Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   233 / 2208
(#) Müszi válasza nyikolaj hozzászólására (») Szept 12, 2008
Üdvözlünk a csövesek között!
A cikkeim felől halhattad a hálózati trafó felhasználását kimenőnek.
Tapasztalatom szerint a 230/12-18V körüli trafók adják a legjobb hangot PCL86, EBL21, és a GU50 csőre.
Ne feledd hogy légrésesre át kell lemezelni a trafót beiktatás előtt.

Ezt a módszert akkor alkalmazd, ha nincs anyagod, vagy lehetőséged tekercselni. Szerintem van létjogosultsága az ötletnek, mert leegszerűsíti a csöves erősítő készítését, és minőséget azért kapsz érte. Ezt bizonyítja az is, hogy a zenészbarátom az én GU50 sztereómat tartja az általa legszebb hangú erősítőnek, szóval javaslom hogy próbálgasd a többféle hálózatikat, hidd el megéri.

De ha tekercselni szeretnél akkor tedd azt, nem beszéllek le róla.

Ha az én cikkeimre gondolsz, akkor ott minden ellenállás 0,5W-os fémréteg, a GU50 katódához jobb lenne 1W-ost használni.

Üdv.: Müszi
(#) bourbonstreet hozzászólása Szept 12, 2008
Sziasztok csőguruk!
Segítséget szeretnék kérni csöves előfok témakörében. Annak idején, amikor az iskolapadot koptattam, a csövekről kb. annyit tanítottak, hogy ez már a múlt... ennek megfelelően ezirányú ismereteim meglehetősen hiányosak. Tehát ha válaszol valaki, akkor kérném szépen, hogy lassan, tagoltan, hogy én is megértsem...
Azt találtam ki magamnak, hogy építek egy gitárerősítőt. Jelenleg egy kis 25W-os Fender kombót használok, ami egyébként meglepő dolgokra képes, próbára, klubba nekem bőven elég, és még ki sincs hajtva. Viszont szabadtérre már kevés.
Sikerült jóáron vennem egy régi Regent erősítő és hangfal dobozt. Mindkettő teljesen üres, ezt kellene megtölteni tartalommal.
Osztottam, szoroztam és gondolkodtam. Full csöves dologba még nem mernék egyedül belevágni, a végfok TDA7294-el megy majd, úgy 60-70W körül belőve. (Ez már megvan). Viszont előfoknak valami csöves dolgot gondoltam. Első körben ezt:
Link
És akkor a buta kérdés: mekkora lehet egy ilyen cucc feszültségerősítése? A TDA, ha jól emlékszem kb. 0dB-vel hajtható ki teljesen, bár most megnéztem az adatlapját és nem találok ilyen adatot.
Ha van jobb ötlet, azt is szivesen veszem. Mégegy: ha tudtok neten értelmes anyagot csövekről, erősítő méretezésről, stb, akkor szivesen venném azt is. Mert tanulni sohasem késő...
Előre is köszönettel!
(#) Müszi válasza bourbonstreet hozzászólására (») Szept 12, 2008
Helló!

Szerintem megérné teljesen csöves gitárkombót építened, mert hangban meghálálná!
GU50 cikk: egyszerűen elkészíthető jó hangú erőssítő.
(Mellesleg itt az IC szó kimondása istenkáromlás ebben a csöves témában)

Előfok kérdésben várd meg Kocos kollégát, mert ő itt a zenész.

üdv.: Müszi
(#) Müszi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 12, 2008
Akkor is inkább tranzisztorost mint IC-st.
(#) nyikolaj hozzászólása Szept 12, 2008
Szervusztok
Köszönöm a gyors válaszokat és a pozitív fogadtatást.

Imi65: Igen valóban sok tapasztalatot kell gyűjtenem.
Azért is kezdem az egyszerűbb kapcsolásokkal az életem fő művét majd később építem meg.
Régebben át ment a kezeim között néhány csöves rádió, akkor még nem tudtam kellően becsülni őket.

Műszi: Sajnos a tekercselés egyenlőre ki lőve.
Ezért is fogott meg a hálózati trafók felhasználása.
Gondolom a PP kimenetére használt trafó nem igényel légrést tekintettel a váltakozó mágneses térre.
Be linkelem a hegesztéssel szerelt trafót érdekelne hogy találkoztál-e hasonlóval.
Ezt még át sem kell lemezelnem mert az M-mag egyben van.
Ha a hegesztés nem tette tönkre akkor legalább a kimenő trafóm megvan
Korábban szereztem egy PCL86-os csövet foglalattal úgyhogy nincs akadálya az építésnek.

Kép068.jpg

(#) Imi65 válasza nyikolaj hozzászólására (») Szept 12, 2008
A P(E)CL86-osnak van egy igen figyelemre méltó előnye, nevezetesen azzal az 1! csővel le van tudva az elő, és végfok, egyszerre. Ezenfelül kifejezetten hangfrekire tervezték, valamint - szinte - korlátlan mennyiségben bontható TV vevőkből (a P verzió). De ezzel nagyjából el is mondtam, mik az előnyök. Szegényke elég visszafogott teljesítménnyel rendelkezik. 2,5W fölé egymagában nem nagyon merészkedik. Persze, egy érzékeny hangszórón ez jelenthet megfelelő hangerőt, de az átlagos hangfalakat már elég nehezen hajtja meg (PP-ben ez már korántsem igaz).
PP-nél valóban nincs szükség légrésre, de itt már lényegesen magasabb Ra-a miatt már kéne osztani a primert.
(#) bourbonstreet válasza Müszi hozzászólására (») Szept 12, 2008
Nem is mondtam ki, de ezentúl gondolni sem fogok rá, ha itt járok...
Ilyen teljesítményű végfoknál szerintem már észnél kell lenni, én meg pillanatnyilag erősen fázom a nagyfesztől és a trafóktól. Erre most még nem érzem felkészültnek magam. De ami lényegesebb: az idő és költség, ami nem elhanyagolható szempont. Lehet arról gondolkodni, hogy melyik verzió a jobb, de ezt a (nemmondom ki miaz, de nem is gondolok rá ) cuccot, ha jól tudom, a Marshall is használja és zenészembertől is hallottam jókat róla.
Szóval, én maradnék az eredeti kérdésemnél: ki tud hajtani egy 0dB-s bemeneti érzékenységű végfokot a lentebb belinkelt kézi készülék? Ha jól gondolkodom, ez kb 70-90 szeres feszültségerősítést feltételez az előfokról, ha egy átlag passzív single coil hangszedő 10-20 mV-os kimenő jelszintjével számolok.
(#) sturbi válasza bourbonstreet hozzászólására (») Szept 12, 2008
Hát ez biztosan nem egy csöves előfok, ennyi ECC82-vel egymás után akkora erősítése van, hogy csuhaj. Ez valamilyen torzító lehet, ami még akkor is szól, ha csak rálehelsz a húrra. Én nemigen értek ezekhez a zenész cucokhoz, de előerősítőnek szerintem biztosan nem lesz jó.
(#) sturbi válasza sturbi hozzászólására (») Szept 12, 2008
Most nézem 12 V a B+, ez biztosan egy csöves torzító, ezért van a 10K-s katódellenállás is.
Kocosnak biztos van jó kis csöves előerősítő kapcsolása gitárhoz. A 7294 jóhangú IC főleg csővel meghajtva (csak nem szabad fullon járatni, mert a gitár megsüti, főleg torzítóval).
A Marshall minden bizonnyal ügyesen megoldotta az IC védelmét.
(#) kocos válasza bourbonstreet hozzászólására (») Szept 12, 2008
Szia!

Amit linkeltél, az csak egy torzító, ráadásul alacsony anódfeszről működő!ez nem igen hajtja ki a TDA7294-et 8 egyébként "divatos" ez az IC gitár és basszus kombókban, a nagyobb nevek alacsonyabb kategoriás termékeiben is, nem eggyel találkoztam, sajnos nem a legjobb megoldás, de már hazsnálható [Marshall valvestate, Kustom, Carlsbro kombókban találkoztam vele). Az nem lenne rossz, ha tudnád mit vársz az előfoktól! Egy csati, több csati ( tiszta, torz), milyen hangzás ...stb
csöves végfok is megoldható, El84-es push pull végfok a 15 wattjával (ez a minimum szint) megfelelő ( celestion, eminence, de jó az öreg RFT is )hangszóróval olyan "hangos" lehet, mint a TDA 60 wattja. ha tudod mi kell, szívesen segítek ( amennyiben tudok )

Üdv : Kócos
(#) kocos válasza nyikolaj hozzászólására (») Szept 12, 2008
Én is szedtem szét ilyen trafót, hidegvágóval Egyben marad az E tömb, az I az szét eshet két - három darabra. Szerintem, ha utána síklapon vízpapírral, vagy olajos csiszolóporral síkba csiszolod, akkor használható lesz légrésesnek. Más kérdés, hogy a hegesztés miatt mekkora lesz az örvényáramú veszteség a vasban? ...
(#) kocos válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 12, 2008
Felkerült az albérletbe a PCL86-os SE-m, és két
Idézet:
„anno Tesla lemezjátszó hangfal dobozába szerelt noname távolkeleti 10 centis "mélyközép", kiegészítve egy vidi autós "hangfalból" kitermelt magassal”
hangdobozzal meglepően jól szól! És hangos is! csak mélye az ugye itt semmi nincs
(#) bourbonstreet válasza kocos hozzászólására (») Szept 12, 2008
Látom már, hogy jó helyen vagyok...
Nincs még semmi eldöntve, szivesen veszek egy kis együtt gondolkodást.
Műszaki ember lévén tudom, hogy valahol a vágyak és a lehetőségek nem mindig esnek egybe. Sajnos. Szívem szerint nem vacakolnék építéssel (bár megvan annak a szépsége is), hanem bebaktatnék az első hangszerboltba és hazavonszolnék egy csöves Fender vagy Vox cuccot. Akkor most inkább maradjunk a realitásoknál...
Szóval egy olyan teljesítményű erősítő kellene, amit szabadtéri színpadon is hallok. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer ilyen helyen fogok játszani, de az utolsó 2 buli ilyen volt. Ekkor szembesültem a kis FM25 korlátjaival. Addig csak kocsmákban, klubokban fordultunk elő, ahová bőven elég volt, mint ahogy próbákra is. Igaz, teljesen kihajtva a tiszta hangzás már kezd eltűnni, kb 8-as hangerő állásnál kezd torzítani. Ezért is szeretnék nagyobb teljesítményt, ne kelljen kihajtani a technikát, legyen benne tartalék.
Szóval, a teljesítményigény volt az első lökés. És mire lenne még szükségem? Megpróbálom összeszedni:
-egy bemenet elég
-kell a tiszta és torzított hangzás is, de itt most nem metálra kell gondolni. Amit legtöbbet használok, az a "crunch"-os hangzás, pillanatnyilag egy kis Korg kütyün előállítva. Vox AC30 emuláció van rajta beállítva többféle "drive" paraméterrel letárolva a teljesen tisztától a rockos keménységig. Néha kell a keményebb megszólalás is, de akkor rátaposok a Tube Screamerre...
-átkapcsolhatóság a tiszta és torzított beállítás közt. Nem kell feltétlenül lábkapcsoló, elég az előlapon, bár akkor már a taposó sem probléma.
-hangzásban pedig... a profilomba beraktam egy jútyúbos linket, ott van néhány videó. Kb. ez az irányvonal. A "piros" videókon egy kölcsön Regent 50 kombó szól, azt már sajnos visszaadtam. Nem volt az rossz, de túl steril és kevésbé karakteres hangja van. A másik kettőn már a kis FM25R erőlködik
A hangfal egy régi Regent 2*12"-es doboz akar lenni. Na, itt nem akarok a hangszórón spórolni. Még nem döntöttem el, de valószínűleg 2 Eminence vagy Celestion 50W körüli sugárzó megy majd bele. A tipus még nem eldöntött, de van egy Eminence összehasonlító táblázatom, amiben még az is benne van, hogy az adott tipust milyen stílushoz ajánlják. Ezt időnként szoktam olvasgatni....
Kb. ennyi. A végfok már eldöntöttnek tűnik. (Ahogy írtad, ezen neves gyártók alsóbb kategóriás cuccai sem teljesen használhatatlanok. Nem vagyok profi, az az érzésem, hogy az én szintemen egy valvestate évekig kiszolgálna...) Költséghatékonyan megvalósítható, és ahogy olvastam róla, viszonylag hülyebiztos.. Hőmegfutás és rövidzár védelem van benne, "lágy" indítású, némítható. Ez utóbbi feleslegesnek tűnhet, de néha kell csendben is hangolni. Tisztában vagyok vele, hogy egy csöves végfok sokkal jobban szólna, de valahol kompromisszumokat kell kötni. Ez volt az egyik pont.
Viszont az elejét mindenképp csővel szeretném megoldani. És itt kérném a segítségeteket...
(#) Imi65 válasza kocos hozzászólására (») Szept 13, 2008
Egyezik a tapasztalatunk. Ha nem kell mélyeket nyomni, akkor nincs is baj, de ha megjelennek a mélyek is, akkor már erősen beszaladgál a túlvezérlési tartományba. Bármennyire kevéssé bántó, mint a tranyós, azért hallatszik......
(#) nyikolaj válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 13, 2008
Szerencsére tudtam szerezni még két PCL86-os csövet.
Neki álltam elkészíteni a tápot elég hamar sikerült össze dobnom.
Terhelésnek 230V 15W-os izzót akasztottam rá.
Járattam fél órát és még csak kéz meleg sem volt.
A tervezett erősítőmnek valóban kicsi lesz a teljesítménye de ha működik elsőre már avval is elégedett leszek.
Ha meg szépen szól az lesz a bonusz.
(#) Imi65 válasza nyikolaj hozzászólására (») Szept 13, 2008
Félreértés ne essék, tanulni jó. Ugyanazt csinálja, mint a "nagyok", jól ki lehet ismerni a csövek természetét rajta keresztül is. A hangja nem lesz rossz, csak kicsit kevéske a teljesítménye. De ez is relatív, van, aki elégnek tartja.
(#) nyikolaj válasza kocos hozzászólására (») Szept 13, 2008
Köszönöm akkor ezek szerint használható.
Megpróbálom szét fűrészelni, gondolom olyan kemény anyagból van hogy eltart egy darabig.
Írtad hogy rendelkezel egy PCL86 SE erősítővel.
Érdekelne a tapasztalatod mennyire hallatszik az 50Hz váltó.
Elég volt a fojtó+kondi vagy más megoldást használtál?
(#) nyikolaj válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 13, 2008
Ha sikeresen elkészültem a jelenlegi erősítőmmel,. megpróbálkozom a GU50 SE elkészítésével.
De sorjában haladok először ezt építem.
Ráadásul a GU50 hez nincs semmilyen alkatrészem a négyszáz voltos táp trafójáról nem is beszélve.
Ha tudnám hogy hol és mikor vannak rádióamatőr találkozók akkor nagyobb esélyem lenne alkatrészt szerezni.
(#) Imi65 válasza nyikolaj hozzászólására (») Szept 14, 2008
Egyik ismerősöm azzal a "régi tapasztalattal" érvelt, mikor magasztaltam a csöves erősítőket, hogy azok mind búgnak.
Mondtam neki, hogy ez azért nem feltétlenül van így, és demonstráltam is, hogy nem. Őszintén elcsodálkozott.
Utána sokat törtem a kobakom, vajon mi okozhatta eme általánosnak mondható megfigyelést.
1. A kondenzátorok mérete nem volt jelentős (itt most nem a fizikai méretekre gondolok, mert az elég jelentős volt ), ill. a csöves egyenirányítók eleve meghatározták az 1. puffer méretét. Ennek ellenére nem ez volt a fő ok.
2. A régi rádiók (mert azért azt hallottak a jónépek sokat) transzformátor elhelyezései nem mindig követték a logikát, sokszor megszórta a hálózati a kimenőt.
3. Problémás volt a 1-1,5 cm-re lévő - nagy impedanciájú (sokszor 10M körüli) - bemeneti pont- hálózati feszültség a hangerő potival kombinálva.
4. A készülékek hosszú élettartamát nem biztos, hogy a szűrőkondik kapacitáscsökkenés nélkül kibírták.
Bocsi, most olvasom, hogy ezt nem is tőlem kérdezted, de most már elküldöm. Egyébként a szűretlenségből 100Hz-es brummod van (feltételezve a 2 utas egyenirányítást), egyéb (fűtés, stb) ad 50Hz-es brummot.
(#) kocos válasza nyikolaj hozzászólására (») Szept 14, 2008
Nincs brumm, csatornánként kb 300 mikro szűrés van, iga, hogy TV kimenőket használok, ami nem olyan jól működik már 50 Hz-nél sem, de kis hangerőnél, közelről sem hallatszik
(#) djhans válasza nyikolaj hozzászólására (») Szept 14, 2008
Itt az én táp megoldásom, teljesen brumm mentes volt nekem. A pcl86 stereo se-hez használom. Nem kell feleslegesen nagy kondikat betenni hogy jó legyen. Esetleg a 100u helyett inkább 220u. A GU50 SE az már más helyzet ott 470u már ajánlott.
(#) djhans válasza djhans hozzászólására (») Szept 14, 2008
Pentóda segédrácskör akart lenni a második tagnál!
(#) Imi65 válasza djhans hozzászólására (») Szept 14, 2008
Szia Jani!
Mi jót csinálsz mostanában?
(#) djhans válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 14, 2008
Rádiókat javítgatok Persze csöveseket Ráérő időmben meg a GU50 SE-t És Te mit csinálsz. Épül valami erősítő?
(#) kocos hozzászólása Szept 14, 2008
Nincs valakinek egy felesleges 6X4 egyencsöve? Már müszitől kaptam egyet, meg azt hittem nekem is van egy, de nincs, és kettő kellene! Köszi!
(#) Imi65 válasza kocos hozzászólására (») Szept 14, 2008
Nekem van egy pár, ha Pesten vagy, akkor megbeszélhetjük.
(#) Imi65 válasza djhans hozzászólására (») Szept 14, 2008
Én elméleti munkát végzek most. Egy olyan univerzális erősítő táptrafót tervezek, ami alkalmas lenne a6P45Sz, PL509, és a GU50 ellátására is. Ill. ehhez kimenőt is. Tehát, éppen azzal dolgozna, ami van a "háznál".
(#) kocos válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 14, 2008
OK!Köszi!Ma megyek, péntekig leszek!
(#) EcoPityu hozzászólása Szept 14, 2008
Srácok!
Lassan nekiállok a 2x70w-os 6P45sz-es átépítésének, és kitaláltam. hogy csinálok "LÁBKOMPATIBILIZÁTORT"!!
A GU-50-et lehet majd bedugni a 6P helyére, vagy egy másikkal a 6L6, vagy az EL34 helyére...
És végre , külön erősítő megépítése nélkül megtudom, hogy mire képes 500v-ról, ellenütemben...
(#) kocos válasza EcoPityu hozzászólására (») Szept 14, 2008
És hogy????
Következő: »»   233 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem