Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok, olvastam az egyik témát, melyben 2 telefon összekötésének eseteit vizsgáltátok. Nekem olyanra lenne szükségem, ami 3 telefon összekötésére is alkalmas. Ikerházban lakik 3 család. Ezt a 3 családot kellene összekötni a 3 telefonnal. Van 3 db régi típusú telefonom, és azokat szeretném beüzemelni. Ha tud valaki segíteni írjon please!! :integet2:
Gyanítom, ahhoz már célszerűbb "kisközpontot" építeni. Már csak azért is, hogy a társak egymást hívják, ne véletlenszerűen vegye fel az egyik, vagy másik társ.
úgy nem lehet megoldani, hogy esetleg négy kábellal, és akkor két nyomógomb mindenkinek a telefonján a másik két teló csörgetéséhez?
Azt megteheted, de ha csengeted az egyiket, az nem jelenti azt, hogy a másik - ha felemeli a kézibeszélőt - nem hallja a beszélgetést. Ha ez nem gond, akkor rajta.
ja az nemhiszem hogy gond lenne, akkor ez a kapcs jó hozzá?
Ha kettő lenne, akkor jó lenne...
Én így csinálnám (melléklet).Nem használnám a 60...100V AC táplálású saját csengőt, hanem piezo zümmerrel oldanám meg a dolgot, mert így elég egy DC táp az egésznek. Ha mégis az AC csengőt választod, annak kell legalább 60V-os táp, plusz még egy vezeték.Azonkívül igen kellemetlen ha a füledre csengetnek...
Igen, ha nem gond, hogy a 3. is hallja, akkor ez a jó +oldás!
(És az télleg marha sz@r, ha a füledre csengetnek! ) Ja, és term. több vezetékkel és gombbal tetszőleges számú készülék összeköthető így!
hát hogyha csengetik azt aki épp telefonál, sztem nem lesz fülkárosodása, mert a csengő nem a kagylóban van, hanem a készülékben. Ezt sehogy nem lehet megcsinálni gondolom, hogy független legyen y rendszer?
Bocsi, SEbinek akartam adni az első megoldást, mert az az ötlet tetszik.
Ha csengetik, akkor a hallgatóban egy borzasztó fülbántó és hangos berregés hallatszik, mert amikor a kézibeszélőt felveszed a villáról, akkor a készülék egyben leveszi a csengőről a kakaót. (Az ilyetén függetlenítéshez alaposabban bele kell mászni a készülék belsejébe.)
A pont javítva Sebi megoldására.
jah és nem teszi tönkre ez az elég nagy fesz a kagylót?
És még egy hogy nem tudom leszedni az áramot a rendes telefonunk kábeljéről? Mert akkor nem kellene hozzá külön trafó. És még annyit hogy ha én csengetek, akkor a telefon autómatán szaggatja a csengést, vagy a rendes telón is szaggatva kapja a jelet, és ott sem a készülék csinálja a szaggatást? brbrbrbr jól belekeveredtem... remélem értitek
De szerintem egyszerű kapcsolókkal ki lehet zárni a 3. telót a másik kettő beszélgetéséből. Mindegyik telcsire kell egy LED, ami jelzi, hogy melyik másikról keresnek, aztán egy választókapcsolóval kiválasztom, vagyis kapcsolatba lépek azzal, amelyik hív, így a néma harmadikat meg kizárom, egyszerűen megszakítom a hozzá menő vezetéket, nem tud belehallgatni, nem tud belecsöngetni. Így elmondva bonyolult lehet, de szerintem 3 telónál nem olyan nagyon nehéz megcsinálni.... többre én sem vállalkoznék....
Ha a "postai" vonalra akasztasz 3 telót, akkor külső hívásnál mind3 csenget (épp ez a határ, mert 1 4.-et már nem szeret csengetni a közp.)
A külön csengetőrendszerrel beszélgetésre invitálhatod a másik 2 közül az egyiket, ez OK. Felveszitek a 2 telót, erre vonalhangot ad, tárcsázásra (v.DTMF-re) vár, kb 20sec-ig. Ezután foglalt jelzést hallat, kb, ugyanennyi ideig, aztán csend lesz és beszélhettek. Ha ez így megfelel, elhagy6od a tápegységet... Na, pár szót a készülékről: helyén lévő kézibeszélő érintkezői leválasztják a beszédáramkört és 1µF-os kondival sorosan a kb 1kohmos váltakozóáramú csengőt kötik a vonalra.(Ebből adódik, hogy ez a csengő a vonalon érkező kb 100V 16Hz hatására fog csilingelni. Amikor a kb-t felemeled, a 150ohm körüli beszédáramkör kerül a vonalra - a csengő egyidejű leválasztása mellett - ezt a központ érzékeli (kb 800ohm alatti ellenállást készüléknek értelmez), a váltó nem érkezik tovább (a füledre) és beszélhetsz.
A megoldás külön csengetésre zeneres fesz kiválasztás.1975 ös Rádio technika évkönyv,115.oldal.mellékelve a rajz.
Szó mi szó : nem egyszerű. Ha ti a helyemben lennétek, akkor melyik megoldást választanátok a 3 telefonrhoz?
Ha nem gond, hogy a 3. is belehallgathat a beszélgetésbe, akkor én az első variációt (#27090 Sebi).
Ha gond, akkor a váltókapcsolóst (#27119 tatabike). De ez csak az én véleményem, én ugyanis a "minél egyszerűbb, annál jobb" híve vagyok.
Nekem is jó lesz az a megoldás, hogy néha a harmadik is belehallgat című eset. Majd megmondjuk a többieknek hogy mielőtt csörgetnek vegyék fel a kagylót és hallgassanak bele . No a másik még annyit, hogy nem értem hogyha a telefonhálózat kábelét használom, akkor mért kell várnom 20 másodpercet? nem akarom rendes telefonként rákötni, csupán tápnak akarom használni. Vagy abban nincs 20 ill 60 volt mindig?
Ezt - sajna - én sem tudom... De Sebi biztos megmagyarázza.
Az előző válaszban is benne volt: a postai központ 800ohm alatti terhelést a kézibeszélő felemeléseként értelmezi és vonalhangot ad, ez kb 20sec (de beszélgethetsz alatta, ha nem idegesít). Utána - mivel nem tárcsázol - nem akarja tovább terhelni a központot, hanem ráakaszt a foglaltjel-sínre, ezt hallgat6od (de beszélhettek) további 20sec-ig. Ezután lesz csend, és ha ilyenkor külső hívás jönne, a hívó fél a "műszaki okból az állomás ideiglenesen nem kapcsolható" szöveget hallja, de nem csenget rá a füledre.
aham, értem. köszi. még annyit hogy honnan tudok szerezni két előzőekben említett nagyságú tápot?
Miért kettőt? 1db dugasztáp elég, ha a piezós csengetést választod. Azért egy stab IC-t még érdemes betenni, hogy kisebb legyen a brumm.
én szeretném megőrizni a régi telefon feelinget. Azért kellene egy nagyobb. Jah és azt nem mondtátok hogy azt, hogy a telefonnem folyamatosan csenget azt mi csinálja?
meg hogy azt nem tudom megcsinálni hogy úgy működjön mint az igazi, hogy megnyomom a csengetés gombot és addig csörög amíg fel nem veszik?
A 110v-os csengető feszültséget pár másodperces impulzusonként a központ küldi, ezért szaggatott. Majd ha a kézibeszélőt felemelték a hurokellenállás változásra úgy kb.48-52v egyen feszt küld a vonalra a beszéd áramkörnek. /A csengető váltó./ Azt pedig hogy nyomod a gombot az ok.. de honnan tudod hogy mikor vették fel a túloldalon? Egyébként milyen készüléked van?
hu, egy elég régi cucc, nemtudom mi a márkája, de még az a mechanikus, amiben tekerni kell a közepét, nemtom vágod-e melyikre gondolok. Piros
Hát ebből töbféle tipus van.... Na mind1. Azt hiszem van valahol egy olyan rajzom aminek az a lényege hogy több készüléket köthetsz a vonalra, és megbeszélés alapján az veszi fel a készüléket hogy hányat csengecc, vagyis ki hányadik a sorban. Ez a távközlési hálózattól független. Majd előkeresem. De szerintem jobban jársz egy kis központal. Azt rákötheted a hálózatra is.
hu, hát ha tudna nekem adni valaki segítséget, hogy hogy csináljak kisközpontot, akkor akár meg is építeném, mert szeretek ilyennel foglalkozni. megmondom neked a pontos típusát, előkerestem a telót. CB667, mechanikai művek. ennyi jah, és ha ráakarom kötni a telót a rendes vonalra a három kivezetést hova kössem(csak kipróbálni milyen)??
van egy fekete, egy kék, és egy piros színű kábelem, ami kijön ebből a telóból...
A kéket és a pirost kösd a vonalra, a fekete nem kell.
hát az az igazság hogy mióta írtál azóta próbálom megszólaltattni ezt a csodát, de sehogyan sem sikerül. van két gépezet is de egyik sem akar működni.
Hibajavítási lehetőségek:
1. Nézd meg más készülékkel, hogy van-e vonal 2. Nézd meg a tárcsások bekötését a 3 pólusú dugóknál, lehet, hogy szakadás van. 3. Nézd meg, hogy van-e bennük (tárcsásokban) hangszóró (régebben olykor hiánycikk volt, a selejtezett készülékekből a szerelők kiszedték, de amatőrök fejhallgatót is csináltak belőle... Oh, boldog békeidők! :yes: ) 4. Szedd szét (burkolatot vedd le), és nézd át a bekötését (minden vezeték be van-e kötve, esetleg nincs-e szakadás valamelyikben, érintkezők nem oxidáltak-e) Ha ez sem segít, akkor marad Szabi szaktudása...:yes:
Sebi által küldött rajz alapján nézd át a telefon panelját hogy minden vezeték a helyére van-e kötve. Nézd még meg a mikrofonnál hogy az érintkezők nincsennek-e rövidzárba. Más ötletem jelenleg nincs
Ha a készülék leesett, leggyakrabban a panel elrepedt a burkolatot tartó menetes távtartónak fúrt lyuk mellett. Kiemelve a nyákot jól látható. A panel nem lakkozott, úgyhogy ónnal elég átfuttatni.
Ha van benne hallgató és jó is (ceruzaelemmel tesztelve recseg), akkor már - ép panel és bekötések esetén - a tárcsahang (vonaljel) hallhatÓ, mert ennél a típusnál már nem ment át a mikrofonon direktbe a vonaláram (mint a CB35, 55 típusoknál). |
Bejelentkezés
Hirdetés |