Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » VF2 végerősítő
engedjétek meg hogy közbeszóljak.történetesen:már megint a szegény quad 405.miért bántjuk?egy nehéz szülés,egy késöi gyerek ,olyan mint a magyar narancs,még ha nem is magyar,és kicsit savanyú is,meg sárga is,de szerethetö.én megértem öket.... :yes:
Én elfogult vagyok a 405-el kapcsolatosan. /Negatív értelemben./ Hozzáképest az egyszerű konstrukciójú, jó hangú, olcsó költségvetésű VF2 ",ed bodotá, e öök bodottá".
Köszönöm a hozzászólásokat mindenkinek. Én KD Mesternek osztom a véleményit, meg már a haromb honlapjára is feltette Király Tibor a KD Mester továbbfejlesztett VF2-tes verzióit...
Jó persze! Ha 100-as villanykörtét raksz az erősítőbe, mint alkatrészt, akkor már lehet, hogy nem igaz, amit leírtam. Ha a közös konnektorra kötött vasalót is hozzászámolod, akkor főleg!
Én egy idealizált esetről beszéltem. És felvilágosítanálak, hogy az idealizált "B"-osztályú működés esetén nincs nyugalmi áram! Mindenesetre nagy hülyeséget írtál le azzal, hogy a hatásfoknak és a teljesaítménynek semmi köze egymáshoz. Dehogy nincs! A VF2 pot azért tud a quaddal megegyező teljesítményt leadni alacsonyabb tápfeszről, mert kisebb a maradékfeszültsége és ebből adódóan jobb a hatásfoka. Különös tekintettel, a quad 8ohm-ra méretezett rövidzárvédelmére, felesleges +-50V-ról 4Ohm-al terhelni, mert az áramkorlát 40V-kimeneti csúcsfeszültséget sem fog megengedni. Ebből kifolyólag nagyon rossz lessz az erősítő hatásfoka, a kisebb tápfeszültséggel üzemeltetett változathoz képest. Nayobb hűtőbordákat igényel és kevésbé biztonságos a működése. Ja és ne próbálj kioktatni. Veled ellentétben én tisztában vagyok mindennel... Valóban, a kivezérelhetőségből nem következtethetünk a hatásfokra. De az alacsony kivezérelhetőségből egyenesen következik az alacsony (A jó kivezérelhetőséghez képesti alacsonyabb) hatásfok. Számítottam a szörszálhasogatásodra, még arra is, hogy felveted egy villanymozdony, mint alkatrész alkalmazását egy erősítőben...és akkor mi van a hatásfokkal kérdés jön.. Az előbb említett két alacsony nyugalmi árammal működő végfoknál viszont egyenesen következtetni lehet a tápfeszültségből és a kimenőteljesítményből a hatásfokra!! ill a kivezérelhetőségre. És ebben a (nem ritka) esetben egyenesen kövtkezik a rossz hatásfok a rossz kivezérelhetőségből (és viszont), ebből bedig az alacsonyabb teljesítmény, vagy az, hogy miért tud az egyik végfok kisebb tápfeszültségből ugyanakkora teljesítményt leadni. Hú de okos vagy hogy rájöttél a quad 200W-os (rövid időre)+-50V-on 4Ohmra. Úgy írtad le, mintha én az előző hozzászólásomban 100W-ot írtam volna. Olvass vissza nem írtam ilyet. Szedjél gyógyszert, ha olyat látsz, ami nincs. Biztosan segít! 200W-hoz 80Vp-p kimeneti feszültség tartozik, tehát leadhat 200W-ot. De tudod lehetne több is, mint 200W. Például egy jobb hatásfokú erősítő, aminek kisebb a maradékfeszültsége, stabil 50V-ról több, mint 300W-ot is leadna.
Csakhogy az erősítők nem idealizáltak!
És megint sántítasz! Ha idealizált az hogy nincs nyugalmi áram akkor idealizált az is hogy 100%-ra ki tudod hajtani az erősítőt akkor meg nincs értelme kivezérelhetőségről beszélni! [/quote]És ebben a (nem ritka) esetben egyenesen kövtkezik a rossz hatásfok a rossz kivezérelhetőségből (és viszont), ebből bedig az alacsonyabb teljesítmény, vagy az, hogy miért tud az egyik végfok kisebb tápfeszültségből ugyanakkora teljesítményt leadni.[quote] Ezzel az írásoddal engem támasztottál alá én ugyanis azt írtam, hogy a kimeneti teljesítmény a kivezérelhetőség függvénye erre írtad hogy nem igaz! Egyébként azt senki nem vonta kétségbe hogy értesz hozza, de ebben az esetben a párhuzamos veszteségeket figyelmen kívül hagytad! Pl. a VF2 esetében a szerző 100mA-es nyugalmi áramot ir elő, ez +-40V esetén 8W. Mivel ez az erősítő majd 100%-ig kivezérelhető 100w kimenő teljesítménynél 78%-os ideális hatásfokot feltételezve az esősítőben marad 28W. Ennek pedig akár hogy nézem a 8W kb 25%-a egyáltalán nem elhanyagolható! Szerintem összegezve leírható: Egy erősítőben osztálytól függetlenül két fajta veszteség van: - Soros: Ilyen pl. a szaturációs feszültség az emmiter ellenálláson eső feszültség. - Párhuzamos: Pl. nyugalmi áram. Ha egy erősítőnek nagy a soros vesztesége, csökken a kivezérelhetősége, ezáltal csökken a kimeneti teljesítmény és ezzel együtt a hatásfoka is! Ha a párhuzamos veszteség nő a kivezérelhetőség nem csökken, az erősítő kimeneti teljesítménye nem csökken, de a hatásfoka romlik! Ezért írtam azt, hogy egy erősítőt nem lehet csak a hatásfokkal jellemezni a kimeneti teljesítményével kapcsolatban. Ha azt írom hogy az erősítő teljesítménye azért kisebb, mert nagyobbak a soros veszteségek(magyarul kisebb a kivezérelhetőség) az helytálló, de te ezt akartad megcáfolni!
Úgy érzem, hogy kommunikációs problémák vannak.
TE Azt írtad, hogy a hatásfoknak semmi köze a teljesítményhez. Ez márpedig nem igaz. Én csak megmutattam egy példán keresztül, hogy milyen az, amikor a kisebb hatásfok közvetlenül összefügg a kisebb teljesítménnyel. Ja, hogy van olyan eset is, amikor nem függ össze. Hát asztán. Az hogy "semmi köze nincs", az nem igaz. Köszönöm a fáradozásodat az okításra, de megint nem tudtál újat mondani. Talán helytelen volt, hogy maradékfeszültség helyett hatásfokot írtam (ebben az esetben márpedig analóg volt a maradékfeszültséggel), de akkor is, ezért kár volt gépelni.
"Ezzel az írásoddal engem támasztottál alá én ugyanis azt írtam, hogy a kimeneti teljesítmény a kivezérelhetőség függvénye erre írtad hogy nem igaz!"
Igen a teljesítmény a kivezérelhetőség (négyzetes) függvénye. Mikor, hol írtam, hogy nem igaz? Mutasd már meg légyszíves! Vagy már megint csak odaképzelted? A "nem valós" állításaim mellett sajnos nem tudok kiállni. Idézet: „de akkor is, ezért kár volt gépelni.” Szerintem pedig nem! Ezen a fórumon sokan vannak és ha már egy páran elolvassák ezt a pár hozzászólást jobban belelátnak az erősítők lelkivilágába. Idézet: „Köszönöm a fáradozásodat az okításra, de megint nem tudtál újat mondani.” Neked nem is akartam, de másoknak talán világosabb lesz egy kicsit a dolog.
Ez frankón igaz. :yes:
Köszi mindkettőtöknek. Idézet: „"A hatásfoknak semmi köze a kimeneti teljesítményhez!" A felvetésedre a válasz egyértelmű NEM!” Idézet: „Tehát B osztályú beállításban a kisebb hatásfokú erősítőnek kisebb a kimeneti teljesítménye azonos tápfeszültség és terhelés esetén!” Itt beszéltünk el egymás mellett! Én itt a párhuzamos veszteségekre gondoltam, pont amiatt hogy a veszteségeknek nem feltétlenül van közük a kivezérelhetőséghez, te pedig a válaszodban a soros veszteségekről beszéltél!
Elkészült a "Monster"...
Szép munka! Gratulálok! Gondolom Te tervezted.
Valószínűleg nem szobába lesz, ugye?
há ja.esetleg sorba kötöd rá egy oldalra amit otthon találsz,és picurkát adsz neki...meg nem is kell ehhez nagy trafó,kis tulzással "bármi megteszi ami otthon van"...tisztelt KD!hogy szól a mü?vmi vf5 szerüségnek néztem elsöre...ja meg esetleg a 300 wattos annihilatorról ilyen "nyálcsorgatós" fotót nem lehetne beollozni?mert még mindig nem volt alkalmam belevágni az épitgetésbe...
Tényleg kutya design-os a kivitel.
Ez már azomban túltesz az otthoni hangosítási teljesítmény szükségleten. (legalább is nálam )
Sziasztok.
Egy hatalmas kéréssel fordulnák hozzátok. Remélem tudtok nekem segíteni neki álltam már az alkatrészeket össze keresni méregetni számolni. A VF2 erősítőmhöz. Amihez találtam egy nagyon jó kapcsolást ami megy 60V-ról is meg csak az a baj hogy én a panel rajz készítéshez nem értek. Az az én nem tudom a kapcsolási rajzból meg csinálni a panel rajzot. És abban reménykedek hogy hát ha nektek meg lenne ehhez a rajz. És ha meg lenne feltennétek nekem ide. Előre is nagyon szépen köszönöm. Örökhálám előre is érte. Bye
Helló!
Itt a VF2 topicjában megtalálható többféle nyák is hozzá, nézd át őket Üdv, Arpy
Majd lesz az Annihilator-ról is kép, de most kölcsön van adva meghallgatásra, nincs nálam.
Nemsokára elindul a honlapom, ott lesz róla kép. Ja és lessz egy "köztes" változata a Monster-nek, 2 pár IRF-el 300W. Az Annihilátor-hoz hasonló erősítő lessz kinézetre, valamivel kisebb panel, kevesebb alkatrésszel. Nyákját csatolom, szerintem aki akarja, kitalálja, hogy mit kell beültetni. De majd a honlapomon lessz erről is full építési leírás, fényképekkel, mindennel.
Innen:
Hát most nem akarom mondani, hogy a majdani honlapomon lesz kit az általam tervezett dolgokból... huszonegynéhány végfok, előfokok, phonok, stb. (Ha nem tetszik a modiknak, majd törlik ezt a hsz-t. nem akarok üzletszerűen reklámozni itt semmit.)
Sziasztok.
Szét néztem a topiba rendesen. Ezt az egy panelt találtam de ez sem jó hozzá mert ezen a panelon kevesebb az alkatrész mint az én kapcsolásomon. Valaki tudna segíteni hogy a kapcsolási rajzomhoz panelrajzot találjak. Előre is köszönöm. Sziasztok.
Teszek fel egy kis nagyon hasznos kiegészítést a "normál" VF2-höz: Tuningolt nyák, stb.
(Remélem mindenkinek fel van telepítve a "sprint" azzal lehet csak megnyitni a nyákokat.)
A hiányzó alkatrész: a (dióda+820Ohm-os ellenállat), ami nem a panelen van, hanem a végtranyók lábaira van forrasztva. Jobban jársz, ha tranzisztor B-E átmenetet használsz dióda helyett (fenti kiegészítés a VF2-höz!) IRFP-re elég nehezen és elég silányul ragasztható egy 1n4148 dióda.
Sziasztok.
Köszönöm az eddigi segítségeteket most már neki tudok állni számolgatni készülődni az építéshez. Már csak egy két kérdésem lenne. Hogy a kondik hány voltosak és hogy az ellenállások közül hány darab ami nagyobb legyen mint 0.6W. Előre is köszönöm a segítségeteket. Bye. http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/13/13a519a246e4ae063c330...ab.png
Hello!
Meg szeretném kérdezni a tiszteletre méltó társaságot hogy ez a VF2 +-41V-tal mire képes, és hogy kell e erre a tápfeszre valamit változtatni??
Szia!
Nem kell változtatni semmit!
A kondik 16V feszültségtűrésűek, az ellenállások közül a zéner munkapontbeállító legyen >0,6W. A többi =<0,6W-os fémréteg.
Hello!
Megterveztem magamnak a VF2 nyákját, csak szeretnék segítséget kérni hogy minden rendben van e vele?? Ez még nincsen tükrözve ez az alkatrész felőli nézet!!! Üdv!
Egy kondi ránézésre nincs bekötve de ha írtál volna rá valamit értéket vagy pozíció számot (így hívják?) akkor meg is tudnám mondani h melyik. Még nem néztem át teljesen de ha írsz rá értékeket akkor én is átnézem egyszer.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |