Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » IMI villanymotor

Témaindító: toxysanyi, idő: Jan 28, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   63 / 64
(#) erbe válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 31, 2025 /

Szerencsétlen esetben, ha éppen a nyílásban szakad el, kifuthat, mert semmi nem fogja meg.
Építkeztünk, csak asztali körfűrészem volt, mindenféle védelem nélkül. Hosszában elvágtam vele a 15x15-ös 5,5 m hosszú gerendát. Persze a kifutó oldalon alátámasztással. Nem érte át a lap. Végén meg kellett fordítani és elölről ...
(#) Bkrisz válasza VIM hozzászólására (») Feb 4, 2025 /

Nekem úgy rémlik ez a gyári reléje. A régifajta 1.1kw 4p-nek 285 a vége a relének, tehát még "nagyobb is a relé"
(#) Bkrisz válasza petrQ hozzászólására (») Feb 5, 2025 /

71es tengelymagasság tűnik 14es tengelyvastagsággal.
4 polosú tehát 1400es a fordulata és 3 fázisú de az látszik is.
Teljesítménye: 250w vagy 370w vagy 550w vasmagtól függően.
(#) petrQ válasza VIM hozzászólására (») Feb 24, 2025 /

Köszönöm a választ, és elnézést kérek a késői válaszért.
A tengely átmérője 14 mm, magassága a tengely közepétől kb. 70 mm.
Köszönöm Petr

Thank you for your answer and I apologize for the late reply.
The diameter of the shaft is 14 mm, the height from the center of the shaft is approx. 70 mm.
Thank you Petr
(#) petrQ válasza Bkrisz hozzászólására (») Feb 24, 2025 /

Köszönöm a választ, és elnézést kérek a késői válaszért. Meghatározható a teljesítmény a vasmaggal, ahogy említetted?
Köszönöm Petr

Thanks for the reply and sorry for the late reply. Is it possible to determine the performance with the iron core as you mentioned?
Thanks Petr
(#) gj notorius hozzászólása Márc 16, 2025 /

imi ozf 90l-4nd

Sziasztok
Szeretnék segitséget kérni a ozf 90l-4nd 750w imi motor bekötéséhez
Ehez a tipudhoz nem találtam semmit Sajnos nincs a kapocsdekniröl képem csak a adattáblárol
(#) VIM válasza gj notorius hozzászólására (») Márc 16, 2025 /

Szia! A kapocslécről mutass képet ne az adattábláról. Ez egy relés motor lenne de ha nincs hozzá indító relé akkor be lehet kötni nyomógombos indításra de ahhoz látni kell a kapocslécen a tekercsek végeinek a kihozatalát.
(#) gj notorius válasza VIM hozzászólására (») Márc 16, 2025 /

Szia Köszönöm hogy segitesz Küldöm a képet

EZ volna a nyomógombos bekötési variáció. A sárga tekercsvégek a főfázishoz tartoznak a fekete a segéd. A rozsdás csavarok alatti részt jobb lenne kitisztázni, hogy jó kontaktusok legyenek az átmenetek között.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2025

Köszönöm Még annyi 80uf inditó kondi elég?

Igen, a gyári adat szerint elég neki 80µF/280V-os kondenzátor.

Köszönöm a gyors segitséged
(#) lsvigh válasza VIM hozzászólására (») Vas, 20:22 /

Szia! Ez a fajta nyomógombos bekötés jó lehet az enyémhez is?
Kérlek a mostani bekötést ne vedd komolyan, csak spontán kötöttem be, hogy egyáltalán működik-e a villanymotor.
Válaszod előre is köszönöm, üdv, Laci
(#) Alkotó válasza lsvigh hozzászólására (») Vas, 20:52 /

Ha a zöld a főfázis, a fehér a segédfázis, valamint állandó üzemi kondis bekötés a cél, és a forgásirány is megfelelő, akkor ez így jó.
(#) Gafly válasza Alkotó hozzászólására (») Vas, 21:06 /

Véglegesre illik azért szebben lezárni a vezetékek végeit...
(#) VIM válasza lsvigh hozzászólására (») Vas, 21:22 /

Szia! Csatlakozom az előttem szólóhoz. Az jó lenne ha tudnál mérni egy tekercs ellenállást ami eldöntené, hogy melyik tekercs a főfázisú és ha az a zöld szigetelőcsővel jelölt akkor csak annyit kell még hozzátenni, hogy a barna "L" (fázis)-ról a kondenzátor vezetékét le kell kötni de az "L" az marad a helyén a motor ezen kapcsán és innen kell egy nyomógombon keresztül a kondenzátor szálának adni induláskor a fázist. Nekem úgy tűnik mint ha ez a motor már át lenne tekercselve, mert nem gyárinak néz ki a tekercsvégek kihozatala. Úgy, hogy ha próbára bekötöd a motort és az is eldőlt, hogy melyik a főfázis tekercs akkor az adattáblán szereplő "indítórelés indításra" utaló jelzés csak akkor válik helytállóvá ha a motor tekercselése hibátlan (nem menetzárlatos egyik tekercse sem) és a nyomógombot elengedve a motor fel tudja venni a fordulatot. A kondenzátor értéke az jó lesz az indításhoz.
(#) VIM válasza Gafly hozzászólására (») Vas, 21:29 /

Szervusz! A "jóvanazúgy" kategória győztese díjra jelölve DE próbára megfelel .... vagy ne írjak itt Vandál Vendel dolgokat? Nekem nyomógombnak a szabad vezetékvége is megteszi DE avatatlannak nem ajánlanám.
(#) lsvigh válasza Alkotó hozzászólására (») Hé, 7:56 /

Indítókondis bekötés a cél, pár hónapja azt ajánlották itt, hogy indítókondi kell neki.
Csak próbából kötöttem össze, hogy egyáltalán elindul-e. Kaptam a villanymotort. Indulás elejéig adtam neki feszültseget, de 2x5 mp-es járatás után már meleg volt a kondenzátor.
(#) lsvigh válasza Gafly hozzászólására (») Hé, 7:57 /

Direkt kiemeltem, hogy csak spontán kötöttem be, azért akkora barbár nem vagyok, hogy így maradjon?
(#) Alkotó válasza lsvigh hozzászólására (») Hé, 8:05 /

Pontosan ahogy VIM írta. Ellenőrizni kell hogy valóban a zöld a főfázis, és a fehér a segédfázis. Ha igen, akkor minden ugyanígy, de a kondi csak indításkor lesz a körben. Lerajzoltam amit VIM leírt.
Illetve ha a forgásirányt is meg kell fordítani, akkor pl. a segédfázis végeit fel kell cserélni.
A hozzászólás módosítva: Hé, 8:07

indító.jpg

(#) lsvigh válasza lsvigh hozzászólására (») Hé, 8:17 /

A végére nem kérdőjelet akartam, hanem ezt: , csak átírta arra
(#) lsvigh válasza VIM hozzászólására (») Hé, 8:20 /

Köszönöm a válaszod! Megmérem ma a 2 tekercset, és jelzek nektek. Ez egy épített kompresszorra menne fel, szerinted valahogy összehozható az indítása nyomáskapcsolóval?
(#) lsvigh válasza Alkotó hozzászólására (») Hé, 8:21 /

Köszönöm a válaszod! Ma megmérem a tekercseket, és jelzek! Szuperek vagytok!
(#) VIM válasza Alkotó hozzászólására (») Hé, 8:29 /

Szia! A forgásirányt úgy lehet még megfordítani, hogy ami a képen jobb oldalon van áthidalás az átkerül baloldalra (tehát a segédfázis másik vége kerül így közösítésre) és a nyomógombos bekötés mindkét vége jobbra kerül az áthidalás helyére. Én még ilyen tekercskivezetést és hozzá rendelt áthidalást még nem láttam de ez nem jelenti azt, hogy nincs. A tekercsek kivezetéseit úgy szokták kihozni, hogy az áthidalás(oka)t csak át kelljen fordítani nem áthelyezni, főleg ha csak egy áthidalással lehet megoldani a forgásirány váltást.
(#) VIM válasza lsvigh hozzászólására (») Hé, 8:43 /

Nem. Ahhoz kellene a hozzávaló relé ami nem vagy nehezen beszerezhető és ehhez tudni kell a motor áram áramfelvételeit (mennyi az induláskori és mennyi az üzemi). Az adattáblán lévő adatokat alapul véve a MIHA B 100/400 jelű relé való hozzá, a kondenzátor értéke az jó amit használsz.
(#) lsvigh válasza VIM hozzászólására (») Hé, 18:44 /

Szia! Megmértem a 2 tekercset. Ezek szerint akkor jó a bekötésem? Raktam bele nyomógombot, ha hálózatba dugom berreg, nyomógombra megindul, megpróbálok kérni lakatfogót, kíváncsi lennék az áramfelvételére, mert a világítás a szobában villog rá. 1x16Amperem van itthon.
(#) VIM válasza lsvigh hozzászólására (») Hé, 18:53 / 1

Akkor a bekötés az úgy jó lesz. A vezeték keresztmetszet az ne legyen kevesebb 2.5mm2-nél de ez érvényes egészen a mérőórától jövő szaszra is.
(#) Alkotó válasza lsvigh hozzászólására (») Hé, 19:12 / 1

Ha már kézben van a műszer, akkor a motortesthez képest is ellenőrizd az esetleges átvezetést. Természetesen arra számítunk, hogy a házhoz képest egyik tekercsvég sem mutat átvezetést.
(#) lsvigh válasza Alkotó hozzászólására (») Kedd, 18:57 /

Semmi nem mérhető motortesthez képest
(#) lsvigh válasza VIM hozzászólására (») Kedd, 19:01 /

Házat 2.5-el vezetékeltem újra, szóval ilyen gond nincs. A műhelyt majd most kezdem
Megmértem az áramfelvételét, hálózatra dugáskor 50-60Amper, indítás után 8-8.5A
Szóval szerintem (laikusként) ez így jó lesz. Jöhet majd a beépítés.
Nagyon szépen köszönöm neked és Alkotónak a segítséget!

IMG_0058.jpeg

Következő: »»   63 / 64
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem