Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp, avagy hogyan kell használni?
Lapozás: OK   114 / 116
(#) Massawa válasza soos csaba hozzászólására (») Pé, 9:25 /

A calculatorod jol számolt. 2,64 Voltnak a fele 1,32 elosztva az 1,41-l adja a kb 0,9 Voltot. A szkopnak is ennyit kellene mutatnia.
(#) kendre256 válasza soos csaba hozzászólására (») Pé, 9:26 / 1

A mérőfej leírásába nem írták bele, hogy peak-to-peak, de azt kell érteni alatta, mert a csúcsfeszültség teheti tönkre a mérőfejet. A mérőfej egy kis effektív értékű, kis kitöltési tényezőjű, de nagy feszültségű impulzustól is tönkre mehet. Az átütést a nagy feszültség hozza létre, nem az a lényeg, hogy az a jel mekkora hőt produkálna.
(#) Massawa válasza exabit hozzászólására (») Pé, 9:26 /

A négyszögjelnél nem kell RMSt számolni. Ha szimmetrikus akkor a csucsfeszültség a jo érték.
(#) szücsien válasza kendre256 hozzászólására (») Pé, 10:32 /

A mérőfej adatlapjában majd érdemes megnézni, hogy a megengedett maximális feszültség hogyan viszonyul a mért jel frekvenciájához. A frekvencia növekedésével általában csökken a megengedett maximális feszültség.
(#) soos csaba válasza exabit hozzászólására (») Pé, 11:01 /

Köszönöm!
(#) soos csaba válasza Massawa hozzászólására (») Pé, 11:03 /

De akkor az oszcilloszkóp miért nem 0,9V ot mutat?.
(#) soos csaba válasza szücsien hozzászólására (») Pé, 11:11 /

ITT leltem a mérő fejről egy kis leirást.

A kérdés már csak az akkor hogy biztonságosan tudok mérni AC-DC konverterek primer körében feszültségeket, jelalakokat ezzel a mérő szondával?.

Mérő Szonda
A hozzászólás módosítva: Pé, 11:12
(#) Inhouse válasza soos csaba hozzászólására (») Pé, 11:28 / 1

A TME-nél olcsóbbnak tűnik. Van adatlap is hozzá. Érdekes, hogy a Hantek oldalán meg hibás a link...
A hozzászólás módosítva: Pé, 11:30
(#) soos csaba válasza Inhouse hozzászólására (») Pé, 11:37 /

A TME-n tényleg olcsóbb, ott csak 124 lej, akkor innen veszem meg, köszönöm!
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Pé, 11:45 /

A TME link tartalmaz [] zárójelet, így nem lehet ide normálisan beszúrni, ezért csináltam shortlink-et hozzá.
(#) soos csaba válasza szücsien hozzászólására (») Pé, 11:45 /

Ezzel a mérő fejjel 2500-2000V Peak to Peak esetén 1MHz-ig lehet jól mérni utánna van egy beesés frekvenciába az ábra szerint, na de nem számit nekem csak kb 100 KHz-ig mérjen jól.
A hozzászólás módosítva: Pé, 11:46
(#) nagym6 válasza soos csaba hozzászólására (») Pé, 13:02 / 1

Idézet:
„Peak-Peak az 2,64V még az RMS feszültség pedig 1,76V?”
Ez érdekes. Én szkópomon ilyen négyszögjelnél az RMS fele a Peak-Peak értéknek. Persze annyinak is kell lennie 50% kitöltésnél.
(#) szapcsika válasza nagym6 hozzászólására (») Pé, 14:37 /

Ha a 0 körül szimmetrikus a négyszögjel, akkor bármilyen kitöltésnél ar RMS a pp fele lesz. Ha meg a négszögjel "talpán" van a 0, akkor az RMS a kitöltéssel lesz arányos. 100%-os kitöltésnél (DC) értelemszerűen a pp-vel fog megegyezni. Annak a levezetését, pedig, hogy az RMS - vagy írjuk már ki eredeti szép magyar nevén, effektív érték- mennyi lesz 0 körül aszimmetrikus és változó kitöltés esetén pedig az olvasóra bízzuk.
(#) Massawa válasza soos csaba hozzászólására (») Pé, 20:22 /

Mert mem tudom milyen oszcilloszkoprol beszelsz.
(#) szücsien válasza soos csaba hozzászólására (») Pé, 21:04 / 1

Ha 100kHz-es szinusz jelet mérsz, akkor biztonságosan tudod mérni a max 2kV peak to peak jelet.
Négyszögjelnél már nem ennyire egyértelmű a felharmonikusok miatt. Eddig nem találtam jó leírást, hogy négyszögjel esetén hogyan kell figyelembe venni a derating görbét. Pl 10:1 szondánál ez érdekes lehet, ha pl 200V-os 1Mhz körüli PWM jelet kellene mérni. Ha esetleg valakinek van információja róla, hogy ilyen esetekben, hogyan kell figyelembe venni a derating görbét azt szívesen venném.
(#) Gafly válasza szücsien hozzászólására (») Pé, 21:09 / 1

Nálam azért ritkán van erre szükség.
(#) compozit válasza szücsien hozzászólására (») Pé, 22:56 /

Ha szinuszos jelre van megadva a derating görbe, akkor talán ennek a slew-rate-jéből lehetne kiszámolni.
(#) soos csaba válasza Massawa hozzászólására (») Szo, 10:29 /

Szia Massawa!

A gyárban ahol dolgozom van egy Tektronix MDO3012-es oszcilloszkóp azzal csináltam a mérést tegnap, viszont a 100:1-es osztású mérő fej az otthoni oszcilloszkópomhoz kell majd a műhelyembe, aminek a neve HANTEK DSO2D15 %20CSS&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA8q--BhDiARIsAP9tKI1mHFpBa...: Link
A hozzászólás módosítva: Szo, 10:31
(#) Massawa válasza soos csaba hozzászólására (») Szo, 11:16 /

Rakj be egy képet mit mértél meg mit mutatott. A Tek nem szokott ilyesmit müvelni.
(#) soos csaba válasza Massawa hozzászólására (») Szo, 12:03 /

A tegnap már fel tettem a képeket ITT ujra meg nézheted.
(#) Massawa válasza soos csaba hozzászólására (») Szo, 12:09 /

Azon a képen nincs semmi amihez RMSt kell számolni.
(#) soos csaba válasza Massawa hozzászólására (») Szo, 12:18 /

Az oszcilloszkóp ernyőjén olvasható le hogy a Peak-Peak az 2,64V, és az RMS pedig 1,76V.

Az RMS feszültséget nem jól méri az oszcilloszkóp ITT irtad is hogy 0,9V ot kellene mutatnia.
(#) Skori válasza soos csaba hozzászólására (») Szo, 12:32 /

Szinusz jel esetén kellene annyit mutatnia, de az a jel ugyebár nem szinusz. A szkóp jól mér.
(#) soos csaba válasza Massawa hozzászólására (») Szo, 12:33 /

Csináltam egy másik oszcilloszkóppal is egy mérést Tektronix TDS 3032-es, ugyan csak a PROBE kapcsaira van kötve a szonda, itt a Pk-Pk 5,46V még az RMS 2,61V, a kalkulátor szerint az RMS feszültség 1,93V kellene hogy legyen, akkor miért nem ezt az értéket mutatja az oszcilloszkóp mint amit a kalkulátor számolt ki?.
(#) AlmaJoe válasza soos csaba hozzászólására (») Szo, 12:34 /

Azon a képen nem látszódnak a DC szintek. Egy olyan kép kellene, ahol a szkóp DC állásban van, és leolvashatók a DC szintek.
(#) soos csaba válasza Skori hozzászólására (») Szo, 12:35 /

Szia Skori!

Otthon akkor meg mérek majd egy szinusz jelet a sajat szkópommal, kiváncsi vagyok mennyi lesz az RMS értéke.
(#) soos csaba válasza AlmaJoe hozzászólására (») Szo, 12:40 / 1

Itt már DC állásban van.
(#) AlmaJoe válasza soos csaba hozzászólására (») Szo, 12:55 /

Ez alapján, ha a négyszögjel alja 0V-n van, és szimmetrikus a négyszögjel, akkor az effektív értéknek a csúcs felének kell lennie, ami 3.8V. A mért VRMS 3.75V, vagyis ez a szkóp valódi RMS-t mér.
(#) exabit válasza soos csaba hozzászólására (») Szo, 12:55 / 1

A te kalkulátorodat jó lenne elfelejtened mert az csak arra a hullámformára jó amit az alatta lévő képen is látsz: szimmetrikus, szinuszos AC feszültségre.
Linkeltem egy táblázatot a korábbi hozzászólásomban: Bővebben: Link Annak utolsó sorában ha behelyettesítesz a képletbe akkor kijön 3.95V ami egész közel van ahhoz mint amit a szkóp számol. Az a pici eltérés (3.75 vs 3.95) meg lehet abból hogy mondjuk nem a teljes tartományra számol a szkóp hanem egy keskenyebb régióra.
(#) Massawa válasza soos csaba hozzászólására (») Szo, 13:05 / 1

Na ez hülyeség amit irsz.a calculator csak Szinuszt tud számolni semmi mást nem. A 4szög jel RMS értéke a Vpp / 2 azaz kb 2,80 Volt. Csak vigyázni kell az ilyen jeleknél ott lehetnek mindenféle gyakra láthatatlan impuzusok ( nem jol kompenzált szonda) a szkop meg azokat is mérni fogja igy a peak erték nem biztos hogy az amit ilyen beállitásnál látsz.
A hozzászólás módosítva: Szo, 13:14
Következő: »»   114 / 116
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem