Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia.
Ha parhuzamosan kotom akkor a kapacitas osszeadodik !! ebben biztos vagyok ! Nezd meg a pufferkondikat szoktak tenni 2,3 darab 10000µF os kondit parhuzamosan es az ugy 30000µF ...
Sziasztok az elektromos ivkisülés,szikra általi zavart,
nem sikerült sehogy sem leárnyékolnom. Beletettem lezárt fémdobozba ami keltette, de nem árnyékolt semmit.Lehetséges ezt leárnyékolni?
Sziasztok!
Adott 3 multifuse sorba kapcsolva. Az a kérdésem, lehetséges valami egyszerű módon megoldani azt, hogyha az egyiken (pl a 2.-on) a feszültség egy bizonyos érték alá csökken, akkor a harmadik valahogy kikerüljön az áramkörből? Azért kellene, mert akkukról üzemeltetnék powerledet és fontos lenne ez a hatásfok miatt! Előre is köszönöm! Thomy Idézet: „Van egy trafom 13VAC ezt egyeniranyittom ebbol lessz 18VDC es nincs otthon csak 2drb 16v os kondenzatorom azt szeretnem h a ket kondenzatort sorba kotom es ha minden igaz akkor az 32v-ot fog birni !..igaz ez igy? ” Te ezt kérdezted. Amit most mondasz, az is igaz. Csak nem függenek össze.
Hello!
Nem! Mert az első fokozat, ellenfázisú jellel hajtja meg a két emitterkövetőt, aminek viszont azonos fázisú jelre lenne szüksége. Teljes szimmetria esetén a kimeneti jel, nulla lenne. (Alkatrészek értékei nélkül egy áramkör, nem áramkör! ) üdv! proli007
Hello!
Elviekben meg lehet oldani, de csak pontos mért értékek birtokában értelmezhető, a kérdés. Viszont nem értem, minek van sorba kötve 3db. Egy nem elégséges? Alapvetően, ha jól van méretezve a leoldási árama (tehát, ha nem csak hidegen működik mint egy soros ellenállás) akkor automatikusan korlátozza az áramot, majdnem úgy mint egy áramgenerátor. Tehát ha csökken a feszültség, csökken az áram, ami kisebb hőt termel, és csökken a PTK ellenállása. Így az áram nő, és elvileg beáll az egyensúly. (De ha már elektronika van, akkor én inkább egy áramgenerátorban gondolkodnék, nem "kapcsolóban") üdv! proli007
Áramgenerátor lenne a tuti, de nem fér el ott, ahova kéne.
Azért 3 van, mert a 6 feltöltött akku bekapcsoláskor nagyon-nagy áramot hajtana át 1 vagy 2 darabon, amíg fel nem melegszenek. Ez hazavágná a LEDeket. Viszont ahogy merülnek, nincs szükség mindre. Bekapcsoláskor 84%-os hatásfoka volt 500mA-en, amikor 450mA-re esett az áram, "manuálisan" (mivel asztalon van összedrótozva) kivettem egyet, így megint lett 520mA 90%-os hatásfok mellett. Szóval ezért kéne. Az is jó lenne, ha a forrásfeszültségtől függne, hány multi van a körben. De ha tudsz mondani olyan áramgenerátort, ami nagyon keveset fogyaszt, az is jó lesz. (LM317 van itthon, az nem ér semmit ) Thomy
Hello!
Hát ha az áramgenerátor nem fér el, ott ahol kell, akkor az átkapcsoló sem fér be. Az LM317, azért nem jó valószinűleg, mert legalább 2V kell a működéséhez, és a szabályozásához is kell 1,2V. Tehát az aksi feszültsége és a Led nyitófeszültsége (500mA-en) között minimum 3,2V szükséges. Kérdés, - hogy mekkora a Led(ek) nyitófeszültsége 500mA-en, és mekkora az aksi maximális és minimális feszültsége, hogy a szabályzóban felhasználható feszültségesés kiszámítható legyen. (A 90% hatásfok elég kis feszültség különbségre utal.) - Mekkora áram változás engedhető meg a Led-en? Az áramkör önfogyasztása szerintem elhanyagolható lenne. üdv! proli007
Megpróbálom ezeket összeszedni holnap, ma már félek nincs elég türelmem hozzá.
Köszi, hogy segítesz!
Szia
Bocs hogy nem tudok olvasni:no: ..ne haragudj h rosszul ertelmeztem ..megegyszer bocs Es nem akartalak letamadni :yes: Koszi WaRL0
Sziasztok!
Valaki pillantson már rá az alábbi kapcsolásra, összedobtam próbapanelon de semmi..... (úgy vannak elnevezne az elemek, amilyen az értékük, szóval csak fölé kell vinni az egeret). Már eléggé kiakasztott bár lehet egyszerű a megoldás de valamiért nem találom. (5V-os relék vannak benne, érdekes, mert ha kiveszem az 556-ot, és közvetlenül a relék lábára adok fesz, akkor a rajzon jobb oldalt lévő rendesen reagál, a bal viszont teljesen süket) köszi
Rájöttem hogy foghíjjasan fogalmaztam. Szóval van két jel forrás amik vonali szintűek (775mV) és ha csak simán összekötném a két jelforrást az gondolom nem tenne jót neki és növekedne a jelszint. Röviden: Sztereo --> Mono átalakítás érdekelne.
üdv
Pontosan fordítva működnek, mint az ellenállások. (Ott ugyebár sorban kötve összeadódik az ellenállás, a párhuzamosan kötötteknél pedig a reciprokösszeg adja az eredő ellenállást.)
Kondenzátorok esetében párhuzamosan kapcsolva a kapacitás összeadódik, sorosan pedig a reciprokösszegük adja az eredő kapacitást.
Sziasztok! /A kérdésem, most nem elektronikai, de/ Fontos dolog, mert megfagyunk.
TÁVHŐ-s lakásunkban van 3 radiátor amely Danfoss termosztáttal van ellátva, eddig évekig semmi gond nem volt. De most, hogy elkezdtek fűteni, épp a saját szobámban nem működik, az az eldugult és hideg a radiátor. Hiába tekergetem nem folyik át rajta a melegvíz. Kicsit kocogtattam kalapáccsal a fém részt, hogy mozduljon valami a beljsében, de nincs eredmény. Nemtom mit lehet vele kezdeni. (Ezt a fehér burkolatot nem merem leszedni). Nem szeretném, ha telespriccelné a szobát vízzel...
Üdv
Az lenne a kérdésem hogy van egy jelem ami kb 0,5V, ezt hogyan tudnám felerősíteni hogy ezzel a jellel tudjak LED-et világíttatni? Ha rákötöm tranzisztor kollektorára ezt a jelet, a bázisára adok 5V-ot akkor ez emitterén több jön ki? Ez megoldás lenne? Köszi
Szia!
A tranzisztornál a jelet nem a kollektorra kell kötni, hanem a bázisra, és a ledet a kollektorra, a ledre az 5V, és az emittert a GND-re, de ha 0,5V-od van, akkor nem biztos, hogy fog működni, mert a tranzisztor csak akkor nyit ki, ha a bázisára 0,6V-ot kötsz. Ha így nem működik, meg lehet próbálni fettel, ott a Gate nevű lábra kell kötni a jeledet, a Drain nevűre a ledet, és a Source nevűre a testet, ha jól tudom.
Egyen fesz, igen, igazad lehet, ha a jel képes nyitni a tranyót.
Közben nézem a hestore adatlapjait... A NPN nyitófeszültségét mivel szokták jelölni? Köszi
A nyitófesz: base-emitter on voltage, Vbe(on)
Amúgy általában szilícium tranzisztornál 0,6V, germániumnál 0,8V Idézet: „germániumnál 0,8V” Ebben biztos vagy ???
Hello!
Nyugodtan leveheted a szilfon membrános szabályzót, a szelep nyitva lesz, és nem fogja összespriccelni a szobát. Az ha igaz, egy membrán szelep. Egyébként is egy kis piros kupakkal szállítják, amiben egy kis "lejtő" nyomkodja a pöcköt a közepében, így a hőfokszabályzó hiányában is használható, csak manuálisan. De egyáltalán nem biztos, hogy itt van a hiba. A radiátor kiömlő csonkjánál is szokott elzáró szerelvény lenni, érdemes lenne megnézni, nincs-e zárva. Valamint a rendszer légtelenítése is elengedhetetlen a működéshez. Azt lehet többször is el kell végezni, mert ha valaki alattad később kinyitja a radiátorát, újra lelevegősödhet a rendszer. De legjobb, ha felhívod a szolgáltatót, ügyeletének kell lenni. üdv! proli007
Na... akkor ezt rosszul tudtam, utánanéztem, és úgy látom, hogy a germániumtranzisztor nyitófeszültsége jóval a szilícium tranzisztoré alatt van.
Helló.Épitetem egy digitális hőmérőt ICL7107-es ic-vel, és az a gond vele, hogy nagy a kilengés a hőfokok között. PL: 20,3-21,7-20,5-21,5-20,4-22,2. Mi lehet ennek az oka?
Sziasztok ...en csak azt szeretnem megkerdezni h milyen programmal lehet megnezni a .lay fajlokat v honnan tudnam lehuzni
Koszi WaRL0
Sprint Layout nyáktervezővel.
a főfokok közti számokat. egyszer azt mutatja hogy 10 fok van, azán meg azt mutatja, hogy 18 fok van.
Sziasztok.
Remélem jó helyen keresem a választ a problémámra. Új lakás építése előtt állok. Most tervezem a villanykapcsolók működtetését, amit szeretnék távirányítással megoldani. A gondom az, hogy a kiszemelt redőnymotor-távirányító 433,42 MHz-n kommunikál a redőnymotorral, és ugyan ezzel a távirányítóval akarom kapcsolgatni a lámpákat, de a rádiós dugaljak (amibe a kapcsolni kívánt lámpákat dugnám) leírásainál vagy csak annyit írnak, hogy 433 MHz, némelyiknél pedig 433,9 Mhz-t. Kérdésem az lenne, hogy ez a pár tizedes eltérés még engedné-e hogy a 2 eszköz "megtalálja" egymást, vagy csak teljesen egyenlő frekvencián működhet a dolog? Ha pedig így nem működöképes, akkor szerintetek van-e mód a dugaljak frekvenciájának egyszerű megváltoztatására-átállítására? Teljesen ismeretlen számomra ez a témakör, ezért ha véletlenül butaságot kérdeztem, akkor elnézéseteket kérem. Köszi. Sándor |
Bejelentkezés
Hirdetés |