Fórum témák
» Több friss téma |
Ez a kapcsolás még igy is kevésbé lesz instabil, mint a hoszú időzítésre beállított 555-ös.
Már csak az a kérdés, hogy KZS melyik megoldás mellet dönt...
Köszi az infókat. Még nem döntöttem, hogy melyik megoldást választom. Az 555-t jobban ismerem, ezért lehet, hogy ennél maradok. A kapcsolás egyébként egy riasztóközponthoz készülne. A lényeg, hogy mikor elmegy a hálózati fesz (betörők lekapcsolják) akkor kb fél óra múlva generáljon egy riasztást a központ egy erre a célra fenntartott zónáján és a riasztó a programozható kimenetén küld egy jelet mobilon keresztül a felügyelet felé. Sajnos a kis-központok nem tudnak egy kimenethez egyszerre két eseményt rendelni.
U.i: A PARADOX riasztókban otthon vagyok, ha valakinek esetleg segítség kell.
Ha az 555-öst választod, akkor érdemes egy AMV-t és egy élvezérelt MMV-t alkalmavni. Az AMV adná a ~30 perces időalapot. S az MMV adná a 10 másodperces időt a relé meghúzására. Erre visszáb már voltak példák is... és javaslatok is. (Én csak megerősíteném őket.) Két 555-ős helyett alkalmazhatsz 1db 556-ost is. Ez Két 555-ös egy tokban. ((( Elvileg meglehetne oldani egy 555-össel is. De az tényleg nagyon instabil lenne a rendkívül szélsőséges időértékek miatt... Mert félóránkeresztül kellene tölteni egy nagykapacitású konkit, s 10 másodperc alatt kellene kisűtni. Szóval itt most ez felejtős. )))
S egy jó kis 555 - 556-os oldal.: 555 and 556 Timer Circuits.
Köszi az infót. De az első miért AMV legyen? Ha jól értelmeztem a korábbiakat, akkor mindkettőnek MMV-t ajánlottak.
Igazad van!
„Egy olyan időzítőre lenne szükségem ( a lehető legegyszerűbben), ahol a bemenetre adott jel hatására az időzítő fél óra után a kimeneten ad egy 10-20 mp-es jelet.” Az AMV-MMV-s időzítés bekapcsolása után ( ami egy relé nyugvó-záró érintkezője biztosítana. ) ( S csak akkor üzelne amikor tényleg szükség van rá... ) (KB) félóránként adna 10 másodperces jelet. S erről tényleg nincs szó. Én olvastam rosszúl. Neked így tényleg a két élvezérelt MMV kell, amik sorba vannak kötve...
Sziasztok!
Kellene nekem egy olyan kapcsolás amivel egy kocsidudát tudok megszólaltatni 1-3 percenként 1-3 másodpercre. A kapcsolás 12V-os PC tápegységről menne. Segítségeteket előre is köszönöm.
olyan gondom lenne,hogy van egy párologtató a szobámban. van rajta időkapcsolós konektor(vagyis abba van dugva) viszont ez mechanikus és tekergetni kell meg ha újra eléri azt az állást ami bele van programozva akkor bekapcsol a párologtató. arra gondoltam hogy egy kb 2 órára kellene hogy működtesse a párologtatót. ebben segítsetek légyszives! :8
Szia! Már a félórás időzítés elérése is elég extrém alkatrészeket igényel. Megaohmos ellenállás s elég nagy kondenzátort. Ez már eléggé instabillá (kiszámíthatatlanná) teszi (teheti) az 555-ös időzítőt. Én erre a CD4060-at vagy a CD4040-et javaslom. (Esetleg egyéb számlálós megoldást.) A 4060-osnak van beépített oszcilátora! Csak a szükszéges ellenállást és kondenzátort kell csatlakoztatni. Valamint kikapuzni a megfelelő kimeneteket. De akár a 4040-es és 555-ös páros is megfelehet a cálra. Szerintem így megoldható egy viszonylag egyszerü, nagyon hosszúídejű MMV is ha az megfelelő kimenetekkel az 555-ös 4. lábán letiltjuk az oszcilátort. Kis trükkel a 4060-as számláló oszcilátora is blokkolható...
Olyan kapcsolásra gondoltál, hogy ha az áramkör tápfeszt kap akkor kétórán keresztül engedi működni a berendezést. S ennek lejártával azt letitltaná?
Szia!
Ezt az ( Astabil multivibrátor 555-el. ) AMV-t és a ( Monostabil multivibrátor 555-el. ) MMV-t kösd értelemszerüen sorba. Az értékek kiszámításánál a program segiteni fog. A kimenetre egy NPN tranyó kell, ami képes a relét meghalytani... Vagy ha visszább lapozol egyet, akkor a CD4060-osra is van példa kiszámításra, bekötésre is...
Hát először a dudát próbálnám ki a tápról,lehet már az sem működik átalakítás nélkül.
A kocsiduda működik csak ha rákötöm a kapcsolásra nem akar megszólalni. 9V helyett 12V menne rá egy pc tápból. A LED helyére kötöttem be de nem szólt. Mi lehet a baja?
Segítségeteket előre is köszönöm.
Én kb igy kötném rá az 555 kimenetére,természetesen az égő helyére kerülne a duda.(ha rendes autóduda) .De azért előtte a pc tápról is kipróbálnám (bocs ha már megtetted ,de ez az előző hsz ból nem volt egyértelmű)
Egyébként az a baja hogy az ellenálláson keresztül nem kap elég áramot. Mielőtt azonban az ellenállást átkötnéd ,az 555 is csak 200mA áramot tud adni .A dudának pedig min 10 A kell a biztonságos működéshez (szerintem).
Nem egy szokványos rajz, de életképesnek tűnik...
Idézet: „A kimenetre egy NPN tranyó kell, ami képes a relét meghajtani...” Vagy akár körvetlenül is bekötheted a dudát (Szerintem inkább valami piezós sziréna.) a teljesítményillesztő - meghajtó - tranzisztorra. Természetesen a tranyónak kényelmesen el kell viselni a rajta átfolyó terhelőáramot! S legyen <<< ITT >>> egy pár példa...
Amúgy a LED helyére hiába kötöd, mert azt az áramkorlátozó ellenállás nagyon lecsöllenti, s így a "bubára" jutó fesz nem lesz elég. Valamint, az 555-ös kimenetét sem nagy teljesítmények kapcsolására tervezték. Szóval mindenképp kell egy tranyó ami a "dudát" kapcsolgatja.
Ha beszerzek IRF540-est, az R1-et a kimenetre húzva az 555-ötösön lesz annyi áram h meghajtsa a a dudát, vagy keressek inkább egy másik kapcsolást? Asszem egy régi Trabant kürt volt én is csak úgy találtam a garázsban.
Hát akkor rajzold le hogyan gondoltad.Ha úgy ahogy én akkor szerintem igen.(duda a lámpa helyén) az ellenállás meg az 555 kimenetére.A ret lista szerint még a leggyengébb gyártó fetje is talán tudni fogja.
Egyébbként a régi trabantok 6V-osak voltak ,csak az utolsó szériák voltak 12V-osak.
Szerintem ez így már jó lesz. Megmértem tranyó nélkül és tényleg csak 200mA-volt a kimeneten. Az lenne még a kérdésem h kell-e hűtőborda az IRF540-esre.
olyanra gondoltam végülis csak annyi különbséggel hogy gombnyomásra indulna a dolog. remélem érthető a dolog!
amúgy egy 230 voltos párologtatót működtetnék vele(relével)
Elég érdekes az 555 bekötése !!!
Valószínű hogy az irf-re kell hűtés eleve egy 10x10 cm alulappal próbálnám,azután a melegedés függvényében már változtathatsz.
Akkor, hogy a feladatot letisztázzuk:
Neked egy olyan időzítő kell amit egy gombnyomással lehet elinditani. Ezalatt a kimenetére kapcsolt készüléket (párologtatót) bekapcsolja. S idözités leteltével a készüléket kikapcolja és ismét gombnyomásra vár! Erről lenne szó?
igen!
sziasztok!
impulzus üzemben szeretnék ledeket meghajtani 555-el! milyen frakvencián érdemes? hogy ne zavarja az emberi szemet és érjen valamit az hogy impulzusba megy?! meg mekkora kitöltési tényezőt javasoltok? köszönöm Skip
Kitöltési tényező tápfüggő ,a freki min 100hz szerintem.
Számítógépnél talán a 75Hz a minimum de itt mivel egyszerűen megoldható a 100 ra vagy az felettire szavazok.
12V ra megy a dolog mindenképp! még egy kérdés! az alapba 30 mA-es ledre akkor hány mA-t lehet adni mondjuk 100Hz-en?(de ugye függ a kitöltési tényezőtől!)
kössz
Én úgy gondolom a led tulajdonképpen a melegtől megy tönkre,ezért az átlagáram nem haladhatja meg a katalógus szerinti max áramot.Én alulról közelíteném meg,ha lehet egy potival. Egy 10 ohm körüli ellenállás így is építenék bele.
Sziasztok!
Olyan kapcsolást tud valaki 12 voltra hogy ha megkapja a tápot akkor a kimenetén 2 másodpercig kiadja a tápfeszt és utánna elveszi,majd megint akkor adja ki ha ujra megkapja a tápot? Üdv!
Ha a Monostabil multivibrátor 555-el. -ban a 2. lábat összekötöd 6. lábbal, és a 7. lábat nem kötöd be, akkor egy neked szükséges áramkör lesz a végeredmény. S a program segít a potos értékek meghatározásában. ( C=10uF; R=100K. közel= 1s. ) Célszerű a C időzítőkondezátor gyorsabb kisütése érdekében egy diódát a töltő R ellenállással párhuzamosan kötni úgy, hogy a katódja a + tápfeszültségre legyen csatlakoztatva.
Köszike!
Valamelyik nap összerakom és kipróbálom! Köszi a segítséget!
Sziasztok.
Szükségem lenne egy időzítő áramkörre, amelyik kimenetén 1 órás szünetekkel jelenik meg a tápfesz 10 percre és ez ismétlődjön. Előre is kössz.
Két CD 4541 monostabil módban egymást indítgatva.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |