Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-vel lehet-e?

Témaindító: Carter, idő: Máj 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 14
(#) _JANI_ válasza proba hozzászólására (») Aug 2, 2008 /

Ez a kapcsolás még igy is kevésbé lesz instabil, mint a hoszú időzítésre beállított 555-ös.

Már csak az a kérdés, hogy KZS melyik megoldás mellet dönt...
(#) KZS válasza _JANI_ hozzászólására (») Aug 5, 2008 /

Köszi az infókat. Még nem döntöttem, hogy melyik megoldást választom. Az 555-t jobban ismerem, ezért lehet, hogy ennél maradok. A kapcsolás egyébként egy riasztóközponthoz készülne. A lényeg, hogy mikor elmegy a hálózati fesz (betörők lekapcsolják) akkor kb fél óra múlva generáljon egy riasztást a központ egy erre a célra fenntartott zónáján és a riasztó a programozható kimenetén küld egy jelet mobilon keresztül a felügyelet felé. Sajnos a kis-központok nem tudnak egy kimenethez egyszerre két eseményt rendelni.

U.i: A PARADOX riasztókban otthon vagyok, ha valakinek esetleg segítség kell.
(#) _JANI_ válasza KZS hozzászólására (») Aug 5, 2008 /

Ha az 555-öst választod, akkor érdemes egy AMV-t és egy élvezérelt MMV-t alkalmavni. Az AMV adná a ~30 perces időalapot. S az MMV adná a 10 másodperces időt a relé meghúzására. Erre visszáb már voltak példák is... és javaslatok is. (Én csak megerősíteném őket.) Két 555-ős helyett alkalmazhatsz 1db 556-ost is. Ez Két 555-ös egy tokban. ((( Elvileg meglehetne oldani egy 555-össel is. De az tényleg nagyon instabil lenne a rendkívül szélsőséges időértékek miatt... Mert félóránkeresztül kellene tölteni egy nagykapacitású konkit, s 10 másodperc alatt kellene kisűtni. Szóval itt most ez felejtős. )))

S egy jó kis 555 - 556-os oldal.: 555 and 556 Timer Circuits.
(#) KZS válasza _JANI_ hozzászólására (») Aug 5, 2008 /

Köszi az infót. De az első miért AMV legyen? Ha jól értelmeztem a korábbiakat, akkor mindkettőnek MMV-t ajánlottak.
(#) _JANI_ válasza KZS hozzászólására (») Aug 5, 2008 /

Igazad van!

„Egy olyan időzítőre lenne szükségem ( a lehető legegyszerűbben), ahol a bemenetre adott jel hatására az időzítő fél óra után a kimeneten ad egy 10-20 mp-es jelet.”

Az AMV-MMV-s időzítés bekapcsolása után
( ami egy relé nyugvó-záró érintkezője biztosítana. )
( S csak akkor üzelne amikor tényleg szükség van rá... )

(KB) félóránként adna 10 másodperces jelet.
S erről tényleg nincs szó. Én olvastam rosszúl.
Neked így tényleg a két élvezérelt MMV kell, amik sorba vannak kötve...
(#) krieggger hozzászólása Aug 7, 2008 /

Sziasztok!

Kellene nekem egy olyan kapcsolás amivel egy kocsidudát tudok megszólaltatni 1-3 percenként 1-3 másodpercre. A kapcsolás 12V-os PC tápegységről menne.
Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) rockersrac hozzászólása Aug 26, 2008 /

olyan gondom lenne,hogy van egy párologtató a szobámban. van rajta időkapcsolós konektor(vagyis abba van dugva) viszont ez mechanikus és tekergetni kell meg ha újra eléri azt az állást ami bele van programozva akkor bekapcsol a párologtató. arra gondoltam hogy egy kb 2 órára kellene hogy működtesse a párologtatót. ebben segítsetek légyszives! :8
(#) _JANI_ válasza rockersrac hozzászólására (») Aug 26, 2008 /

Szia! Már a félórás időzítés elérése is elég extrém alkatrészeket igényel. Megaohmos ellenállás s elég nagy kondenzátort. Ez már eléggé instabillá (kiszámíthatatlanná) teszi (teheti) az 555-ös időzítőt. Én erre a CD4060-at vagy a CD4040-et javaslom. (Esetleg egyéb számlálós megoldást.) A 4060-osnak van beépített oszcilátora! Csak a szükszéges ellenállást és kondenzátort kell csatlakoztatni. Valamint kikapuzni a megfelelő kimeneteket. De akár a 4040-es és 555-ös páros is megfelehet a cálra. Szerintem így megoldható egy viszonylag egyszerü, nagyon hosszúídejű MMV is ha az megfelelő kimenetekkel az 555-ös 4. lábán letiltjuk az oszcilátort. Kis trükkel a 4060-as számláló oszcilátora is blokkolható...

Olyan kapcsolásra gondoltál, hogy ha az áramkör tápfeszt kap akkor kétórán keresztül engedi működni a berendezést. S ennek lejártával azt letitltaná?
(#) _JANI_ válasza krieggger hozzászólására (») Aug 26, 2008 /

Szia!

Ezt az ( Astabil multivibrátor 555-el. ) AMV-t és a ( Monostabil multivibrátor 555-el. ) MMV-t kösd értelemszerüen sorba. Az értékek kiszámításánál a program segiteni fog. A kimenetre egy NPN tranyó kell, ami képes a relét meghalytani...

Vagy ha visszább lapozol egyet, akkor a CD4060-osra is van példa kiszámításra, bekötésre is...
(#) proba válasza krieggger hozzászólására (») Aug 26, 2008 /

Hát először a dudát próbálnám ki a tápról,lehet már az sem működik átalakítás nélkül.
(#) krieggger hozzászólása Aug 28, 2008 /

A kocsiduda működik csak ha rákötöm a kapcsolásra nem akar megszólalni. 9V helyett 12V menne rá egy pc tápból. A LED helyére kötöttem be de nem szólt. Mi lehet a baja?
Segítségeteket előre is köszönöm.

kapcsolas.JPG

(#) proba válasza krieggger hozzászólására (») Aug 28, 2008 /

Én kb igy kötném rá az 555 kimenetére,természetesen az égő helyére kerülne a duda.(ha rendes autóduda) .De azért előtte a pc tápról is kipróbálnám (bocs ha már megtetted ,de ez az előző hsz ból nem volt egyértelmű)
Egyébként az a baja hogy az ellenálláson keresztül nem kap elég áramot.
Mielőtt azonban az ellenállást átkötnéd ,az 555 is csak 200mA áramot tud adni .A dudának pedig min 10 A kell a biztonságos működéshez (szerintem).

duda.JPG

(#) _JANI_ válasza krieggger hozzászólására (») Aug 28, 2008 /

Nem egy szokványos rajz, de életképesnek tűnik...

Idézet:
„A kimenetre egy NPN tranyó kell, ami képes a relét meghajtani...”

Vagy akár körvetlenül is bekötheted a dudát
(Szerintem inkább valami piezós sziréna.)
a teljesítményillesztő - meghajtó - tranzisztorra.
Természetesen a tranyónak kényelmesen el kell viselni a rajta átfolyó terhelőáramot!
S legyen <<< ITT >>> egy pár példa...
(#) _JANI_ válasza proba hozzászólására (») Aug 28, 2008 /

Amúgy a LED helyére hiába kötöd, mert azt az áramkorlátozó ellenállás nagyon lecsöllenti, s így a "bubára" jutó fesz nem lesz elég. Valamint, az 555-ös kimenetét sem nagy teljesítmények kapcsolására tervezték. Szóval mindenképp kell egy tranyó ami a "dudát" kapcsolgatja.
(#) krieggger hozzászólása Aug 28, 2008 /

Ha beszerzek IRF540-est, az R1-et a kimenetre húzva az 555-ötösön lesz annyi áram h meghajtsa a a dudát, vagy keressek inkább egy másik kapcsolást? Asszem egy régi Trabant kürt volt én is csak úgy találtam a garázsban.
(#) proba válasza krieggger hozzászólására (») Aug 29, 2008 /

Hát akkor rajzold le hogyan gondoltad.Ha úgy ahogy én akkor szerintem igen.(duda a lámpa helyén) az ellenállás meg az 555 kimenetére.A ret lista szerint még a leggyengébb gyártó fetje is talán tudni fogja.
Egyébbként a régi trabantok 6V-osak voltak ,csak az utolsó szériák voltak 12V-osak.
(#) krieggger hozzászólása Aug 29, 2008 /

Szerintem ez így már jó lesz. Megmértem tranyó nélkül és tényleg csak 200mA-volt a kimeneten. Az lenne még a kérdésem h kell-e hűtőborda az IRF540-esre.

pre.JPG

(#) rockersrac válasza _JANI_ hozzászólására (») Aug 31, 2008 /

olyanra gondoltam végülis csak annyi különbséggel hogy gombnyomásra indulna a dolog. remélem érthető a dolog!
amúgy egy 230 voltos párologtatót működtetnék vele(relével)
(#) proba válasza krieggger hozzászólására (») Aug 31, 2008 /

Elég érdekes az 555 bekötése !!!
Valószínű hogy az irf-re kell hűtés eleve egy 10x10 cm alulappal próbálnám,azután a melegedés függvényében már változtathatsz.
(#) _JANI_ válasza rockersrac hozzászólására (») Aug 31, 2008 /

Akkor, hogy a feladatot letisztázzuk:
Neked egy olyan időzítő kell amit egy gombnyomással lehet elinditani. Ezalatt a kimenetére kapcsolt készüléket (párologtatót) bekapcsolja. S idözités leteltével a készüléket kikapcolja és ismét gombnyomásra vár!
Erről lenne szó?
(#) rockersrac válasza _JANI_ hozzászólására (») Aug 31, 2008 /

igen!
(#) Skip hozzászólása Szept 5, 2008 /

sziasztok!
impulzus üzemben szeretnék ledeket meghajtani 555-el!
milyen frakvencián érdemes? hogy ne zavarja az emberi szemet és érjen valamit az hogy impulzusba megy?! meg mekkora kitöltési tényezőt javasoltok?
köszönöm
Skip
(#) proba válasza Skip hozzászólására (») Szept 5, 2008 /

Kitöltési tényező tápfüggő ,a freki min 100hz szerintem.
Számítógépnél talán a 75Hz a minimum de itt mivel egyszerűen megoldható a 100 ra vagy az felettire szavazok.
(#) Skip válasza proba hozzászólására (») Szept 6, 2008 /

12V ra megy a dolog mindenképp! még egy kérdés! az alapba 30 mA-es ledre akkor hány mA-t lehet adni mondjuk 100Hz-en?(de ugye függ a kitöltési tényezőtől!)
kössz
(#) proba válasza Skip hozzászólására (») Szept 7, 2008 /

Én úgy gondolom a led tulajdonképpen a melegtől megy tönkre,ezért az átlagáram nem haladhatja meg a katalógus szerinti max áramot.Én alulról közelíteném meg,ha lehet egy potival. Egy 10 ohm körüli ellenállás így is építenék bele.
(#) Jeep hozzászólása Szept 7, 2008 /

Sziasztok!

Olyan kapcsolást tud valaki 12 voltra hogy ha megkapja a tápot akkor a kimenetén 2 másodpercig kiadja a tápfeszt és utánna elveszi,majd megint akkor adja ki ha ujra megkapja a tápot?

Üdv!
(#) _JANI_ válasza Jeep hozzászólására (») Szept 7, 2008 /

Ha a Monostabil multivibrátor 555-el. -ban a 2. lábat összekötöd 6. lábbal, és a 7. lábat nem kötöd be, akkor egy neked szükséges áramkör lesz a végeredmény. S a program segít a potos értékek meghatározásában. ( C=10uF; R=100K. közel= 1s. ) Célszerű a C időzítőkondezátor gyorsabb kisütése érdekében egy diódát a töltő R ellenállással párhuzamosan kötni úgy, hogy a katódja a + tápfeszültségre legyen csatlakoztatva.
(#) Jeep válasza _JANI_ hozzászólására (») Szept 8, 2008 /

Köszike!
Valamelyik nap összerakom és kipróbálom!

Köszi a segítséget!
(#) toroid hozzászólása Szept 14, 2008 /

Sziasztok.
Szükségem lenne egy időzítő áramkörre, amelyik kimenetén 1 órás szünetekkel jelenik meg a tápfesz 10 percre és ez ismétlődjön.

Előre is kössz.
(#) proba válasza toroid hozzászólására (») Szept 14, 2008 /

Két CD 4541 monostabil módban egymást indítgatva.
Következő: »»   5 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem