Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-vel lehet-e?

Témaindító: Carter, idő: Máj 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 14
(#) vizor válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Márc 25, 2008 /

A kimenetre teszel egy invertert ( NOT kapu ). 6 db van egy 74LS06-ban vagy CD4069-ben. Végső esetben egy NAND kapu mindkét bemenetét összekötve is NOT kaput kapsz. NAND az van pl. egy CD4011-ben 4 db.
(#) zsoltee0001 válasza vizor hozzászólására (») Márc 25, 2008 /

Hi
köszi a válaszokat, sikerült megoldani, viszont ez a kissebbik gond, a nagyobbik gond az, hogy mivel ez egy garázskapu nyitó időzítő lenne (nincs benne gyárilag) ezért egy (1 db)rövid impulzust kéne előállítani (meghúz egy relét) kb 1-2 perc után. Kicsit hagyom pihentetni a dolgot mert már totál belezavarodtam a kísérletezgetésbe
(#) Master_of_the_web hozzászólása Márc 30, 2008 /

Helló!

Egy új kérdsssel fordulok hozzátok, mire lehet egyszerűbb a megoldás mint ahogy én gondolom.
Két külön áramkör kéne.

Az egyik azt kéne hogy tudja, hogy ha kap egy folyamatos jelet, arra nem reagál semmit, de elkezd figyelni, majd ha megszűnik a jel, akkor kiad egy impulzust. és így tovább...

A másik meg csak annyit kell, hogy tudjon, hogy egy foylamatos jelet kap, de csak a jel megjelenésekor ad ki egy impulzust.

Tulajdonképpen az egyik a jel megjelenéskor a másik pedig a jel megszünésekor adjon ki jelet...

Valamilyen egyszerűbb kapcsolás remélem van eezekre a célokra.

üdv
(#) PCB válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Márc 30, 2008 /

Szia !

Talán egy monostabil 555, az egyik a bemenetén invertálva a másik meg a kimenetén.

(nem próbáltam csak egy ötlet)

Üdv!
(#) titi válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Márc 30, 2008 /

Hali!

Ha jól értem, neked olyan kapcsolás kell, ahol az egyik egy felfutó élre ad egy jelet, a másik pedig egy lefutó élre.
Szerintem egy 7400 és két kondi meg néhány ellenállás.
(Ja, és monostabil multivibrátor.)
(#) titi válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Márc 30, 2008 /

Gondolom pozitív impulzus kell, tehát neked az első két rajzot kell kialakítanod.

DSC00104.JPG

(#) Master_of_the_web válasza titi hozzászólására (») Márc 30, 2008 /

ez szerintem is jó lesz, nagyon szépen köszönöm! Pont iylenre gondoltam!

összerakom őket multisim-ben és kipróbálom ..

üdv
(#) zsoltee0001 hozzászólása Márc 31, 2008 /

Hi
egy garázskapunyitó vezérléshez csináltam 555 ic-vel egy időzítőt ami a kinyitott ajtót visszacsukja kb 2perc után. az időzítő indításához a jelet a 24vos motorrol veszi, felfele megy akkor indul az időzítés lefele menetkor nem indul. ez még nagykeservesen össze is jött, csak azt nem vettem észre, hogy lecsukáskor mikor eléri a végálláskapcsolót akkor nemcsak megáll a motor hanem 1 tized másodpercre visszanyit pffffffffff
és ez gáz, mert ez az impulzus ujraindítja az időzítőt és 2 perc múlva elindul a kapu felfelé, ami ugyebár piszokul nem jó). kellene valami egyszerű áramkör ami figyelmen kívül hagyja ezt az 1 tizedmásodpercet, nincs valakinek ötlete erre?
előrre is köszi
(#) proba válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

Nekem szinpatikusabb a 4538 ic Van benne két pozitív vagy negatív élvezérelt monostabil pozitív vígy negatív kimenettel.
(#) mex válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

Rajzoltam egyet...
Neked csak a rajz baloldali része kell,a tranzisztorig bezárólag. Az 555,és a környező alkatrészek csak a szimuláció miatt kellett nekem. A tranzisztor csak a motorfeszültség megjelenése után~1 másodperccel húzza testre a monostabil triggerbemenetét,ez több mint elég idő a késleltetésre,viszont a felnyitásnál szinte észrevehetetlen késést jelent. A lecsukott ajtó,ha vissza is indul,nem reagál rá,mivel az 1 másodpercen belül van.
Remélem tudtam segiteni.
Üdv
(#) zsoltee0001 válasza mex hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

köszi a választ, remélem tudom használni,
ha jó lesz, akkor felteszem a teljes kapcsolási rajzot, kíváncsi vagyok a véleményetekre
üdv.
(#) Master_of_the_web válasza titi hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

helló!

a belinkelt kapcsolást te miylen tipusú alkatrésszel építenéd? összeraktam multisim-ben, de inverternek csak 74LS04-et találtam, azzal viszont nem úgy működik, ahogy a bemásolt rajzon írták. Multisim fájl-t mellékeltem.

üdv

Circuit1.ms9

(#) zsoltee0001 válasza mex hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

hi
köszi a tippet , de sikerült egy 1k-s ellenállással és egy 220µF kondival orvosolni a problémát.
(#) Master_of_the_web válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

Elnézést, ez a megfelelően összerakott áramkör..

Circuit1.ms9

(#) titi válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

Hali!
Sajna multisim nekem nincs telepítve.
Inverter helyett lehet nand kapukkal (7400).
A kapu két bemenetét összekötöd, és úgy viselkedik, mint egy inverter.
(#) GyőriLajja hozzászólása Máj 1, 2008 /

Hali segitene nekkem valaki van egy óra¨pörgetöm kiment a tranyo de nincs meg a szám rajta hogyan tudhatnám meg segitsetek ........léci léci
(#) kobold válasza GyőriLajja hozzászólására (») Máj 1, 2008 /

Warn lesz ebből, nem kicsi...
Mit csinál a tranzisztor? Vissza tudod-e rajzolni legalább a környezetét? Esetleg jól látható kép mindkét oldalról?
Semmi támpontot nem adtál, olyan a kérdés, mint a "van előttem valami, nem jó, most mi legyen", ráadásul abszolúte rossz témába írtál.
Ha csak annyit válaszolnál, hogy nem tudsz többet, mert eddig jó volt, de tönkrement, azt már ne is írd le...
(#) vermelho hozzászólása Jún 30, 2008 /

Helo!

Szeretnék építeni egy UV-s nyák megvilágítót. Addig eljutottam hogy monostabil 555-ICs kapcsolás jó lenne, az időt potival lehetne állítani, de hogy lehet ezzel bekapcsoltatni 4 db UV csövet?

üdv

vermelho
(#) _JANI_ válasza vermelho hozzászólására (») Jún 30, 2008 /

Az 555-ös kimenetére kell egy tranzisztor és egy rellé! A relének 250V-os nak kell lennie! Természetesen a behúzótekercsnek az alkalmazot áramkör tápfeszéhez kell illeszkedjen. Célszerű olyan relét alkalmazni, ami két érintkezőpárt kapcsol egyszerre. Ezzel a csöveket (biztonsági okokbók) letudod választani a hálózatról. Azaz a fázist és a nullát egyszerre kapcsolod. ( A védőföldet egyáltalán nem szabad kapcsolón feresztülvezetni!!! Annak teljesen folyamatosnak kell lenni. )

S legyen egy két péda a relékről és rajzjelükröl, valamint alkalmazásutról:
Morzeérintkezős relé rajzjele - bekötése - alkalmazása.
Egy példa a leválasztásra és a tranzisztoros relémeghalytásra. Az R.... láb)

Mivel a 230V életveszélyes! Ezért fokozottan felhívnám a figyelmet a biztonságra! Ha nincs kellő jártasságod a szerelésben, akkor egy szakemberrel feltétlen ellenőriztesd le a készüléket mielött kipróbálod! Mind a saját mind a mások testi éppségének védelme érdekében!
Köszönöm!

(#) vermelho válasza _JANI_ hozzászólására (») Jún 30, 2008 /

Örök hálám JANI!

Majd lehet még felkereslek, ha kész lesz és nem vagyok benne biztos hogy jó-e.

üdv

vermelho
(#) _JANI_ válasza vermelho hozzászólására (») Jún 30, 2008 /

Kérlek! Nincsmit!
(#) KZS hozzászólása Júl 31, 2008 /

Sziasztok. Egy olyan időzítőre lenne szükségem ( a lehető legegyszerűbben), ahol a bemenetre adott jel hatására az időzítő fél óra után a kimeneten ad egy 10-20 mp-es jelet.
(#) kobold válasza KZS hozzászólására (») Júl 31, 2008 /

Ha nem kell nagyon pontosnak lennie, akkor nézd meg ezt a segédprogit. Félórához (1800 másodperc) 3.3 MOhm ellenállás és 470 µF kondenzátor kell (1700-ra jön ki, de a tűrés miatt összejöhet, vagy teszel még egy soros ellenállást), 470 kOhm és 22 µF pedig kicsit több, mint 11 másodpercet ad. Építesz két olyan monostabilt, mint a képen van, és az első kimenete egy 10 nF-os kondin át triggereli a másodikat.
Ha pontos megoldás kell, akkor számláló alapút kellene csinálni.
(#) mex válasza kobold hozzászólására (») Júl 31, 2008 /

Csak hozzátenném: itt aztán tényleg előnyös a tantálkondi használata.
(#) proba válasza KZS hozzászólására (») Júl 31, 2008 /

Én 4060 -at alkalmaznék kb 1s időalappal (Q12 vagy Q6) resetelné (Q12 és Q5) lenne a kimenet.
(#) KZS hozzászólása Júl 31, 2008 /

Köszi a válaszokat. Nem kell, hogy pontos legyen, nem baj, ha nem pontosan fél óra után kapcsol és nem baj, ha nem 10-20mp-re aktív a kimenet.
(#) _JANI_ válasza proba hozzászólására (») Aug 1, 2008 /

A 4060 -(lásd adatlap)-nal tényleg könyebb elkészíteni. :yes:
Mivel az IC tartalmazza az oszcilátor elemeinek egy részét.
Ha jól számoltam akkor az R1 = 10k, az R2 = 1K, a C = 1uF.
( jól számoltam ki?... )

A
Idézet:
„(Q12 vagy Q6)”
az nem (Q12 ÉS -AND- Q6) akar lenni?
Ami lehetne akár 4073 vagy 4082-is a
Idézet:
„(Q12 és Q5)”
-tel együtt.
(#) proba válasza _JANI_ hozzászólására (») Aug 1, 2008 /

Valóban AND kapcsolat.
Szerintem a 100K 4,7 mikro az 1s
(T=2,2*R*C, R2=2-10 R1)
Ez kb a Q12 kimeneten 35s mulva idéz elő válltozást).
(#) _JANI_ válasza proba hozzászólására (») Aug 1, 2008 /

Azthiszem az R1 és az R2 tényleg fel lett cserélve.
(Nekem az R1=470K, R2=1M, s a C=1uf-ra kellet volna hogy kijöjjön... )
F = 1/T. ( F = 1/Tp. F = Frekencia Hz-ben. Tp = Periódusidő. )
(#) proba válasza _JANI_ hozzászólására (») Aug 2, 2008 /

Na ezek a számok már jobban tetszenek.
De ha még ekkora ellenállás/kondi értékben sem bízol hogy stabil akkor lehet még felezni az idő alapot és magasabb kimenetet használni (Q13,Q14)
Következő: »»   4 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem