Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4004 / 4005
(#) electrode hozzászólása Pé, 21:41 /

Oszcillátor nem akar beindulni a valóságban

Üdv mindenkinek!

A nem működő oszcillátor kapcsolási rajzával kapcsolatban lenne egy pár kérdésem.

Rövid összefoglaló a projektről: egy 100KHz frekvenciát előállító oszcillátort szerettem volna építeni, amit a későbbiekben ESR mérőben használtam volna, de már hónapok óta húzódik ez a dolog, mert mint kiderült sem az AI, sem a google nem a barátom, mert egyik sem segített igazán(a google tele van hibás kapcsolási rajzokkal, az AI is a google-t használja szerintem).
Legutóbb ezt a kapcsolást raktam össze egy internetes szimulátorban (lásd a lenti képet), és úgy nézett ki, hogy ez már jó lesz, a szimulátorban én, kezdőként úgy látom, hogy működik, de miután a breadboardon nem indult, egy használt NYÁK lapot alakítottam át a célnak megfelelőre, hogy az érintkezésekből ne legyen gond, ám itt sem történik semmi. A multiméterem nem jelez frekvenciát, pedig 20MHz tartományig mér 10Hz-től felfelé. Tápfeszültség rendben, a tranzisztor nyitva, forrasztás rendben, nincsen zárlat, vagy hasonló NYÁK hiba (végig van ónozna a vezetősáv). Totál rossz az egész áramkör, amit próbáltam összerakni? A szimulátorban miért működött és mi okozza, hogy semmilyen "életjelet" nem ad az áramkör? Nem 1%-os tűrésű alkatrészeket használok, mert olyanok pont ezekben az paraméterekben nincsenek, de a szimulátorban próbálgatva minimális alkatrész érték módosításokat, működött rendesen. Hol lehet a hiba, rossz az áramkör, a szimulátor, vagy csak éleszteni kell valahogy az áramkört?

A segítséget előre is köszönöm!
(#) kendre256 válasza electrode hozzászólására (») Pé, 22:59 / 1

A kapcsolás biztosan rossz, mert az emitter feszültség 0,23V-ra, a kollektorfeszültség pedig -3,4V-ra jönne ki, az pedig lehetetlen. Ebből következően a szimulátor sem működik jól, mert nem veszi figyelembe, hogy az egyenáramú munkapont teljesen rossz.
Ha ilyen oszcillátort szeretnél építeni, ezen az oldalon találsz számítási, megvalósítási példákat.
Ugyanitt vannak másfajta oszcillátorok is.
(#) Skori válasza electrode hozzászólására (») Szo, 14:54 /

Valami ilyesmit próbálj inkább:

oszc.jpg

(#) Skori válasza electrode hozzászólására (») Szo, 15:00 /

Aztán jöhet egy 3 fázisú oszcillátor:

oszc2.jpg

(#) szs válasza electrode hozzászólására (») Szo, 20:17 1 /

Apád füle.
Felrajzoltam én is a Falkstad-ban. Nem úgy, nem azt csinálja.
Kb az jön le, mint a marék hulladék felismertetése.
(#) szs válasza nábrok hozzászólására (») Szo, 20:47 /

Én így gondolnám, mint a rajzon -ha ilyesmit szeretnék.
És hát abból gondolkodtam, ami van itthon
Ez azt hiszem, kb egy perces (a kapcsoló kikapcsolása után). Kisebb kondenzátorral tán kevesebb.
A hozzászólás módosítva: Szo, 20:51
(#) Bakman válasza Lamprologus hozzászólására (») Hé, 8:37 /

Bocsánat hogy belevau, de a középérték és az effektív érték más-más fogalom.

Nevezett 230 V (amit a műszer is mutat) a hálózati feszültség effektív értéke. Effektív érték = négyzetes középérték, ami nem egyezik meg a középértékkel.
(#) Skori válasza Lamprologus hozzászólására (») Hé, 8:37 /

Kicsit pontosítanék: Váltakozóáramú műszertől általában azt várjuk, hogy az (egyenáramú középértéket) helyett, az effektív értéket mutassa.
Az effektiv érték: négyzetes középérték, szinuszjel esetén a csúcsérték/gyök2 (Up = Ueff * 2^0,5)
Az abszolút középérték (amit egyenáramú középértéknek hívsz) az a csúcsérték 2/π szerese (Up = Uk * 2 /PI())
A sima középérték AC szinusz esetén: nulla.
(#) Wind-Storm hozzászólása Hé, 9:05 /

Dettol szappanadagoló IR LED csere

Sziasztok!

Aki már javított ilyen a képen látható Dettol adagolót, az tudja, hogy törvényszerűen kirohad belőle az infra LED, hogyha nem teszünk ellene..
Milyen hullamhosszúságú IR LED-del működik biztosan a vevője, ha tudja valaki?
(#) Bakman válasza Wind-Storm hozzászólására (») Hé, 9:19 / 1

Nem ismerem a masinát, de arra tippelnék, hogy olcsó, háztartási berendezés lévén kb. minden a legolcsóbb benne. A legnagyobb kínálat a 940 nm-es LED-ekből van, első körben olyannal próbálkoznék.
(#) Lamprologus válasza Skori hozzászólására (») Hé, 9:42 /

Ok! Igazatok van! Kicsit belekeveredtem! Jól gondoltam, csak rosszul írtam le!
Töröltetem a hozzászólásokat!
A hozzászólás módosítva: Hé, 9:42
(#) jani1987 hozzászólása Hé, 18:34 /

Na ilyenkor mi van?

Megjött a kolegától a lakat fogó. Nosza akkor hasonlítsuk össze. Ööö....
(#) majkimester válasza jani1987 hozzászólására (») Hé, 18:43 / 1

Az van, hogy kicseréled az elemet a műszerben, mert azt jelzi, hogy lemerült.
(#) jani1987 válasza majkimester hozzászólására (») Hé, 18:57 /

Úgy értem a mért értékek nem egyeznek. Hogy mikor lesz asztali multim nem tudom de az biztos, hogy annál nem nézem majd a töltöttséget mert nem kell.
(#) pucuka válasza jani1987 hozzászólására (») Hé, 19:12 /

Mondták. Cseréld ki az elemet, sikoltozok a DMM.
(#) Gafly válasza jani1987 hozzászólására (») Hé, 19:28 /

Idézet:
„Hogy mikor lesz asztali multim nem tudom”

Nekem már vagy húsz éve nincsen, és mégis élek.
(#) jani1987 válasza Gafly hozzászólására (») Hé, 20:00 /

Én sem akartam sok mindent mégis van.
(#) Suba53 válasza jani1987 hozzászólására (») Hé, 20:48 /

Azért nem egyeznek a mért értékek, mert a benne lévő 7106-os voltmérő IC ha nem kapja meg a rendes tápot, ( alacsony az elem feszültsége ) akkor hibásan mér, rossz értéket mutat.
(#) proli007 válasza Suba53 hozzászólására (») Hé, 21:10 / 1

Meg egyébként sem lehet Janinál tudni, mit is mért. Lehet a hegesztőtrafó kimenetét..
(#) jani1987 válasza Suba53 hozzászólására (») 7:25 /

Normál elemet az ember nem tesz töltőre de most már javultak az arányok.
(#) Suba53 válasza jani1987 hozzászólására (») 8:01 /

Még jó, hogy nem!

Viszont az ember kicseréli egy újra. Vagy ha mindenáron töltési ingerenciája támad, akkor arra is van megoldás.
(#) KU202M válasza jani1987 hozzászólására (») 8:53 / 1

Az a vicces, hogy elemcsere (töltés?) után nem a lakatfogó mért mást, hanem az analóg műszer. Lehet, hogy abban is elemet cseréltek?
(#) Gafly válasza KU202M hozzászólására (») 9:26 /

Mindkettő 41 V-ot mutat.
(#) KU202M válasza Gafly hozzászólására (») 9:41 /

Úgy értettem, hogy az első méréshez képest.
Szóval a lakatfogó -1 V-t változott, az analóg meg +5 V-t.
A hozzászólás módosítva: 9:45
(#) Gafly válasza KU202M hozzászólására (») 9:59 /

Lehet az több is, mert ránézésre régen támaszkodhat már a mutató az ütközőre is.
(#) Taddam hozzászólása 14:58 /

Fázis iránya

Sziasztok!

Egy meglévő konnektort szüntettem meg, és az eredeti dobozból wago-val kötve, külső kábelcsatornán vezettem le a helyiség másik sarkába a vezetékeket, ahol egy külső aljzatot szereltem fel hozzá. A fázist bal oldalra került, vagy az esetemben felfelé, mivel vízszintes helyeztem az aljzatot. A mérések alapján az alábbi értékeket kaptam: Fázis – Nulla: 230V
, Fázis – Védőföld: 230V, Nulla – Védőföld: 0V

A kérdésem az lenne, hogy mi okozza a következő jelenséget, amikor is egy földelt dugóval rendelkező fogyasztót (pl. mikrót) csatlakoztatok, akkor az érintésmentes fázisceruza világít mikró kezelőpaneljéhez közelítve, a készülék kikapcsolt állapotában is. A készülék burkolatán, oldalcsavaron viszont fizikailag nem mérhető semmi.
Viszont ha megfordítom a dugvillát, tehát a fázis átkerül a másik oldalra, akkor a kezelőpanelnél nem jelez már a fázisceruza kikapcsolt állapotban. Feltételezem, hogy így a fázist szakítja a készülék, de mi ennek a pontos műszaki magyarázata?

Ez a jelenség normális, vagy lehet benne valami kockázat? Előre is köszönöm a segítséget!
(#) proli007 válasza Taddam hozzászólására (») 15:06 /

Hello! Ez természetes. Nálunk nincs meghatározott fázis-nulla helyzet a konnektorba. Lévén, hogy akármikor megfordíthatod a dugvillát.. Csak a földelés nem változik, mert az szimmetrikus. Így a fázis, oda esik ahová akar. Így a gyártó sem figyel rá. A mikrónál pedig nincs "kikapcsolt állapot" mert állandó feszültség alatt áll. Ha ez egy készüléknél követelmény, akkor ott mind két vezetéket bontani kell kikapcsolt állapotban.
(#) Jonni válasza Taddam hozzászólására (») 15:07 /

Szia!

Az érintésmentes fázisceruzáknak (nem mindegyiknek) lehet állítani az érzékenységét. Ha az túl erősre van állítva, akkor fals méréseket produkálhat.
(#) mtron hozzászólása 15:42 /

Egy ellenállásra eső teljesítmény kiszámolása

Üdv. Lenne, egy olyan kérdésem, hogyha egy ellenálláshálózat egy elemére eső teljesítményét akarom kifejezni, azt hogy tehetem meg. A tanárunk sajnos nagyon érthetetlenül magyarázta el, így abból kb. semmit nem értettem. A képen van egy példafeladat, nagyon örülnék, ha valaki elmagyarázná, hogyan is kell ezt. Köszönöm.
(#) Skori válasza mtron hozzászólására (») 16:11 /

Első lépésben kiszámolnám az eredő ellenállást:
Re= ((R6+R4)XR5+R2)XR3+R1 - ahol X-> replusz művelet (itt szorzat osztva az összeggel)
Ebből kijön kb. 82,073Ω
Ebből meghatározható az áramfelvétel, majd feszültségesés R1-en és R3-on.
Ez utóbbiból meglesz R3 árama (ohm törvény), amit ha levonunk az teljes áramfelvételből akkor meglesz R2 árama. Innentől ugyanazokat a lépeseket ismételve jutunk el R6 áramáig és feszültségéig, ezek szorzata lesz a teljesítmény.
Ha jól/pontosan számolsz, akkor a végén kijön 4,14858215039181W

Ha valaki lusta számolgatni, vagy csak gyors megoldás kell akkor másodpercek alatt bedobható az egész, egy áramkör-szimulátor programba (pl. TINA), ami egy kattintásra megadja az eredményt.
Ez arra is jó, hogy ellenőrizhetjük, hogy jól számoltunk-e. Ugyanakkor az eredmény pontossága tekintetében, egy jobb számológép (vagy egy excel) használatával valószínűleg pontosabb eredményt kapunk mint a szimulátortól.
A hozzászólás módosítva: 16:20
Következő: »»   4004 / 4005
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem