Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Tud ajánlani valaki olyan itthoni céget amelyik foglalkozik nyákra pakolható hajtogatható árnyékoló kalitkák gyártásával? Ilyenre gondolok. A kivágatást még megoldanám cnc-vel de az alapanyaggal is problémában vagyok, másrészt meg ezt maratni kéne igazából. Köszönöm
Én feltudok ajánlani egy db-ot (bontott)
![]()
A volt munkahelyemnél foglalkoztunk ilyennel, kb. 5 évvel ez előtt.
Ám a nagymértékű környezetszennyezés miatt abbahagytuk. Megjegyzem, a savval teli gépek még a mai napig is itt vannak magyarországon, mert a kedves német tulajdonos, miután jól megszedte magát belőle, a gépet "elfelejtette" visszavinni a jó német q. édes anyjába ! Ha van CNC-re lehetőséged, az a legegyszerűbb. A maratás amúgy is érdekes lenne, ha mondjuk saválló anyagból akarod kimarni ! ![]() Az alapanyag beszerzése nem lehet gond. Szerintem az amatőr gyakorlatban nincs szükség annyi féle anyagra, mint ezen az oldalon van. Két szempontot tudok elképzeni: 1. árnyékolás hatásfoka 2. forraszthatóság Ha RF-et akarsz árnyékolni akkor síma vörösréz lemez... Ha mágneses teret, akkor ónozott vaslemez... Mindkettő beszerezhető 0,25 mm körül. Réz esetén a korrózió állóságot lakkozással oldanám meg, vagy a NYÁK gyártásnál használt kémiai ónozóval. Az ónozott vaslemeznél nincs ilyen gond... Még egy dolog: szerintem olyan cég nincs, aki Neked legyárt egy pár darabot belőle. Nálunk egy típusból, minimum 10ezres darabszám volt... Persze legyártottunk pár mintadarabot is, de vagy a tutti 100ezer biztos reményében, vagy több ezer Ft / db áron (amit a komoly megrendelők elfogadtak, a komolytalanok viszont elszadtak).
Szia!
Köszönöm az infót. Sejtettem, hogy nem egyszerű ügy. A hobbi kategóriától egy lépcsővel feljebb vagyok most, de a 10 ezres darabszámot meg se közelítjük. Most egy marhára összezsúfolt VHF szűrő-tömbböt kéne bekalitkázni. A magasabb frekis RF cuccokat amiket gyártunk eleve tömör aluba mart rekeszkékbe pakoljuk, de most valami finomabb megoldás kell, ezért merült fel ez. A több ezer Ft/db nem feltétlen probléma mert eleve ha már 100e Ft-ot kifizetünk a négy rétegű nyákért a rávaló 16 kalitka sem fogja a céget tönkrevágni. Ezekből olyan 10-20-as szériákat gyártunk. Arra esetleg van tipped, hogy ónozott lemezt hol kapok? (Bár majd a google-nek még nekiesek ez ügyben.) Köszönöm!
Tudok olyan kisüzemről,ahol egyszerűen ónozott-kétoldalas NYÁK-lemezből csinálják a dobozokat.
Ez is kisszériás és VHF-technika.
Ha gondolod, fotomaratással kapcsolatban tudok szolgálni pár információval.
Én modellezéshez használom. Házi körülmények között. Bővebben: Link
Sziasztok!
A Satronik Kft. 2 oldalas nyák áron csinálja 0,2mm-es ónozott sárgaréz lemezből, ami nekem több mint jó. A belinkelt amerikai cég is jelentkezett közben, kérek majd tőlük is árajánlatot, hátha valakit érdekel. Köszönöm a tippeket mindenkinek!
Még két ötlet:
Tíz évig dolgoztam egy fémgőzölő cégnél... Mi nem fényes "izéket" gőzöltünk, hanem nagyfrekvenciás áramkörök árnyékolásához különböző műanyag fedeleket vontunk be rézzel+fedőfémmel(NiCr, Al, Sn). A réz vastagsága 1-2 um, a fedőréteg 200-300 nm. Mérések szerint ez is elég volt a nagyfrekis áramkörök árnyékolására. A fedelek nagyon változatosak voltak, de volt olyan is, ami 10-12 "kutricát" tartalmazott (hasonlóan a forgácsolással, öntéssel kialakított fém fedelekhez), csak éppen műanyagból voltak, aminek a szerszám, és gyártási költsége igen alacsony. A képen egy két rekeszes darab van: "ilyen volt és ilyen lett" ![]() Ez Cu+NiCr bevonatot kapott... Ha igény van rá, a fedél élére, ami a NYÁK-kal találkozik, 0,35-3 mm átmérőjű vezető gumi hurkát is diszpenzálunk (diszpenzálnak), ami tökéletes zárást biztosít a fedél és a NYÁK között elektromosan (nem fúj ki a nagyfreki) és mechanikus zárást is biztosít (víz, pára, por mentességet biztosít az áramkörnek). Ha nem találod meg a céget és komolyan gondolod esetleg tudok segíteni majd. Egy kicsit kapisgálom a dolgot, mert én írtam a fémgőzölőre és a diszpenzerekre is a progikat, és a mintadarabokból is saját kezűleg készítettem elég sokat (túl sokat is...) ![]() A másik ötlet: Vágasd ki lézerrel ! Kb. 3 éve 700,-/fm árban vágattam ki sok-sok lemezt. Bármilyen anyagú és vastagságú lemezt vállalnak 0,1mm-150mm-ig (persze a 100mm körülieket már vízzel vágják...). Mennyiségi korlát nincs. Természetesen az egyszeri előkészítési díjat ők is felszámolják. Ez esetben akár saválló vagy permalloy anyagból is készítheted, ahogy azon a bozonyos oldalon van. ![]()
Hű, jól néz ki ez a műanyag. Ezzel az a baj, hogy ez megint olyan szagú, hogy akkor éri meg, ha 100 ezer db-ot csináltatok. A lézer jól hangzik, de azzal is gondban vagyok, hogy mit vágassak ki lézerrel. Azt be kell valahonnan szerezni. Ónozott lemezről azt mondták okosok, hogy nem igen kapható kis tételben táblában. A satronik féle ónozott rezes megoldás azért tetszik mert a nyák ár még simán elmegy, vékony lesz és jól forrasztható. Ezen kívül gyorsan kész van, csak egy helyre kell menni (anyagbeszerzés, vágatás, felületkezelés). Azért érdekelnek a megoldások mert sose tudni, merre visz majd az utam, de ennél a cégnél valószínűleg sosem fogunk akkora sorozatot gyártani, hogy ezek az a módszerek, amikkel foglalkoztál megérjék.
Horganyzott vas lemezt bármelyik bádogos boltban szinte fillérekért lehet kapni, akár táblában akár formára hajtva, a vörösréz már drágább a horgany ritkább és húzós árban van. Igaz meglehetősen vastagok (kb. 0,4 mm től) tehát van miből kivágni, Kérdés inkább az alkalmas-e, hol munkálják meg (kivágás, hajlítás, préselés stb..) megfelelő minőségben, mennyiért?
Sziasztok!
Cseszeget a rendszer mert nem zártam le a témát ![]() Szóval a satronik kft. féle 0.2-es rézlemeznél maradtunk. Egyetlen hátránya, hogy mágneses zavarok ellen nem véd. Vaslemezt nem tudnak marni. De egyelőre jók vagyunk most ezzel is. Mellékelt képeken megtekinthetitek az eredményt. Köszönöm mindenkinek az ötleteket! ![]()
a XX. kerületben a Jókai u. - Kossuth L. utca kereszteződésétől a Jókai utcában a Határ út felé van egy antennabolt, ott meg tudnak mondani egy nevet, egy ember ilyet csinál megrendelésre. Olyan, mint a TV-kben pl. vagy egyéb készülékekben az árnyékoló doboz. Vékony, ónozott vaslemezből, profi kivitelben. Profi kollégám ajánlotta, benne megbízom. Magam már kétszer majdnem kértem ilyen dobozkát, nem fogom kihagyni.
Sziasztok!
Árnyékolással kapcsolatban lenne valami amiben segítségetek kérném. RF-et szeretnék árnyékolni. Ha veszek a készítményemnek alu műszerdobozt, az árnyékolja valamelyest, vagy vörösréz, ónozott vaslemez... kell hozzá? És egy amatőr kérdés: Az árnyékoló tárgyat kell földelni? Köszi ha segítetek. Üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |