Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF2 végerősítő

Témaindító: proksa1, idő: Feb 7, 2007
Lapozás: OK   167 / 167
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Kedd, 10:30 / 2

Ha megvásároltad a tartalék darabot, akkor ha jól értem elhárul az akadály a pontos megnevezés elől. Így várunk türelemmel, és ha kiderül miről van szó, akkor talán lesznek másoktól is vélemények.
(#) Ge Lee válasza Alkotó hozzászólására (») Kedd, 10:34 /

Így van. Egyébként vélemények most is vannak, legalábbis angolul, magyart eddig nem kerestem.
(#) Feccco válasza Ge Lee hozzászólására (») Kedd, 10:57 /

Hát ez megint elég szubjektív, hogy ki mit hall ki a zenéből. Sokmindentől függ... (szoba akusztika, hangfal, kábelek, hanganyag, hangforrás stb...)
PL. a TL071 és az NE5534 közötti különbséget nagyon egyértelműen kihallottam. De pl az ss3601 és ne5534 között THD-ban nem volt különbség, mégis az egyikkel számomra picit szebben muzsikál.

Abban maximálisan egyet értek egyébként, hogy van az a THD, ami alatt már nem lesz hallható a különbség, de ezt nem tudnám számszerűsíteni.

Ha a fenti példát veszem alapul, 0,1% és 0,03% (vagy hasomló IMD) közötti differencia hallható az én nem túl drága rendszeremen is.

Egyébként hogyan kellene lemérni, hogy mi az a THD, amit meghall az ember? Túlvezérléssel?
(#) compozit válasza Feccco hozzászólására (») Kedd, 11:41 / 1

Hogy mekkora THD-t lehet már meghallani? Csak egy ilyen meghallgatással az a probléma, hogy nemcsak THD van, hanem IMD, DIM30, meg DIM 100, meg fázistorzítás, és még a fene tudja hogy még mi. Tehát ezeket egyszerre halljuk. Ebből nem lehet kihámozni, hogy mi, micsoda.
(#) Feccco válasza compozit hozzászólására (») Kedd, 12:25 /

YT-n van fenn egy videó Distortion test. Azzal 0,1...0,2% THD -nál a zenében a magasak veszítenek a "fényükből", beszűkül a tér. Szinusznál is ilyen THD-nál kezdenek hallatszani a harmónikusok nálam. Utána zenénél 2-3%-ig nincs számottevő változás.
(#) mek-elek válasza Feccco hozzászólására (») Kedd, 12:52 /

"A VF4-en már elgondolkodtam volna, de nekem +/- 50V-os tápom van"
Nem bírálatként, én mindig adott erősítőhöz szoktam trafót venni, nem trafóhoz erősítőt keresni. A múltból van a fészerben pár ilyen-olyan trafó, borda, és mindenfajta alkatrész, ami valószínűleg mellém lesz temetve...
A lényeg a várt eredmény elérése. Persze akadnak más szempontok is, például a tervezett méretek, hőforrások mennyisége, nagysága, stb. Az viszont saját véleményem, hogy kevesebb alkatrész, kevesebb hangzásra gyakorolt hatás.
(#) compozit válasza Feccco hozzászólására (») Kedd, 12:56 / 1

De ebben a videóban a zenei résznél úgy csinálnak nagyobb torzítást, hogy vágásba hajtják az erősítőt. Ezt is lehet, de ne hajtsuk ennyire ki, akkor nincs torzítás? De, van, kisebb kivezérléseknél is. Azt nem tudom hogy modellezik.
A tiszta szinuszhangoknál egyértelmű, az amplitudó állandó, a felharmónikustartalmat növelik. Csak ennek nem sok köze van a zenéhez. Én egy ilyen ezeréves fejhallgatóval 2% körül hallom, hogy megjelennek az első felharmónikusok.
(#) mek-elek válasza compozit hozzászólására (») Kedd, 13:10 /

Meghallgattam K701+EVAmp-TB-ME-el, ahogy írtad, hozzátenném a visszacsatolás módosításával enyhíthető a kellemetlenség tünete egy határig. Persze ez önmagában nem jelent megoldást, csak alkalmi tünetkezelést. És persze nem tudom, hogy hangfalas üzemmódban mi mennyi..
(#) compozit válasza Feccco hozzászólására (») Kedd, 13:15 /

A TL071 nyilthurkú erősítése már 10..12Hz között csökken, vagyis ott van az első töréspont. Ha megnézed, akkor 1 kHz-en már csak 4000 környékén van, az 5534 első töréspontja 100Hz, és az erősítése bőven 10000 felett van. Ebből ( is ) ered, hogy a TL nagyobb THD-t produkál.
(#) Ódenka válasza Feccco hozzászólására (») Kedd, 13:16 /

Idézet:
„PL. a TL071 és az NE5534 közötti különbséget nagyon egyértelműen kihallottam.”

Én csak azért nem csodálkozom ezen, mert az egyiknek JFET a bemenete a másiknak meg bipoláris tranzisztor...Tovább nem is nézem. Kizárt, hogy ugyanabban a környezetben ne lenne eltérés.
Kb. így szoktak ugyanabba az elektromos beállításban ECC82-ECC83-ECC81-eket meghallgatni és győztest hirdetni.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 13:18
(#) mek-elek válasza Ódenka hozzászólására (») Kedd, 13:27 /

Ezt nem vitatva, nekem ezzel egy bajom van... Milyen tesztanyaggal, milyen rendszerben, milyen elvárások szerint próbálunk általános véleményt alkotni?
(#) Feccco válasza mek-elek hozzászólására (») Kedd, 13:37 /

Mivel 8 Ohm-os hangfalaim vannak, és szeretem hangosan hallgatni a zenét, ill, ha van teljesítmény tartalék, így én a meglévő trafómhoz néztem kapcsolást.

Sikerült elérned a várt eredményt? THD? IMD?
(#) Ge Lee válasza Feccco hozzászólására (») Kedd, 13:39 /

Akkor mutatom. Itt van ez a progi, de biztos van másik hasonló is. Ebben ugye van generátor, torzítás méréshez meg akármihez, ami tud többféle hangot, fehér, rózsazajt stb., meg tud olyat is, hogy egyszerre meg tud szólaltatni 10 féle hangot. Alapból a viszonyítás szerinti 0dB-es jelszinttel, de minden egyes hangnak én kézzel meg tudom határozni a jelszintjét is. Most beírtam oda, hogy -60dB ami 0,1% THD, azt most meg nem mondom fejből, hogy itt most teljesítményt vagy feszültséget ért a szoftver alatta erre most nem emlékszem, de a lényeg, hogy maximum 10db tetszőleges frekvenciájú jelet össze tudok keverni tetszőleges jelszintekkel, azaz, mondjuk az 1kHz-es jelhez hozzá tudok adni néhány harmonikust, és meg tudom hallgatni, akár a hangszórókon akár fejhallgatón, hogy azokat a hozzáadott harmonikusokat én most hallom vagy sem.
A túlvezérlés azért nem jó, mert az egyéb hibákat is bevisz a jelbe, meg ott hozzáadódik már a hardver saját torzítása is ami fals végeredményt fog adni.

thd_h.jpg

(#) Feccco válasza compozit hozzászólására (») Kedd, 15:49 /

Azért lenne érdemes hangfal erősítő kombóval hallgatni, mert minden egyes eszköz generál felharmónikusokat. Ki tudja mi jön ki a hangszórokon, mire a fülemhez jut. Ráadásul reflexiók is vannak. Fejhallgatóval én is nehezebben hallom meg szinusznál... bőven 1% felett, VF2+ Hangfal meg bőven 1% alatt.

Ez a szép ebben és egyben meg is van, hogy miért jó ha minden egyes eszköznek minél kisebb a THD-ja, mert összeadódik.
(#) mek-elek válasza Feccco hozzászólására (») Kedd, 18:38 /

Én úgy gondolom mindenkinek megvannak a saját elvárásai még hangerőben is. Mondom ezt azért, mert ezt erősen befolyásolja a helység akusztikája, és a szomszédok hozzáállása ehhez.
Én csak akkor adom a fejem mérési eredményekre, ha nem vagyok megelégedve a hallható eredménnyel. Amiről beszéltem a VF2 esetében, azt látom TB meg is magyarázta. Mivel, mint említettem VF4 lett belőle, így ez már hidegen hagy. Lényegesnek tartanám még minden egyes elemét a rendszernek, hogy a bizonyos finomságokat megfelelően lehessen érzékelni. És ahogy írtad is, más akusztikai tényezők alaposan befolyásolják a végső eredményt.
Lassan eljutok odáig, hogy elkezdhetem a VF4-em javítását, felújítását. Magam is kíváncsi vagyok, hogy jelent e majd valamekkora érzékelhető változást a tervezett építési változtatás...
(#) mek-elek válasza Feccco hozzászólására (») Kedd, 18:45 /

"Fejhallgatóval én is nehezebben hallom meg szinusznál... bőven 1% felett,"...
Az hogy mit hallasz egy fülessel, az a füles meg az erősítője képességeit mutatja meg.
(#) Alkotó válasza mek-elek hozzászólására (») Kedd, 18:49 /

Hol találod ezeket az ostobaság szintű bölcsességeket?
És ha nem érdekel a VF2 (pontosabban hidegen hagy), akkor miért szemeteled össze a témát?
(#) mek-elek válasza Alkotó hozzászólására (») Kedd, 18:58 /

Kedves Alkotó, maradjunk a magyar nyelv értelmezésénél.
Kedves Alkotó " így ez már hidegen hagy," azaz vannak építési tapasztalataim a hangját illetően, de áttértem másra. Ennyi.
(#) Feccco válasza mek-elek hozzászólására (») Kedd, 22:02 /

Ezt mondtam én is. Egy fülhallgató erősítőnek valszeg kisebb a THD-ja, ahogy a fejhallgatónak is, ezért mivel a bemenő jel már tartalmazza a felharmónikusokat, szerintem jobban fog érvényesülni egy olyan rendszeren, ahol még több torzítás adódik hozzá. Te nem ezt hallod? Neked hangfallal is a videón 2% körüli THD-nál kezd hallhatóvá válni a torzítás 1kHz-es szinusznál?
(#) Feccco válasza mek-elek hozzászólására (») Kedd, 22:04 /

Szomszédokkal még nem vitattam meg, milyen erősítőt javasolnak
De ha kérdezném, gondolom valami 5W A-osztályút
(#) mek-elek válasza Feccco hozzászólására (») 11:35 /

Szerintem a fülessel érzékelés azért jobb lehetőség, mert nincs akkora levegőoszlop a hangkibocsájtó és a fül között. És aztán jön a rendszer, füles és erősítő. Volt a fülemen felső kategóriás hallgató az erősítőmmel, összehasonlíthatatlan a közepesekkel. A jelenlegi említett tesztanyagnál szerintem sokkal jobban lehetett volna elemezni azzal, mit a jelenlegi K701-el. Szerintem az AKG-k szerencsésebbek ehhez. Hangfalas üzemmódban, pedig a sztatikus hangfalak.
Következő: »»   167 / 167
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem