Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Boombox javítás

Témaindító: bizsunder, idő: Okt 31, 2011
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 3
(#) uniman válasza Honda130 hozzászólására (») Feb 8, 2025 / 1

Tévedsz... Azt nem pókok csinálták: Bővebben: Link
(#) Honda130 válasza uniman hozzászólására (») Feb 8, 2025 /

Nagyon cukik. Pont ilyen kis lakás volt minden eltömődött lyukban. Volt kint egy fal és egy belül is. Elég volt onnan kifakarni.
(#) Gafly válasza Honda130 hozzászólására (») Feb 8, 2025 /

Repülőgépen is van sok érdekes lyuk.
Amit bedugítva akár le is eshet egy bazinagy repülő, akár egy ilyen kis izétől is.
Szokás ilyen piros kupakot/takarót/dugót használni a hasonló meglepetések elkerülésére...
(#) Honda130 hozzászólása Feb 12, 2025 /

Hangszórók tisztítása

Sziasztok!
Eddig szétszedtem a hangszórót és kitisztítottam amennyire lehetséges volt. A hangszóró rács kívül kopott volt, belül koszos és rozsdás is. Homokszórással tisztítottam fel az egészet, majd újra is fényeztem. Fényeztem...Vettem egy fényes feketét és lefújtam vele. Remélem tartós lesz. Ha nem, akkor majd keresünk más megoldást.
Ezen kívűl, szétszedtem magát a készüléket. Egyenlőre különválasztottam az elejét a hátuljától. Természetesen, mindent dokumentáltam, hogy honnan húztam le és szereltem ki. milyen színű a vezetéke és amit csavarozni kell, azt milyen csavar tartotta. Két féle oka van ennek. Az egyik az, hogy nincs gyakorlatom ehhez a munkához, másik, hogy nem tudom, meddig tart majd a szétszerelt állapot. Jó lesz majd nem újra kitalálni, hogy mit hova kell szerelni. Nem utolsó sorban, most szétszerelem egy bizonyos sorrendben a készüléket. Ennek a fordított sorrendje biztosan működni fog. Nem kell majd ezt-azt visszavenni, hogy az előtte lévő dolgot helyére tegyem.
Egyenőre ennyi. Ma folytatom szerintem a szétszerelést, de előbb összerakom a hangfalakat.
(#) Inhouse válasza Honda130 hozzászólására (») Feb 12, 2025 /

Nekem ez a hangszóró nem igazán tűnik vászonpereműnek.
(#) Honda130 válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 12, 2025 /

Így talán már jobban látszik.
(#) Inhouse válasza Honda130 hozzászólására (») Feb 12, 2025 /

Nem vagyok szakértő, de a vászon peremű nekem a több apró hurka, ami impregnált szövet. Az egy nagyobb hurka meg gumi, hab...nem tudom, hogy esetleg ez egy szövet erősítésű hab lenne, valami hibrid?
(#) GARFIELD13 válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 12, 2025 /

Sziasztok!
A perem hátoldala lenne érdekes.
Hozzám egy 25 cm-es alukosaras Videoton került, aminek műbőr szerű pereme van.
Ilyen szabályos hurkára sütött forma az is, és a fehér hátulja azonnal elárulja, hogy az nem habszél.
Nem egy hétköznapi perem, biztosan sokáig bírja, kérdés, hogyan teljesít a habszélhez képest az átvitel terén.
Üdv.
(#) Honda130 válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 12, 2025 /

Szerintem a nagyobb hangszóroknál lehet h több kicsi hurka. Nekem volt már Hertz hangszóróm oválból is. Egy hurka volt és szövetes. Meg ha jól emlékszem, a Clarionok is szövetesek voltak. Az érzékenyebb hangszórokat szokták szövetesre csinálni. Egyébként tény, hogy hangosabbak mint a JVC hangszórók amit a PC-mre kötöttem. Ezt kipróbáltam.
(#) Honda130 válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Feb 12, 2025 /

A rácsot kipattintottam, h lefenyképezzem, de legközelebb ezt a hangszóró felújító szedi szét. Nem akarom hogyxkopjon a műanyagban a menet.
Ez szövetes. Szerintem látszik.
(#) Honda130 válasza Honda130 hozzászólására (») Feb 14, 2025 /

Szétszedtem az egészet. Minden le lesz szépen tisztítva. Már a kaszni eleje tiszta. Most megnézem, mit lehet a potméteres résszel kezdeni. Remélem nem lesz rosszabb, mint előtte.
(#) veroka válasza Honda130 hozzászólására (») Feb 14, 2025 /

Innen szép nyerni

Miért akarod a hangszórókat felujíttatni? Nem szólnak? Ha csak a por miatt, nagyon puha ronggyal (régi gyerekruha, pizsama - nem baj ha bolyhos) denaturált szesszel törölgesd át, majd várj amíg megszárad a felület. Aztán újra, amíg tiszta nem lesz.
(#) Gafly válasza veroka hozzászólására (») Feb 14, 2025 /

Ezt én sem értettem,
de ha el van döntve, akkor el van döntve.
Innentől vitának helye nincs.
Én biztosan kipróbáltam volna előtte.
(#) Honda130 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 14, 2025 / 1

Délután megírom nektek jó? Az igaz, hogy el van döntve, de érdekes oka van. Most készülök már munkába, de talán lesz időm pötyögni ott is, ha elfogy a munka. Közbe nézzetek fel ide. Sziasztok!
(#) Honda130 válasza veroka hozzászólására (») Feb 14, 2025 /

Szia!
A kérdés jogos. A hangszórók szólnak.
Van egy Honda Accordom, amit pár éve úgy választottam vásárláskor, hogy mindenképp Prémium hangrendszer legyen benne. Az is lett. Fejegységtől különálló erősítő, magassugárzóra külön csatornán jön a hang, hátul külön mélynyomo. Csakhogy, akárhogy füleltem, nem gondoltam hogy a zene prémium hangzással szólna. Miért? Zajcsillapítóztam, vettem bele előlre JBL hangszórókat, aztán azokat kivettem, mert rosszabb lett tőle a hangzás. Vettem bele Blaupunktokat, Hertz hangszórókat, utána 50000 forintos Hertz hangszórókat és azt értem el velük, hogy balanszolni, meg magassugárzókat szintezni kellett. Hangváltókat próbáltam csere-berélgetni, belenyúlni a decibelekbe, stb. Elértem azt, hogy már szépen szólt, de nem úgy, ahogy én akartam. Ráadásul, hangszineket +3-ra állítva kellett halgatni.
Volt a gyári hangszóró szettem dobozban. Elkezdtem nézegetni. Arra lettem figyelmes, hogy a 16cm-es hangszórokat mikor benyomom, nem ugyanoda áll vissza, mint mikor kifele mozdítom és elengedem. Ezen elgondolkoztam. Felvettem egy szakival a kapcsolatot és beszélgettem vele. A megoldás az lett, hogy be vannak keményedve a gyári 16 éves hangszórók. Elküldtem neki mind az 5 hangszórót és megcsinálta őket. Utána 2 hónapig hezitáltam, hogy szétszereljem-e a kocsimban összeállított, már már halgatható rendszertpusztán próbaképp. Végül megtettem. Az eredmény meglepő volt. A 2 éves kisérletezésem semmire sem volt jó, csak hogy a pénz ne maradjon nálam! A Hondában lett mélyhangzás, lett zene. A hangszineket és a balanszot nullán használom. Összhang a vannak a hangerők.
A Hantor hangszóróit természetesen próbáltam. Hangosan szolnak, de mélyhangok alig vannak. Arra emlékszem, hogy anno a 80-as években, mikor ilyen Boomboxom volt, konkrétan leugatták a Videoton 50W-os hangfalakat. Ez hangerőben ma is mutatkozik, de nem szól túl szépen. Úgy gondolom, ha a pillék es a peremek ki lesznek cserélve és lágyabb, de rugalmasak lesznek a felfüggesztesekakkor ezek a hangfalak is életre fognak kelnim mint a Honda hangszórók.
Természetesen a végítéletet majd a szakember mondja ki. Ha azt mondja, hogy tud jobbat csinálni belőlük, akkor kérni fogom rá.
Ennyi a történet.
(#) veroka válasza Honda130 hozzászólására (») Feb 14, 2025 /

Így már érthető. Viszont... Ha lágyabb lengőrendszert használsz, akkor egyrészt elmászik a hangszóró rezonanciafrekije (és ezzel az impedanciamenete is) másrészt hangosabb lesz, de nem mélyebb. A mélyekhez ugyanis két dolog kell: felület és energia ami megmozgatja. Most a hatásfokot kicsit javítod, de felületed nem lesz nagyobb. Az viszont igaz, hogy ha bemerevedett a hangszóród, akkor a befektetett energia nagyrészt hővé alakul a tekercsen ahelyett, hogy mozgatná a levegőt.
(#) Honda130 válasza veroka hozzászólására (») Feb 14, 2025 /

A cél nem a gyárihoz viszonyított állapot lágyítasa, hanem az eredeti rugalmasság lehetőség szerinti visszaállítása. Amennyiben tenyleg keményedett.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2025
(#) uniman válasza Honda130 hozzászólására (») Feb 15, 2025 /

Még gond lehet majd az is, hogy az eredeti rugalmassághoz, a hallgatóság "eredeti", 80-as évekbéli hallása is szülségeltetik majd...
(#) Honda130 válasza uniman hozzászólására (») Feb 15, 2025 /

Vicces volt.
Inkább segíts ilyen "SMD" nyomógombot rendelni. Tudom, hogy nem SMD, mert nem felület forrasztott, de nem tudom, mi a neve akkor.
4 lábú 6x6mm-es, a gombja 3,8mm körül jön ki, és a teljes magassága 7,5mm.
Találtam, csak már nem igazodok ki, hogy honnan szabad és honnan nem szabad rendelni.
(#) Gafly válasza Honda130 hozzászólására (») Feb 15, 2025 /

(#) uniman válasza Honda130 hozzászólására (») Feb 15, 2025 /

Ez olyan...
(#) Honda130 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 15, 2025 / 1

Köszönöm! Ők voltak az elsők, akinél megnéztem, de akárhogy próbáltam, nem dobott ki semmit. Utána meg elkalandoztam mindenféle weboldalra. Viszont most meg látom, hogy mégis van. Úgyhogy tettem is a kosárba annyit, hogy elég legyen.
(#) Honda130 válasza uniman hozzászólására (») Feb 15, 2025 /

Ezt láttam én is, csak azt nem tudtam, hogy innen meg fog-e jönni a cucc? Köszi!
(#) Ronin válasza Honda130 hozzászólására (») Feb 16, 2025 / 1

Én már sokszor rendeltem tőlük is. Nincs velük gond.
(#) Honda130 válasza Ronin hozzászólására (») Feb 16, 2025 /

Rendben. Köszi!
Lesz meg szerintem olyan cucc, ami nem lesz a Hestore-n. Akkor majd lehet h lesz náluk.
(#) Honda130 hozzászólása Feb 16, 2025 /

Audioton TBS 9300

Húha!
Most meg kaptam egy ilyet a barátomtól. Csak úgy. Nem működik. Pár dolog hiányzik is róla, de azért nem annyira pusztulat. Jó nagy hangszórók vannak benne.
(#) uniman válasza Honda130 hozzászólására (») Feb 16, 2025 / 1

Google súgta: Technidyne TD-10000 eredetileg, de következő nevek alatt is ugyanez a típus rejtőzik.:
Dynasty HT-959
Elta 6930,
ESC JC2000
Helix Wheely 5000
International/ Matsuki/ Orbex MS-959
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2025
(#) Honda130 válasza uniman hozzászólására (») Feb 16, 2025 /

Ez is olyan, mint a Hantor. Meg lehet találni majdnem pontosan ugyanilyen kivitelben, kb 10 néven. Igaz, hogy ezek közül csak 1, vagy 2 pontosan olyan van, mert a többi az parányival másabb. Érdekes. Kéne ehhez is alkatrész, hogy talpra lehessen állítani. Aztán meglátnánk.
(#) Inhouse válasza Honda130 hozzászólására (») Feb 17, 2025 /

Nekem ez az Audioton sokkal inkább boombox-nak néz ki, mint a gyerekkori szerelmed. Persze valószínűleg az igazi boomboxok nem Ausztriában készültek.
Idézet:
„Pár dolog hiányzik is róla, de azért nem annyira pusztulat.
Kéne ehhez is alkatrész, hogy talpra lehessen állítani.”

A komplett dupla magnómechanika azért nehéz falatnak ígérkezik. Inkább modernizálni kéne, BT vevő, esetleg internet rádió. Ha a végfok benne van, a hangszórók jók, akkor jól használható cucc lehet belőle.
(#) Honda130 válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 17, 2025 /

Miért szeretnél bele komplett dupla magnó mechanikát? Javíthatatlan ami benne van? Valójában 4db potméter gomb, a magnók gombjai, a két antenna hiányzik. A mechanikát szerintem meg lehetne gondolom javítani. A fő bajom inkább az, hogy halkan sípol. Először egy hangon, kis idő múlva hullámzik a hang. Mintha szirénázna. Amúgy, bekapcsolva a magnót, utána hozzáérve valamelyik fejhez. Adja a hangot a hangszóró.
Boombox, vagy nem.. én ezt a szót csak manapság hallottam. Nekem ezek hordozható táskarádiók voltak anno. Nem ismertük azt a szót, hogy boombox. Ez szerintem ilyen nagymenő újhullámos elnevezés. A JBL megcsinálta a hengered cuccait, aztán most minden mást is boomboxnak kell hívni.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2025
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem