Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC tápról, USB-ről erősítő
Témaindító: Szegedi Sándor, idő: Szept 13, 2008
Témakörök:
Na akkor elemezzük csak egy kicsit az adatlapot.
Idézet: „4 x 45W/4ohm MAX.” erre még visszatérek Idézet: „4 x 40W/4ohm EIAJ” Mi az az EIAJ, egy újabb szabvány a P.M.P.O- után? LOL Idézet: „4 x 28W/4ohm 14.4V, 1KHz, 10% 4 x 24W/4ohm 13.2V, 1KHz, 10%” Na itt a lényeg, 13,2V-os tápfesz mellet, 1KHz-es szinuszjellel, tehát NEM hanganyaggal mért, 4ohmos műterheléssel, NEM hangszóróval 10%-os torzítás mellet ami már élvezhetetlen, mértek 4*24W-ot, itt jegyezném meg, hogy többnyire 2ohmos műterheléssel szokták mérni, mert így többet kihoznak az erősítőből, aztán ráírnak 4ohmot, a lényeg az hogy nekik, mármint a gyártónak az a fontos, hogy minél több wattot ráírjon, és ezt többé kevésbé alá tudja támasztani ilyen olyan mérésekkel. Viszont itt térnék vissza az első sorhoz, ha ugyanis 10%-os torzítás mellet mértek 24W-ot, akkor hogy a fenébe jön ki rajta 45W max?????? Persze hivatkozhatnak a tápfesz emelésre, de gondolj bele, mekkora egy normál 50W-os erősítő, mennyit disszipál? Ez 4*45W-tól szénné égne mert nincs akkora felülete hogy eldisszipálja azt a hőt! Az adatlapon is azt írja hogy 80W power dissipation. Ezek szerint ez a korszerű végfok az energiát nem hővé hanem hangteljesítménnyé alakítja? LOL Akkor lenne még egy talány. Ha ezek a TDA erősítők annyira jók, akkor minek gyártják az STK-t, vagy egyáltalán mi a fenének gyártanak tranzisztoros erősítőket? Az az igazság, hogy ebben az adatlapban, csak a szép adatokat tüntetik fel, 4*45W- de milyen körülmények között?? Torzítási tényező 0,04% de szépen hangzik, ja de 4W-os kimenő hangteljesítménynél. A következő amin megakadt a szemem az a grafikon a lap alja felé, itt azt irja 24W 13,2V-os tápfesz mellet 10% os torzítással, de ha jobban megnézzük, ugyanezen tápfesz mellet, 1% os torzítás mellet, ami még mindig nem mondható szép hangnak, már csak 16W a kimenő teljesítmény. Nem beszélve a mély hangokról, azt irja 20Hz-ig lemegy, igen de amint megpróbál ez a szerencsétlenség kiböffenteni magából egy értelmes basszust , abban a pillanatban elfogy az összes tartaléka és megint csak betorzít, ekkor jön a csel, vegyük le a basszust, na igen de akkor már megint nem 20Hz-et sugároz, ahogy az adatlap írta, hanem már csak max 50-60Hz re megy le. Lehet hogy kinyomja a 20Hz-et, de biztos nem 24W-on 1% alatti torzításon, az adatlap is írja, kb 4W-on tudja. Mindezek fényében neked csak 12V áll rendelkezésedre, ami még tovább csökkenti a kimenő teljesítményedet, úgy hogy szerintem ami élvezhető zenét ebből ki fogsz venni az nagyjából oldalanként 5-10W, több nem. Nézz meg egy autómagnót például, amire 4*45 vagy neagyjisten 4*50W van írva, vidd be a szobába, és tegyél mellé nyugodtan kettő darab VIDEOTON vagy két más 2*50W os erősítőt, szerinted melyik fogja leszólni a másikat??? Nyilván az autós "kicsit" halkabb lesz!! Vajon miért?? Üdv. Doncso :eek2:
Egyetértek veled szinte mindenben, de van egy mondat ami így ahogy írtad nem mindig igaz. illetve így nem lehet vele általánosítani.
"Persze hivatkozhatnak a tápfesz emelésre, de gondolj bele, mekkora egy normál 50W-os erősítő, mennyit disszipál? Ez 4*45W-tól szénné égne mert nincs akkora felülete hogy eldisszipálja azt a hőt! Az adatlapon is azt írja hogy 80W power dissipation." Ha van két 50W-os végfok, az egyikben 2db végtranzisztor van a másikban meg mondjuk 6db, akkor az utóbbi jóval kevesebbet fog disszipálni mint a 2 tranzisztoros párja. Pl.: a 7294 50W-ot disszipál el, így nem tarton egyáltalán elképzelhetetlennek, hogy ez a nyamvattka meg 80-at. Talán ebben a TDA-ban valami titkos NASA technológiát használhatnak.... Bár az a helyzet, hogy így már többedszer elolvasva ezt az idézett részt, egyre jobban arra kell rájönnöm, hogy lehet hogy félre értettem valamit, vagy nem tudom értelmezni ezt amit írtál. Na mindegy majd megmagyarázod az asztalosok kedvéért is, hogy ők is értsék.
Az az erősítő amelyikben 6 végtranzisztor van nem disszipál kevesebbet csak egy tranzisztorra kevesebb disszipáció jut.(végülis ugyanúgy melegszik)
45Watthoz hídban is min20volt tápfesz kéne úgyhogy ez az erősítő lehet hogy tud varázsolni magának +8voltot. Egyébként ott van az adatlapon hogy miként jön ki belőle 45w:teljesen négyszögesítve a szinuszjelet a 50ms-ig,vagyis ez már tényleg a pillanatnyi csúcsteljesítménye.
Szia!
Nem olvastad el a katalógust figyelmesen! EIAJ=Saturated square wave output Tehát az erősítőt 100%-ig kivezérlik négyszögjellel és ennek mérik a teljesítményét! Persze az más kérdés, hogy ezt lehet-e valamire használni, mindenesetere a katalógusban jobban mutat a 45W mint a 20W!
Szia!
Idézet: „Egyébként ott van az adatlapon hogy miként jön ki belőle 45w:teljesen négyszögesítve a szinuszjelet a 50ms-ig,vagyis ez már tényleg a pillanatnyi csúcsteljesítménye.” Ez nem a pillanatnyi csúcsteljesítménye, hanem a négyszögjel teljesítménye megegyezik a vele azonos nagyságú egyenfeszültség teljesítményével, és ha utána számolsz az pont annyi.
4 ohmos terhelésen szerinted hogy jön ki 45w
akármilyen jelalakkal is felírnád a képletet
Szia!
P=U*U/R=14V*14V/4 Ohm = 49W!! Ne feledd hogy ezekben a végfokickben 2db hidalt végfok van!
Uraim!!!
Idézet: „mindenesetere a katalógusban jobban mutat a 45W mint a 20W!” Ez itt a lényeg!!
Ha már itt tartunk akkor lehetne 51,84Wattos is mivel 14,4volt a megadott tápfesz.
De ennek már semmi köze nincs a zenéhez ,aminek az erősítésére kitalálták ezt az ICt Megunták a P.M.P.O-t lett helyette EIAJ. Idézet: „Ha van két 50W-os végfok, az egyikben 2db végtranzisztor van a másikban meg mondjuk 6db, akkor az utóbbi jóval kevesebbet fog disszipálni mint a 2 tranzisztoros párja. Pl.: a 7294 50W-ot disszipál el, így nem tarton egyáltalán elképzelhetetlennek, hogy ez a nyamvattka meg 80-at.” Nem így értettem! Nézz meg egy hagyományos 50W-os végfokot, mekkora felületen és mennyit disszipál! Ez nem képes arra! Idézet: Hmmm.....gondolod???? „Talán ebben a TDA-ban valami titkos NASA technológiát használhatnak.... ” Szerintem meg , ez egy sima kia AB osztályos erősítő poronty, amit megpróbálnak nagy hanggal eladni, ott virit a 4*45W az adatlapon meg mindenhol ahol a neve feltünik, persze hogy minden amatőr felkapja a fejét hogy HOPP! ilyen ki ic, hmm 4*45W huu ennyiért, jáá, aztán meg jön a KOPP.és akkor a gyártók már célba is értek!! Csak meg akarom óvni szegény srácot a csalódástól. Üdv. Doncso Idézet: „Megunták a P.M.P.O-t lett helyette EIAJ.” Én is így gondolom! Idézet: „Mi az az EIAJ, egy újabb szabvány a P.M.P.O- után? LOL” A P.M.P.O-ról már úgyis mindenki tudja hogy ez egy kamu!
Szia!
Mondjuk úgy hogy rendesek voltak a gyártók levonták a szaturációs feszültséget.
Persze az az igazság hogy a nagyobb gyártók adnak használható adatokat is, pl. itt is fel van tüntetve a 0.1%-os torzításhoz tartozó teljesítmény is, de ez már így egy kicsit elveszik a sok sallang közt!
Ja most esett le, hogy mit nem értesz, én nem azt állítottam hogy nem tud eldisszipálni 80W-ot! Hanem azt, hogy 4*45W kimenő hangteljesítmény közben CSAK 80W disszipálódik? Ez lehetetlen, és erre írtam azt hogy akkor ez a készülék a maradék hőt is visszaalakítja hangteljesítménnyé!! Így remélem érthetőbb.
De vajon kit akarnak megtéveszteni,mert ha egy autórádióra vagy egy cds magnóra ráírnak ennyi meg annyi wattot azzal a hozzá nem értő vevőt át tudják verni,de aki vesz egy ict panelt meg ezt azt hogy összerakjon egy autóerősítőt az már csak ért hozzá annyira hogy észrevegye hogy itt valami nem stimmel.
Anno mikor még én tanultam, volt egy olyan jellemző, hogy színuszos teljesítmény, aminek a meghatározása az volt hogy: adott torzítás mellet az erősítő ezt a teljesítményt korlátlan ideig le tudja adni.
Ha utána gondolsz ez egy jó viszonyítási alap volt az erősírő öszteljesítményére, mert ez jellemezte a végfokot és a tápegységet is teljesítmény szempontjából! Sajnos ma ez nincs! Pont a multkor nézegetten nagy gyártók nagyteljesítményű PWM végfokait 2.5-4 KW teljesítmény között. Szinte kivétel nélkül azt tapasztaltam, hogy a kb. 2*3600W-os erősítőknek a teljesítményfelvétele a két oldalra(!!) 1800W! A 2*4000W-osnál pedig 10A volt a maximális áramfelvétel 230V esetén! Erre varjon gombot az ember!
Ha 4*45wattnál 80watt a disszipáció az ugye összesen 260watt namost {(4*45)/260}*100=69,2%
az még szerintem éppen hihető
Rengeteg kezdő is van, itt is a HE-n nem egyszer tapasztalja az ember, hogy meg akarják erőszakolni Ohm törvényét. És ugye meg is jellennek olyan kapcsolások, hogy egy 100W-os erősítő 1 pár végfok tranzisztorával párhuzamosan kapcsolnak még kettőt és azt hiszik, hogy ettől egyből 300W-os lesz!
Gondolod? Szerintem ma már minden kicsit elektronika iránt érdeklődő de hozzá MÉG annyira nem értő ember erősítőt épít, persze az értelmesebbje kisebbel kezdi, na őket (is) céllozza meg a TDA.
Na igen de a D osztály azért az más kategória, egy kissé korszerűbb mint ez! Ott már a hatásfok is egy kissé nagyobb Nem lehet összevetni egy ilyennel!
Na igen, de ha te 2000W-ból összehozol 8000W-ot, ráadásul úgy hogy a fizika törvényeit be is tartod én megemelem az összes nem létező kalapomat!
Ahogy hapro mondaná, ez már NASA tech.
Szereztem egy 150 VA trafót(ingyen kaptam ), de 24 voltot ad le. Arra gondoltam kötök majd rá egy Delon hidas feszültség háromszorozót, akkor kapok 72 volt körüli feszültséget. Szóval van nekem 72 voltom, de nekem +/- 36 kellene inkább. Hogy csináljak 72-ből +/- 36-ot ? Arra goldoltam hogy sorosan bekötök 2 kondit(teljesen egyformát, kb 3-400 uF) és az első kondi + ágáról és a két kondi közötti összekötésből +36 voltot kapok, az összekötött részből és a második kondi - ágából -36 voltot kapok.
Helyes az elképzelésem?
A fesz sokszorozók belső ellenállása túl magas,ha rákötsz egy erősítőt,és jól odatekered a hangerőt modjuk kb 10wattra akkor a tápfesz leesik vagy 30voltot.
Inkább tekercseld át a trafó szekunderét .
Óriási figura vagy
Így kösd és meglesz a +- 35V-od megközelítőleg
Na vala valami ilyesmire gondoltam csak én a háromszorozóra gondoltam de annak nincs középleágazás, és így ez jobb.
Aztán hogy-hogy letettél a PC-tápról való erősítőről? Csak nem belátod, hogy nagy dolgokat nem lehet építeni belőle?
Tudod mit tennék a helyedben? Ehhez a 150W-os trafóhoz építenék egy jó kis VF2-t, 8ohmos hangfalakkal még el is bírja a trafó, többé kevésbé, de arra figyelj, hogy ha ezt a kapcsolást használod, mármint a táp bekötésre gondolok, akkor ha az építeni szánt erősítőnek mondjuk 10.000µF-os puffert írnak elő, abban az esetben neked a dupláját kell beletolnod. Pont azért mert csak egy szekundered van és ha jól tudom fele annyi impulzust kapnak a pufferek, így lassabban töltődnek, ezért kétszer akkora kapacitás kell. Üdv. Doncso
Nem tettem le teljesen csak míg van más alternatíva ami könnyebb és jobb akkor azt választom. Általába a bonyolultól haladok az egyszerűig. A kapcsoló üzemű tápról meg az inverterről csak egy ideig tettem le, addig míg "nagy" leszek. Azzal majd akkor foglalkozom ha már nem a kolis heti zsebpénzemből kell kiszorítanom az alkatrészek árát, mert abból nem telne sok kisérletezésre.
Amúgy mi az VF2-t ? Én a rövidítések alapján 2 végfokra gondoltam. |
Bejelentkezés
Hirdetés |