Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia.
Ha parhuzamosan kotom akkor a kapacitas osszeadodik !! ebben biztos vagyok ! Nezd meg a pufferkondikat szoktak tenni 2,3 darab 10000µF os kondit parhuzamosan es az ugy 30000µF ![]()
Sziasztok az elektromos ivkisülés,szikra általi zavart,
nem sikerült sehogy sem leárnyékolnom. Beletettem lezárt fémdobozba ami keltette, de nem árnyékolt semmit.Lehetséges ezt leárnyékolni?
Sziasztok!
Adott 3 multifuse sorba kapcsolva. Az a kérdésem, lehetséges valami egyszerű módon megoldani azt, hogyha az egyiken (pl a 2.-on) a feszültség egy bizonyos érték alá csökken, akkor a harmadik valahogy kikerüljön az áramkörből? Azért kellene, mert akkukról üzemeltetnék powerledet és fontos lenne ez a hatásfok miatt! Előre is köszönöm! Thomy Idézet: „Van egy trafom 13VAC ezt egyeniranyittom ebbol lessz 18VDC es nincs otthon csak 2drb 16v os kondenzatorom azt szeretnem h a ket kondenzatort sorba kotom es ha minden igaz akkor az 32v-ot fog birni !..igaz ez igy? ” Te ezt kérdezted. Amit most mondasz, az is igaz. Csak nem függenek össze. ![]()
Hello!
Nem! Mert az első fokozat, ellenfázisú jellel hajtja meg a két emitterkövetőt, aminek viszont azonos fázisú jelre lenne szüksége. Teljes szimmetria esetén a kimeneti jel, nulla lenne. (Alkatrészek értékei nélkül egy áramkör, nem áramkör! ![]() üdv! proli007
Hello!
Elviekben meg lehet oldani, de csak pontos mért értékek birtokában értelmezhető, a kérdés. Viszont nem értem, minek van sorba kötve 3db. Egy nem elégséges? Alapvetően, ha jól van méretezve a leoldási árama (tehát, ha nem csak hidegen működik mint egy soros ellenállás) akkor automatikusan korlátozza az áramot, majdnem úgy mint egy áramgenerátor. Tehát ha csökken a feszültség, csökken az áram, ami kisebb hőt termel, és csökken a PTK ellenállása. Így az áram nő, és elvileg beáll az egyensúly. (De ha már elektronika van, akkor én inkább egy áramgenerátorban gondolkodnék, nem "kapcsolóban") üdv! proli007
Áramgenerátor lenne a tuti, de nem fér el ott, ahova kéne.
Azért 3 van, mert a 6 feltöltött akku bekapcsoláskor nagyon-nagy áramot hajtana át 1 vagy 2 darabon, amíg fel nem melegszenek. Ez hazavágná a LEDeket. Viszont ahogy merülnek, nincs szükség mindre. Bekapcsoláskor 84%-os hatásfoka volt 500mA-en, amikor 450mA-re esett az áram, "manuálisan" (mivel asztalon van összedrótozva) kivettem egyet, így megint lett 520mA 90%-os hatásfok mellett. Szóval ezért kéne. Az is jó lenne, ha a forrásfeszültségtől függne, hány multi van a körben. De ha tudsz mondani olyan áramgenerátort, ami nagyon keveset fogyaszt, az is jó lesz. (LM317 van itthon, az nem ér semmit ![]() Thomy
Hello!
Hát ha az áramgenerátor nem fér el, ott ahol kell, akkor az átkapcsoló sem fér be. Az LM317, azért nem jó valószinűleg, mert legalább 2V kell a működéséhez, és a szabályozásához is kell 1,2V. Tehát az aksi feszültsége és a Led nyitófeszültsége (500mA-en) között minimum 3,2V szükséges. Kérdés, - hogy mekkora a Led(ek) nyitófeszültsége 500mA-en, és mekkora az aksi maximális és minimális feszültsége, hogy a szabályzóban felhasználható feszültségesés kiszámítható legyen. (A 90% hatásfok elég kis feszültség különbségre utal.) - Mekkora áram változás engedhető meg a Led-en? Az áramkör önfogyasztása szerintem elhanyagolható lenne. üdv! proli007
Megpróbálom ezeket összeszedni holnap, ma már félek nincs elég türelmem hozzá.
Köszi, hogy segítesz!
Szia
Bocs hogy nem tudok olvasni:no: ..ne haragudj h rosszul ertelmeztem ..megegyszer bocs Es nem akartalak letamadni :yes: Koszi WaRL0
Sziasztok!
Valaki pillantson már rá az alábbi kapcsolásra, összedobtam próbapanelon de semmi..... ![]() (úgy vannak elnevezne az elemek, amilyen az értékük, szóval csak fölé kell vinni az egeret). Már eléggé kiakasztott bár lehet egyszerű a megoldás de valamiért nem találom. (5V-os relék vannak benne, érdekes, mert ha kiveszem az 556-ot, és közvetlenül a relék lábára adok fesz, akkor a rajzon jobb oldalt lévő rendesen reagál, a bal viszont teljesen süket) köszi
Rájöttem hogy foghíjjasan fogalmaztam. Szóval van két jel forrás amik vonali szintűek (775mV) és ha csak simán összekötném a két jelforrást az gondolom nem tenne jót neki és növekedne a jelszint. Röviden: Sztereo --> Mono átalakítás érdekelne.
üdv ![]()
Pontosan fordítva működnek, mint az ellenállások. (Ott ugyebár sorban kötve összeadódik az ellenállás, a párhuzamosan kötötteknél pedig a reciprokösszeg adja az eredő ellenállást.)
Kondenzátorok esetében párhuzamosan kapcsolva a kapacitás összeadódik, sorosan pedig a reciprokösszegük adja az eredő kapacitást.
Sziasztok! /A kérdésem, most nem elektronikai, de/ Fontos dolog, mert megfagyunk.
![]() TÁVHŐ-s lakásunkban van 3 radiátor amely Danfoss termosztáttal van ellátva, eddig évekig semmi gond nem volt. De most, hogy elkezdtek fűteni, épp a saját szobámban nem működik, az az eldugult és hideg a radiátor. Hiába tekergetem nem folyik át rajta a melegvíz. Kicsit kocogtattam kalapáccsal a fém részt, hogy mozduljon valami a beljsében, de nincs eredmény. Nemtom mit lehet vele kezdeni. (Ezt a fehér burkolatot nem merem leszedni). Nem szeretném, ha telespriccelné a szobát vízzel...
Üdv
Az lenne a kérdésem hogy van egy jelem ami kb 0,5V, ezt hogyan tudnám felerősíteni hogy ezzel a jellel tudjak LED-et világíttatni? Ha rákötöm tranzisztor kollektorára ezt a jelet, a bázisára adok 5V-ot akkor ez emitterén több jön ki? Ez megoldás lenne? Köszi
Szia!
A tranzisztornál a jelet nem a kollektorra kell kötni, hanem a bázisra, és a ledet a kollektorra, a ledre az 5V, és az emittert a GND-re, de ha 0,5V-od van, akkor nem biztos, hogy fog működni, mert a tranzisztor csak akkor nyit ki, ha a bázisára 0,6V-ot kötsz. Ha így nem működik, meg lehet próbálni fettel, ott a Gate nevű lábra kell kötni a jeledet, a Drain nevűre a ledet, és a Source nevűre a testet, ha jól tudom.
Egyen fesz, igen, igazad lehet, ha a jel képes nyitni a tranyót.
Közben nézem a hestore adatlapjait... A NPN nyitófeszültségét mivel szokták jelölni? Köszi
A nyitófesz: base-emitter on voltage, Vbe(on)
Amúgy általában szilícium tranzisztornál 0,6V, germániumnál 0,8V Idézet: „germániumnál 0,8V” Ebben biztos vagy ??? ![]()
Hello!
Nyugodtan leveheted a szilfon membrános szabályzót, a szelep nyitva lesz, és nem fogja összespriccelni a szobát. Az ha igaz, egy membrán szelep. Egyébként is egy kis piros kupakkal szállítják, amiben egy kis "lejtő" nyomkodja a pöcköt a közepében, így a hőfokszabályzó hiányában is használható, csak manuálisan. De egyáltalán nem biztos, hogy itt van a hiba. A radiátor kiömlő csonkjánál is szokott elzáró szerelvény lenni, érdemes lenne megnézni, nincs-e zárva. Valamint a rendszer légtelenítése is elengedhetetlen a működéshez. Azt lehet többször is el kell végezni, mert ha valaki alattad később kinyitja a radiátorát, újra lelevegősödhet a rendszer. De legjobb, ha felhívod a szolgáltatót, ügyeletének kell lenni. üdv! proli007
Na... akkor ezt rosszul tudtam, utánanéztem, és úgy látom, hogy a germániumtranzisztor nyitófeszültsége jóval a szilícium tranzisztoré alatt van.
Helló.Épitetem egy digitális hőmérőt ICL7107-es ic-vel, és az a gond vele, hogy nagy a kilengés a hőfokok között. PL: 20,3-21,7-20,5-21,5-20,4-22,2. Mi lehet ennek az oka?
Sziasztok ...en csak azt szeretnem megkerdezni h milyen programmal lehet megnezni a .lay fajlokat v honnan tudnam lehuzni
![]() Koszi WaRL0
Sprint Layout nyáktervezővel.
![]()
a főfokok közti számokat. egyszer azt mutatja hogy 10 fok van, azán meg azt mutatja, hogy 18 fok van.
Sziasztok.
Remélem jó helyen keresem a választ a problémámra. Új lakás építése előtt állok. Most tervezem a villanykapcsolók működtetését, amit szeretnék távirányítással megoldani. A gondom az, hogy a kiszemelt redőnymotor-távirányító 433,42 MHz-n kommunikál a redőnymotorral, és ugyan ezzel a távirányítóval akarom kapcsolgatni a lámpákat, de a rádiós dugaljak (amibe a kapcsolni kívánt lámpákat dugnám) leírásainál vagy csak annyit írnak, hogy 433 MHz, némelyiknél pedig 433,9 Mhz-t. Kérdésem az lenne, hogy ez a pár tizedes eltérés még engedné-e hogy a 2 eszköz "megtalálja" egymást, vagy csak teljesen egyenlő frekvencián működhet a dolog? Ha pedig így nem működöképes, akkor szerintetek van-e mód a dugaljak frekvenciájának egyszerű megváltoztatására-átállítására? Teljesen ismeretlen számomra ez a témakör, ezért ha véletlenül butaságot kérdeztem, akkor elnézéseteket kérem. Köszi. Sándor |
Bejelentkezés
Hirdetés |