Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » FM rádióvevő TDA7000-rel
Ilyen alkatrésszel akartam 12éves koromban rádiót építeni. lehet ezt valahol kapni még? mert már akkor sem tudtam beszerezni...
Én a napokban építettem egy sztereó FM veveőt, fülhallgató erősítővel. TDA7021 IC adatlapján található kapcsolás, egy az egyben (TDA7021, TDA7040, TDA7050).
Max hangerősnél is csak 45-50 mA az egész áramkör áramfelvétele. Ha halkan hallagtom, akkor pedig visszaesik 10 mA körülre, amit bőven bír egy kerti lámpás napelem. Kérdés mennyire vagy jártas az SMD forrasztgatásban...
Sziasztok!!! Szeretnék építeni egy FM vevőt (nem feltétlenül napelemeset, de az is érdekel), ami nem igényel speciális ic-t (mint pl a TDA7000). A netet böngészve alig találtam valami használható kapcsolást... Ha van valakinek jó kapcsolása, legyen szíves, ossza meg velem!
Előre is kösz!!
Hello, akkor keress egy szuperregeneratív vevőt, de IC nélkül olyan is lesz! Link
Sziasztok!!! Ha valaki megépíti azt a rajzotami oly annyira elterjedt a neten hogy jó meg király mint állat, nagyon nagyot fog vele szívni !!! A TDA7000-res PDF adatlapja a Philips-től is egy nagy kamu!!! Én megcsináltam és nem ment... De utánna megleltem ezt... Nézzétek meg a különbséget az eredeti PDF és e között, amit feltöltöttem!!! A kondik a GND-re csatlakoznak és nem a pozitívba!!! Aki rám hallgat, az jól jár... Sanyi87 is ezért szívott vele!!! Angelero, Sixtek amit feltöltöttetek a képet nem FOG működni!!!
Helló!
Én rád halgatok, de az L1 az milyen tekercs, mármint mennyi menet kell, mekkora átmérőre, milyen huzalból, mekkora az induktivitása?
Óvatosan. Nekem a pdf szerint van megépítve(kondik a pluszra). Igaz csak egyet építettem, mert az már 10 éve kifogástalanul működik.
Megnéztem a TDA7088T adatlapját is. Azon is a pluszra vannak kötve a kondenzátorok.
Valószínűleg 56nH.
Legalábbis az előző oldalon szereplő kapcsin annyi van feltüntetve. D=3mm, 0,5-s huzalból, m=6, l=4,2mm
Köszönöm!
Légmagos vagy vasmagos?(Szerintem légmagos, de a rajzon mintha a vasmag jele lenne ott) Vagy ellenállásra tekerjem?
Váltakozóáramú szempontból teljesen mindegy, hogy plusz vagy minusz tápra hidegítesz. Ebből a szempontból teljesen egyformák.
A tda7088T érzékenysége 3 uV, a tda7021T érzékenysége 4 uV. Tudja valaki, hogy miért lényegesen drágább a TDA7021T ???
Szerintem talán azért mert sztereó vételre van kifejlesztve... De szerintem az az 500Ft az semmiség..
Lehet, hogy kifutó típus, tehát már nemigazán gyártják én legalábbi erre tippelnék, de lehet hogy jobb minősígű hangot ad vagy valami ilyesmi .
Így igaz. Talán úgy kellett volna fogalmaznom, hogy az egyik olcsó, a másik meg feleannyiba kerül. Mindkettőt használják sztereó vételre. Vajon az ár kifejez-e valamiféle minőségbeli különbséget?
Belenéztem az adatlapjukban néhány paraméterbe, kb megegyeznek. Így szerintem nincs logikus magyarázat az árkülönbségre (max ha más a technológia...) Ráadásul a 7088t automata hangolást is tud.
Nekem volt már szerencsém mindkét IC-hez, de a TDA7088-ról mindenkit lebeszélnék. Szerintem elég siralmas minőségű IC. Az automata hangolást pedig nem előnyként, hanem inkább hátrányként említeném meg, ugyanis a gyengébb adókat nem találja meg, hanem egyszerűen átugrik rajtuk. A hangminősége is fényévekre van a TDA7021-től... Arról nem is beszélve, hogy a TDA7088-at nem használják sztereó vételre. Utána köthetsz bármilyen sztereódekódert, de nem fog működni (próbáltam). Az ICnek nincsen MPX kimenete, enélkül pedig életképtelenek a sztereódekóderek.
A TDA7021-esről pedig csak jót tudok mondani. Kb. egy-két hete építettem vele egy sztereó, RDS-es rádiót (LCD-re kiírja a vett rádió nevét, időt, dátumot, az éppen hallható szám címét, előadóját). Szóval a 21-esnek elég jó a kimeneti jele, ahhoz, hogy egy RDS dekóder is biztonságossan működjön róla. A hangja is nagyon szép, teljesen hallgatható. Ami azért a TDA7088-nál csak erős túlzással lenne elmondható. Nagyon szegényes hangja van, a mély és magas hangok teljesen hiányoznak, szerintem élvezhetetlen minőségben szól a 7088. Végül pedig az érzékenységről: adatlap szerint lehet, hogy a 7088-nak jobb az érzékenysége, de tapasztalataim alapján a 7021 messze veri akármelyik FM vevő IC-t. Én veszprémi vagyok, és a gyári rádióim közül csak 1 tudja még valmennyire fogni a budapestről jövő Danubiust... A 7021-es azt is könnyedén veszi (sztereóban már nem jön be, de a hang tiszta, és élvezhető). A 7088-asnál pedig már örülhetek, ha a 30 km-re lévő toronyról megtalálja... Egyszerűen katasztrófális ez az "automata hangolás", csak parasztvakításra jó.
Üdv!
Nincs valakinek nyákterve ehhez a kapcsoláshoz?
Igaz nem pont ehez, de ezzel az IC-vel.Ez egy varikap hangolású változat, LM386-os véggel.
Erősítő nélkül hány ohm-os hangszórót (fülhallgatót) köthetek rá?
Köszi. Gondoltam megkérdezem mert nem akarom egyből kinyírni.
Akkor most már fel tudom használni a brutál 8 ohm-os 0,5 w-os hangszórómat.
AZ LM386 sajnos egymagában ha megszakad sem tud 1,5 W-os teljesítménnyel meghajtani egy hangszórót.
Vannak ugye a különféle típusuk az LM386-on belül, de a legerősebb (az LM386N-4) is csak 1 W körüli (max 1,2) teljesítményt ad. A tok disszipációja persze lehet 1,5 W, de az messze nem a kimenő teljesítményt jelenti. Egyébként hasznos IC ez a 386-os, csak nagy hangerőnél, már elég jelentős a torzítása. Érdemes nem a maximális hangerőn nyúzni.
Sziasztok
Megépítetem a TDA7000-es rádiót,de az a gondom vele hogy hogy olyan közel vannak a sávok hogyha egy picit csavarok a trimmeren akkor bejönn egy csomó adó egymás után. Nem tud valaki valamilyen megoldást erre.
A probléma elég egyszerűen megoldható.
A tekerccsel párhuzamos köss be egy fix, pár pF-os kondit (tekercstől függ, 10 pF környékén próbáld). Majd ezzel a kondival (és így a ekerccsel is) kösd be a trimert, de úgy, hogy a trimerrel sorba kötsz egy 5-10 pF-os vagy még kisebb fix kondit. Tehát összességében van párhuzamosan a tekercs, egy fix kondi, és a trimer+néhány pikós soros kondi. Így le tudod kicsinyíteni a trimer hatását. Pl 25 pikós trimer teljes fordulatra összességében csak 8-10 piónyi változást okoz a rezgőkörben.
Sziasztok
Kisé átalakitottam a kapcsolást találtam egy varikap-os kapcsolást bb105-el,de az a gondom hogy elmászkál a beállitott frekvenciáról. az esetleg nem lehet hogy azért mert a belerakott ellem elkezd gyengülni és ezért megváltozik a munkapont beállitás. Ha ez hülyeség elnézést kérek csak egy gondolat. Ehez kellene egy kis segítség hogy ezt megoldjam elöre is köszönöm.
Ne félj, nem mászkál el a frekvencia a varikap miatt. Kb. 10 éve megy a műhelyemben egy, minden gond nélkül. Szerintem a varikapos hangolás sokkal egyszerűbb, talán mindjárt ezzel kellett volna kezdeni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |