Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RFI / EMI árnyékoló kalitka nyákra?
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Bagoj hozzászólása Szept 2, 2008 /

Sziasztok!

Tud ajánlani valaki olyan itthoni céget amelyik foglalkozik nyákra pakolható hajtogatható árnyékoló kalitkák gyártásával? Ilyenre gondolok.
A kivágatást még megoldanám cnc-vel de az alapanyaggal is problémában vagyok, másrészt meg ezt maratni kéne igazából.

Köszönöm
(#) maTaKee válasza Bagoj hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

Én feltudok ajánlani egy db-ot (bontott)
(#) elektrorudi válasza Bagoj hozzászólására (») Szept 2, 2008 / 4

A volt munkahelyemnél foglalkoztunk ilyennel, kb. 5 évvel ez előtt.
Ám a nagymértékű környezetszennyezés miatt abbahagytuk.
Megjegyzem, a savval teli gépek még a mai napig is itt vannak magyarországon, mert a kedves német tulajdonos, miután jól megszedte magát belőle, a gépet "elfelejtette" visszavinni a jó német q. édes anyjába !
Ha van CNC-re lehetőséged, az a legegyszerűbb.
A maratás amúgy is érdekes lenne, ha mondjuk saválló anyagból akarod kimarni !
Az alapanyag beszerzése nem lehet gond. Szerintem az amatőr gyakorlatban nincs szükség annyi féle anyagra, mint ezen az oldalon van.
Két szempontot tudok elképzeni:
1. árnyékolás hatásfoka
2. forraszthatóság
Ha RF-et akarsz árnyékolni akkor síma vörösréz lemez...
Ha mágneses teret, akkor ónozott vaslemez... Mindkettő beszerezhető 0,25 mm körül.
Réz esetén a korrózió állóságot lakkozással oldanám meg, vagy a NYÁK gyártásnál használt kémiai ónozóval.
Az ónozott vaslemeznél nincs ilyen gond...
Még egy dolog: szerintem olyan cég nincs, aki Neked legyárt egy pár darabot belőle. Nálunk egy típusból, minimum 10ezres darabszám volt...
Persze legyártottunk pár mintadarabot is, de vagy a tutti 100ezer biztos reményében, vagy több ezer Ft / db áron (amit a komoly megrendelők elfogadtak, a komolytalanok viszont elszadtak).
(#) Bagoj válasza elektrorudi hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

Szia!

Köszönöm az infót. Sejtettem, hogy nem egyszerű ügy. A hobbi kategóriától egy lépcsővel feljebb vagyok most, de a 10 ezres darabszámot meg se közelítjük. Most egy marhára összezsúfolt VHF szűrő-tömbböt kéne bekalitkázni. A magasabb frekis RF cuccokat amiket gyártunk eleve tömör aluba mart rekeszkékbe pakoljuk, de most valami finomabb megoldás kell, ezért merült fel ez. A több ezer Ft/db nem feltétlen probléma mert eleve ha már 100e Ft-ot kifizetünk a négy rétegű nyákért a rávaló 16 kalitka sem fogja a céget tönkrevágni. Ezekből olyan 10-20-as szériákat gyártunk. Arra esetleg van tipped, hogy ónozott lemezt hol kapok? (Bár majd a google-nek még nekiesek ez ügyben.)

Köszönöm!
(#) ha6pc hozzászólása Szept 3, 2008 /

Tudok olyan kisüzemről,ahol egyszerűen ónozott-kétoldalas NYÁK-lemezből csinálják a dobozokat.
Ez is kisszériás és VHF-technika.
(#) Topi válasza Bagoj hozzászólására (») Szept 3, 2008 /

Ha gondolod, fotomaratással kapcsolatban tudok szolgálni pár információval.
Én modellezéshez használom. Házi körülmények között.
Bővebben: Link
(#) Bagoj válasza Topi hozzászólására (») Szept 3, 2008 /

Sziasztok!

A Satronik Kft. 2 oldalas nyák áron csinálja 0,2mm-es ónozott sárgaréz lemezből, ami nekem több mint jó. A belinkelt amerikai cég is jelentkezett közben, kérek majd tőlük is árajánlatot, hátha valakit érdekel.
Köszönöm a tippeket mindenkinek!
(#) elektrorudi válasza Bagoj hozzászólására (») Szept 3, 2008 /

Még két ötlet:
Tíz évig dolgoztam egy fémgőzölő cégnél...
Mi nem fényes "izéket" gőzöltünk, hanem nagyfrekvenciás áramkörök árnyékolásához különböző műanyag fedeleket vontunk be rézzel+fedőfémmel(NiCr, Al, Sn). A réz vastagsága 1-2 um, a fedőréteg 200-300 nm. Mérések szerint ez is elég volt a nagyfrekis áramkörök árnyékolására.
A fedelek nagyon változatosak voltak, de volt olyan is, ami 10-12 "kutricát" tartalmazott (hasonlóan a forgácsolással, öntéssel kialakított fém fedelekhez), csak éppen műanyagból voltak, aminek a szerszám, és gyártási költsége igen alacsony. A képen egy két rekeszes darab van: "ilyen volt és ilyen lett"
Ez Cu+NiCr bevonatot kapott...
Ha igény van rá, a fedél élére, ami a NYÁK-kal találkozik, 0,35-3 mm átmérőjű vezető gumi hurkát is diszpenzálunk (diszpenzálnak), ami tökéletes zárást biztosít a fedél és a NYÁK között elektromosan (nem fúj ki a nagyfreki) és mechanikus zárást is biztosít (víz, pára, por mentességet biztosít az áramkörnek).
Ha nem találod meg a céget és komolyan gondolod esetleg tudok segíteni majd.
Egy kicsit kapisgálom a dolgot, mert én írtam a fémgőzölőre és a diszpenzerekre is a progikat, és a mintadarabokból is saját kezűleg készítettem elég sokat (túl sokat is...)

A másik ötlet:
Vágasd ki lézerrel !
Kb. 3 éve 700,-/fm árban vágattam ki sok-sok lemezt. Bármilyen anyagú és vastagságú lemezt vállalnak 0,1mm-150mm-ig (persze a 100mm körülieket már vízzel vágják...). Mennyiségi korlát nincs. Természetesen az egyszeri előkészítési díjat ők is felszámolják. Ez esetben akár saválló vagy permalloy anyagból is készítheted, ahogy azon a bozonyos oldalon van.

Kép.jpg

(#) Bagoj válasza elektrorudi hozzászólására (») Szept 3, 2008 /

Hű, jól néz ki ez a műanyag. Ezzel az a baj, hogy ez megint olyan szagú, hogy akkor éri meg, ha 100 ezer db-ot csináltatok. A lézer jól hangzik, de azzal is gondban vagyok, hogy mit vágassak ki lézerrel. Azt be kell valahonnan szerezni. Ónozott lemezről azt mondták okosok, hogy nem igen kapható kis tételben táblában. A satronik féle ónozott rezes megoldás azért tetszik mert a nyák ár még simán elmegy, vékony lesz és jól forrasztható. Ezen kívül gyorsan kész van, csak egy helyre kell menni (anyagbeszerzés, vágatás, felületkezelés). Azért érdekelnek a megoldások mert sose tudni, merre visz majd az utam, de ennél a cégnél valószínűleg sosem fogunk akkora sorozatot gyártani, hogy ezek az a módszerek, amikkel foglalkoztál megérjék.
(#) oldman válasza Bagoj hozzászólására (») Szept 3, 2008 /

Horganyzott vas lemezt bármelyik bádogos boltban szinte fillérekért lehet kapni, akár táblában akár formára hajtva, a vörösréz már drágább a horgany ritkább és húzós árban van. Igaz meglehetősen vastagok (kb. 0,4 mm től) tehát van miből kivágni, Kérdés inkább az alkalmas-e, hol munkálják meg (kivágás, hajlítás, préselés stb..) megfelelő minőségben, mennyiért?
(#) Bagoj válasza Bagoj hozzászólására (») Nov 25, 2008 /

Sziasztok!

Cseszeget a rendszer mert nem zártam le a témát pfujj lusta disznó! Úgyhogy most leírom a végeredményt, hátha valakit érdekel.
Szóval a satronik kft. féle 0.2-es rézlemeznél maradtunk. Egyetlen hátránya, hogy mágneses zavarok ellen nem véd. Vaslemezt nem tudnak marni. De egyelőre jók vagyunk most ezzel is. Mellékelt képeken megtekinthetitek az eredményt. Köszönöm mindenkinek az ötleteket!
(#) kannar laszlo válasza Bagoj hozzászólására (») Nov 25, 2008 /

a XX. kerületben a Jókai u. - Kossuth L. utca kereszteződésétől a Jókai utcában a Határ út felé van egy antennabolt, ott meg tudnak mondani egy nevet, egy ember ilyet csinál megrendelésre. Olyan, mint a TV-kben pl. vagy egyéb készülékekben az árnyékoló doboz. Vékony, ónozott vaslemezből, profi kivitelben. Profi kollégám ajánlotta, benne megbízom. Magam már kétszer majdnem kértem ilyen dobozkát, nem fogom kihagyni.
(#) pet hozzászólása Júl 20, 2009 /

Sziasztok!

Árnyékolással kapcsolatban lenne valami amiben segítségetek kérném.

RF-et szeretnék árnyékolni.
Ha veszek a készítményemnek alu műszerdobozt, az árnyékolja valamelyest, vagy vörösréz, ónozott vaslemez... kell hozzá?

És egy amatőr kérdés: Az árnyékoló tárgyat kell földelni?

Köszi ha segítetek. Üdv.
(#) kameleon2 hozzászólása Dec 14, 2016 /

Sziasztok! Elég régóta áll ez a téma, időközben - tudtommal a Satronik már csődbe ment. Van valakinek más infója, hogy kitől lehetne ilyen egyedi árnyékolólemezeket rendelni?
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem