Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Eredményjelző
Lapozás: OK   5 / 5
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Feb 19, 2025 /

Nehéz belőni, hogy egyformán világítson, de ez úgyis design kérdése. Nekem teljesen megfelelő lenne, hogy az asztal oldalán van a kijelző, és a felém eső kijelző vonatkozik rám.
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Feb 19, 2025 /

Nem tudom honan veszed, hogy nehéz belöni. Soha ilyen gondom nem volt eddig, van otthon egy sereg digitális ora, kijelzök az esztergapadon a CNC marokon mindenhol ilyen displayek vannak és minden szegmens egyforma fényerövel világit. Igaz valamennyi forditott topologiáju azaz közös anod és ULN huzza a szegmenseket a GND-re. Megmondom öszintént ilyet még soha nem csináltam ezért mérettem meg az IC kimenetén a feszültségeket mert nem tudtam pontosan hogy van ott a kimenet, de amint kiderült az rendben van. Az adatlap szerint mindkét üzemmodban 53 mA-t tud, aminek elég kell lennie egy szegmenshez, de többre nem igen lehet számitani, igaz 5 Volt táp esetében ekkora áram nem is igen jöhet létre. Ami még elöfordult, hogy magának a displaynek igen rossz a fényereje ( nálam a sárgák meg a nagyon régi piros voltak ilyenek) összehasonlitva az ujabb disyplajekkel ég és föld a különbség.

Ezt is rendbe fogjuk tenni, ha majd lesz rendes panel, mert ha a kollégának az IC lábaitol az ellenállásig akár 0,2 V is esik akkor azzal kell elöbb valamit kezdeni mielött az egyes szegmensek fényerejével foglalkoznánk.
A fizikai elrendezésröl nincs informáciom ( vagy nem olvastam végig az egyfelvonásos történetet ).

A kollégának:
5 Vos táphoz 47 Ohmos ellenálläsokat rakjon be, 9 V-hoz 150 Ohmosakat.
Természetes, hogy a kontatushibák, rossz vezetékek az 5 Vos tápnál kritikusabbak hiszen a 47 Ohmhoz képest jelentkeznek igy jobban befolyásolják a fényeröt. Minél nagyobb lesz a táp feszültsége annál kisebb lesz a gond.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2025
(#) vladcepes válasza Massawa hozzászólására (») Feb 20, 2025 /

Egyenlőre idáig jutottam. Pillanatnyilag az Express SCH-Express PCB -t használom.
Van olyan Nyáktervező amivel megcsinálom a kapcsolási rajzot,és ő utána magától le rakja az alkatrészeket ,majd megtervezi a nyákot, hogy ne keljen ugyan azt még egyszer megcsinálni?

5.jpg

(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Feb 20, 2025 /

Idézet:
„Nem tudom honan veszed, hogy nehéz belöni.”

Két különböző színű LED kijelzőt úgy belőni, hogy minden fényviszonyok mellett egyforma fényesség érzetet keltsen? Szerintem nem triviális...
(#) vladcepes válasza Gafly hozzászólására (») Feb 20, 2025 /

Ezt kétszer építeném meg. Első panelon lenne 2 piros. Második panelon 2 zöld (mivel zöldet vettem).
Nem úgy gondoltam, hogy egy panelon egyik piros másik zöld.
(#) Gafly válasza vladcepes hozzászólására (») Feb 20, 2025 /

Ebben az esetben a zöldnek tipikusan nagyobb a nyitófeszültsége, azaz ugyanahhoz az áramhoz kisebb ellenállás kell, ugyanakkor a zöld színre érzekenyebb az ember szeme...
(#) vladcepes válasza Gafly hozzászólására (») Feb 20, 2025 /

Tehát ha 5 V-os táphoz 47 Ohmos ellenállásokat teszek a piroshoz,akkor a zöldhöz ? Majd otthon megnézem a netten a zöldhöz találok e leírást.
(#) Bakman válasza vladcepes hozzászólására (») Feb 20, 2025 /

Pontosan milyen típusú IC-d van? Nem mindegy, hogy 'A' vagy 'B' végződésű, lásd adatlap.

Ha minden kötél szakad, akkor a kijelző és a 4026-os IC közé kell meghajtó fogkozat is. ULN2003 (vagy ULN2803) közös anódos, TBD62783 pedig közös katódos (mint a jelenlegi) kijelző használata esetén.

Ha nagyon precízen akarod belőni a szegmensenkénti áramot, akkor AL5809-15S1-7, de normál esetben elég egy-egy ellenállás is.
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Feb 20, 2025 /

Itt egy alkatreszen belüli LEDekröl van szo azok általában egy gyártási sorozatbol kerülnek ki. Ilyen helyen nem igen fordul elö szin meg fényerö különbség.

Abban valoban igazad van, hogy a LEDek nem egyformák, már irtam egy angol gyárban egy-egy berendezesbe cca 1000 egyforma sárga LED kellett. Egy kis csapat hölgy munkája volt a kontajnernyi sárga LEDböl kiválogatni az egyforma szinüeket. Akkoriban csak egy egyszerü cél készülék állt a rendelekzésükre….
(#) Massawa válasza vladcepes hozzászólására (») Feb 20, 2025 /

Magátol nem biztos, hogy lerakja az alaktrészeket hiszen csak te tudod pĺ hol kell es hogyan a displaynek lennie. Azaz az alkatreszek, meretek, lyukak stb elhelyezése többnyire rád tartozik a maradékot megcsinálja a program.
Azután optimalizálhatod az elhelyezést és ujra megcsinálja a gép. Ha elégedett vagy, akkor elmented és annyi NYÁKOT csináltathatsz amennyi kell.
Esetleg a terved rakd be itt a NYAK forumok egyikébe szakértésre, javitásra.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2025
(#) vladcepes válasza Massawa hozzászólására (») 9:30 / 1

Megcsináltam az új rajzot,a nyákot aztán próba ,most nagyon jól működik,még a zöld szín is egész jól világít, minden szegmens egyformán. Mindenkinek köszönöm a segítséget, már csak a dobozolás hiányzik.
(#) Massawa válasza vladcepes hozzászólására (») 10:56 /

Szivesen!
Következő: »»   5 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem