Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2546 / 2547
(#) compozit válasza mcc hozzászólására (») Márc 9, 2025 /

Tedd fel a bázisáramokat is.
(#) mcc válasza compozit hozzászólására (») Márc 9, 2025 /

Tessék. Arányos az emitteráramokkal.

firstman4.png

Az előzőekben látszott, hogy nem egyformák a kollektoráramok. Most az látszik, hogy a bázisáramok sem egyformák. OK, okozat. Tehát, valamit kellene csinálni.
( Egyébként, ha 20 tranyó lenne így bekötve, mennyi lenne az eltérés? )
(#) mcc válasza compozit hozzászólására (») Márc 9, 2025 /

Az áramok különbözőségét az emitterellenállásokat összekötő vezetékezés ellenállása (R12, R13, R14, R15) okozza. Ebből látszik, hogy az emitterkövetők a kimeneti oldali impedanciá eltérésére érzékenyek. Az első kép mutatja, hogy a kollektorköri ellenállások semmiféle eltérést sem okoznak.
Az más kérdés, hogy a hfe, vagy Ube eltérése ennél lényegesen nagyobb hibát jelenthet.

Ez csak szimulátor, a valóság nem ilyen fényes. És a névleges áramnál kellene az analízist lefolytatni.

Ezért írtam, hogy valamit kell csinálni a bázisáramokkal is...
(#) mcc válasza compozit hozzászólására (») Márc 9, 2025 / 1

A végső mentség: kössünk bele a szimulátorba

Ha így gondolod, felőlem. Nem én építem...
(#) mcc válasza mcc hozzászólására (») Márc 9, 2025 /

Az alábbi modosítással, ahogy firstman is csinálta, a különbségek jelentősen csökkenthetők:

firstman5.png

De ugye ez egy szimulátor eredménye. Itt illene egyformának lennie. Ez is csak egy opportunista nézet.
(#) mcc válasza mcc hozzászólására (») Márc 9, 2025 /

Ja a rajzon szereplő 0.03ohm megfelel 5cm hosszú, 12mm széles, 35u-os fóliasáv ellenállásának.
(#) firstman válasza mcc hozzászólására (») Márc 9, 2025 /

Itt szigorúan csak az Ic-t vizsgálva, nekem ezek az eredmények jöttek ki. Ez 1oz, 10mm széles, 140mm hosszú vezetősávot feltételez a tápnál és a kimenetnél is, 20mm közökkel. A két szélső, illetve a két középső tranzisztor van a szkópokon. Ezek szerint a középső kimenetválasztás nagyon is jól jöhet. A Falstad nem túl okos, de az alapvető számolásokkal még elvan.
(#) mcc válasza firstman hozzászólására (») Márc 9, 2025 /

Az eredmények nagyon hasonlóak, csak az ellenállások arányai miatt különböznek.
(#) firstman válasza mcc hozzászólására (») Márc 9, 2025 /

Az új terv szerint, 2x10mm és 2x12mm széles, párhuzamos vezetősávokkal pedig ilyen eredmények jöttek ki. Ha minden igaz, ez valami 0,6%-os eltérés. És itt bizony az ellenállások, illetve tranzisztorok szórásai tényleg nagyobb hatással lehetnek a kapcsolásra, mint a tápsávok hossza. Igazad van, valószínűleg nem hiába használják a gyártók nyugodt szívvel a felfűzött tápos megoldásokat.
(#) david87 hozzászólása Csü, 17:19 /

Erősitő

Sziasztok!
Van nekem egy erősítő modulom.Bővebben: Link
Ki számoltam hogy 4ohm 15W hoz menyi feszültség kell.
A matek nem jön ki. mert a erősítő modulból 1,5V nál több nem jön ki sajnos.
Hogy tudom meg mert a leírásába sincs semmi ami alapján be tudnám lőni hogy hol van 15W.
(#) reloop válasza david87 hozzászólására (») Csü, 17:56 /

Szia! Van az IC-nek adatlapja.
Mekkora jelet adtál a bemenetre?

TPA3116D2.gif

(#) david87 válasza reloop hozzászólására (») Csü, 18:18 /

1V szerintem bár nem mértem meg.
Ez csak BTL a modulon meg PBTL be vannak az ic.
A hozzászólás módosítva: Csü, 18:19
(#) reloop válasza david87 hozzászólására (») Csü, 18:41 /

Méretezés szempontjából a párhuzamosításnak csak a 4 Ω-nál kisebb impedanciájú terhelésnél van jelentősége. Bővebben: Link
(#) david87 válasza reloop hozzászólására (») Csü, 19:04 /

Nem értem ezt a D osztályu ic-t.
Akkor ezt a panelt nem használhatom 4 ohm-mal.
(#) Gafly válasza david87 hozzászólására (») Csü, 19:14 /

Érdemes lenne elolvasni az adatlapot, amit reloop mester belinkelt.
Tudom, majdnem ötven oldal, és nem magyarul írták.
(#) btamas81 válasza david87 hozzászólására (») Csü, 19:49 / 1

A mérés menetét, eszközeit írd már le. Mekkora műterhelés, mivel méred, milyen és mekkora jelet adsz neki.
(#) reloop válasza david87 hozzászólására (») Csü, 19:55 /

Használhatod a panelt 4 Ω-mal.
Hajtsd meg a panelt valamilyen készülék hangszóró kimenetéről, akkor biztosan lesz kellően nagy jeled.
(#) david87 válasza btamas81 hozzászólására (») Pé, 5:41 /

Műterhelésem nincs hangszóró van a kimeneten amit később szeretnék használni.
Van egy gagyi ociloszkópom azzal nézném a kimenetet.
Azért akarnám pont 15W ra beálitani mert rendszer proceszool lesz hajtva azon van limiter funkció meg az ad kelően nagy jelet a panelnak. Meg az egyik hangszoróm 18W a másik 25W mélyládák ezek.
(#) btamas81 válasza david87 hozzászólására (») Pé, 17:16 /

De a linken amit betettél a panelről azon ott a poti. Adjál 22-24voltot neki, a potival meg majd belövöd, hogy jó legyen.
(#) david87 válasza btamas81 hozzászólására (») Pé, 20:58 /

Azon van az enyémen már nics gondolt egyet és át ment szakadásba.
(#) tothbela válasza david87 hozzászólására (») Szo, 9:30 /

Szerintem a szkópodat kalibráld be valami ismert jellel. Volt itt a fórumon egy eset, amikor valahogy nem adta ki a matekot a szkópos mérés, de csak az történt, hogy tisztítás után rosszul lett visszatéve egy kezelőszerv gombja a szkópra. A kalibráló jel lehetőleg ne egy mobiltelefon füles kimenete legyen, tessék építeni egy normális jelforrást.
(#) david87 válasza tothbela hozzászólására (») Szo, 10:37 /

Azt a szkópot nem lehet normálisan be kalibrálni.
(#) pucuka válasza david87 hozzászólására (») Szo, 10:56 /

Minden műszert lehet kalibrálni. Legfeljebb tudni kell számolni, ha x -et mutat, akkor az mennyi.
(#) tothbela válasza david87 hozzászólására (») Szo, 11:28 /

A kalibráció mindössze annyiból áll, hogy egy ismert jelet megmérünk, aztán az lesz a referencia. Régebben hangkártyával mértem jelszintet. Természetesen fogalmam sem volt hogy mekkora is az a jelszint, de azt tudtam, hogy a hangkártya bal és jobb csatornája elég pontosan azonos érzékenységű. Itt jött a képbe a jelgenerátor. Én egy CD4060 cmos ic-ből csináltam jelforrást. Stabil 10V-ról táplálva kijön belőle 10Vpp nagyságú négyszögjel. Ráadásul megfelelően beállítás a teljes hangfrekis sávot át lehet fogni vele. Sztereó hangkártya egyik csatornájára ezt, másikra a mérendő jelet kapcsolva egész pontos méréseket lehet csinálni vele. Akár egy Audmes nevű ingyenes szoftvert is használhatsz hozzá.
(#) dubformation válasza reloop hozzászólására (») Szo, 16:35 /

Üdv! Működik a berendezés , viszont ha 10-20mp-nél tovább van bekapcsolva elkezd füstölögni a kimeneten lévő 100ohmos ellenállás. Igaz, 4ohmos hangszóróval próbálom egyenlőre , ez okozhatja a jelenséget? Máshol nem éreztem melegedést , a kimeneten nem mérek kimagasló DC-t csak a megadott határértéken aluli szintet.
(#) reloop válasza dubformation hozzászólására (») Szo, 17:09 /

Az a 100 Ω füstöl amit a hangszóróval sorba kötöttél? Annak megengedjük, mert 25-ször akkora teljesítmény kerül rá mint a hangszóróra.
Következő: »»   2546 / 2547
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem