Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp, avagy hogyan kell használni?
Lapozás: OK   117 / 118
(#) szapcsika válasza Joe_001 hozzászólására (») Márc 10, 2025 /

Az effekív érték az ekvivalens DC teljesítményből származtatódik, ezért nem a feszültséget kell integrálni, hanem a feszültség négyzetét és utána kell gyököt vonni belőle.
(#) compozit válasza szapcsika hozzászólására (») Márc 10, 2025 /

Csak nem az effektívértékről volt szó, hanem a középértékről.
(#) jani1987 hozzászólása Márc 11, 2025 /

DG7-132 adatlap

Valakinek nincs meg véletlenül a DG7-132 cső adatlapja? Egy elektrotanyás rajzon kívűl mást nem találtam.
(#) jani1987 válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 11, 2025 /

Életjel már van. Ez egy tanulási folyamat része.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2025
(#) compozit válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 11, 2025 /

Ne hagyd így működni sokáig, mert beég a képernyő. Az első szkópom ugyanezzel a csővel ment. Kb 2 év alatt beégett a nullavonal, szóval ha épp nem használod, kapcsold ki.

Talán segít valamennyit. Ugyanaz a cső van benne.

https://www.radiomuseum.org/r/conrad_voltcraft_oszilloskop_153.html
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2025
(#) Gyula10 válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 11, 2025 / 1

Szia!
Itt van! Üdv!

DG7-132.jpg

(#) jani1987 válasza Gyula10 hozzászólására (») Márc 12, 2025 /

Köszi. Akkor nagyon nem lőttem mellé.
(#) Gyula10 válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 12, 2025 /

Remek! Üdv!
(#) bbatka hozzászólása Márc 13, 2025 /

LCD kijelző öregedés

Sziasztok!
Gondolom nem én vagyok az egyetlen, akinek gondot okoz a műszere LCD kijelzőjének az öregedése. Az Owon 7102TD szkópomnál ez már 3 éves korában elkezdődött. Most 14 év után már így néz ki. LCD kijelzőt már nem lehet kapni hozzá. Most rendeltem polarizációs fóliát a TEMU-ról nevetségesen alacsony áron, de nem vagyok benne biztos hogy jó ötlet-e bele vágni a cseréjébe. Az üveglap, amire rá van ragasztva már az is megrepedt. Van valakinek tapasztalata ez ügyben?
(#) KBal76 válasza bbatka hozzászólására (») Márc 17, 2025 /

Ez valami spéci OWON betegség, más típusnál is láttam ilyen fotókat, nekem van egy aminek még nem jött elô hasonló, pedig tizenéves, igaz egész életét a dobozában töltötte, csak amikor kellett akkor vettem elô egy-egy órákra.
(#) bbatka válasza KBal76 hozzászólására (») Márc 17, 2025 /

Az Alin most 13eFt-ért látok hozzá LCD-t, de kihagyom. Ha az is ilyen akkor már 3 év után elfog kezdeni öregedni. Egyébként Sharp gyártmány. Már úton a Siglent SDS812 szkóp. Az Owon valószínűleg már csak a dobozában fog tartózkodni. Az a veszély a Sharp lcd-vel hogy a fólia leszedés következtében szétrepesztem. Már így is látni vélek egy hajszál repedést rajta. Csoda hogy nem folyt szét a folyadék belőle. Nálam is a dobozban volt tartva. Vigyáztam rá ! Egyébként még számítógéppel korlátozottan használható LCD nélkül is az Owon, csak nagyon kell ismerni hogy milyen gomb lenyomására mit kellene látni rajta.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2025
(#) jani1987 hozzászólása Márc 24, 2025 /

Védelem átértelmezve

Épp azon agyaltam, hogyan kellene óvni a csövet a mechanikai sérüléstől. A lehetőség adott volt mivel volt itthon pvc csövem. Most már csak össze kell őket valahogy rakni. Mit ki nem találunk néha?
(#) bbatka válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 24, 2025 /

Ez melyik része az oszcilloszkópnak ?
(#) mex válasza bbatka hozzászólására (») Márc 24, 2025 / 1

A lefolyó?
(#) Gafly válasza mex hozzászólására (») Márc 24, 2025 / 1

Erősen hajaz a műhely hangfalamra.
(#) jani1987 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 24, 2025 /

Nem is láttam.
(#) Gafly válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 24, 2025 /

Az nem is baj.
Ha fórumtárs jön, akkor legközelebb eldugom a műhely és garázskulcsot, mert különben.
Ez egyébként melyikőtök volt?
(#) jani1987 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 24, 2025 /

Micsoda? Az életben nem nyúltam a fejszédhez.
(#) Gafly válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 24, 2025 /

(#) mnyugger válasza Gafly hozzászólására (») Márc 24, 2025 /

Veszett fejsze nyele.
(#) nagym6 válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 24, 2025 /

Árnyékolócső is jó lehet ide .
(#) Massawa válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 25, 2025 /

Ahhoz valamikor volt egy trafolemezböl készült csö aminek ki lehetett huzni az elejét hogy árnyékolja a képernyöt. Ugy 10 éve dobtam ki mert senkinek nem kellett. Egy képcsövem talán meg van.
(#) proli007 válasza Massawa hozzászólására (») Márc 25, 2025 /

És tegyük hozzá, hogy a mágneses árnyékolás nélkül, nem is tud működni rendesen egy szkópcső.
(#) Massawa válasza proli007 hozzászólására (») Márc 25, 2025 /

Igy van - kerestem is a szavakat, mert a csö a mágneses árnyékolást biztositja a kihuzhato csö meg a környezeti fény ellen véd.
(#) compozit válasza proli007 hozzászólására (») Márc 25, 2025 /

Van, amikor azzal sem. Egyszer a 3-as Metroban voltam üzembehelyezni, A szkóp le volt állítva az álpadlóra. Egyszercsak látom, hogy a GND vonal elferdül vagy 15 fokot. Most romlik el a szkóp? Aztán mondja egy ottani srác, hogy nem romlott el, csak most ment el egy szerelvény. A lábunk alatt vezettek el kábeleket, aminek valami brutális mágneses tere volt.
(#) elektroncso válasza Massawa hozzászólására (») Márc 25, 2025 /

Mu-metal ill. permalloy az erre használatos anyagok általában. Mink a cégnél PMT-t árnyékolására használjuk, de nagyon erős mágneses térben ezek sem váltják meg a világot, egy HDD mágnessel el lehet húzni simán a cső működését, mondjuk a semminél több azért még ilyen erős mágnesnél is mert árnyékolás nélkül ugyan ezzel a mágnessel teljesen leáll a cső működése.
(#) Massawa válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 25, 2025 /

Igazad van de ki fene emlékszik már az anyag nevere. A szkopot meg az egyetem alatt barkácsoltam es akkor szereztem. 2 védöcsövet is. Az meg már nagyon régen volt.
(#) elektroncso válasza Massawa hozzászólására (») Márc 25, 2025 / 1

Én is csak onnan jegyeztem meg, hogy bent a cégnél csak egyszerűen tehén fémnek (mú-metál) hívjuk.
Holnap is kell vele dolgoznom, végre másfél hét influenza után mehetek dolgozni.
(#) nagym6 válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 25, 2025 /

A "permalloy" mintha a magnófejek anyaga lenne, ha jól emlékszem.
Bár ettől még lehet szkópcső árnyékolás is.
Sőt a szkópcső árnyékolás nagyon drága anyagú fém volt régen, ezért olcsóbbakban vastagfalú vascsövet használtak erre.
(#) elektroncso válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 25, 2025 /

Sok célra használták ill. használják a mai napig. Nagyon magas a mágneses permeabilitása, tarfók vasmagjaként és kábelek árnyékolására is használják.
Elég drága anyag, a 80mm átmérőjű kb. 60mm magas henger (kb. 2mm vastag fallal) kb. 30-40 000Ft körül van (megmunkálással együttes ár, tehát a henger legyártása is benne van).
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2025
Következő: »»   117 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem