Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF2 végerősítő
 
Témaindító: proksa1, idő: Feb 7, 2007
Lapozás: OK   21 / 163
(#) jocko hozzászólása Szept 5, 2008 /
 
engedjétek meg hogy közbeszóljak.történetesen:már megint a szegény quad 405.miért bántjuk?egy nehéz szülés,egy késöi gyerek ,olyan mint a magyar narancs,még ha nem is magyar,és kicsit savanyú is,meg sárga is,de szerethetö.én megértem öket.... :yes:
(#) szamóca válasza jocko hozzászólására (») Szept 5, 2008 /
 
Én elfogult vagyok a 405-el kapcsolatosan. /Negatív értelemben./ Hozzáképest az egyszerű konstrukciójú, jó hangú, olcsó költségvetésű VF2 ",ed bodotá, e öök bodottá".
(#) Tomy27 hozzászólása Szept 5, 2008 /
 
Köszönöm a hozzászólásokat mindenkinek. Én KD Mesternek osztom a véleményit, meg már a haromb honlapjára is feltette Király Tibor a KD Mester továbbfejlesztett VF2-tes verzióit...
(#) KD mester válasza lapose hozzászólására (») Szept 6, 2008 /
 
Jó persze! Ha 100-as villanykörtét raksz az erősítőbe, mint alkatrészt, akkor már lehet, hogy nem igaz, amit leírtam. Ha a közös konnektorra kötött vasalót is hozzászámolod, akkor főleg!

Én egy idealizált esetről beszéltem.

És felvilágosítanálak, hogy az idealizált "B"-osztályú működés esetén nincs nyugalmi áram!

Mindenesetre nagy hülyeséget írtál le azzal, hogy a hatásfoknak és a teljesaítménynek semmi köze egymáshoz. Dehogy nincs!

A VF2 pot azért tud a quaddal megegyező teljesítményt leadni alacsonyabb tápfeszről, mert kisebb a maradékfeszültsége és ebből adódóan jobb a hatásfoka. Különös tekintettel, a quad 8ohm-ra méretezett rövidzárvédelmére, felesleges +-50V-ról 4Ohm-al terhelni, mert az áramkorlát 40V-kimeneti csúcsfeszültséget sem fog megengedni. Ebből kifolyólag nagyon rossz lessz az erősítő hatásfoka, a kisebb tápfeszültséggel üzemeltetett változathoz képest. Nayobb hűtőbordákat igényel és kevésbé biztonságos a működése.

Ja és ne próbálj kioktatni. Veled ellentétben én tisztában vagyok mindennel...

Valóban, a kivezérelhetőségből nem következtethetünk a hatásfokra. De az alacsony kivezérelhetőségből egyenesen következik az alacsony (A jó kivezérelhetőséghez képesti alacsonyabb) hatásfok.

Számítottam a szörszálhasogatásodra, még arra is, hogy felveted egy villanymozdony, mint alkatrész alkalmazását egy erősítőben...és akkor mi van a hatásfokkal kérdés jön..
Az előbb említett két alacsony nyugalmi árammal működő végfoknál viszont egyenesen következtetni lehet a tápfeszültségből és a kimenőteljesítményből a hatásfokra!! ill a kivezérelhetőségre. És ebben a (nem ritka) esetben egyenesen kövtkezik a rossz hatásfok a rossz kivezérelhetőségből (és viszont), ebből bedig az alacsonyabb teljesítmény, vagy az, hogy miért tud az egyik végfok kisebb tápfeszültségből ugyanakkora teljesítményt leadni.

Hú de okos vagy hogy rájöttél a quad 200W-os (rövid időre)+-50V-on 4Ohmra. Úgy írtad le, mintha én az előző hozzászólásomban 100W-ot írtam volna. Olvass vissza nem írtam ilyet. Szedjél gyógyszert, ha olyat látsz, ami nincs. Biztosan segít! 200W-hoz 80Vp-p kimeneti feszültség tartozik, tehát leadhat 200W-ot. De tudod lehetne több is, mint 200W. Például egy jobb hatásfokú erősítő, aminek kisebb a maradékfeszültsége, stabil 50V-ról több, mint 300W-ot is leadna.
(#) lapose válasza KD mester hozzászólására (») Szept 6, 2008 /
 
Csakhogy az erősítők nem idealizáltak!
És megint sántítasz! Ha idealizált az hogy nincs nyugalmi áram akkor idealizált az is hogy 100%-ra ki tudod hajtani az erősítőt akkor meg nincs értelme kivezérelhetőségről beszélni!
[/quote]És ebben a (nem ritka) esetben egyenesen kövtkezik a rossz hatásfok a rossz kivezérelhetőségből (és viszont), ebből bedig az alacsonyabb teljesítmény, vagy az, hogy miért tud az egyik végfok kisebb tápfeszültségből ugyanakkora teljesítményt leadni.[quote]
Ezzel az írásoddal engem támasztottál alá én ugyanis azt írtam, hogy a kimeneti teljesítmény a kivezérelhetőség függvénye erre írtad hogy nem igaz!
Egyébként azt senki nem vonta kétségbe hogy értesz hozza, de ebben az esetben a párhuzamos veszteségeket figyelmen kívül hagytad!
Pl. a VF2 esetében a szerző 100mA-es nyugalmi áramot ir elő, ez +-40V esetén 8W. Mivel ez az erősítő majd 100%-ig kivezérelhető 100w kimenő teljesítménynél 78%-os ideális hatásfokot feltételezve az esősítőben marad 28W. Ennek pedig akár hogy nézem a 8W kb 25%-a egyáltalán nem elhanyagolható!
Szerintem összegezve leírható:
Egy erősítőben osztálytól függetlenül két fajta veszteség van:
- Soros: Ilyen pl. a szaturációs feszültség az emmiter ellenálláson eső feszültség.
- Párhuzamos: Pl. nyugalmi áram.
Ha egy erősítőnek nagy a soros vesztesége, csökken a kivezérelhetősége, ezáltal csökken a kimeneti teljesítmény és ezzel együtt a hatásfoka is!
Ha a párhuzamos veszteség nő a kivezérelhetőség nem csökken, az erősítő kimeneti teljesítménye nem csökken, de a hatásfoka romlik!
Ezért írtam azt, hogy egy erősítőt nem lehet csak a hatásfokkal jellemezni a kimeneti teljesítményével kapcsolatban. Ha azt írom hogy az erősítő teljesítménye azért kisebb, mert nagyobbak a soros veszteségek(magyarul kisebb a kivezérelhetőség) az helytálló, de te ezt akartad megcáfolni!
(#) KD mester hozzászólása Szept 6, 2008 /
 
Úgy érzem, hogy kommunikációs problémák vannak.

TE Azt írtad, hogy a hatásfoknak semmi köze a teljesítményhez.

Ez márpedig nem igaz.

Én csak megmutattam egy példán keresztül, hogy milyen az, amikor a kisebb hatásfok közvetlenül összefügg a kisebb teljesítménnyel.

Ja, hogy van olyan eset is, amikor nem függ össze.

Hát asztán. Az hogy "semmi köze nincs", az nem igaz.

Köszönöm a fáradozásodat az okításra, de megint nem tudtál újat mondani.

Talán helytelen volt, hogy maradékfeszültség helyett hatásfokot írtam (ebben az esetben márpedig analóg volt a maradékfeszültséggel), de akkor is, ezért kár volt gépelni.
(#) KD mester hozzászólása Szept 6, 2008 /
 
"Ezzel az írásoddal engem támasztottál alá én ugyanis azt írtam, hogy a kimeneti teljesítmény a kivezérelhetőség függvénye erre írtad hogy nem igaz!"

Igen a teljesítmény a kivezérelhetőség (négyzetes) függvénye.

Mikor, hol írtam, hogy nem igaz? Mutasd már meg légyszíves!

Vagy már megint csak odaképzelted?

A "nem valós" állításaim mellett sajnos nem tudok kiállni.
(#) lapose válasza KD mester hozzászólására (») Szept 6, 2008 /
 
Idézet:
„de akkor is, ezért kár volt gépelni.”

Szerintem pedig nem! Ezen a fórumon sokan vannak és ha már egy páran elolvassák ezt a pár hozzászólást jobban belelátnak az erősítők lelkivilágába.
Idézet:
„Köszönöm a fáradozásodat az okításra, de megint nem tudtál újat mondani.”

Neked nem is akartam, de másoknak talán világosabb lesz egy kicsit a dolog.
(#) szamóca válasza lapose hozzászólására (») Szept 6, 2008 /
 
Ez frankón igaz. :yes:
Köszi mindkettőtöknek.
(#) lapose válasza KD mester hozzászólására (») Szept 6, 2008 /
 
Idézet:
„"A hatásfoknak semmi köze a kimeneti teljesítményhez!"

A felvetésedre a válasz egyértelmű NEM!”


Idézet:
„Tehát B osztályú beállításban a kisebb hatásfokú erősítőnek kisebb a kimeneti teljesítménye azonos tápfeszültség és terhelés esetén!”


Itt beszéltünk el egymás mellett!
Én itt a párhuzamos veszteségekre gondoltam, pont amiatt hogy a veszteségeknek nem feltétlenül van közük a kivezérelhetőséghez, te pedig a válaszodban a soros veszteségekről beszéltél!
(#) KD mester hozzászólása Szept 19, 2008 /
 
Elkészült a "Monster"...
(#) Petroimro válasza KD mester hozzászólására (») Szept 19, 2008 /
 
Szép munka! Gratulálok! Gondolom Te tervezted.
Valószínűleg nem szobába lesz, ugye?
(#) jocko válasza Petroimro hozzászólására (») Szept 21, 2008 /
 
há ja.esetleg sorba kötöd rá egy oldalra amit otthon találsz,és picurkát adsz neki...meg nem is kell ehhez nagy trafó,kis tulzással "bármi megteszi ami otthon van"...tisztelt KD!hogy szól a mü?vmi vf5 szerüségnek néztem elsöre...ja meg esetleg a 300 wattos annihilatorról ilyen "nyálcsorgatós" fotót nem lehetne beollozni?mert még mindig nem volt alkalmam belevágni az épitgetésbe...
(#) szamóca válasza jocko hozzászólására (») Szept 22, 2008 /
 
Tényleg kutya design-os a kivitel.
Ez már azomban túltesz az otthoni hangosítási teljesítmény szükségleten. (legalább is nálam )
(#) frissadam hozzászólása Szept 22, 2008 /
 
Ezt a 400w-os erősítő panelt hol leht megvásárolni?
(#) DjPeat hozzászólása Szept 23, 2008 /
 
Sziasztok.
Egy hatalmas kéréssel fordulnák hozzátok. Remélem tudtok nekem segíteni neki álltam már az alkatrészeket össze keresni méregetni számolni. A VF2 erősítőmhöz. Amihez találtam egy nagyon jó kapcsolást ami megy 60V-ról is meg csak az a baj hogy én a panel rajz készítéshez nem értek. Az az én nem tudom a kapcsolási rajzból meg csinálni a panel rajzot. És abban reménykedek hogy hát ha nektek meg lenne ehhez a rajz. És ha meg lenne feltennétek nekem ide. Előre is nagyon szépen köszönöm. Örökhálám előre is érte.
Bye
(#) Árpy válasza DjPeat hozzászólására (») Szept 23, 2008 /
 
Helló!
Itt a VF2 topicjában megtalálható többféle nyák is hozzá, nézd át őket
Üdv, Arpy
(#) hapro válasza KD mester hozzászólására (») Szept 23, 2008 /
 
Szép munka. Gratulálok!
(#) KD mester válasza jocko hozzászólására (») Szept 23, 2008 /
 
Majd lesz az Annihilator-ról is kép, de most kölcsön van adva meghallgatásra, nincs nálam.

Nemsokára elindul a honlapom, ott lesz róla kép.

Ja és lessz egy "köztes" változata a Monster-nek, 2 pár IRF-el 300W. Az Annihilátor-hoz hasonló erősítő lessz kinézetre, valamivel kisebb panel, kevesebb alkatrésszel.

Nyákját csatolom, szerintem aki akarja, kitalálja, hogy mit kell beültetni. De majd a honlapomon lessz erről is full építési leírás, fényképekkel, mindennel.

300W 2.lay
    
(#) KD mester válasza frissadam hozzászólására (») Szept 23, 2008 /
 
Innen:

Hát most nem akarom mondani, hogy a majdani honlapomon lesz kit az általam tervezett dolgokból...
huszonegynéhány végfok, előfokok, phonok, stb.

(Ha nem tetszik a modiknak, majd törlik ezt a hsz-t. nem akarok üzletszerűen reklámozni itt semmit.)


(#) DjPeat hozzászólása Szept 23, 2008 /
 
Sziasztok.
Szét néztem a topiba rendesen. Ezt az egy panelt találtam de ez sem jó hozzá mert ezen a panelon kevesebb az alkatrész mint az én kapcsolásomon. Valaki tudna segíteni hogy a kapcsolási rajzomhoz panelrajzot találjak. Előre is köszönöm.
Sziasztok.
(#) KD mester hozzászólása Szept 23, 2008 /
 
Teszek fel egy kis nagyon hasznos kiegészítést a "normál" VF2-höz: Tuningolt nyák, stb.

(Remélem mindenkinek fel van telepítve a "sprint" azzal lehet csak megnyitni a nyákokat.)
(#) KD mester válasza DjPeat hozzászólására (») Szept 23, 2008 /
 
A hiányzó alkatrész: a (dióda+820Ohm-os ellenállat), ami nem a panelen van, hanem a végtranyók lábaira van forrasztva. Jobban jársz, ha tranzisztor B-E átmenetet használsz dióda helyett (fenti kiegészítés a VF2-höz!) IRFP-re elég nehezen és elég silányul ragasztható egy 1n4148 dióda.
(#) DjPeat hozzászólása Szept 23, 2008 /
 
Sziasztok.
Köszönöm az eddigi segítségeteket most már neki tudok állni számolgatni készülődni az építéshez. Már csak egy két kérdésem lenne. Hogy a kondik hány voltosak és hogy az ellenállások közül hány darab ami nagyobb legyen mint 0.6W. Előre is köszönöm a segítségeteket.
Bye.
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/13/13a519a246e4ae063c330...ab.png
(#) yello hozzászólása Szept 24, 2008 /
 
Hello!
Meg szeretném kérdezni a tiszteletre méltó társaságot hogy ez a VF2 +-41V-tal mire képes, és hogy kell e erre a tápfeszre valamit változtatni??
(#) lapose válasza yello hozzászólására (») Szept 24, 2008 /
 
Szia!
Nem kell változtatni semmit!

vf2.png
    
(#) szamóca válasza DjPeat hozzászólására (») Szept 25, 2008 /
 
A kondik 16V feszültségtűrésűek, az ellenállások közül a zéner munkapontbeállító legyen >0,6W. A többi =<0,6W-os fémréteg.
(#) yello hozzászólása Szept 26, 2008 /
 
Hello!
Megterveztem magamnak a VF2 nyákját, csak szeretnék segítséget kérni hogy minden rendben van e vele??
Ez még nincsen tükrözve ez az alkatrész felőli nézet!!!
Üdv!

vf2.lay
    
(#) sound.man válasza yello hozzászólására (») Szept 26, 2008 /
 
Egy kondi ránézésre nincs bekötve de ha írtál volna rá valamit értéket vagy pozíció számot (így hívják?) akkor meg is tudnám mondani h melyik. Még nem néztem át teljesen de ha írsz rá értékeket akkor én is átnézem egyszer.
Következő: »»   21 / 163
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem