Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-vel lehet-e?

Témaindító: Carter, idő: Máj 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 14
(#) Krisz03 válasza Sebi hozzászólására (») Szept 10, 2007 /

Ez akkor egész jó!
És mindezt az 1-2-3 lábak közötti R és C tagokkal tudom állítani, ill a 12 és 13-as lábakkal a számlálót (adatlapból valami ilyet nézek ki)?
Meg van itt kétfajta mód is (10-es láb). Talán valami olyan lehet, hogy egyszer vagy többször hajtsa végre az időzítést?
Ha ezek az észrevételeim jók, akkor meg tudom építeni. Ha nem, akkor tunál mutatni egy bevált rajzot?
(#) Einstein hozzászólása Szept 21, 2007 /

Hi
Szeretnék egy olyat készíteni (ha lehet), hogy egy 555
IC-vel egy kisteljesítményű(0,25W)hangszórót meghajtanin. Pontosabban egy potméterrel lehessen álítani a frekvenciát amit az IC álít elő és azt rákötni a hangszóróra és akár 10Khz-es hangot is tudjon.
Csak kéne egy kapcs. rajz.
(#) Frankye válasza Einstein hozzászólására (») Szept 22, 2007 /

Például.

555ex6.gif

(#) Einstein hozzászólása Okt 2, 2007 /

Hi!
Az előbbi kapcsolást köszönöm, de még jó lenne hozzá egy frekvencia kijelző, ami LED-ekel, vagy 7szegmenses kijelzővel jelezzné a frekit.
Akinek van esetleg ilyen kapcs rajza azt megköszömném ha feltenné!
(#) Einstein hozzászólása Okt 3, 2007 /

Tegnap megépítettem és nagyon jó!
Köszönöm mégegyszer!
Ha esetleg van valakinek egy frekit mérő kapcs rajza hozzá írjon!
(#) Skip hozzászólása Okt 8, 2007 /

Sziasztok...
az lenne a gondom hogy szaggatott jel kellene nekem méghozzá stabil 5Vos... namost 555 el csinálok egy szaggatott jelet olyan térkitöltéssel körülbellül hogy 20% magas 80% nulla... na most nem tudok 1.75 V körüli feszültségnél többet kihámozni belőle... hogy lehetne azt hogy 5V ot kapcsolgasson?( a tápja is 5 V ról menne)
köszi előre is:

Skip
(#) Attila86 válasza Skip hozzászólására (») Okt 8, 2007 /

Mondjuk fettel?!
(#) Skip válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 8, 2007 /

hát egyszerűbb megoldás nem létezik? momentán nincs kéznél fet... amugy kösziii
(#) Attila86 válasza Skip hozzászólására (») Okt 8, 2007 /

Tranzisztor?

az lenne de azzal hogyan megoldható a dolog?

hoppá ezermilliószor kérek elnézést de közben sikerült a dolgot orvosolni... kijön rajta az 5 volt már
köszi mindent tényleg
(#) Attila86 hozzászólása Okt 8, 2007 /

Igazán nincs mit!
(#) pozsgayb hozzászólása Okt 17, 2007 /

Sziasztok!
Szükségem lenne egy kapcsolásra, ami egy LED-et villogtat, aminek egy potival állítható a frekvenciája kb 1/4- 8 Hz között.
12V-ról kellene mennie.
(Már megpróbáltam megoldani a problénát, de elégett az 555-ös )
(#) Bush válasza pozsgayb hozzászólására (») Okt 17, 2007 /

Hali.Ajánlom az oldalon a segédprogramok között lévö astabilt.
Megépited ugy és kiszámolgatod az ellenálások és a kondi értékét,és az R1 helyére teszel egy megfelelö értékü potit.
A 3-as lábra teszel 1 680R-es ellenálást+ a led pozitivját, a negativot földre,és már megy is a villogtatás.
(#) pozsgayb válasza Bush hozzászólására (») Okt 18, 2007 /

Köszönöm a választ, de sehogy nem tubtam elérni h a kitöltési tényező me másszon 99% fölé...
nekem pedig csak felvillantani kellene a led-et.
Ha esetleg konkrét rajzot, v ahoz a progihoz értékeket tudnál adni, azt nagyon megköszönném.
(#) Hektor13 hozzászólása Okt 18, 2007 /

Sziasztok!
Az 555-ös íc trigger jelét feltétlen vissza kell-e állítani magas szintre? Monostabil üzemmódban egy rövid impulzust szeretnék a Q kimeneten elérni, a trigger jel maradna alacsony szinten.
(#) Hektor13 válasza pozsgayb hozzászólására (») Okt 18, 2007 /

Hali!
Én úgy oldanám meg a problémát, hogy mondjuk 95 %-os kitöltési tényezőt állítok be, majd invertálom a Q kimeneten lévő jelet. Igy elvileg 5 %-os kitöltési tényezőhöz jutsz.
(#) lgyk válasza pozsgayb hozzászólására (») Okt 18, 2007 /

Itt egy jópofa program, a kitöltési tényezőt is jól be lehet lőni vele...

http://www.schematica.com/555_Timer_design/555_Timer_PRO.htm[555 Timer PRO][/url]
(#) lgyk válasza Hektor13 hozzászólására (») Okt 18, 2007 /

Igen. Ha nem húzod vissza alacsony szintre, akkor a kimenet is magas szinten marad folyamatosan.

De ha a triggerelést egy kondin keresztül végzed, és a tigger pint felhúzod tápfeszre egy 10kOhm-os ellenállattal, akkor működni fog a dolog (de a kondival előállított rövid impulzus is mindenképpen legyen rövidebb, mint az időzítés hossza!).
(#) Hektor13 válasza lgyk hozzászólására (») Okt 19, 2007 /

Köszi ! - kipróbálom ...
(#) lavjaman hozzászólása Nov 25, 2007 /

Sziasztok!
Egy olyat szeretnék megoldani, hogy van egy egyszerű soros portra csatlakoztatott vezérlőm, amivel kapcsolgatni tudok, jelen esetben egy rádió adásra kapcsolását valósítja meg.

De, néha sajnos előfordul, hogy valami hiba miatt (szoftveres hiba) akár órákig is adáson tartja a számítógép a rádiót.

Erre keresnék valamit, hogy mondjuk 2 perc után kapcsoljon le. Majd ha megszűnik a soros porton a kapcsolás, akkor legyen alaphelyzetbe, ha megint kapcsol a soros port, akkor megint 2 perces korlát..

Gondolom 555-el meg lehetne oldani!
De hogy hogyan, azt konkrétan nem tudom, ezzel kapcsolatba kéne egy kis infó, segítség!

PTT.JPG

(#) Hektor13 válasza lavjaman hozzászólására (») Nov 25, 2007 /

Üdv! A segédprogramok között találsz kapcsolást a 555 ic-re, monostabil üzemmódban. Itt az időzítést is kiszámolhatod.
Szerény tudásom szerint a soros port nem igazán alkalmas készülékek direkt kapcsolgatására, arra ott a párhuzamos port ( ha nem foglalt ).
(#) lavjaman válasza Hektor13 hozzászólására (») Nov 25, 2007 /

Szia!
Arról van szó, hogy a rádió lévő gombot helyettesítem így, ezzel a számítógép zárja testre a rádiót!
Segédprogi, az ok, csak nem igazán áll össze hogy hogyan kombináljam a kettőt..
(#) kobold válasza lavjaman hozzászólására (») Nov 25, 2007 /

Elég jól lehet soros portról is kapcsolni, a párhuzamost az 5V miatt szokták jobban szeretni. De azt nézted már, hogy nem a sorosod 7-es lába marad-e magasban? Gondolom, valami kis segédprogi végzi a vezérlését, az is hibázhat, ha véletlenül "nem jól nyúl" a port DCB-jéhez, vagy rossz sorrendben próbál valamit csinálni.
(#) kobold válasza kobold hozzászólására (») Nov 25, 2007 /

Tiszta nemnormális vagyok, oda van írva, hogy szoftverhiba...
(#) Dzót hozzászólása Nov 25, 2007 /

Heló!
Egy 555 ös IC vel szerelt villogóval szeretnék egyszerre működtetni olyan 10db led et egyszerre, gondolom akkora terhelést már maga az ic nem bírna. Esetleg tanzisztor beépítésével lehetséges lenne, valaki segítene hogy a tranzisztort hová iktassam be?
Kapcsolás mellékelve:

1.gif

(#) Medve válasza Dzót hozzászólására (») Nov 25, 2007 /

Hello, egy NPN tranzisztor bázisát egy kb 10k-s ellenállással sorosan a 3-as lábra kösd, az emitert a földre, a collektor és a +táp közé pedig a ledeket az esetleges áramkorlátozó ellenállással.
(#) Dzót válasza Medve hozzászólására (») Nov 25, 2007 /

ÜDv ! kössz a válszt, én is hasonló elgondolásra jutottam csak még nagyon kezdő vagyok.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Márc 25, 2008 /

sziasztok

csinálok egy időzítő áramkört 555 ic vel, a gondom az, hogy nekem (2perces időzítés) letelte után kellene hogy az Out-on áram legyen, az összes áramkört amit találtam az pont fordítva működik. van valakinek ötlete erre, minél egyszerűbb megoldás kellene, előrre is köszi
(#) lgyk válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Márc 25, 2008 /

Hi!

Inverter logikai IC-vel lehet megoldani, ha a jelszint kb. 5 V-os. Vagy lehet PNP tranyóval kapcsolni (így), és akkor fordítva is tudsz kapcsolni.
Következő: »»   3 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem