Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » lcd bekötés

Témaindító: POWERIVÁN, idő: Szept 2, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) POWERIVÁN hozzászólása Szept 2, 2008 /

Sziasztok van egy lcd-m mitac gx 211-vo (laptop lcd) szeretném bekötni vagy rákötni egy vga csatlakozót hogy video kártyához lehessen csatlakoztatni. Megoldható -e ez.Vagy meg tudja e nekem oldani ezt valaki?
(#) bbalazs_ válasza POWERIVÁN hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

Nem. A VGA es az LCD vezerlese alapvetoen elter egymastol. Egy draga, ritka konverter lenne szukseges a ketto koze, manapsag mar nem eri meg. Vegyel egy regi, ocska 15-os LCD-t, azzal jobban jarsz.
(#) POWERIVÁN válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

oksa csak arra gondoltam ........eszt egy laptopból vettem ki de az nagyon kevés......... 486 dx .......... nekem meg van egy ritka kicsi számítógépem........ minden integrálva van...... 3 x 10 x 15 cm 1000mhz -es procival. 12v -ról megy autóba szerettem volna.....
(#) bbalazs_ válasza POWERIVÁN hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

Te, annak nincs veletlenul flatpanel vagy TFT kimenete?
Ezek a kicsik szoktak tartalmazni ilyet, mert kifejezetten ezekhez tervezik oket.

Olyan keress, amin van mondjuk Tx0+,Tx0-,Tx1+,Tx1-
vagy
CLK, VSync,Hsync, R0,R1,R2...B0,B1,B2...G0,G1,G2,

Mire szeretned hasznalni a kocsiban?
Van egy magyar oldal, www.pc2car.hu, ott mar sokmindent kitargyaltunk ezekrol.
Angolul a www.mp3car.com-on talalsz jo forrast pl.
(#) POWERIVÁN válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

Oksa megnézem de amugy nagyon örülnék annak hogyha a kilométerórám kikerülne és a helyére kerülne ez az lcd-panel.......... és mindent a gépre szeretnék kötni ami feldolgozná /kijelezné nekem az autó funkcióit......
erre szeretném használni ha kell dobok a kis gépről képeket.......
(#) POWERIVÁN válasza POWERIVÁN hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

nahh néztem az oldalt ez a gép még annál is kisebb mint a suzukiba láttam........és ezen minden van integrálva / wifi/lan/vidkari/hangkari/3xusb2/com1/com2/lpt1
nekem most 1 40gb-os laptop wincsi ketyeg benne.
(#) bbalazs_ válasza POWERIVÁN hozzászólására (») Szept 3, 2008 /

A funkciok alatt mit ertesz?
Mondjuk a motor parametereket vagy pl. az index, a lampa, a tank allapota, egyebek?

Az amerikai oldalon van egy francia csoka, aki egyebkent repulo-elektromernok, o csinalt egy olyat, ahol egymas mellett 2db 7 collos van es tenyleg mindent az jelez ki.

Mert az autok egy reszeben van OBDII port, ott jopar dolog lekerdezheto.

De nem tudom, milyen kocsid van, ez 2000 utaniakban valoszinu.
En anno csinaltam a Seicentomba hasonlot, az www.mp3car.com oldalon a kepeknel megnezheted.
Az tudott sebesseg/fordulat/megtett ut/akkufesz, homersekletek, stb.
De en csinaltam hozza egy PIC-es panelt, ami a feladatok nagy reszet atvette, mert kozben zeneltem vagy filmet jatszottam le a hatul ulo kislanyomnak.
Nalam ez kiegeszito volt, a rendes muszerfalat meghagytam. Sokkal kenyelmesebb volt nezni kozepen a 7 collos kis LCD-t, kb szemmagassagban, mint a korabbi muszereket nezni.
En olcso LCD TV-t hasznaltam (110Euro), a tehetosebbek kis monitorokat (kb 300Euro) - felbontas 800*480 - hasznalnak. Szerintem nem kell. Viszont ennek a Composite jelet konnyu volt kapcsolni a tolatokamerara (PIC vegezte, a tolatobol kapta a jelet).

(#) POWERIVÁN válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 3, 2008 /

Na Balázs ilyenre gondoltam.2002-es opel vectrám van.Szerintem minden elektronikus benne.Az a bay hogy nagyon nem értek hozzá.Megnézem azt az oldalt.
Tudsz nekem ebben segíteni esetleg pic-es megoldást találni erre?Programozni is tudod a pic-et?A jeleket honnét lehet leszedni szerinted?

Szia!

Igen, tudok PIC-et programozni is, meg ertek is a progizasahoz tobbnyire (assemblyben). Tehat az adat szamitogepig valo juttatasaban tudok segiteni. Onnantol kezdve viszont csak akkor, ha nem frontendet hasznalsz, pedig a 99% azt teszi...
En sajat progit irtam oda is (szinten assemblyben).

A jelekbol meg mindig nem tudom, mire gondolsz.
Az OBDII jeleket nem tul nehez leolvasni, de sokkal jobb lenne, ha valami opel-specifikus progit hasznalnal, mert abbol szerintem mindent le lehetne szedni.

Te melyik reszehez ertenel a fentieknek?
Mivel foglalkozol civilben?

(#) POWERIVÁN válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 3, 2008 / 1

Szia én nem programozok és nem is értek a mikroelektronikához.Hobby szinten autovillamosággal foglalkozok.Átledezés tekercselés bekötések stb..... tehát nagyon nagyon kezdő szinten vágom a dolgokat.
Amugy KM/h fordulat tank(pontossan liter) hőfok(pontossan mennyi) megtett út átlag fogyasztás trip(most megtett út) ilyeneket szeretnék látni a kijelzőn jöhet még óra dátum stb...... ezt lehessen kapcsolni grafikus és numerikus kijelzésre nahh valami ilyesmire gondoltam..Amugy ez a mitac lcd egy laptopból van és 10"-os pontossan.Jobban örülnék PIC nek mint pc-nek,mert gyorsabb minthogy egy rendszer feláljon,és a progi betöltsön.Mit ajánlasz?Nem ragaszkodom a szines lcd-hez viszont egy 320x240 vagy egy 640x480 fehér hátteres lcd azt jobb lenne.Mercikben láttam ilyet.
Hogy gondolod mennyi idő?pénz?Hol lax? stb.........
Jahh meg ird meg a pontos link-et az mp3car on nem találtam meg a fotokat
(#) POWERIVÁN válasza POWERIVÁN hozzászólására (») Szept 3, 2008 /

Amugy civilben autószerelő vagyok.Az elektronika hobby csak
(#) POWERIVÁN válasza POWERIVÁN hozzászólására (») Szept 3, 2008 /

ha van msn-ed akkor felvennélek.

Szia!
Nincs.
De van email cimem: bbalazs@phys.szote.u-szeged.hu
Gyakran olvasom.

(#) POWERIVÁN válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 10, 2008 /

Szeva nem voltam net közelben.......... de megnéztem király!!!!! Nagyon jó lett. Valahogy össze kellene találkoznunk.Amugy az autóban minden elektromos.Kiszedtem az órát mert felledeztem.Nincsen benne semmi mechanika (km/h bówden).Nem tudsz oldalt ahonnét meg lehet nézni milyen jeleket kap? Volt egy idő/dátum/hömérséklet kijelző lcd- az órában az a bay vele hogy kiszedésnél leszakadt a szalagkábel az lcd-ről és nem lehet visszaforrasztani rá.Kellene egy kijelző meg egy elektronika ami tudja ezeket a dolgokat.asszem a kijelző 2x16 karakteres. Ilyet tudnánk fabrikálni?

Nahh megnéztem 2x10 karakter.Ezt ugy meglehetne pic-el csinálni hogy veszek egy 2x16 vagy 2x20 karakteres kijelzőt és te megcsinálnád hozzá az elektronikát. További kérdéseim :
Meg lehet csinálni hogy szöveget irjon ki gyujtásra?
Pl: welcome in opel vectra
és akkor a szöveg kiúszik a kijelzőröl és utánna mutassa a az idő/dátum/külső/belső hömérsékletet.
Megveszem hozzá a dolgokat és leküldöm?........ kössz a válaszaidat!!!!
(#) bbalazs_ válasza POWERIVÁN hozzászólására (») Szept 10, 2008 /

Szia!

En nemszeretnek ilyesmit vallalni, de elmondom, hogy hogyan kell.
Egyebkent vigyazz a muszerfal leszedessel, mert nekem anno a Seicentoban a legzsak-visszajelzo led hianya miatt (amikor levettem a teljes muszerfalat es GYUJTAST KAPOTT, azonnal eszrevette, hogy a legzsak-visszajelzo hianyzik es onnantol kezdve folyamatosan egett) egy kisebb vagyonert utottek ki a hibakodot.

De termeszetesen mindenfelet meg lehet csinalni, PIC-ben tudok is segiteni.
Az ido/datumhoz kellene egy kulso RTC (Real-Time Clock), a homersekletek azok ket 3 labuval megoldhatok.

A heten penteken megyek eppen a XI.ker fele, kb du. 1 ora korul, a Kelenvolgyi Iskolahoz.

Azt az LCD-t esetleg megnezem, de valszeg kapsz bontoban is.

Nooooo nem akarok bele gyárit ujra....... ez a lényeg.
Utálom ezt a szalagkábeles megoldást.Szivessen dumálnék veled elképzeléseimről.Azt amit kérdeztem azt meg tudnánk oldaqni? Elmondod mi kell pontossan azt én megveszem.Csak kellene segítség.
(#) POWERIVÁN válasza POWERIVÁN hozzászólására (») Szept 10, 2008 /

Amugy pesti vagy?Ott jó lenne a tálkozó.
(#) POWERIVÁN válasza POWERIVÁN hozzászólására (») Szept 10, 2008 /

Igen. pl. jol mutat a falon egy ketszazas szoggel a kozepeben

Sajna, ez elso ranezesre valami kisTV vagy DVD lejatszo kijelzoje lehetett, speci drivert igenyel, de az rosszabb, hogy 4-5 fele speci feszultseget is. Ezt en a 18F-es PIC-ekkel nem tudnam meghajtani.

Nem vagyok pesti, szerencsere, csak arra lesz dolgom.

király!

Tehát mitszólsz ahhoz hogy ugy oldanánk meg hogy a pic-es megoldással a 2x16 karakteres kijelző?

Jo.

Akkor mondd mi kell hozzá én meg megveszem
(#) bbalazs_ válasza POWERIVÁN hozzászólására (») Szept 11, 2008 /

Inkabb azt, hogy melyik fazisokat csinalnad te.
(#) sddur válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 11, 2008 /

Sziasztok!
bbalazs írta a következőket:
"... A VGA es az LCD vezerlese alapvetoen elter egymastol. Egy draga, ritka konverter lenne szukseges a ketto koze, manapsag mar nem eri meg..."
Engem mégis érdekelne.
Kérem, írjon erről a konverterről bővebben. Köszönöm.
(#) bbalazs_ válasza sddur hozzászólására (») Szept 11, 2008 /

Az alapveto problema, hogy a VGA analog szinjelet hasznal (szerencsere csatornankent), mig a TFT kijelzo ezt digitalisan varja, altalaban 6-6-6 vagy 8-8-8 bitenkent.
A tft kijelzonek ezen kivul szuksege van clk jelre, ami a kovetkezo pixelre leptet.

A helyzetet tovabb bonyolitja az egyes kijelzoknel meglevo M jel, ami elvileg a kepernyo szelet hivatott jelezni, de pl. egyes Toshiba kijelzoknel nincs is vsync/hsync, hanem csak M jel van, ezzel az elso pixelt jelzik.
A TFT kijelzo tudja, hogy o mekkora felbontasu, igy csak ilyen frekvenciaju jelet fogad.
Tovabb bonyolitja a helyzetet a nagy sebessegu es felbontasu kijelzok megjelenesevel elterjedo lvds meghajtas, 14.4-es notebookokban jellemzoen 1 csatornas, a 17-es LCD monitorok es felfele pedig 2 csatornas LVDS-esek.

Ezek kulonbozo jelek es nem keverhetok.
Vannak eleve tft vagy lvds jeleket kiado videokartyak, pl. a PCIX69000 a Trixel Kft-tol.

Tulajdonkeppen az lcd monitorok elektronikaja is egy ilyen konverter, de az rogton 2ch lvds jelet ad ki.

Aztan esetleg a roncs DVD lejatszok/kisTV-k elektronikaja is szoba johet nemi atalakitas utan, mert ott is tft-t hajtanak meg videojellel - igaz, az kis felbontasu.

Nagyjabol ennyit tudok altalanossagban ezekrol.

(#) sddur válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 11, 2008 /

Köszi. Elgondolkodtató.
Idő közben találtam egy linket. Különféle kitekre lehet szert tenni, többek között (ha jól értelmezem) olyan PCI-os kártyára, ami megoldást adhat.
Jó lenne, ha meg tudnám építeni maxim ICk(k)-ből.
Tovább kutatok.
A roncs hordozható dvd masinás megoldásod megfogott...
(#) pisti89 hozzászólása Szept 27, 2008 /

Sziasztok
Sonye. Z710 telefon kijelzőhöz kelle nekem bekötés és/vagy kapcsolás.
(#) pisti89 hozzászólása Szept 27, 2008 /

Vagy esetleg kis szkópot csinálni belöle.KAPCSOLÁS.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem