Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MultiSim - tapasztalatok

Témaindító: SD, idő: Jún 30, 2006
Lapozás: OK   13 / 37
(#) vilon hozzászólása Aug 1, 2008 /

Szia lidi!

Köszi a választ, és bocs hogy csak most írok, de nem voltam gépközelben. Az első kérdésem már rendben is lenne.

Kérdezted:
Nem tudsz ilyet rajzolni ? Vagy az a gondod, hogy a buszba nem tudod bekötni az ic rejtett lábát ?

Valójában mind a két dolog problémás még, mivel a szoftver kezelésével nyűglődöm. Amúgy közel sem vagyok szakma közeli, csupán bobbyszinten gerjesztek zárlatot.
(#) valve válasza vilon hozzászólására (») Aug 1, 2008 /

Szia,
"csupán bobbyszinten gerjesztek zárlatot" No ezen egy jót nevettem,..

Készítettem egy egyszerű kapcsolást, tehát húzol egy Bus -t, sínt, vagy aminek tetszik annak nevezzük, szóval megvan, meg ott van amit bele akarsz kötni, odahúzod a Bus mellé egy Gridnyire, és átvált a kicsi sarka olyan ferdére, akkor előjön egy ablak, s majd ott adsz neki egy beszédes azonosítót! Amikor ahhoz a lábhoz akarsz kötni valamit, akkor mikor azt a valmit húzod oda a Bus másik oldalára akkor annak nem nevet fogsz adni, hanem kiválasztod a listábol és Ok,..

Amgy az IC -k táplábainál, csak akkor kell babrálni ha külön táprol akarod járatni vagy valami spéci a rajz, mivel a program automatikusan ad tápot neki, hogy azzal is kizárjon egy egyszerű hibalahetőséget, mint pl, rosszul táplálunk egy integráltat. Amgy duplaklick az integráltra, és a Display fül alatt lehet pipálgatni tetszés szerint,..
(#) vilon hozzászólása Aug 2, 2008 /

Szia lidi!
Nem tudtam róla, de úgy tűnik az írással is vannak még gondjaim. Majd megpróbálom fejleszteni.

De ami a lényeg, köszi a válaszokat, mindegyik segíttet továbbjutni.
(#) vilon hozzászólása Aug 2, 2008 /

Szia valve!

Úgy tűnik lemerültem mert még azt sem vettem észre azonnal, kitől kaptam az utolsó választ.
Ha lehet, ne legyek ezért még kiátkozott! Ez úton megkövetek mindenkit és előre meg köszönök minden segítséget, mit bármikor kapok a következő száz évben. Meg persze az utolsót is mit te írtál.
(#) lidi válasza vilon hozzászólására (») Aug 2, 2008 /

Még annyit érdemes elmondani a buszokról, hoy van lehetőség egy ic-t automatikusan bekötni egy buszba. Rajzolni kell egy buszt, mellé lerakni egy Ic-t. Ezután jobbklikk az ic-n, és ott Bus Vector connectre rámenni. Ekkor ki lehet választani hogy az IC melyik oldalán levő lábakat kössük be, és ki lehet választani ebből is a megfelelőeket. (a dupla lefelé nyillal kell bedobni a bal also dobozba) Majd ezután jobb felül kiválasztani a kívánt buszt. Ekkor megjelenik az adott busz vezetékei. Ezeket hozzá lehet párosítani az IC lábaihoz. Vagy ha "üres" a busz, nincsenek még vezetékei, akkor az Auto Assign gombbal automatán létrehozhatunk busz vonalakat az ic láb neveivel. Majd ok-t kell nyomni, esetleg megkér a program hogy kattintsunk a megfelelő busz szakaszra, hogy hová kösse be a vonalakat, és kész is.
(#) vilon válasza lidi hozzászólására (») Aug 2, 2008 /

Köszi ez tényleg részletes és teljesen érthető volt.
(#) ojozso hozzászólása Aug 2, 2008 /

Sziasztok! A 74x169 TTL binary számlálót próbálta már valaki a Multisim 9-cel szimulálni?
Nálam teljesen másként szimulálja, mint a datasheet (és a valóság) szerint kéne! (lefutó élre dolgozik, nem felfutóra; a betöltéshez /~LOAD/ aktív engedélyező bemenetek kellenek:~ENT és ~ENP is low-nak kell lenniük, holott ez nem feltétel a valóságban).
A Model data-ját kéne kijavítani (a User database-ben létrehozott copy-jának, természetesen!), hogy azzal valósághű működést lehessen szimulálni!
A model data jelölésrendszerén én nem igazodok el, valaki el tudná magyarázni (mert akkor sját magam ki tudnám javítani)?

74F169.doc

(#) ojozso válasza ojozso hozzászólására (») Aug 2, 2008 /

Itt van az előzőekhez egy tesztelő áramkör!
Ja, és a számlálás iránya is fordított a katalógushoz képest!
(#) lidi válasza ojozso hozzászólására (») Aug 3, 2008 /

Énis kipróbáltam, ez valóban furán viselkedik. Viszont ha a 74LS169N -t választod, nekem avval jónak tűnik.

74LS169.ms10

(#) vilon hozzászólása Aug 5, 2008 /

Sziasztok!
Összeraktam egy számlálót, de akadt vele egy kis gondom. Az egyik, hogy rendkívül lomha, nem az órajelnek megfelelően számlál. Azt tudom, hogy a 74190-es 1:1 és 1:10 osztásra lehet beállítani, de sajna nem tudom hogyan, bár ahogy nálam lépkedett még a százas osztáshoz képest is lassú volt. A másik, hogy szeretnék valami tároló ák-t közbeiktatni, hogy áramszünet esetén se veszítse el az utolsó adatokat. Ha tudnátok valami példa rajzot, vagy legalább bele illő ic-t az jó lenne.
(#) lidi válasza vilon hozzászólására (») Aug 5, 2008 /

Teljesen jól működik ez nálam. Ne várd hogy valósidőben fusson a szimuláció. Tároló áramkör alatt mit értesz ? EEPROM ? Mert akkor kontroller nélkül nehéz dolgod lesz.
(#) vilon hozzászólása Aug 5, 2008 /

Nem EEPROM- ra gondoltam mert azzal még sosem foglalkoztam, hanem ha talán a kijelző meghajtó elé berakni valamit, mondjuk egy 7447-es tárolót vagy hasonlót ami az utolsó értéken maradva, az áram újraindításakor a számláló ugyan onnan folytatná a számolást, mint ahol abbahagyta. Persze meglehet hogy ezt teljesen félregondoltam és ez a tároló nem alkalmas ilyesmire, éppen ezért kérdeztem.

Rosszat írtam! 7475- ös tárolót
(#) lidi válasza vilon hozzászólására (») Aug 5, 2008 /

nemértelek, és ennek a tárolónak nem kell táp szerinted ?
De ezt itt hagyjuk, mert ez már nem multisim probléma.
(#) zener hozzászólása Aug 6, 2008 /

Sziasztok!

Lehet az alkatrészkönyvtárat bővíteni? Most nem a szerkesztésre gondolok. Tud valaki magyar nyelvű leírást ehhez a programhoz? köszi

üdv!
(#) lidi válasza zener hozzászólására (») Aug 6, 2008 /

Komplett magyar leirást nem nagyon találtam, ezért is írtam két rövidke cikket róla. Az alkatrész könyvtárat lehet bővíteni saját alkatrészekkel, a videós cikk erről szól pont.
(#) ojozso válasza lidi hozzászólására (») Aug 6, 2008 /

A Multisim 9-ben a 74LS169 is ugyanúgy (hibásan) működik, mint F-es rokona (lehet, hogy a 10-ben már javították? - nem tudom, nekem csak a 9-es van meg még...)
Viszont sikerült a 74F169-nek az User database-ben létrehozott copy-jában (74F169_REAL) átszerkesztenem a model data kritikus részét!
Az új alkatrészt már helyesen, valósághűen szimulálja a program! Köszönöm a segítséget!
(#) lidi válasza ojozso hozzászólására (») Aug 7, 2008 /

Grat! Én így modellt még nem csináltam. Ilyesmi problémát úgy oldottam meg, hogy az adatlapjában levő logikai vázlatot rajzoltam be, ahol kapu szinten le szokták rajzolni a működést, és utána azt a kapcsolást raktam be modellnek.
(#) vilon hozzászólása Szept 1, 2008 /

Sziasztok!
Problémám akadt egy kész áramkört a ultiboardba átrakva, ugyanis a 4093 IC- t 4 külön tokban szeretné elhelyezni, mit a 3d-s képes is ugyanúgy ábrázol. Mit kell tennem, hogy a négy kaput egy tokként kezelje a bekötéseivel együtt?

Esetleg megoldható, hogy már a muntisimben is egy tokként látszódjon? Persze ezzel nem a fotprintre gondolok mert ott egyértelműen egy tokban szerepel.
(#) bbatka válasza vilon hozzászólására (») Szept 1, 2008 /

Szerintem már a kapcsolási rajzban rosszul pakoltad le a részeket. Látom a háttérben. Ha kiválasztasz egy IC-t, akkor ne válaszd ki még egyszer, míg le nem teszed minden részét.
(#) vilon válasza bbatka hozzászólására (») Szept 1, 2008 /

Lehet, hogy igazad van de nem tudom hogy lehet másképp kiválasztani, mint ahogy tettem. Rákerestem az IC-re majd sorra leraktam az A-B-C-D kapukat. Még egyszer nem választottam ki mert csak egy kellett.

Megismételtem újból de ugyan úgy jártam.

Most találtam egy másikat mit egy tokként ábrázol, beraktam a helyére és jól is működik, de azért csak érdekelne hogy került négy kapu négy külön tokba.

4092-2.GIF

(#) bbatka válasza vilon hozzászólására (») Szept 1, 2008 /

Közben hazaértem. Nekem a 10-es fut. Azt hiszem máshogy kezeli a kapukat. Megnyílik egy plusz ablak ahol eldönthetem hogy új alkatrészként vagy egy meglévő kapujaként szúrja be az alkatrészt. Azt tanácsolom hogy keress másik 4093-as modelt. Másik megoldás:
1, Jobb egérgomb az alkatrészen Properties
2, Label
3, Refdes-nél átírod a nevét

kapu.gif

(#) vilon válasza bbatka hozzászólására (») Szept 1, 2008 /

Végül egyenlőre a másik modelles megoldást választottam, mivel azzal egyből jó lett. Majd később elbabrálok vele ha befejeztem amihez hozzákezdtem.
Köszi a segítséget.
(#) drywater hozzászólása Szept 11, 2008 /

Sziasztok!

Nem akarom tovább terhelni az erősítős topicot, inkább átjöttem ide.
A probléma a következő: KD mester által alkotott Conductor kapcsolását szerettem volna Multisim 10-ben szimulálni, aztán egy saját nyákot dobni alá és hadd szóljon... A dolog ott bukott meg, hogy a szimuláció errorral elszáll.

Csatolom az áramkör általam összerakott verzióját, és a kapcsolást, amit szolgaian másoltam.
Lehet, hogy csak egyszerű paraméter vagy összekötés hiba, de én akkor se látom.

A segítséget előre is köszi.
(#) lidi válasza drywater hozzászólására (») Szept 12, 2008 /

Hi, nálam nem hibázik a szimuláció, viszont elég nagy offset van a kimeneten. Milyen erősítő ez ? Hány ohmos terhelésre készült, mekkora bemenőjel kell neki ?

Ja, az egyik fet forditva volt bekötve.
(#) lidi válasza lidi hozzászólására (») Szept 12, 2008 /

Uhh, mármint addig volt offset, amig fordítva volt a felső fet. Így már jónak tűnik.
(#) drywater válasza lidi hozzászólására (») Szept 13, 2008 /

Nagyon köszi!

Most már működéshez hasonló jeleket mutat a kapcsolás. Az erősítő pontos paramétereinek még nem olvastam utána, de így a szimulációból az jött le, hogy max 900mV lehet a bemeneten és ehhez kb 50szeres erősítés jön a kimeneten.

A bode plotter még mindig nem rajzol semmit, de ezt még valahogy kibírom.
Lassan megpróbálkozok a nyák tervezéssel is, hátha sikerül.
(#) lidi válasza drywater hozzászólására (») Szept 13, 2008 /

Hmm, nekem az is működik.
(#) drywater válasza lidi hozzászólására (») Szept 13, 2008 /

Mindig öröm a jobbaktól tanulni

Elárulsz még annyit, hogy hogyan lehet a vezetékeket színezni?
(#) lidi válasza drywater hozzászólására (») Szept 13, 2008 /

Bal gombbal kiválasztod, majd jobbgomb. És ott a helyi menüben. Lehet csak az adott vezeték darabot, de lehet az egész hozzá tartozó hálózatot is.
(#) kekmokus hozzászólása Szept 18, 2008 /

sziasztok!
nemrég kezdtem foglalkozni a multisim - ultiboard(v 10.0.144) fejlesztőkörnyezettel.
nem találtam a fórumban olyan témát amely ezzel foglalkozna:
egy Bojan Dobaj féle PIC égető kapcsrajzát rajzoltam meg a programban. miután lefuttattam az Electrical rules checking-et, olyan hibaüzeneteket kaptam, hogy:
- 'Bidirectional to Open collector'
- 'Power to Bidirectional'

akármit is csinálok a vezetékekkel, mindig ugyanazokat adja ki.
ilyenkor mi a teendő? milyen hibára utlnak ezek az üzenetek?

előre is köszi
Következő: »»   13 / 37
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem