Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » VF2 végerősítő
Az erősítő az invertáló és a nem-invertáló bemenetre küldött jel különbségét dolgozza fel. Az ideális szimmetrikus jeltovábbítás feleslegesen bonyolult. Ha megálljuk, hogy az aszimmetrikus jel testvezetőjén nem szállítunk egyéb áramokat is, akkor azzal sincs semmi gond.
Esetünkben a bemeneti csatlakozóra kiviszed a csillagpontból (ez kétszer aláhúzva) a testet és onnan a jellel együtt érkezik a paneled "Bemenet" csatlakozójára. A panelen vannak egyéb áramkörök is, azokat nem innen, hanem külön ágon a csillagpontból testeljük. Ezen a képen balra lent, a 100 µF és a 220 pF között vágod el a vezetősávot és vagy meghagyod a szakadást, vagy átkötöd 10-100 Ω ellenállással. Az ellenállásra amúgy csak a tesztelés során lesz szükséged.
Köszi! Egészen pontosan ez történt meg tegnap este, csak a várva várt hatás marad el 10 ohm-al átkötve a szakadást.
Majd mókolok még ma, még nem ment el teljesen a kedvem ![]()
A legutóbbi rajzom lehet nem lett valami egyértelmű.. Bocsi, nagyon péntek volt
![]() Kicsit kiegészítem....
Belerajzoltam pirossal az elmaradást.
Nagyon köszi! (Néha egy kép többet mond minden szónál
![]() Úgy tűnik, ez megoldotta a problémát.
Látom elég sok szaki jár erre... Elmélkedtem kiscsit... A FB kapcsolásnál véleményem szerint a 3,3Kohm-os Emitter ellenállások okoznak némi problémát nagyobb frekvenciákon a FET nemcsekély Gate kapacitása végett. Valaki próbálkozott ezen javítani? Vagy eleve rossz az ötlet? Tinában modellezve ahogy nő a frekvencia, egyre nagyobb a kimeneti feszültség szintje a OPAMP-nak, aztán egyszer csak jön a clip. Tudom, 20k felett ideális estben nem jut jel a bemenetre, de a nagyobb OPAMP kivezérlés miatt magasabb frekin nőhet a torzítás... Vagy nem?
A hozzászólás módosítva: Csü, 13:22
Szimulátorban már több módosítás is született, az egyik éppen az általad említett problémát próbálta kiküszölni. 20kHz felett nem csak a kivezérelhetőség csökken ennél a földelt source topológiánál, de össze is nyitnak a fetek. Viszont van olyan vélemény, hogy éppen ettől nem "fetes" a hangja. Tehát ha műszakilag kijavítanánk ezt a hibát, egy egyszerű fetes erősítő lenne az eredmény.
Itt van például egy elv. A kész szimulációt nem töltöm fel, mert csak részben az én szerzeményem.
A FET-ek gate kapacitása valóban probléma. A diódákkal soros ellenállás ne legyen nagyobb 470 ohmnál. Ez, ahhoz, hogy meglegyen a tranyók nyugalmi árama kell egy adott áram. Ezt az áramot az opamp fogja szolgáltatni a földelt bázisú tranyókon keresztül. Ezeknek a tranyóknak a kollektorárama nagyjából annyi, mint az emmitteráramuk. Tehát, ezekből visszafelé méretezhető, hogy mekkora legyen a földelt bázisuak emmitter ellenállása, ebből pedig kijön, hogy mekkora kimeneti feszt kell az opampnak biztosítania.
Az is meggondolandó, hogy az egyszerűség kedvéért a földelt bázisúak bázisa a +12 és -12V-ra vannak kötve. Ez már eleve determinálja, hogy az opamp kimenetének elég nagy feszt kell biztosítania, lévén, hogy 3,3K-s ellenállások vannak betéve, amik meghatározzák a földelt bázisúak emmitteráramát. Tehát, a bázisokat célszerű kisebb feszültségre beállítani. Ez azért is jó, mert az opamp nagyjelű kivezérlésre kevésbé van igénybevéve. Itt rögtön lehet a nyugalmi áramot is beállítani, de ugyanezt meg lehet tenni a két emmitterellenállás egy ellenállással történő áthidalással is. Ez a kapcsolás, inkább az összesnél a 20kHz-es, kis torzítás eléréséhez az szükséges, hogy az opamp nyilthurkú erősítés legalább 10kHz-ig ne csökkenjen. Tehát, nagy sebességű oamp kell(ene). Különben a THD nő a nagyobb frekvenciák felé. Az igazi megoldás diszkrét elemekből az opamp megvalósítása. ( Az már más kérdés, hogy miért lényeges a 20kHz-es jel THD-ja? Úgysem hallunk belőle semmit. ) Tóthbéla kollégánk említette a FET-ek együttvezetését. Sajnos ez igaz, elég ronda lesz ettől a négyszögjelátvitel. A két gate-et össze kell kötni egy 10... 33nF os kondival és ez rögtön megszűnik. Erre azt mondják, hogy bekapcsoláskor lesz együttvezetés a két FET között. Én megnéztem szimulátorban, nem vészes. A gyorsabb opamppal persze sokkal gerjedékenyebb lesz az áramkör. Erre való a kimenettel sorbakötve egy 0,2...1 uH-s tekercs. Csillapításnak meg egy ellenállás. Ha jól emlékszem, tettem fel egy szimulációt, ami szerintem nagyon jó. Valamelyik erősítős topikban van, talán 2023...2024-es dátummal.
Én nekem nincs mivel szimulálni, de jómagam is megépítettem ezt a kapcsolást. Valahogy egy kicsit fémesnek véltem a hangját a FET vég ellenére. Miután megtudtam KT-tól, hogy a VF4 hasonló teljesítményű, azonnal átépítettem VF4-re, aminek a hangjával azóta is megvagyok elégedve. Abban se tranyó, sem IC.
Király Tibor honlapján nem érem el a régi címen. Megadnád most hol lehet megnézni?
A VF4 kapcsolásáról betennél ide egy linket?
Valahol volt itt képernyőkép, ott látszik a link, a vége ugyanúgy stimmel az új honlapon is meg van. Nem is értem, hogy miért nincs egy olyan menü, ahonnan hozzáférhető most is...
A hozzászólás módosítva: Pé, 9:13
Megnéztem a VF3-at is, mikor eldöntöttem, hogya a VF2 lesz megépítve. A VF4-en már elgondolkodtam volna, de nekem +/- 50V-os tápom van, ami csak további felesleges bonyodalmakat okozna egy ilyen pár alkatrészes kapcsolásnál. így marad/t a VF2 a tl431-el és tranzisztoros nyugalmiáram szabályozással. Ez volt a legszimpatikusabb számomra. Compozit javaslatára csökkentettem az impedanciát a meghajtásnál, ill egyúttal növeltem a nyugalmi áramát a bipoláris tranzisztoroknak. Így már kezdem megint azt hallani, amit szeretnék. A bemeneten kicseréltem a hpf-ben a kondit 2,2µF-ra, hogy kevésbé tolja a fázist 100Hz alatt, illetve ugyanitt az lpf-be 47pf kerámia tárcsát raktam be. Egyelőre nagyon biztató, amit hallottam/láttam (NE5534-el a bemenő fokozatban). A fesz szabályozó körnek az előtétet csökkentettem 1,8kOhm (2W) -ra, mert bíztam benne, hogy a diszkrét opamp-al elindul (ez A osztályban megy és alapból 15mA-t eszik), de nem, és eléggé fűt. Mehet vissza a 2,7k
![]()
Mi az, hogy eléggé fűt? Mi fűt? Egy rajz jó lenne...
A 12V stabnak az előtét ellenállás ami fűt. 1,8k-t raktam be a fenti okok miatt 2,7k helyett....
Tehát nem hiba.... ![]()
Ha jó a 2,7k-val is, akkor jó. Azt hittem, valami más melegszik nagyon.
Végül sikerült elindítani az SS3601-el.
Széles mosoly kíséretében történet a meghallgatás ![]() Ahogy sejtettem is, maga az OPAMP gerjedt be korábban. Az öngerjedés pedig egy 10pF-os kondival orvosolható, mint kiderült. Nem is értem hogy maradt ki az "eredeti" kapcsolásból. Igazából ez volt az alapprobléma, de közben az egész kapcsolás stabilabb, és használhatóbb lett hála nektek és a sok méregetésnek, szimulációnak.
"Ahogy sejtettem is, maga az OPAMP gerjedt be korábban. Az öngerjedés pedig egy 10pF-os kondival orvosolható, mint kiderült. Nem is értem hogy maradt ki az "eredeti" kapcsolásból."
Tapasztalataim szerint KT kapcsolásai nálam pöcc-röffre mentek. Persze ahány építés, annyi probléma merülhet fel... Véleményem szerint megfelelő táp, és építési struktúra esetén bizonyos "gondok" elkerülhetőek. Van akinek kevésnek hatott a diódavédelem a hőátadás miatt. Szerintem pedig ez a direkt kapcsolat a leghatékonyabb úgy is, ha a dióda nem ér a FET-hez, mert egy kis KP-97 paszta kiválló erre a célra. És persze olyan is volt, aki hidalni akart, meg feszültséget növelni. De ez nem javasolta a tervező. annak idején kedves mentorommal a FH6-ot (füleserősítő) átalakítottuk 12-ről 24 voltra. A fő probléma az IC gyorsasága volt. Annak idején valaki javaslatára az IC kimenetére egy több tíz ohmos ellenállás volt a megoldás. Nem tudom itt jó lett volna e? Persze gratulálok a sikeredhez, jó zenehallgatást kívánok! Elek
Mértem THD-t. Nem jó, de nem is kritikus
![]() Crosstalk nem az igazi, ill úgy tűnik vagy van még földhurkom, vagy egész egyszerűen kevés a 2X10000+4700 µF kondi a 80-as évekből ![]() csatoltam 2 grafikont is, sztem ha rendesen szűrve lenne a tápom, akkor egész jó értékeket kapnék.
Hát, ez ilyen. A THD lehetne kisebb, de ahhoz komolyabb opamp kellene és a kompenzációja sem egyszerű, szkóp kell hozzá.
A pufferkondi biztosan elég, nem hiszem, hogy azért van a spectrumban az 50Hz meg a felharmónikusai. Lehet, hogy a hangkártya szedi össze. Vagy ahogy összedrótoztad a mérést. Nehéz megmondani. Nekem van olyan hangkártyám, ami 12 kHz-en csinálja ugyanezt. Ha van rá lehetőséged, akkor még pár dolgot meg kellene nézned. Ugyanezek a mérések mondjuk 75Hz-en, meg 10kHz-en. Meg négyszögátvitel, fele teljesítményen 5kHz-en. Van túllövés? Nincs túllövés? Lehet belőle a fázistartalékra következtetni.
Sajnos az SW nem engedi, hogy változtassam a frekit THD mérésnél
![]() Viszont kb 5Veff kimenő feszültségnél azért bejön 0,01 alá..... Megnéztem különböző opákkal is. Ne5534 és ss3601-nél nincs különbség a THD értékekben. Viszont TL071 -el kb 2,5 szeresére nő a THD Ne5534-hez képest. A hozzászólás módosítva: Kedd, 0:30
Érdekes ez a THD-tól való rettegés.
![]() Rengeteg példa van az életben erre, nem sorolom a rengeteg csöves erősítőt mert minek, de mondok egy saját példát is. Évtizedeken át tartó audió görcsöléseim után találtam végre egy olyan gyári félvezetős erősítőt (nevét típusát nem mondom meg) aminek olyan hangja van, aminek úgy általában nincs köze a többi általam eddig hallott félvezetős erősítőkhöz, épp ellenkezőleg, nagyon finom, kellemes, kissé a csövesek hangzásvilágára emlékeztető hangja van. Ha 10 évvel ezelőtt találom meg, lehet hogy az életben nem állok neki csövekkel szórakozni. A manual-jában az van, hogy 8Ω 1kHz THD: 0,1% valahol a teljes kivezérlés alatt. És nem mondom rá hogy nem jó, lehetne kevesebb a THD, mert így "tökéletes" ahogy van. A hozzászólás módosítva: Kedd, 5:47
Milyen okból titkolod az említett erősítő típusát? Így megfosztod az olvasókat a kipróbálás lehetőségétől.
Szerintem nem fosztom meg őket semmitől, mert akinek eleve határozott (pláne ellenkező) véleménye van azt úgysem érdekli, meg az én véleményem az egyébként is csak egyetlen vélemény a sokmillióból.
Az oka nagyon egyszerű, akarok belőle venni még egyet tartalékba, és mivel ebből tényleg csak minden szökőévben bukkan fel egy eladó példány (ráadásul a hangjához képest töredéke áron) ezért nem szeretném ha bárki megvenné előlem. A tartalék meg azért kell, mert belenézve szerintem ez is a tipikus példája egy "jó" erősítőnek, azaz ha bármely alkatrészt cserélni kell benne valami másra akkor vége az egésznek, márpedig ebben van néhány olyan alkatrész ami ma már sehol sem kapható, csak esetleg bontásból, vagy hamisítványként. Van benne pl. olyan alkatrész is, amit én még félvezetős végfokban soha nem láttam. Ha létezik az a sokat emlegetett szinergia, az alkatrészek harmóniája, akkor ebben ez úgy van meg, amit még félvezetős erősítőtől nem hallottam. Pedig nem is a sokmilliós kategória, régen, új korában csak kéthavi fizetésbe került. Sacc/kb mintha most venne az ember a boltban egy 7-800 ezres erősítőt. A hozzászólás módosítva: Kedd, 8:51
Nekem nincs vele bajom, csak gondoltam rakok fel valami objektív dolgot is, ha már vettem a fáradtságot (vagy más szóval voltam olyan hülye
![]() A katalógus adatok tájékoztató jellegűek. Egy normális gyártó, a gyártási szórás miatti legrosszabb várható értéket kellene, hogy megadja, így akár töredéke is lehet a titkos erősítőd THD-ja a katalógus adatnak. Sokszor úgy is adják meg, hogy "THD <0,1%@80W" Más gyártók, meg szeretnek nagyot "mondani" ![]() ![]()
Nem.. (Azért a két pont, mert a fórum nem enged 5 karakternél kevesebb hozzászólást írni).
![]()
Ezért írtam, mert bár már leírtam párszor, eddig még senki nem vette a fáradtságot, hogy lemérje magának, hogy mi is az a THD szint amit már a füle meghall, ennek ellenére hajkurásszák a sok nullát a tizedesvessző után, persze, hogy minek, azt ők sem tudják.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |