Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Tessék. Arányos az emitteráramokkal.
Az előzőekben látszott, hogy nem egyformák a kollektoráramok. Most az látszik, hogy a bázisáramok sem egyformák. OK, okozat. Tehát, valamit kellene csinálni.
( Egyébként, ha 20 tranyó lenne így bekötve, mennyi lenne az eltérés? )
Az áramok különbözőségét az emitterellenállásokat összekötő vezetékezés ellenállása (R12, R13, R14, R15) okozza. Ebből látszik, hogy az emitterkövetők a kimeneti oldali impedanciá eltérésére érzékenyek. Az első kép mutatja, hogy a kollektorköri ellenállások semmiféle eltérést sem okoznak.
Az más kérdés, hogy a hfe, vagy Ube eltérése ennél lényegesen nagyobb hibát jelenthet.
Ez csak szimulátor, a valóság nem ilyen fényes. És a névleges áramnál kellene az analízist lefolytatni.
Ezért írtam, hogy valamit kell csinálni a bázisáramokkal is...
A végső mentség: kössünk bele a szimulátorba
![]()
Ha így gondolod, felőlem. Nem én építem...
Az alábbi modosítással, ahogy firstman is csinálta, a különbségek jelentősen csökkenthetők:
De ugye ez egy szimulátor eredménye. Itt illene egyformának lennie. Ez is csak egy opportunista nézet.
Ja a rajzon szereplő 0.03ohm megfelel 5cm hosszú, 12mm széles, 35u-os fóliasáv ellenállásának.
Itt szigorúan csak az Ic-t vizsgálva, nekem ezek az eredmények jöttek ki. Ez 1oz, 10mm széles, 140mm hosszú vezetősávot feltételez a tápnál és a kimenetnél is, 20mm közökkel. A két szélső, illetve a két középső tranzisztor van a szkópokon. Ezek szerint a középső kimenetválasztás nagyon is jól jöhet. A Falstad nem túl okos, de az alapvető számolásokkal még elvan.
Az eredmények nagyon hasonlóak, csak az ellenállások arányai miatt különböznek.
Az új terv szerint, 2x10mm és 2x12mm széles, párhuzamos vezetősávokkal pedig ilyen eredmények jöttek ki. Ha minden igaz, ez valami 0,6%-os eltérés. És itt bizony az ellenállások, illetve tranzisztorok szórásai tényleg nagyobb hatással lehetnek a kapcsolásra, mint a tápsávok hossza. Igazad van, valószínűleg nem hiába használják a gyártók nyugodt szívvel a felfűzött tápos megoldásokat.
ErősitőSziasztok!Van nekem egy erősítő modulom.Bővebben: Link Ki számoltam hogy 4ohm 15W hoz menyi feszültség kell. A matek nem jön ki. mert a erősítő modulból 1,5V nál több nem jön ki sajnos. Hogy tudom meg mert a leírásába sincs semmi ami alapján be tudnám lőni hogy hol van 15W.
Szia! Van az IC-nek adatlapja.
Mekkora jelet adtál a bemenetre?
1V szerintem bár nem mértem meg.
Ez csak BTL a modulon meg PBTL be vannak az ic. A hozzászólás módosítva: Csü, 18:19
Méretezés szempontjából a párhuzamosításnak csak a 4 Ω-nál kisebb impedanciájú terhelésnél van jelentősége. Bővebben: Link
Nem értem ezt a D osztályu ic-t.
Akkor ezt a panelt nem használhatom 4 ohm-mal.
Érdemes lenne elolvasni az adatlapot, amit reloop mester belinkelt.
![]() Tudom, majdnem ötven oldal, és nem magyarul írták. ![]()
A mérés menetét, eszközeit írd már le. Mekkora műterhelés, mivel méred, milyen és mekkora jelet adsz neki.
Használhatod a panelt 4 Ω-mal.
Hajtsd meg a panelt valamilyen készülék hangszóró kimenetéről, akkor biztosan lesz kellően nagy jeled.
Műterhelésem nincs hangszóró van a kimeneten amit később szeretnék használni.
Van egy gagyi ociloszkópom azzal nézném a kimenetet. Azért akarnám pont 15W ra beálitani mert rendszer proceszool lesz hajtva azon van limiter funkció meg az ad kelően nagy jelet a panelnak. Meg az egyik hangszoróm 18W a másik 25W mélyládák ezek.
De a linken amit betettél a panelről azon ott a poti. Adjál 22-24voltot neki, a potival meg majd belövöd, hogy jó legyen.
Azon van az enyémen már nics gondolt egyet és át ment szakadásba.
Szerintem a szkópodat kalibráld be valami ismert jellel. Volt itt a fórumon egy eset, amikor valahogy nem adta ki a matekot a szkópos mérés, de csak az történt, hogy tisztítás után rosszul lett visszatéve egy kezelőszerv gombja a szkópra. A kalibráló jel lehetőleg ne egy mobiltelefon füles kimenete legyen, tessék építeni egy normális jelforrást.
Azt a szkópot nem lehet normálisan be kalibrálni.
Minden műszert lehet kalibrálni. Legfeljebb tudni kell számolni, ha x -et mutat, akkor az mennyi.
A kalibráció mindössze annyiból áll, hogy egy ismert jelet megmérünk, aztán az lesz a referencia. Régebben hangkártyával mértem jelszintet. Természetesen fogalmam sem volt hogy mekkora is az a jelszint, de azt tudtam, hogy a hangkártya bal és jobb csatornája elég pontosan azonos érzékenységű. Itt jött a képbe a jelgenerátor. Én egy CD4060 cmos ic-ből csináltam jelforrást. Stabil 10V-ról táplálva kijön belőle 10Vpp nagyságú négyszögjel. Ráadásul megfelelően beállítás a teljes hangfrekis sávot át lehet fogni vele. Sztereó hangkártya egyik csatornájára ezt, másikra a mérendő jelet kapcsolva egész pontos méréseket lehet csinálni vele. Akár egy Audmes nevű ingyenes szoftvert is használhatsz hozzá.
Üdv! Működik a berendezés , viszont ha 10-20mp-nél tovább van bekapcsolva elkezd füstölögni a kimeneten lévő 100ohmos ellenállás. Igaz, 4ohmos hangszóróval próbálom egyenlőre , ez okozhatja a jelenséget? Máshol nem éreztem melegedést , a kimeneten nem mérek kimagasló DC-t csak a megadott határértéken aluli szintet.
Az a 100 Ω füstöl amit a hangszóróval sorba kötöttél? Annak megengedjük, mert 25-ször akkora teljesítmény kerül rá mint a hangszóróra.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |