, kondi. Esetleg egy dugasztáp?
Hát ahova tennéd az LX-et, oda simán be kell férnie egy 72 x 72-es műszernek. Vagy nem akarod a gépbe beépíteni?
Valószínűleg valami egyedileg tervezett jeladója volt mert a 10 mV-os jelre elég furcsán reagált. Felbosszantott mivel már túl sok energiát tettem bele. Visszaszereltem a 200 A-es 75 mV-os söntöt a gépbe és a hozzávaló kis mini A-V mérő műszert. Kicsit törött de sebaj majd ha egyszer rendelek más cuccokat az Aliról és együtt azokkal eljön és akkor kicserélem. Én meg közben megnyugszom. Köszönöm mindenkinek a hozzászólását és a segítő szándékot.
Lehet, hogy eszement ötlet . Megkeresve a feszültség osztót és alaphelyzetbe állítva a kép alapján hitelesíteni az alkalmazandó sönthöz. A katalógusból vett elvi kapcsolási rajz alapján gondoltam megoldható lehet.( Az ICL7106, iICL7107-nél is hasonló módon kel beállítani a "végkitérés"-t)
Ha egy 200 A-es söntön 60 mV esik a 200 A hatására, akkor az jó lehet egy 200 mV-os kijelzőhöz.
A 60 mV-ot le kell osztani 1/3 arányban, így a 200 A hatására 20 mV-ot lát a műszer, amit 200 formában fog megjeleníteni (20,0 csak nem kell a tizedes pont). Ezeknél a mérőegységeknél a tizedes pont az mindig utólag állítandó be, mert az alapáramkör ezzel nem foglalkozik. E miatt erre általában egyértelműen kialakított lehetőség van. Megjegyzem, amikor folyik a 200 A, akkor éppen hegesztés történik, azaz nem látja a kezelő az értéket. Éppen e miatt a hegesztőgépek áramát nem is célszerű így mérni.
A "jó hegesztő" egyik szeme a varraton, a másik a műszeren(amihez kellő háttérvilágítás is kell!) vagy a segéd 2másodpercenként bemondja az áramértéket
![]() A hozzászólás módosítva: Szo, 15:17
Igen, csak tízszer kisebb lesz a pontossága. Ez ugye nem olyan baj, nem is értem, hogy miért nem jó egy analóg műszer. Mi a jó abban, hogy azt látom, hogy villognak a számok? Mert ugye leolvasásról szó sincs, nem hiszem, hogy bármi érdemlegeset lehet látni hegesztés közben.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |