Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   167 / 2499
(#) sebestyen_ferenc válasza cleetus hozzászólására (») Aug 26, 2008 /
 
szivesen,nem bajj későn írok azért válaszolok spartaian egyszerűen!
(#) lamalas válasza szabinyo hozzászólására (») Aug 26, 2008 /
 
Udv,

Haaat ... beletrafaltal a legnagyobb maszlagba a HiFi-vel Latom megfertoztek teged, de ne add fel, kigyogyulhatsz belole

A foldelesekkel sztem ne babralj egy gyari keszuleknel(!!!), lapose leirta miert, felesleges ismetelni. En a magam reszerol a sajat erositoimet is kettos szigetelesure keszitem es nem szorakozok a halozati vedofolddel, mert az eletvedelmi celokat szolgal nem pedig hangminoseg javitasra valo. Persze ha valaki vedofoldesre alakitja ki az erositojet, akkor termeszetesen megfeleloen be kell kotni. Mellesleg mas dolgoknak sokkal nagyobb hatasa van az eredo hangminosegre mint a halozati fold ide-oda kotogetesenek. Ha sajat magadnak csinalsz erositoket, hangsugarzokat akkor hosszu-hosszu eveken at el tudsz szorakozni a hangminoseg valtoztatasaval anelkul, hogy egyszer is eszedbe jutna, hogy a halozati vedofoldet a hangszoro kosarahoz kosd Velemenyem szerint ez igy is helyes ... marmint az a helyes, hogy inkabb hangsugarzokkal es erositokkel babralsz minthogy a vedofolddel "jatszol". Nem beszelve arrol, hogy van egy dolog amit sokan elfelejtenek mert gyakorlatilag semmi koze az elektronikahoz viszont az eredo hangkepbe iszonyatosan beleszol: ez a szobaakusztika. Rendkivuli mertekben tud valtoztatni az egesz hangkepen, hogy hova helyezed el a szobadban a hangsugarzokat, honnan hallgatod a zenet, milyen butorok vannak a szobaban ill. hol, mennyire csillapitott a szoba, stb. .... lehetne meg sorolni. Szerintem ha erdekel az elektronika es akusztika akkor kezdj el sajat erositoket es hangsugarzokat epitgetni es inkabb ezekkel ill. a szobaakusztikaval jatszadozz mint a veszelyesebb halozati vedofolddel.

p.s.: sajnos en is meg vagyok fertozve valamilyen szinten ezzel a betegseggel, de erzesem szerint egesz jol tartom magam. En megprobalok a realitasok talajan maradni es ott probalok valtoztatni, fejlesztgetni a rendszeremen ahol ugy latom van ertelme. Remelem Te sem fogsz teljesen belehabarodni ebbe az oruletbe
(#) hapro válasza szabinyo hozzászólására (») Aug 26, 2008 /
 
Hali!
Azt hiszem már csak egy jó hangzatos és kifejező címet kell találni.
Nekem egy kb olyan, hogy audiofil varázslatok tetszene.
vélemény?
Ha jónak találod te is és nincs jobb ötlet, akkor megkérünk egy modit, helyezze át oda ezeket az utolsó hozzászólásainkat és kész.
(#) lamalas válasza hapro hozzászólására (») Aug 26, 2008 /
 
Pedig azt hittem ez a forum mentes lesz ilyen dolgoktol....
(#) lapose válasza szabinyo hozzászólására (») Aug 26, 2008 /
 
A tápegység elsődleges feladata a közhiedelemmel ellentétben nem a készülék táplálása, hanem hogy a muksót megvédje az áramütéstől!!!
Minden más csak ezután következik!
Ha magadnak építesz erősítőt minden további nélkül készítheted kettős szigetelésűre, betartva a megfelelő előírásokat. Ha pl. úgy érzed hogy nem tudsz megfelelő minőségben trafót tekercselni( itt a minőséget a biztonságra értem!), akkor inkább venni kell. Szélsőséges esetben veszel két 230V/24V-os biztonsági leválasztó trafót amivel kapsz kb. +-32V-os tápegységet amivel lehet kísérletezni kettős szigetelés mellet is! Ez a feszültség nagyon sok erősítő kapcsolásnak megfelel!
(#) cleetus válasza sebestyen_ferenc hozzászólására (») Aug 27, 2008 /
 
Még annyi kérdésem lenne ezzel a kapcsolással,hogy ezt csak 8 ohmon lehet használni,vagy a 4 ohmot is kibÍrja?Nekem igazából csak ilyen hangszóróim vannak itthon.És az a két poti ott mire szolgál?És kb milyen értéken kellene hogy álljon?Ezt a rajzokon nem nagyon látom,vagy csak füllel kel hallani?(Van szkópom is,csak nem tudom használni,meg mérőzsinór sincs hozzá)
(#) bendoroland hozzászólása Aug 27, 2008 /
 
helo. Van egy erősítőm csak nem tudom hogy hány wattos. Van benne 6db tranzisztor 2db tip 130, 2db tip 135, 2db bc 547, ja és a trafó 300wattos
(#) lapose válasza bendoroland hozzászólására (») Aug 27, 2008 /
 
Mérd meg hogy hány voltos feszültségről megy, akkor többet lehet róla mondani!
(#) Topi válasza bendoroland hozzászólására (») Aug 27, 2008 /
 
Ezeket a képeket teljesen értelmetlen volt feltölteni. Jobb lett volna, ha paintben megrajzolod a körvonalakat.
(#) bendoroland válasza Topi hozzászólására (») Aug 27, 2008 /
 
36voltról
(#) lapose válasza bendoroland hozzászólására (») Aug 27, 2008 /
 
Annyit sikerült kibogarászni a képek alapján hogy egytápfeszes az erősítő és kondenzátoros kimenete van.
A tápfeszültég valószínűleg kb. 50V lehet kiindulva a 2200µF-os kondiból.
(#) lapose válasza bendoroland hozzászólására (») Aug 27, 2008 /
 
Akkor kb. 2*25-30W-ot ad le 4Ohmos terhelésre
(#) bendoroland válasza lapose hozzászólására (») Aug 27, 2008 /
 
van még egy erősítőm ami tip 122 tranzisztorok vannak 2db és 40watt 8ohmra, bisztos hogy 25-30watt.
(#) WaRL0 hozzászólása Aug 27, 2008 /
 
Sziasztok

Lenne egy kerdesem.
50w erositto ezt az erositot itt a HE talaltam azt szeretnem kerdezni hogy ez hany voltrol mehet,hany ohmos ladat tehetek ra?

Elore is koszonom!

WaRL0 )
(#) lapose válasza WaRL0 hozzászólására (») Aug 27, 2008 /
 
Oda van írva Rt:8Ohm!
Kb. +-30-35V kell neki.
(#) WaRL0 válasza lapose hozzászólására (») Aug 27, 2008 /
 
Koszonom a gyors valaszt!

Es valaki nem tud nyakrajzot csinalni hozza? Mert en meg nagyin kezdo vagyok es ha valaki szanna ram egy kis idit akor azt nagyon megkoszonnem !

Elore is koszonom

WaRL0
(#) lapose válasza bendoroland hozzászólására (») Aug 27, 2008 /
 
Az erősítő teljesítményét nem az határozza meg hogy mekkora teljesítményű tranzisztorok vannak benne!
Hiába teszel ebbe a kapcsolásba akár 200W-os tranzisztorokat a tápegység teljesítménye és feszültsége meghatározza a végfok teljesítményét!
jelen esetben a 36voltból 12.7Vos kimenő jelet lehet előállítani(Utáp/2*gyök2). A kimeneti teljesítmény pedig:
Pki=U*U/Rt=12.7V*12.7V/4Ohm=40.5W
DE mivel az erősítőt nem lehet 100%-ig kivezérelni, meg a tápfesz is le esik ezt a teljesítményt nem lehet elérni!
(#) szamóca válasza WaRL0 hozzászólására (») Aug 27, 2008 /
 
Ha nem bízol magadban, hogy megtudod csinálni. miért nem egy VF2-őt készítel? Olcsóbb, egyszerűbb, jobban dokumentált, szóval jobb. :yes:
(#) lapose válasza WaRL0 hozzászólására (») Aug 27, 2008 /
 
Biztos hogy ezt akarod megépíteni? Itt a HE-n találsz VF2 nevű erősítőt(van topikja is), ami majdnem ugyan ilyen, és van hozzá panel rajz is.
(#) bendoroland válasza szamóca hozzászólására (») Aug 27, 2008 /
 
A vf2 hány wattos és mekkora fesz kell neki
(#) WaRL0 válasza lapose hozzászólására (») Aug 27, 2008 /
 
Akkor meg is nezem kosz mindent

WaRL0
(#) lapose válasza szamóca hozzászólására (») Aug 27, 2008 /
 
Úgy látom egy véleményen vagyunk!
(#) szamóca válasza lapose hozzászólására (») Aug 27, 2008 /
 
Talán a korunk teszi?
(#) Vacok válasza lapose hozzászólására (») Aug 27, 2008 /
 
Szia!
Ez a védőföldelés engem is érdekelne bővebben. Most járok egy erősítőépítés végén, és már csak az hiányzik, hogy a 220-at bekössem. Az egész erősítő egy fémdobozban van, és a belsejében lévő vezeték mind kettős szigeteléssel van ellátva, amiben 220V van, és az a vezeték is kettős szigetelésű, ami belemegy az erősítőbe. Az érdekel engem, hogy a fémdobozt leföldelhetem-e, vagy nem?
És mit értesz az alatt, hogy az erősítő belsejét úgy kell kialakítani, hogy a 230V-os részekhez még véletlenül sem lehessen hozzá érni! Ha a vezeték jól szigetelt, és a kábelvégek is rendesen vannak szigetelve, akkor nem érhet hozzá semmihez a 220.
(#) lapose válasza Vacok hozzászólására (») Aug 27, 2008 /
 
Nyugodtan leföldelheted, de akkor csak földelt konnektorral szabad használni!
Idézet:
„És mit értesz az alatt, hogy az erősítő belsejét úgy kell kialakítani, hogy a 230V-os részekhez még véletlenül sem lehessen hozzá érni! Ha a vezeték jól szigetelt, és a kábelvégek is rendesen vannak szigetelve, akkor nem érhet hozzá semmihez a 220.”

Az a lényeg, hogy sem üzemszerűen sem meghibásodás esetén sem válhat hozzáférhetővé a 230V-os feszültség.
Egy egyszerű példa: minden erősítőn van kapcsoló. Ha valamilyen oknál fogva a kapcsoló túlmelegszik és a vezeték leolvad róla, hozzáérhet az erősítő fém dobozához, és mivel nincs földelés harap is. Ha az erősítő háza közösítve van a szekunder oldal testpontjával, az erősítőre kötött összes berendezésen megjelenik a 230V!
Ezért úgy kell kialakítani a primer részt, hogy ilyen esetekben sem érhet a vezeték a házhoz. Gyári erősítőkben ez sokszor úgy van megoldva, hogy a kapcsolóhoz odakötegelik a vezetéket és egy kis műanyag fedelet pattintanak a kapcsoló érintkezős oldalára. Vagy panelba teszik a kapcsolót és a vezetéket két lyukon átfűzik így akadályozzák meg a kicsúszást!
(#) Skillberto hozzászólása Aug 28, 2008 /
 
Sziasztok!

Egy trust hangfalpárhoz keresek erősítőt, mert az előzőhöz leégett az IC,s nem kapható olyan(vagy én nem találok). 1*12W vagy 2*6Wosat keresek, hozzá kapcsolási rajzot, de nem találok megfelelőket sehol. Megköszönném ha tudnátok segíteni.

Üdv
(#) szamóca válasza Skillberto hozzászólására (») Aug 28, 2008 /
 
Szia!
A legegyszerűbb lenne ha megírnád az IC tipusát. :yes:
Hacsak nem feltett szándékod az építés .
(#) Vacok válasza lapose hozzászólására (») Aug 28, 2008 /
 
Köszi a segítséget, ez érdekelt.
(#) Skillberto válasza szamóca hozzászólására (») Aug 28, 2008 /
 
JUS2025
CMC608

ezek vannak írva az IC-re
(#) Skillberto hozzászólása Aug 28, 2008 /
 
találtam egy egész jó kis kapcsolást tda1524 re, és az érdekelne ha készítek egy iet+megcsinálom a másikat is, hogy a 0át lehet kötni a bemeneten is meg kimeneten is a "test"re?-mert nincs külön kitüntetett "gnd". Lehet hogy ez egy naon hülye és alap kérdés, de most tényleg nem tudom
Következő: »»   167 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem