Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2546 / 2546
(#) compozit válasza mcc hozzászólására (») Vas, 16:11 /

Tedd fel a bázisáramokat is.
(#) mcc válasza compozit hozzászólására (») Vas, 16:27 /

Tessék. Arányos az emitteráramokkal.

firstman4.png

(#) compozit válasza mcc hozzászólására (») Vas, 16:32 /

Az előzőekben látszott, hogy nem egyformák a kollektoráramok. Most az látszik, hogy a bázisáramok sem egyformák. OK, okozat. Tehát, valamit kellene csinálni.
( Egyébként, ha 20 tranyó lenne így bekötve, mennyi lenne az eltérés? )
(#) mcc válasza compozit hozzászólására (») Vas, 16:37 /

Az áramok különbözőségét az emitterellenállásokat összekötő vezetékezés ellenállása (R12, R13, R14, R15) okozza. Ebből látszik, hogy az emitterkövetők a kimeneti oldali impedanciá eltérésére érzékenyek. Az első kép mutatja, hogy a kollektorköri ellenállások semmiféle eltérést sem okoznak.
Az más kérdés, hogy a hfe, vagy Ube eltérése ennél lényegesen nagyobb hibát jelenthet.
(#) compozit válasza mcc hozzászólására (») Vas, 16:40 /

Ez csak szimulátor, a valóság nem ilyen fényes. És a névleges áramnál kellene az analízist lefolytatni.

Ezért írtam, hogy valamit kell csinálni a bázisáramokkal is...
(#) mcc válasza compozit hozzászólására (») Vas, 16:41 / 1

A végső mentség: kössünk bele a szimulátorba
(#) compozit válasza mcc hozzászólására (») Vas, 16:42 /

Ha így gondolod, felőlem. Nem én építem...
(#) mcc válasza mcc hozzászólására (») Vas, 16:44 /

Az alábbi modosítással, ahogy firstman is csinálta, a különbségek jelentősen csökkenthetők:

firstman5.png

(#) compozit válasza mcc hozzászólására (») Vas, 16:45 /

De ugye ez egy szimulátor eredménye. Itt illene egyformának lennie. Ez is csak egy opportunista nézet.
(#) mcc válasza mcc hozzászólására (») Vas, 16:53 /

Ja a rajzon szereplő 0.03ohm megfelel 5cm hosszú, 12mm széles, 35u-os fóliasáv ellenállásának.
(#) firstman válasza mcc hozzászólására (») Vas, 17:53 /

Itt szigorúan csak az Ic-t vizsgálva, nekem ezek az eredmények jöttek ki. Ez 1oz, 10mm széles, 140mm hosszú vezetősávot feltételez a tápnál és a kimenetnél is, 20mm közökkel. A két szélső, illetve a két középső tranzisztor van a szkópokon. Ezek szerint a középső kimenetválasztás nagyon is jól jöhet. A Falstad nem túl okos, de az alapvető számolásokkal még elvan.
(#) mcc válasza firstman hozzászólására (») Vas, 18:02 /

Az eredmények nagyon hasonlóak, csak az ellenállások arányai miatt különböznek.
(#) firstman válasza mcc hozzászólására (») Vas, 18:26 /

Az új terv szerint, 2x10mm és 2x12mm széles, párhuzamos vezetősávokkal pedig ilyen eredmények jöttek ki. Ha minden igaz, ez valami 0,6%-os eltérés. És itt bizony az ellenállások, illetve tranzisztorok szórásai tényleg nagyobb hatással lehetnek a kapcsolásra, mint a tápsávok hossza. Igazad van, valószínűleg nem hiába használják a gyártók nyugodt szívvel a felfűzött tápos megoldásokat.
Következő: »»   2546 / 2546
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem