Fórum témák
» Több friss téma |
A calculatorod jol számolt. 2,64 Voltnak a fele 1,32 elosztva az 1,41-l adja a kb 0,9 Voltot. A szkopnak is ennyit kellene mutatnia.
A mérőfej leírásába nem írták bele, hogy peak-to-peak, de azt kell érteni alatta, mert a csúcsfeszültség teheti tönkre a mérőfejet. A mérőfej egy kis effektív értékű, kis kitöltési tényezőjű, de nagy feszültségű impulzustól is tönkre mehet. Az átütést a nagy feszültség hozza létre, nem az a lényeg, hogy az a jel mekkora hőt produkálna.
A négyszögjelnél nem kell RMSt számolni. Ha szimmetrikus akkor a csucsfeszültség a jo érték.
A mérőfej adatlapjában majd érdemes megnézni, hogy a megengedett maximális feszültség hogyan viszonyul a mért jel frekvenciájához. A frekvencia növekedésével általában csökken a megengedett maximális feszültség.
Köszönöm!
De akkor az oszcilloszkóp miért nem 0,9V ot mutat?.
ITT leltem a mérő fejről egy kis leirást.
A kérdés már csak az akkor hogy biztonságosan tudok mérni AC-DC konverterek primer körében feszültségeket, jelalakokat ezzel a mérő szondával?. Mérő Szonda A hozzászólás módosítva: Pé, 11:12
A TME-nél olcsóbbnak tűnik. Van adatlap is hozzá. Érdekes, hogy a Hantek oldalán meg hibás a link...
A hozzászólás módosítva: Pé, 11:30
A TME-n tényleg olcsóbb, ott csak 124 lej, akkor innen veszem meg, köszönöm!
A TME link tartalmaz [] zárójelet, így nem lehet ide normálisan beszúrni, ezért csináltam shortlink-et hozzá.
Ezzel a mérő fejjel 2500-2000V Peak to Peak esetén 1MHz-ig lehet jól mérni utánna van egy beesés frekvenciába az ábra szerint, na de nem számit nekem csak kb 100 KHz-ig mérjen jól.
A hozzászólás módosítva: Pé, 11:46
Idézet: Ez érdekes. Én szkópomon ilyen négyszögjelnél az RMS fele a Peak-Peak értéknek. Persze annyinak is kell lennie 50% kitöltésnél. „Peak-Peak az 2,64V még az RMS feszültség pedig 1,76V?”
Ha a 0 körül szimmetrikus a négyszögjel, akkor bármilyen kitöltésnél ar RMS a pp fele lesz. Ha meg a négszögjel "talpán" van a 0, akkor az RMS a kitöltéssel lesz arányos. 100%-os kitöltésnél (DC) értelemszerűen a pp-vel fog megegyezni. Annak a levezetését, pedig, hogy az RMS - vagy írjuk már ki eredeti szép magyar nevén, effektív érték- mennyi lesz 0 körül aszimmetrikus és változó kitöltés esetén pedig az olvasóra bízzuk.
Mert mem tudom milyen oszcilloszkoprol beszelsz.
Ha 100kHz-es szinusz jelet mérsz, akkor biztonságosan tudod mérni a max 2kV peak to peak jelet.
Négyszögjelnél már nem ennyire egyértelmű a felharmonikusok miatt. Eddig nem találtam jó leírást, hogy négyszögjel esetén hogyan kell figyelembe venni a derating görbét. Pl 10:1 szondánál ez érdekes lehet, ha pl 200V-os 1Mhz körüli PWM jelet kellene mérni. Ha esetleg valakinek van információja róla, hogy ilyen esetekben, hogyan kell figyelembe venni a derating görbét azt szívesen venném.
Ha szinuszos jelre van megadva a derating görbe, akkor talán ennek a slew-rate-jéből lehetne kiszámolni.
Szia Massawa!
A gyárban ahol dolgozom van egy Tektronix MDO3012-es oszcilloszkóp azzal csináltam a mérést tegnap, viszont a 100:1-es osztású mérő fej az otthoni oszcilloszkópomhoz kell majd a műhelyembe, aminek a neve HANTEK DSO2D15 %20CSS&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA8q--BhDiARIsAP9tKI1mHFpBa...: Link A hozzászólás módosítva: Szo, 10:31
Rakj be egy képet mit mértél meg mit mutatott. A Tek nem szokott ilyesmit müvelni.
A tegnap már fel tettem a képeket ITT ujra meg nézheted.
Azon a képen nincs semmi amihez RMSt kell számolni.
Az oszcilloszkóp ernyőjén olvasható le hogy a Peak-Peak az 2,64V, és az RMS pedig 1,76V.
Az RMS feszültséget nem jól méri az oszcilloszkóp ITT irtad is hogy 0,9V ot kellene mutatnia.
Szinusz jel esetén kellene annyit mutatnia, de az a jel ugyebár nem szinusz. A szkóp jól mér.
Csináltam egy másik oszcilloszkóppal is egy mérést Tektronix TDS 3032-es, ugyan csak a PROBE kapcsaira van kötve a szonda, itt a Pk-Pk 5,46V még az RMS 2,61V, a kalkulátor szerint az RMS feszültség 1,93V kellene hogy legyen, akkor miért nem ezt az értéket mutatja az oszcilloszkóp mint amit a kalkulátor számolt ki?.
Azon a képen nem látszódnak a DC szintek. Egy olyan kép kellene, ahol a szkóp DC állásban van, és leolvashatók a DC szintek.
Szia Skori!
Otthon akkor meg mérek majd egy szinusz jelet a sajat szkópommal, kiváncsi vagyok mennyi lesz az RMS értéke.
Itt már DC állásban van.
Ez alapján, ha a négyszögjel alja 0V-n van, és szimmetrikus a négyszögjel, akkor az effektív értéknek a csúcs felének kell lennie, ami 3.8V. A mért VRMS 3.75V, vagyis ez a szkóp valódi RMS-t mér.
A te kalkulátorodat jó lenne elfelejtened mert az csak arra a hullámformára jó amit az alatta lévő képen is látsz: szimmetrikus, szinuszos AC feszültségre.
Linkeltem egy táblázatot a korábbi hozzászólásomban: Bővebben: Link Annak utolsó sorában ha behelyettesítesz a képletbe akkor kijön 3.95V ami egész közel van ahhoz mint amit a szkóp számol. Az a pici eltérés (3.75 vs 3.95) meg lehet abból hogy mondjuk nem a teljes tartományra számol a szkóp hanem egy keskenyebb régióra.
Na ez hülyeség amit irsz.a calculator csak Szinuszt tud számolni semmi mást nem. A 4szög jel RMS értéke a Vpp / 2 azaz kb 2,80 Volt. Csak vigyázni kell az ilyen jeleknél ott lehetnek mindenféle gyakra láthatatlan impuzusok ( nem jol kompenzált szonda) a szkop meg azokat is mérni fogja igy a peak erték nem biztos hogy az amit ilyen beállitásnál látsz.
A hozzászólás módosítva: Szo, 13:14
|
Bejelentkezés
Hirdetés |