Fórum témák
» Több friss téma |
A szkopodban is csak calculator van, azaz csak szinusz jelre értelmezhetö az RMS érték. Az nem tudja eldönteni milyen jelet látsz a képernyön.
A hozzászólás módosítva: Szo, 13:22
Neked is tudom javasolni a korábban linkelt táblázat legalsó sorát: Bővebben: Link Ugyanis arról van szó és nem a második sorról.
A hozzászólás módosítva: Szo, 13:19
Köszönöm elvagyok a táblázat nélkül is vagy 15 évig ezt is oktattam,
Köszönom a segitséget exabit, és neked is Massawa, és mindenkinek aki hozzászólt a kérdésemhez.
A leirtakat meg át tanulmányozom.
Egy "kicsit" elszámoltam, az adott négyszögjel effektív értékének 2.8V-nak kellene lennie.
Idézet: „Csak vigyázni kell az ilyen jeleknél ott lehetnek mindenféle gyakra láthatatlan impuzusok ( nem jol kompenzált szonda) a szkop meg azokat is mérni fogja igy a peak erték nem biztos hogy az amit ilyen beállitásnál látsz.” Igen, ment a mancs. Ez lényeges és sok méréshiba forrása is. "Peak Detect" üzemmód megmutatja a normál módban láthatatlan impulzust is, bár ez szkóp képesség függő.
Ebben a modern DSOk valamivel megbizhatobbak, mert ott a képernyön valoban azt látod amit képes volt a szkop feldolgozni (ott a képi megjelenés prioritást élvez általában egyforma fényerövel). A hagyományos szkop ezt nem tudja. Ebböl az is következik, hogy a DSOnak könnyebb dolga van a terület ( TRMS) számolással hiszen elvben akárcsak a milliméteres papiron, a DSO a pixeleket számolgatja a jelalak alatt.
Mennyivel jobb dolgunk volt, amikor a szkop csak a jelgörbét mutogatta. Amikor megjelentek ilyen ertékek, nemcsak itt, de sok szakembernél is nem egy biztositékot vert ki. ( elötte a kutya sem igen tödött ezzel és ha ilyen mérések kellettek akkor más müszerhez nyult. Most meg a 20 dolláros müszerecske is képes megtölteni egy képernyöt mindenféle adattal, amihez gyakran a szakiridalom legporosabb könyveiben kell megkeresni a magyarázatot ![]() A hozzászólás módosítva: Szo, 15:05
Igen, észre vettem én is, de már nem akartam szólni.
Massawa mi lenne az a DSO pontosan?.
Digitális oszcilloszkop amiben nincs képcsö,,hanem csak egy display akár a telefonon vagy a laptopon. A tied is ilyen csak egy öregebb tipus lehet, mert pontosan a Tek kezdte az analog szkopok is görbéire firkálni mindenfele merési eredményt.
Kb Ilyen A hozzászólás módosítva: Szo, 15:15
Értem, csak az S-betü zavart meg, gondoltam hogy valami digitális, de akkor miert nem ez a röviditése hogy DOS- digital oscilloscop?
Mert valoszinü a digital scope-t röviditették, kikerülve a konfliktust a DOS operácios rendeszerrel. ( elég egykoruak).
Most látom hogy ennek az oszcilloszkópnak ez a modelje DS0154Pro
Én nem tudom, csak gyorsan kerestem egy képet, ne legyen félreértés.
Lehet...értem.
DSO = Digital Storage Oscilloscope
Ha 15 évig oktattad akor talán rám szánhatnál pár percet hogy elmagyarázd hogy miért nem jó.
Ugyanis jelen állás szerint ez nem -2.3V / +2.3V négyszögjel, hanem egy 0V / 5.6V négyszögjel vagy impulzus. Előbbit lehet úgy számoljuk mint ahogyan te állítottad, de az utóbbit nem. A hozzászólás módosítva: Szo, 16:31
DSO= Tárolós Digitális Oszcilloszkóp, igy még világosabb, köszönöm Skori.
Ezen a szkópon méréshez beállítható, hogy "Histogram" vagy "Max-Min" szerint mérjen. Állítsd "Histogram" állásba, ekkor nem a tüskéket azaz Max-Min szerint mér, hanem négyszögjel egyenes szakasza szerint.
Ezt az opciót leltem az oszcilloszkópon (Average 16) ha ez az opció van ki választva akkor a négyszögjel már nem tartalmaz tüskéket.
Tévedsz. A váltoáramnak az energia tartalma (RMS) független attol hogy az a pozitiv vagy a negativ félhullám alatt keletkezik. És az sem változtat ezen semmit ha a váltoáramot eltolod Vpp/2 DC szinttel..Természetesen hozzá kell adni DC komponest is
Ahogy már irtam vedd elö a mm papirt és számold a négyzeteket. Ha több mint Vpp/2 DC szinttel tolod el (azaz a negetiv vagy pozitiv csucs nem 0 Volt akkor a fent számitott értékhez hozzáadtál egy extra DC -t. (Különbség). Csak jobb megértés érdekében .Az RMS érték azt jelenti egy izzonál, hogy ugyanugy világit egy 12Voltos akkurol.mint dgy 12V RMS váltoáramrol, függetlenül attol ,hogy az AC a 0 Voltra szimmetrikus vagy csak + vagy - tartományban hullámzik de csucsok érintik a 0 szintet. A hozzászólás módosítva: Szo, 17:08
Az én értelmezésemben amit a szkóp mutat az AC+DC RMS és azt így számoljuk: Bővebben: Link
Ezzel a számolással kijön az amit a szkóp is mutat, és nem kell olyan dolgokkal magyarázni hogy mi van ha láthatatlan "impulzusok" vannak, meg mivan ha "a szkóp nem is tudja hogy mit mér", stb.
Manualból csatolt képen, hol találod a "Histogram" beállítást a "Min-Max" helyett.
Köszönöm, hogy sikerült teljesen félreértened a mondokámat. De ez elö fordul ilyen forumokon.
Megnéztem alaposabban szkópon, multiméteren is. Szkópom úgy mér mint a tiéd, RMS több a pk-pk felénél. Ha a négyszögjel AC csatolású azaz középszintje a nullpont, akkor viszont RMS pont fele a négyszög pk-pk értéknek.
Ha multiméterrel mérem akkor csúcsérték fele az RMS, itt csak AC csatolás van, bárhol van a négyszögjel nullszintje, mindig RMS fele a csúcsértéknek. Ezek szerint a szkópok jól mérnek, multiméterek RMS mérése lenne hamis, ha nem középnullás a jel. Eddig azt hittem, multiméter RMS megbízható. Agilent multival mértem 1Khz jelnél, 100Khz-ig pontos.
Itt visszább ezeket mértem. Multiméter és szkóp mérése eltér. Négyszögjel 50% kitöltés talpán a 0. Azaz 0V - 1V pk-pk négyszög szkópon RMS (effektív) 0.718V. Multiméteren pontosan a fele, 0.5V. Nem értem.
Idézet: Olvasnivaló a témában: Multimeters : Measurement deviation. „Eddig azt hittem, multiméter RMS megbízható.”
Korábban beraktam ezt a táblázatot. Ez alapján ha 50%-os kitöltésű négyszögjeled van aminek a talpa 0V-on áll akkor Vpp/1.41V-ot kell mérned RMS értékre. Ha középnullás a jel akkor meg Vpp/2 az RMS.
A multi meg csalhat szóval azzal csak óvatosan.
Ilyen fórumokon sok minden előfordul. Még olyan is hogy valaki azt hiszi hogy melegragasztóval forrasztanak ki alkatrészeket. Bővebben: Link
![]()
Szegény diákok ... mit tanultak 15 évig táblázat nélkül ...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |