Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ST151 végerősítő
Hello!
Még annyit tennék hozzá hogy nekem bár gyári erősítőm van, de ott kapcsolódik a te témádhoz hogy azon sincs valami fenomenális hűtés, szóval nemhinném hogy egy házibulit kibírna így, de mindig mikor elviszem akkor rakok az erősítőre egy hűtőt (jó nagyot, de nem szedem szét, csak rá a tetejére hogy a hűtőbordát hűtse, mert az belül van). Szóval ha nagyon ritkán de elvinnéd buliba is szerintem így is megoldható és nemkell sokkal többet költeni rá!
Oké köszi, de én nem hinném - tényleg - hogy bulizni vinném.
A hangfaldoboz sem olyan orbitális nagy lesz. Kis házi szolid hangcucc... Viszont a keverőpultot lehet visszavonom Találtam egy olyan tuti ki skeverőt kis pézé hogy ajjaj. Ő volna és annyira teccik', tuti kis keverő :yes:
Megint én, lenne pár kérdésem amivel nem vagyok teljesen tisztában
Először is, most nézem hogy az erősítő 40V-osként van feltüntetve az oldalán. (én csináltam mégis elfelejtettem ) Még nem rendeltem meg a trafót, de én 28V-os-ra gondoltam hogy az kell bele. Ez így van-e? Másodszor pedig hogy a hűtőbordát hogy érdemes elhelyezni? Házon belül vagy kívül? Ha kívül akkor lehet-e úgy hogy alu L-idommal a doboz hátuljához illeszteni a tranzisztorokat, és a doboz hátuljának külső feléhez pedig odailleszteni a hűtőbordát. Ez jó ötlet-e? Vagy nagyon kicsi lenne a hőátadás? Így jobb lenne, mert "sajnálom" megvágni a dobozt, és nem is nagyon tudom hogy lehetne rögzíteni. Köszi szépen
Igen, 2x28v-os trafó kell. A bordát ha belülre teszed gondoskodni kell a szellőzésről valami rács a doboz tetjén nem árt venti se, ha kint van akkor viszont a szellőzés meg van oldva ha nincs mondjuk polcon teljesen elfedve (remélem érted). Szerintem ha alumínium a doboz hátulja akkor nem muszáj kivágni csak ne sajnáld a hővezetőpasztát.
Szevasztok. Nekiálltam építeni egy st151-et. Többé kevésbé minden sikerült. Az egyik véget ősszehoztam, sikerült az élesztési paramétereknek megfelelnie. A kimeneten 10-20mV helyett-5-10mV van. Az emmitter ellenállásokon folyó áramot is sikerult potival beállítani szépen 10mV-re
Viszont a másiknál, nem tudom beállítani az emmitter ellenállást mert amint beálítom elkezd kuszni lassan felfelé majd elkezdenek melegedni a végek ha már olyan 20-30mV re megy fel. Mi lehet ilyenkor a hiba? Gerjed? Mit tehetnék az ügyben? Köszönöm
Bocsánat egy kicsit elírtam, szóval nem a folyó áramot hanem az emmitter ellenálláson mérhatő feszt sikerült beállítani. nem mindegy. Csak most jöttem a melóból. félig már alszom, is.
Az egész doboz alumínium. Akkor nem vágom meg
Köszi
végre megszólalt az st151-em.a hiba az volt hogy az egyik ellenállás annak ellenére hogy be volt ültetve és körbefutotta a forr.ón,mégsem volt kontaktban,alig akartam elhinni,de a szakadásjelzö egyértelmüen kimutatta a hibát.tehát müködik.kicsit vacakoltam a hütöbordával,egyelöre nem tul nagy amit találtam,de elmegy.még egyet szeretnék épiteni,már megvan minden kellék.dobozolva még nincsen.én egy japán 150wattos hiperszil trafóval küldöm,2x31 volt váltóval.4 db 10ezer mikros szürést kap.kicsit alapzajos,lehet hogy érzékenyebb a hálózati zavarokra(?).a hangja egyelöre nincs komolyan tesztelve.elsöre olyan mintha kellemes összhangban "csónakázna",megfelelö tartalékokkal persze.biztos szebben szól mint egy 50ezer huf alatti gyári hangositási végfok.bár mintha a komolyabb hangositáshoz kicsit "hifi"-s lenne a hangzása ez a szubjektív véleményem.
Sziasztok.
Az alábbi link oldalán lévő hűtőbordáról mi a véleményetek, elég az ST151 egyik csatornájára? Válaszotokat előre is köszönöm. Borda 160x12x32
kész a második st-m.nagyobbra rajzoltam a nyákot most 12x16 cm a panel,azért igy jobb vele dolgozni.nem tudom miért kellett ugy besüriteni rajta mindent. aztán kicsit belekontárkodtam. recept:a jel bemenetnél 100uf 16v helyett 220uf 16v elko került utána 820ohm helyett 390 ohm ellenállás.ezt a verziot itt olvastam vmelyik hsz-ben.áll. igy nem kell elöfok.én még két 1n4004-et is merészeltem elhagyni,amik a hibás kábelezést hivatottak kompenzálni.aztán a tápszürést levettem 2x 4700uf 63v-re ,egy kis próbálgatás után.eredmény:a hangja igy teljesen más,mint az eredeti verzióban.( dvd lejátszóról hajtva)kevésbé fátyolos,inkább nyers és elég agressziv,viszont egyszerre lágy is.erre mondanám hogy már pa-s.viszont a kimenö teljesitményt igy is keveslem.
Üdv!
Tervezem megépíteni az erősítőt 2 példányban, hidalva. 8Ohm os hangszóró lesz rá, tehát elvileg 40V os tápnál 200W ot várhatok tőle. Autóba lesz, kapcsitáp hajtja. Van e valami ötletetek kihúzni 250-300W-ra hidalva? Ha a táp teljes terhelésnél is marad +/-40V akkor nem jönne le belőle 250W? Esetleg a 0,33Ohmos ellenálások csökkentése?
Ha hidalva járatod az olyan mintha dupla feszültségtől működne.
Az elméleti max.: P=U*U/R=56V*56V/8Ohm=400W De ez az elméleti max!! A vezérlés és egyéb veszteségek miatt persze ez kisebb lesz, de zenei teljesítménye biztos nagyobb lesz 200W-nál. Jó izmos táp és pufferek kellenek! Ha módosítod az emmiter ellenállásokat, a védelmen is módosítani kellene hogy az áramkorlát ne változzon! Bár szerintem felesleges mivel két pár végfok van benne az eredő emmiter ellenállás 0.165Ohm. Idézet: „P=U*U/R=56V*56V/8Ohm=400W” Miről írsz? 56V hol Amúgy szerintem így kellene: +/-40V tápnál 80V a hangszóróra eső teljes feszültség- a teljes kivezérlésnél adódó veszteségek (2 tranyó 3-3V sat. feszültség + a söntökön 8Ohm-hoz képest 0,33 ohm) 80-3-3=74V 74*(8/8,33)=71V Tehát 71V^2/8Ohm=630W zenei azaz 315W szinuszos teljesítmény. Nemdebár?
Nem!
A 80V a csúcsérték! Annak az effektív értéke kb. 56V. Váltóáramnál(márpedig a zene az) effektív értékkel számolunk!
Úgy értem hogy a zenei csúcsteljesítményen lenne 80V a hangszórón, csak én effektívbe a képlet legvégén váltom át, amikoris megfelezem a teljesítményt és akkor kapom a valódi szinuszos teljesítményt.
A zenei teljesítmény abból adódik, hogy a pufferek feltöltődnek és bizonyos ideig tudják biztosítani a fégfok számára a teljes tápfeszültséget pl. egy dobütésnél. Viszont folyamatos terhelésnél pl. szinusz a tápfeszültség leesik a trafó belső ellenállása miatt. Amit te számoltál az csak akkor lehetséges ha az erősítőt teljesen kivezérled négyszög jellel, de az nem az erősítő zenei teljesítménye!
Természetesen már ennek is kitaláltak egy hangzatos nevet: PEIAJ lásd melléklet(Saturated square wave output)! Más kérdés hogy ez az adat használható-e valamire, mindenesetre az adatlapon jobban hangzik a 30-35W mint a 20W.
Tisztában vagyok vele hogy hogyan kell teljesítményt számolni.
A táp PWM kapcsitáp lesz, tehát közel ideális, minden terhelésen tartja a fix feszültséget. Én értem amit mondasz, de látom te nem az enyémet. Mondom másként: A kihaszálható tápfesz 80V, ezzel számolunk, mivel szabályzott kapcsitáp, így a kimenőfesz állandó. A hangszórón megjelenő maximális csúcstól csúcsig szinuszjel amplitúdója az elöbbiekben számított 71V. (80V - 2db saturációsfeszültség+a söntellenállásoakon eső fesz) 71V szinusznak az effektív feszültsége 71/1,42=50,2V ebből teljesítményt az U^2/R képlettel=50,2^2/8 erre kijön hogy 315W. Akkor miről beszélünk
Nem a 315W-ra írtam hogy nem jó, hanem azt hogy a 630W nem zenei teljesítmény(elbeszéltünk egymás mellett)! Ez az a teljesítmény amit a katalógusban "Saturated square wave output"-al jellemeztek. A 315W-ra eső számításod az jó!
Illetve még belejátszik egy két bázis-emmieter átmenet ill. a feszültségerősítő kivezérelhetősége, de mivel az itt áramgenerátoros nem lehet vele túl nagy gond. Viszont arra kíváncsi lennék hogy ténylegesen hány voltig lehet kivezérelni. Ha megépíted és kapcsolóüzemű tápról működtetve meg lehetne nézni 4Ohmos műterhelésen szkóppal hogy hány voltos kimenő feszültségnél kezdi vágni a kimenő jelet! Jó lenne ha meg tudnád esetleg mérni! Előre is köszi!
Oké, mindenképpen lemérem.
Ha lesz infó közlöm, köszi, üdv
nemrég szereztem egy 2x24v toroid trafót 100va. na rátettem az st-met...észrevétel:ha hiperszil trafód van,ne épits rá st-t.egyszerüen nem birja adni neki a kakaót. igy egész frankó mélyek jönnek ki,és egészen tisztán szól,bár ehhez vissza kellett tenni a két korábban kihalászott tip-et.a 0,22 ohm emittereket viszont nem szándékozom a "gyári" értékre cserélni,kiprobáltam,nem tetszett.(volt egy javithatatlan sony hifim,abban is ezt alkalmazták,onnan tettem át az st-be.) aztán. bd-tranyókkal nem tudom hogy szól az st151, ha vkinek van összehasonlitási alapja,irhatna ide.most tip35-36c-k vannak benne.bár jövö héten veszek 4bd-t és kipróbálom azokkal is.
ez biztosan igy van.egy gyári quadhoz pl. elment ez a hp trafóm,pedig annak még 8volttal több kellett volna,de mégis.hozta a quadtól elvárható teljesitményt.150watt a gyári paramétere.tda7294 ugyanez.semmi különbség nem volt a két trafotipus között ,pedig akkor még 2x24v 160va-s toroiddal hasonlitottam össze.vszinüleg az st-nek kicsit más a lelkivilága.meg mondjuk melegedö toroid trafóval még nem igen találkoztam,ellentétben ezekkel a hagyományos trafokkal.
Idézet: „meg mondjuk melegedö toroid trafóval még nem igen találkoztam,ellentétben ezekkel a hagyományos trafokkal.” Kár, mert én tudok neked mutatni hármat is ami annyira melegedett, hogy elmelegedte magát! A traszformátor több okból melegedhet: -vagy túlgerjesztették a magot vagy menetzárlatos -vékony huzallal van tekerve ezért nagy a belsőellenállása -túl van terhelve vagyis nagyobb teljesítményt akarunk kivenni belőle mint amire képes -hiperszil trafóknál ha nincs rendesen összeszoritva a két fél.
Bocs, hogy bele szólok, de 100VA-s trafo helyet nem 150VA-s kellene egy mono ST151-z?
És akkor lehet el se halna a mélyebb hangoknál. Ezek vannak leirva Sixtek oldalán: Ajánlott tápegység: - 150VA-es, 2*28V-os hálózati trafó (sztereóhoz 300VA) - tápágenként egy csatornához 10000µF/50V-os elkók (tehát sztereóhoz összesen 4db ilyen elkó kell) - egyenirányítónak 10A-es Graetz-híd (sztereóhoz 25A-es típus)
mondjuk ezt tudtam venni.(2db-ot 5000-ért leszoritóval zsir ujan ,hopp) amugy most pont azt irtam hogy nem hal el a mélyebb hangoknál,már ennél kisebb toroiddal sem.talán olvasd vissza amiket irtam.a hiperszil-vasmagos-hagyományos traforól "értekeztem",az st s et é ben. én nem használok amugy 10000uf es puffert sem csak 4700-est,és elöfokom sincs elé,ugyhogy félkész a cucc,"gány".ma probáltam bd tranyokkal is,meg még pár japán cuccal és elvagyok a kisérletezgetéssel.amit irtál: elvileg még a 150va/mono is kevés nem?egyébként igazad van, teljesen kitekerhetem a hangeröpotit,ugy sem tépi szét a falakat.
Idézet: „Bocs, hogy bele szólok, de” 2*24vac -> 2*31VDC ebből: 4 ohmra tud 60Wrms-t 8 ohmra tud 30Wrms-t 200VA ebben az esetben még sok is Üdv
Üdv!
Összeraktam a végfokot 2 példányban. Elsőnek az egyiket próbáltam élesztgetni. Az élesztésnél azt írják, hogy 10mV ot kell beállítani a söntökön, ez kb 30mA ugyebár. Próbáltam beállítani ezt az áramot, de amint beállítom, mindig próbál feljebb mászni, és nem nagyon akar megállni. Ha kicsit alacsonyabbra állítom, hogy ne másszon el, akkor az erősítő újraindításánál nem folyik egy szál áram sem. Tapasztaltatok már hasonlót? Egyenlőre kis tápról megy 15W +/-30V Holnap teszek rá nagyot, de addig is remélem valakinek van valami 5lete.
pl.mindegyik tip st márkájú?ha azzal van összerakva ..vagy az emittereket cseréld ki jobb minöségüekre.sztem.
Sziasztok
Készítettem egy St151 panelt, a kimeneten és az emitter ellenállásokon 40mV-t mértem. Sixtek leírásába ha nem 10-20mv között van akkor valamelyik alkatrész hibás, vagy zárlat van a panelom. A kérdésem, hogy be lehet-e határolni, hogy melyik alkatrészek lehetnek hibásak, mert zárlatot nem láttam a panelon? Ja és így egyáltalán működik-e? Válaszotokat előre is köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |