Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Hy!
Mi alapján lehet eldönteni, hogy mekkora disszipciójú ellenállás kell egy erősítőbe? Valami olyat sejtek, hogy a rajta átfolyó áram határozza meg. De örülnék, ha valaki felhomályosítana ez ügyben. Konkrétan a Conductorra vagyok kíváncsi
A tranyók nincsenek párba válogatva, mert a bolt is netről rendeli, amikor kell, mert nem tartanak.
Valaki eltudná mondani hogy ezt a kapcsolást hogy kell illeszteni a 2darab erősítőhöz?
Mit, hová? Bővebben: Link Elvileg ez egy fázis fordító!
Sziasztok!Hülye kérdés,de hogyan lehet két 4Ohm -os hangfalat egy 4Ohm-os erősítőre rákötni a hangfalak ellenállás-értékének csökkenése/növekedése nélkül?Javítsatok ki ha ilyen nem létezik:hangosztó.
Hello!
Illesztő transzformátorral, de elég értelmetlen. üdv! proli007
Helló
Mindkét trimmert cseréltem az utolsó tranyócsere alkalmával, de a két dióda nem lett cserélve, mert kimértem és jó volt. A nyugalmi áram kb 40mA volt akkor és nem melegedett semmi. Összerakás után is jó volt egy pár hétig, majd egyik napról a másikra vége. Most tettem bele két sima tranyót, labortápra kötöttem és a nyugalmi áram kereken 40mA volt. Így most megy is csak halkan szól.
Szia!
Szerintem ne mérd, hanem cseréld ki! Annak a két diódának a hűtőbordán kell lennie, mert csak így tudják stabilizálni a hőmérsékletváltozás okozta munkapont eltolódást. Viszont ha kontakthibásak, az erősítő azonnal telítésbe megy, ami a végtranzisztorok halálával jár! Én nem szeretem az ilyen diódás munkapont beállítást, egy időben rengeteget szívtam vele egy kapcsolásban, ezért inkább lecseréltem tranzisztorosra és többet nem volt vele gond.
Ha eltudnád mondani, hogy hogy váltottad ki tranzisztorosra az jó lenne, mert akkor én is kiváltanám. A két dióda nem volt a bordára téve, a leírásban sem írták, de pont ma gondolkoztam rajta, hogy lehet hogy ott jobb helye lenne.
Valaki eltudná mondani hogy ezt a kapcsolást hogy kell illeszteni a 2darab erősítőhöz?
Mit, hová? Bővebben: Link Elvileg ez egy fázis fordító!
Ezzel hídba lehet kötni két egyforma erősítőt.
az inputra kötöd a jelforrást az outokra az erősítőket a hangszórót meg az erősítők kimenetei közé
Szia!
Tranzisztornak azért jó a BD139, mert könnyű a hűtőbordára szerelni. Ellenállásnak azért nem írtam semmit, mert azt minden kapcsolásra egyedileg kell beállítani. Az erősítőd nyugalmi árama 25-50mA kell legyen, mi a szabályozhatóság miatt állítsunk be 20-60 mA-t. Menete a következő: A R1-nek beteszel pl. egy 2Kohmos ellenállást, a P1 ér R2 helyére egy 4.7Kohmos trimert legnagyobb értékre forgatva. Kapcsold be az erősítót és mérj nyugalmi áramot. Ha nagyobb mint 20mA cseréld ki a trimert nagyobbra, ha kisebb állítsd be a 20mA-t. Kapcsold ki az erősítőt és mérd meg ekkor a trimer értékét(kiforrasztva!). Ez lesz a P1 meg az R2 értéke. Tedd vissza a trimert és most állíts be 60mA-t. Ismét trimer ki, mérd meg az ellenállását: ez az érték lesz az R2 értéke. Tehát ha pl. ha 20mA-nél a trimer értéke 2Kohm volt, 60mA-nél pedig 1.5 Kohm, akkor R2=1.5Kohm p1=500 Ohm. Lényeges, hogy a BD137-nek a bázis emmitere közt legyen a trimer, ahogy a rajzon van, mert így ha meghibásodik a trimer, csak leesik a nyugalmi áram de más baj nem lesz. Viszont ha a bázis kollektor közt van, vagy a bázisra csak a trimer csúszkájára van kötve, hiba esetén az erősítő megszaladhat!
használhatsz ne5532 is
tulajdonképpen csak minőségbeli különbség van a kettő közt ,ha jól tudom
Így már teljes mértékben értem. Az NE5532 ez úgy tudom hogy kisebb a torzítása. A rajzot meg ha jól értelmeztem akkor van ott egy olyan hogy OUT+ és OUT- , ez azt jelenti hogy ha pl. az egyik erőlködő bemenetére kötöm az OUT+ kivezetést, akkor arra az erősítő kimenetére kell kötnöm a hangszóró pozitív felét, igaz?
Igen, ha így kötöd és a végfokaid nem fordítanak fázist, akkor jó lesz.
Kösz a leírást és a rajzot. Holnap ki is próbálom és írok mire jutottam.
Ma megcsináltam amit rajzoltál és tökéletesen megy. Az R1-es ellenállás 2,2K-s a trimmer és az R2 pedig 1K-s. Így a nyugalmit 30 és 80mA között tudom állítani. Még kipróbálom, hogy hogy szól teljesen kihajtva, hogy kell-e bele a darlington, vagy elég-e neki a sima végtranyó plusz egy kicsit erősebb meghajtó tranyók.
Sziasztok! Új vagyok még,és lenne kérésem/kérdésem
Teljes listát képtelen vagyok végigolvasni,szóval inkább kockáztatnék.Kellene nekem valami kisteljesítményű (10W elég) A osztályú kapcsrajz,akár pcb rajzzal is,a kérdés meg az lenne hogy pl ez a cucc mennyire korrekt? Hozzáértő szemek átnézhetnék : http://d-eyes.pganet.com/~krock/zenpass.pdf Köszönöm előre is a segítséget !!! Sziasztok.
Teljesen korrekt. Még ezt nem építettem meg, de az a legenda járja, hogy szinte pont ugyanolyan mint a 10W-os JLH végfok. Akár átnézhetnél az A-osztályú vagy a JLH topicba.
Udv,
En csak azert nem ajanlanam a Zen-t utanepitesre, mert viszonylag alacsony a bemeno impedanciaja (igy az elozo fokozatnak alacsony impedancias kimenetunek kell lennie) es a szokasosnal joval nagyobb bemeno feszultseget igenyel, hogy teljesen ki lehessen vezerelni. Ezt a szokasos keszulekek nem tudjak biztositani. Inkabb a hapro altal is emlitett A osztalyu JLH vagy PLH kapcsolasokat ajanlanam. A JLH-rol irtam is egy cikket itt a HE-n: A osztalyu JLH A PLH-rol azt kell tudni, hogy a JLH FET-es valtozatanak szanta a kitalaloja: PLH Figyelj, hogy ez egy pdf doksi!
Sziasztok!Van 1 150mm-es SONY subwooferem 50w-os.Az a kérdésem hogy ez vajon szinuszosan,vagy zeneileg bírja-e az 50w-ot?
Probáld ki!!! Komolyaban zenei teljesítményt irják rá, de én tapasztalatbol enek a negyedével lehet max ereszteni!
na ma kipróbáltam sima végtranyókkal. nagyon jól szól így is, lehet nem is kell bele a darlington. Már csak valahogy azt kellene kimérni, hogy így mennyi a teljesítménye. Szerintem így nem tud annyit, mint a gyári kapcsolásban, de így hangerőben ugyanolyan kb. Valahogy egyszerűen nem lehet kimérni a kimenő teljesítményt?
Hát az éppen nincs, max számítógépen.
Mi nincs?
Ha a hanggenerátor számítógép az nem gond! De ha a szkóp az se! |
Bejelentkezés
Hirdetés |