Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki hogy kezdte?
 
Témaindító: keko, idő: Aug 27, 2008
Lapozás: OK   1 / 3
(#) keko hozzászólása Aug 27, 2008 /
 
Én így anno 1982
(#) bbatka válasza keko hozzászólására (») Aug 27, 2008 /
 
Én is kb ekkor kezdtem foglalkozni az elektronikával (1980) , 10évesen. Detektoros vevő, aztán tranzisztoros. Párszor jól megrázott a trafó. Állandóan nagyfeszt generáltam (pár száz volt) 2 lapos elemről táplálva.
Ekkor tanultam meg hogy ha egy áramkört üzemelek be, akkor ne álljak a közelébe és legyen a kezem a kikapcs gombom. Felrobbantottam egy 1000µF-os kondit a szobámban. Jól megijedtem , aztán meg takaríthattam össze az alufólia cafatokat. Szóval mindenkinek csak ajánlani tudom , hogy viseljen védőszemüveget. Én is ezt teszem.
(#) lapose válasza keko hozzászólására (») Aug 27, 2008 /
 
Helló!
Én a hetvenes évek végén kezdtem!
Egy barkácskönyvben láttam egy detektoros rádiót, és elhatároztam hogy nekem kell olyan! Faterom majd szívinfarktust kapott mikor meglátta hogy szétszedtem a táskarádióját az alkatrészek miatt!
Egyébként én is nagy robbantgatós gyerek voltam, egyszer kétszer a házat is majd felgyújtottam(faterom ezt egy-két atyai fülessel tolerálta).
Szereztem egy ipari csengőt, ami 9V-ról működve gyönyörű induktív feszültséget állított elő, ami szépen megbizseregtette az embert. Ineztől kezdve, ha jött egy haver csengő kezébe elem rá .... csengő repült a falhoz.
(#) lamalas válasza lapose hozzászólására (») Aug 27, 2008 /
 
Idézet:
„Ineztől kezdve, ha jött egy haver csengő kezébe elem rá .... csengő repült a falhoz.”

Ismeros a dolog. En is alt. iskolaban szorakoztam hasonloval, csak epp nem csengo + 9V-os elem, hanem egy kis kezi generatorom volt amit egy karral (kurbli) lehetett megtekerni. Ha lassan tekertem kevesbe razott, ha jol odanyomtam neki akkor nagyon. Szereztem nehany erdekes pillanatot egyeseknek a suliban ... de azert nem voltam ennyire gonosz kölök Ezzel egyidoben - ugy a 80-as evek kozepen - en egy kettarnzisztoros villogoval kezdtem az elektronikai tenykedesemet vagy inkabb epitest. Akkor faterom magyarazta el mi hogy mukodik, de egy kukkot sem ertettem a tranzisztor mukodesebol. Ennek ellenere azert orultem, hogy elsore mukodott az aramkor
(#) WaRL0 hozzászólása Aug 27, 2008 /
 
Hello!
Hat en meg elegge fiatal vagyok de ha mar meg kerdezted akkor legyen. Na hat kb 10 eves koromban meg akartam javitani egy autoradiot lattam hogy egy kondenzator elszalt benne!! Kivettem (akkor meg nem tudtam hogy mi az a µF v h van rajta +-)kerestem egy oreg radioba ugyan akkora nagysagut es ugyan olyan szinut!! Beleforrasztottam,bekapcsolom es csak valami sugast hallottam ...ezgyszer csak nagy durranas budos szag kifutottam a muhelybol es ugy meg ilyedtem h nem kaptam levegot!! Mikor nagy nehezen visszamentem meglattam h szet van repulve a kondi! azota is erosittoket,meg ilyen olyan dolgokat csinalok de a kondi polaritasara nagyon odafigyelek
(#) barany165 hozzászólása Aug 27, 2008 /
 
Sziasztok! Én az 50.es évek végén kezdtem,kristájos rádióval,akkoriban ment a nagy" villanyosítás "és mindjárt arra gondoltam a null.vezeték milyen jó antenna , be is dugtam, fejemen a 4Kohm -os fejhalgatóval ,melynek fém pántja volt! A szemeim szikrátszórtak és azóta még mindig érdekel az elektronika mint Aladárt a Köbüki megfertőzött akkor vele!A témanyitónak meg gratula, a nagy feltalálók mind felrobbantak! Swarcz Bernát,James Watt, Fulton..
Üdv!
(#) szamóca válasza barany165 hozzászólására (») Aug 27, 2008 /
 
A legelső aktív pillanat amire visszaemlékszem, 6évesen leszereltem az Orilux Tv hásó borítóját. És nem értettem hogy s mint. De visszacsavarozni már nem volt időm, csak helyre rakni. Este az öregemék mikor bekapcsolták, eldült a hátsó botító. Utánna már nem szépek az emlékek erről az eseményről.
(#) gg630504 válasza keko hozzászólására (») Aug 27, 2008 /
 
* Szovjet rádióépítő készlet. Minden alkatrészét kipróbáltam, hogyan működik laposelemre kötve. Az OA... tűsdióda szépen felizzott, toroid ferritmagos transzformátor feketére sült. MP... tranzisztor sem bírta a kiképzést.
* Jött az integrált áramkör. Szomszéd megye székhelyéről SN7400. Végigpróbáltam a lábain a laposelemet. Sziréna akart lenni.
* ...-ból és ...-ból kevertem. Valószínű rövid volt a csillagszóró, amit gyújtózsinór helyett használtam. Kicsit ráégett a műszálas pólóm a karomra. Még ma is felismerem akkori órám világosabb helyét csuklómnál.
* Szétszedett TV-ből valamilyen trafó vagy induktivitás. Osztálytársak sorbakötve, fém padsor beiktatva, áramkör megszakítva.
* Zümmerből, laposlemből és mérőszalagból hordozható TV-zavaró.
* 2*AC... és izzókból astabil multivibrátor. Gyönyörű volt!
* Ezermester olvasása.
* Középiskola már városban; Rádiótechnika, könyvek olvasása.
* A többi már nem a kezdet.
(#) vtsoftware hozzászólása Aug 27, 2008 /
 
Régi szép idők... nosztalgiázzunk.
Már beszéltem pár emberrel elektroniákról és fel-fel merült hogy ki hogy is kezdte. Akkor nem jutott eszembe, hanem most, a rádiókról.

Én kb. 8 éve (voltam kb. 11/12 éves) kaptam egy CD-s magnót. Örültem neki nagyon, de nem tudtam rájönni hogy mitől forog a CD, mivel szól a zene "róla" stb...
Ott kezdtem a mondhatni babrálást hogy felnyitottam a meghajtó fedelét, vagy ajtaját, ami ugye lefogja a CD-t. Először szépen ki is repült
Másodszor már okosodtam, mert megláttam azt a kis mágneslefogót a CD meghajtó fedelén, kikaptam belőle, és rá a CD-re.
Néztem néztem a fejet hogy mozog ha számot váltok. Így kezdődött.

Aztán nőtt a kíváncsiság, és szétszedtem, naagy naagy titokban. (Szülők dolgoznak, én meg hazakéredzkedtem (lehet nem így kell írni ezt a szót ) napköziből, ahonnan el is engedtek, ennyire érdekelt.)

Szétkaptam, és jött a baj, hazaért apám.
Pfhúú, volt balhé, de nem volt dirr, durr, nem volt nálunk ilyen.
Ekkor szüleim azt hitték, hogy na tönkretette, mert-hát a magnó nem volt a "kezem alatt" kb. 2 vagy 3 hétig a "megkapás" óta .
A magnó lógó hátlappal felkerült a szekrény tetejére.

Egy hónapra rá mikor már nyári szünet volt, szülők nem voltak itthon, nem bírtam magammal, fel a székre, le a magnót, és elkezdtem babrálni.
És megcsináltam. Szólt a kazi, a rádió, a CD-t viszont nem sikerült "megjavítanom". Aztán hazaértek és össze vissza dícsértek hogy milyen ügyes vagyok, mondom nem bírtam nézni a kis magnót a szekrény tetején. Fogalmam sincs hogy csináltam de működött utána vagy még 2-3 évig, aztán sajna elfüstölt, akkor már nem tudtam "megcsinálni".

Így indult, aztán volt még egy videó is kb. ugyan így, csak nem "szekrénytetejérerakással".

(kösz hogy elolvastad )
(#) zoly15 hozzászólása Aug 27, 2008 /
 
Nekem is elég érdekesen indult a pályafutásom
7 éve általános iskolában egyik osztálytársammal szereztünk egy autórádiót meg egy hangszórót a táp 2 9V os elem volt természetesen szembefordítva azaz a + a negatívra és fordítva De sokáig bírta kb 3-4 órán át az egész udvart bejártuk vele hogy hol a legjobb az adás, jó szórakozás volt
Azután minden ami a kezem ügyébe került szétszedtem, belenéztem mint a többiek. Azután apámmal csináltunk egy tranzisztoros villogót és az indított el bennem, valamit :yes:
Röviden ennyi..

üdv!
(#) mrex hozzászólása Aug 27, 2008 /
 
Hát vagy 10 lehettem amikor nem nagyon értettem miért ne dugjunk drótot a konnektorba. Ennek 33 éve.
Még szerencse, hogy szigetelt volt a drót. Aztán senki nem értette, hogy miért nincs villany a lakásban Férfi nem volt, szegény apám idejekorán meghalt.Aztán a negyedik napon már nagyon furdalt a lelkiismert ekezdtem nétzegetni a kismegszakítós táblát akkor jöttem rá hogy a szomszédoknál a szögletes gomb van benyomva hát én is benyomtam és lőn világosság.
Na meg a panelmaratás hajjaj az első sósav hidrogénperoxidos koktélt én ökör egy hűtőszekrény jégkocka készítő alutálkájába öntöttem akkor már gyanús volt a dolog mikor elkezdett habzani az alu annyi időm volt hogy kidobtam az ablakon a földszinten laktunk és tél volt szerencsére senki sem járt mifelénk. Most már tudok röhögni rajta. akkor nem annyira
De jól esett elmondani
(#) Abukodonozo válasza gg630504 hozzászólására (») Aug 27, 2008 /
 
Sziasztok!

''* Ezermester olvasása."

...hát igen, az Ezermester. Nekem is van egy 1958-as októberi példányom, nagyon szeretem, az az egyetlen amit valahogy megmentettek a nagyszüleim. Sokszor végigolvasom és sajnálom, hogy nincs több példányom belőle! :whatever:

Pár kép...

Üdv mindenkinek: Abu.
(#) Mate78 hozzászólása Aug 27, 2008 /
 
Az én elektronikai pályafutásom kb.8-9 éves koromban indult.Úgy kezdődött,hogy a bátyámnak volt éjjelilámpája,nekem nem.És persze nekem minden kellett ami a bátyónak is van.Apámat nyaggattam miatta,mire ő csinált nekem egy karácsonyfaizzó foglalatból,zseblámpaizzóból,laposelemből,és egy kis kapcsolóból egy lámpát.Egy műanyag lapra szerelte fel és odatette az ágyam mellé.Most is nagy teljesítménynek tartom apámtól,lévén abszolút nem műszaki ember.Mindegy,működött,boldogan kapcsolgattam,aztán az idők múlásával érdekelni kezdett,hogyan is működik az egész.Természetesen szétszedtem,kipróbáltam más izzókkal,rossz magnókból kitermelt motorokat kötöttem rá,stb.
Aztán már magam építettem mindenféle egyszerű áramkört,a táplálás mindig szárazelemmel történt.Aztán egyszer hozzájutottam egy 300mA-es dugasztáphoz,és onnan már nem volt megállás.Közben olvasgattam már a Rádiótechnikát,Hobby Elektronikát,és gyűltek az információk,meg az alkatrészek is a sok bontásból.Aztán eljött a szakközép ideje,és ott találkoztam sok magamhoz hasonlóval....
Nálam így kezdődött,és azóta is nagyon örülök hogy így alakult.

üdv
(#) bbatka válasza Abukodonozo hozzászólására (») Aug 27, 2008 /
 
Az Ezermester újságok itt vannak szkenelt formában.
(#) gg630504 válasza keko hozzászólására (») Aug 28, 2008 /
 
Tibor ( HA2MN ) amatőrtárs így kezdte.
(#) bbatka válasza mrex hozzászólására (») Aug 28, 2008 /
 
Állandóan a netet bújom ilyesmikért. A Googleval mindent gyorsan meg lehet találni. Már csak arra várok hogy az LCD képernyő helyett valami inkább papírhoz hasonlatos megjelenítőhőz hozzá lehessen jutni. Még az LCD is fárasztja a szemem.
(#) szamóca válasza bbatka hozzászólására (») Aug 28, 2008 /
 
Idézet:
„Állandóan a netet bújom ilyesmikért.”

Talán rádiótechnika folyóirat linked is lenne? Mert szerintem az egy főnyeremény lenne, az itt lévők többségének.
Üdv.
(#) Remci válasza szamóca hozzászólására (») Aug 28, 2008 /
 
Esetleg Ez ?
(#) szamóca válasza Remci hozzászólására (») Aug 28, 2008 /
 
Te jószagú atyaisten! Ez a Kánaán!
Ide sorozatos hálálkodó smile-k sorozatát képzeld el!
(#) Imi65 hozzászólása Aug 28, 2008 /
 
Az én "elektromos" pályafutásom indulása kis elsős koromban következett be, néhai nagyapám tevékenysége következtében. Történt ugyanis, hogy apám által készített "hegesztőtrafó-komplexum" egyik trafójának a szekunder megcsapolására telepített egy 100x100 szelénlapokból egyenirányítót, és ezzel egy autódinamóra felszerelt köszörű korongot működtetett. Ez rendben is lett volna, ha nem egy normál 220V-os aljzatot szerel fel a két egység csatlakoztatására. Jött a nagyfater, és én hiába erőlködtem, hogy ne dugja a köszörűt a fali konnektorba. Bedugta. Lett is áramszünet. A baj az volt, hogy én se tudtam, most mit kéne csinálni. Akkor megfogadtam, ha addig élek is, a nagyfaternál sokkal többet fogok érteni a villamossághoz(Szerencsére apám hasonlóan gondolta fiatalságában, mint én, és estin elvégezte a Villamosipari Technikumot, tehát erősáramból tudott támpontot adni). Pár év múlva örököltem a családi Ladából egy akksit, amivel sokféle dolgot tudtam működtetni, pl. izzók, ablaktörlő motor, Moszkvics fűtésventilátor. Szegény nagyfater közben elhunyt, így nem lett verseny. de biztosan én győztem volna.
(#) bbatka válasza szamóca hozzászólására (») Aug 28, 2008 /
 
Remci előbb megtalálta. Ezeket szedtem már le én is korábban. Persze sok megvan közülük nekem papír formában is. kb. 10 éve folyamatosan megveszem. De fájl formában kevesebb helyet foglal.
(#) djhans hozzászólása Aug 28, 2008 /
 
Én már az óvodában elemekkel meg izzókkal játszottam. Általános iskolában egy két LEDes villogót raktam össze a technika tanár segítségével kitből. Igazán a szakközépiskolában kezdtem megérteni mi hogy működik. Akkor kezdtem nyákokat maratni és az elején mindenféle áramkört építeni. Sokat nem is használtam. Aztán már csak olyanokat csináltam ami kellett is. Nagyon sok végerősítőt építettem. Jó egy éve elkezdett érdekellni a csöves technika. Most ez az ami legjobban érdekell az elektronikában. Építettem csöves erősítőt és csöves rádiókat javítgatok.
(#) Remci hozzászólása Aug 28, 2008 /
 
Én úgy kb. 14 éves koromban készítettem az első művemet, egy szirénát. Valamelyik RT újság Rádiotechnika úttörőknek c. rovatából. Az alkatrészek árát úgy szereztem hogy esténként jártam az építkezéseket/ akkor még nem voltak bekerítve /és az összes ott talált sörösüveget visszaváltottam. Némelyikről alig tudtam a rárakódott habarcsot letakarítani. Mikor kész lett, bedobozoltam, majd felszereltem a bicajra a drótból hajtott antenna mellé és szirénázva végighajtottam a falun . Biztos nem nézhettem ki hülyén
(#) Simon Balázs hozzászólása Aug 28, 2008 /
 
én a pályafutásomat 2 éve kezdtem amikor megismertem egy embert aki mind máig a legjobb barátom. Ő segített az első projektemben, mert ekkor még nem tudtam hogy melyik alkatrész micsoda és mire való. Ő megadta a kezdő löketet és nekiestem a csöves tv-m nek hogy kiszedjem a sorkimenőt(hozzáteszem hogy azon szoktam az m1 et nézni) Ekkor elkészült a nagyfeszültségű generátorom amit 12V-ról üzemeltettem. Miután már tudtam hogy mire valóak az alkatrészek és a működési elvét is tudtam elvittem fizikaórára és akkora 5-öst kaptam mint egy A3-as lap E hozzászólásommal is szeretnék hálát adni Róbert barátomnak hogy idáig fejlődhettem
(#) Kinka István hozzászólása Aug 28, 2008 /
 
Szevasztok!
Úgy hat éves koromban kezdtem el játszani laposelemmel és "égővel".Ezzel fedeztem fel mi vezeti az áramot (pl. ezüst festékkel bekent hokedli).Később bővült a készletem kisautóból kiszerelt villanymotorral, ami akkor ritkaság volt.Ennél tapasztaltam,ha forgatom,a kivezetése bizsergeti a nyelvem.Majd kaptam villanycsengőt,érdekes volt látni hogyan működik.Furcsa volt számomra miért ráz meg,ha működés közben belepiszkálok.A felmerült kérdéseimre mindig kaptam érthető választ az apámtól vagy a bátyámtól,ők hobbiból foglalkoztak az elektronikával. Szerettem nézni mit csinálnak,mindig kértem valami"szerelni valót"magamnak,igaz akkor még értelmetlenül kötözgettem az alkatrészeket. Elkezdtem olvasni az ezermester újságokat és az otthon lévő könyveket,próbáltam megépíteni a dolgokat.Voltak kudarcaim és sikerélményeim is. Gimnáziumi éveim alatt sokat jártam könyvtárba,elektronikai és egyéb elektromossággal foglalkozó könyveket bújtam.Érettségi után az elektronikai műszerész,majd az autóvillamosságiszerelő szakmákat szereztem meg. Jelenleg autóvillamosságiszerelőként dolgozom,de a mai járműveknél nélkülözhetetlen az elektronikai ismeret is.
(#) zoly15 válasza lapose hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
Most én vagyok láma vagy nem tudom a program meg van de arra nem jövök rá hogy hogyan tudnám leszedetni vele
(#) gerry hozzászólása Aug 29, 2008 /
 
Állitólag már 5 évesen szétszedtem mindent, ami csak a kezem ügyébe került. Talán a lemezárúgyár bovdenes távirányítós autója lehetett az első szenvedő alanya tetteimnek. Szüleim azt mondták nekem, hogy kaptam olyat karácsonyra, de én nem emlékeztem rá, de hogy szétszedtem az biztos. A következő szintén lemezárus termék a holdjáró volt, erre tisztán emlékszem, mert érdekelt, hogy váltogatja a szineit a tetelyén lévő opálos búra. Amikor szüleim felismerték géniuszi tehetségemet az elektromosság után, sorra kaptam az orosz építő készleteket (három lámpa motor csengő), had játszon a gyerek, ne a zsblámpát szedje szét. Kicsi ugrás az időben. Apám megmutatta, hogyan kell detektoros rádiót csinálni, hát az világszám volt, hogy nekem is sikerült. El is kezdtem gyüjtögetni mindenféle kidobott tv beleket, amelyeket módszeresen szétszedtem egy csípőfogóval, kiválogatva az alkatrészeket amikről fogalmam sem volt, hogy micsodák, de egyformák voltak és jó sok volt belőlük.
Első elektronikai munkám, ha lehet így hívni a nővérem sanyo tip. magnója volt, amiből rádiót csináltam. Ami úgy lehetséges, hogy szét kell szedni és a felvevő gomb által nyomkodott kapcsoló környékén lévő alkatrészlábakat tapogatni kell, ha olyan pontra tapintasz, ami alatt bejön a Kossuth rádió akkor csak egy drótot kell odaforrasztani és kész, ha meg olyan pontot érsz ahol a 220 van, akkor ...... .
Ami már tényleg elektronikai érdekesség volt és elkészítettem, az egy kétledes villogó, amit be is építettem a karácsonra kapott walkmanomba, itt egy kis szünet következett egészen 93 karácsonyáig amikor is nekiálltam egy filmnet dekódernek. Ez a műsor annó szinkronjel elvonási tünetekkel fogható volt műholról és a német elektorban megjelent kapcsolást kezdtem el megcsinálni két panelig el is jutottam, de közbe jött a katonaság, meg az hogy megszünt ez az alacsonyszintü kódolása a műsornak, bumm neki.
Szakmámból kifolyólag a százhalombattai erőműben dolgoztam és ott egy földimmel, mindig leugrottunk a műszaki könyvtárba és keresgéltük az elektrotechnikai folyóiratokat, amiket lefénymásoltunk. Mondanom sem kell a könytáros néninek már herótja volt tőlünk és nem is engedélyezett 10 lapnál többet fénymásolni, de a lapnak két oldala volt .Én a számítógépes elektronika iránt érdeklödtem a haverom meg a hangtechnikát helyezte előtérbe. Ez azért volt jó, mert mindig meglestük a másik szerkezetét működését.
Sajna egyébb gondjaim és problémák miatt megmaradtam amatőr elektrogyógyásznak, de nyomon követem az eseményeket és az elektronika fejlődését.
(#) Tomi20 válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
Igen Zoli te vagy a láma, mert nem érted meg, hogy ne OFF-olj itt, inkább menj át az OFF topicba, és ott segítünk!
(#) lapose válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
Így kell:
http://www.ezermester.hu/archive_temp.html >> lap alján Tovább a lapszámokhoz >> év kijelölés >> Lapszámok letöltése gyűjtőknek. >> egérrel kijelöl >> kijelölés letöltése.

kijeloles.jpg
    
(#) levii válasza lapose hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
Ennél egyszerűbben is lehet.
Van egy összesítő oldal és ott rá kell menni arra hogy minden letöltése FlashGottal és akkor kijön egy ablak ahol ki lehet válaszatni hogy mit akarsz letölteni.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem