Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   632 / 634
(#) elektroncso válasza Massawa hozzászólására (») Márc 25, 2025 /

Tudom, látom. De ez nem ok semmire. A két űrhajós az életét bízta a Boeing vackára ami több év késés és több milliárd beleölt dollár után belebukott a küldetésbe azóta is nagy a hallgatás körülötte.
Én azon csodálkozom, hogy még egyáltalán nem mentek teljesen csődbe.
(#) Massawa válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 25, 2025 /

Az adofizetök mentegetik rendszeresen a csödtöl. Már mindent eladtak amit csak tudtak, de mint az egyik hires pilota mondja, a gépeket bohocok tervezik es hülyék épitik.
(#) elektroncso válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 25, 2025 /

Eléggé megsínylette szegény ezt a küldetést, érdekes, hogy a többiek (mármint mások akik ennél gyakran hosszabb időt is eltöltöttek ott) egyáltalán nem szenvedték meg ennyire. Lesz ott más probléma is, amiről nem biztos hogy a közeli jövőben beszélni fognak...
Érdemes megnézni, a többieket:
Jessica Meir
Christina Koch
Samantha Cristoforetti
Ők csak hárman azok a nők közül akik az elmúlt években repültek és ők sem 20 évesek.

Sajnos ezt látom én is, azok akik értettek a szakmához már rég más cégeknél vannak szerintem (az is lehet hogy az űrtechnikailag konkurens SpaceX-nél vagy a BlueOriginnél (bár itt is voltak nemrég valamilyen leépítések ha jól emlékszem)).
A SLS sztori is érdekes, több év késés, több milliárd dollár veszteség és még mindig nincs kész, most meg úgy tűnik, hogy talán le is állítják a projektet, pedig az alkatrészek jelentős része az űrsiklóból származik, az meg azért egy eléggé kiismert/kiforrt eszköz volt.
(#) img válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 25, 2025 /

Azért az ilyen korú hölgyek esetében már nagyban számít az optikai tuning: gondolom fent nem volt sem hajfestés (ezért őszült gyárira) és sminket sem használhatott: ezek, így, bárkiből, aki a hasonló korosztályba tartozik, egy csapásra ideális szociofotó sztárt csinálnának (szerintem).
(#) elektroncso válasza img hozzászólására (») Márc 25, 2025 /

A közmédia amúgy is egy "érdekes" dolog főleg ha nőkről van szó. Valamelyik interjújában Cristoforetti nyilatkozott róla, hogy az emberek jelentős részének az volt a problémája, hogy az ismeretterjesztő videókon amiket csinált az űrállomáson (elég sokat készített, még 2012-ben az első küldetése alatt) hogyan áll a haja.
(#) img válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 25, 2025 / 1

Gondolom ilyen az, amikor az irigyek úgy kötekszenek, hogy igazából nincs mibe belekötni de azért találnak maguknak egy mondvacsinált indokot.
(#) sonajkniz válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 25, 2025 /

Ebben már volt részem.
Feltöltöttem a youtube-ra egy elektronika bemutató videót, és a kommentelő arról értekezett, hogy nagy a körmöm.
A bemutatott eszközhöz nem szólt hozzá.
Én csak sajnálni tudom az ilyen lelki szegényeket.
(#) elektroncso válasza img hozzászólására (») Márc 25, 2025 /

Nem tudom ezt az oldalt ismeritek-e?
ISS virtuális túra belülről
Ha bemész a modulokba, ott van egy csomó elindítható videó a különböző eszközökről, a legtöbbnél az ő 2012-es videói vannak.
Én annó ezt az oldalt nézegettem, de itt valamiért nem indulnak el a videók.
(#) elektroncso válasza sonajkniz hozzászólására (») Márc 25, 2025 / 2

Én néha elgondolkodom amikor a komment szekcióba véletlenül belelapozok, hogy a NORMÁLIS tartalomgyártók hogyan bírják ki azt az iszonyatosan sok idiótát ami egy egy videó alatt össze tud gyűlni.
(#) nagym6 válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 25, 2025 /

Idézet:
„hogyan áll a haja.”
Hát ez csúcsröhely. Akiknek esze kevés az értelmesebb dolgokhoz amiket csinált, ilyenekbe szállnak bele. Amikor embernél csak ez és hasonlók számítanak.
(#) lazsi válasza ftirius hozzászólására (») Márc 25, 2025 / 2

Lehetséges, hogy használtad??? Ha a dobozában hagyod, akkor biztosan tovább bírta volna!
(#) erbe válasza ftirius hozzászólására (») Márc 25, 2025 / 1

Te nem tudod, hogy a kenyeret kell pirítani, nem a pirítót?
(#) img válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 25, 2025 /

Az iss360-on elindulnak a videók, a másikon csak egy fekete keret jelenik meg.
(#) elektroncso válasza img hozzászólására (») Márc 25, 2025 / 1

Sajnos igen, bár az iss360-on több modul is fent van, mint a másikon. Bár a "régebbi" modulok ugyan azok a képek, amik már több mint 10 éves felvételek, azóta biztosan sok minden változott.
Érdekes összevetni hogy mekkora a kontraszt az "amerikai" és az orosz szegmens között. Mintha nem is ugyanaz az az állomás volna.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2025
(#) Udvari Zsombor válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 25, 2025 /

És még bizonyos helyeken nálam van "kábel spagetti"... Az első képen mindenfelé kábeleket látok a falakon és plafonon.

Megnyugodtam, nem az én műhelyemben van a legnagyobb káosz.
Furcsa, hogy nincsenek székek a laptopok előtt. Van mit megszokni ott.
(#) Udvari Zsombor válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 25, 2025 /

Most nézem: az össze laptop Thinkpad lenne?
(#) elektroncso válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 25, 2025 /

Nekem innen van a kedvenc részem, de az egész vidi marha jó. Ahogy a levegőben megállnak a cuccok.
Én nagyon bírnám, most épp az asztalomat takarítom mert már nem férek el rajta, ott nem volna ilyen gondom.
(#) elektroncso válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 25, 2025 /

Egyetlen típus ami engedélyezett fent mert bírja a körülményeket. És win11-et sem látsz egyiken sem.
(#) elektroncso válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 25, 2025 /

Ez ugyan az a helyszín csak éppen dolgoznak is.
NASA astronauts work inside the Columbus laboratory module
Mindenesetre aki nem bírja a szűk helyeket meg a bezárságot az nem fogja jól érezni magát.

Beírhatnák ide a HE "Ki mit épített?" topikba amiket ott éppen bütykölnek .
Testsúlyt hogyan mérhetnek, azaz tömeget?
Fogyókúrások örülnének ott mérlegre állva.
(#) Massawa válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 25, 2025 /

Jo 15 éve jártam a Washington DC melletti Udvar-hazy Space centerben egy privát meghivásos eseményen. Zárás után vagy 5 ora hosszan szabadon beszélgethettünk a muzeum dolgozoival, akik javarésze a NASAtol került ide, amikor 15000 embert raktak az utcára. Ott jártamkor a 15000 emberböl még ezernek sem volt munkája. A muzeumokban elsösorban a nyugdijas koru munkatársak találtak munkát. Ott volt egy mérnök aki a Space Shuttle kommunikácios rendszerét tervezte az embereivel, meg egy hölgy is aki Space Shuttle hasán a keramikus lapok felrakását vezette. Az a hölgy még a muzeumban is számszerüen tudta melyik lapocska hova tartozik a gép felületén. Hát gyakran könnyes szemekkel mesélték milyen informácio halmaz tünt el velük együtt az ürkutatás lexikonábol, s nincs kizárva majd egyszer megint ujra kell feltalálni ugyanazt.

Hát ha a ki mit építettbe nem is, de pl. itt elég sokat felsorolnak és bemutatnak abból hogy mi zajlik fent: Best Space Station Science Imagery of 2022
Nekem mondjuk a mellékelt képen az ACTIVE! Hands off kézzel firkált cetli tetszik.
(#) img válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 25, 2025 /

A jobb szélen ott lóg felragasztva két tekercs kapton szalag is.

Szerintem sehogy, pont azért súlytalanság mert nincs súlyuk. Tömeget tudnak mérni az ú.n. MMD berendezéssel, ami ha jól tudom akkor a Columbia modulban van.
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 25, 2025 /

Közben megkerestem, a teljes neve space linear acceleration mass measurement device és így néz ki (az orosz). Ez meg az európai.
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Márc 25, 2025 / 1

Nyugi, mindjárt felmennek a magyarok, és olyan rend lesz egyből, hogy csak...

Durva belegondolni, hogy mennyire lezserül bánnak a felhalmozott információval, tapasztalattal. Pár éve olvastam egy cikket az új holdküldetésről, amiben kitértek arra, hogy részben azért nem a valamikori Saturn V terveiből indulnak ki, mert egyszerűen nincsenek meg, még ha akarnának sem tudnának belőle még egyet összerakni. Pedig abban is mennyi munka és pénz volt. De főleg a munka, sokaknak az életműve volt és hagyták elveszni az egészet.
Amikor kezembe kerülnek régi berendezések, mindig furcsa rájuk nézni, hogy mennyi tudás és munka kellett a kivitelezésükhöz, mindezt az internet előtt amikor még sokkal nehezebb volt az információkhoz hozzáférni. Most ha belegondolunk itt nézegetjük az ISS-en készült képeket, élőben nézhetjük merre jár, ez régen a nagy űrverseny idején a legtitkosabb dolog volt. Néha régi dokumentációk is előkerülnek a cégnél, olvasom rajta a neveket, akik tervezték, rajzolták azokat a hatalmas pauszpapírral készült dokumentumokat. Furcsa belegondolni, hogy mennyi emberi erő kellett ezek elkészítéséhez. Most meg pár kattintás az egész. Valójában nekünk egyszerű hobbistáknak is csak az anyagi lehetőségeink szabnak határt, mért műszaki határ már nincs arra, hogy akár egy műholdat is összerakjunk, minden alkatrész beszerezhető hozzá bárki számára.
(#) cua válasza Massawa hozzászólására (») Márc 25, 2025 /

Majd az F47 business kirantja a csodbol.
Következő: »»   632 / 634
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem