Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   292 / 1319
(#) potyo válasza ciw hozzászólására (») Szept 23, 2008 /

Az én verzióim kompatibilisek, csak az MPLAB-ból ki kell kapcsolni az ICD2-ről történő tápellátást, és a céláramkör tápját rávezetni az ICD2 Vdd csatlakozására, hogy az ICD2 kimeneti fokozata a céláramkör tápjáról menjen. Debuggoltam már 1,8V-ról is, simán működik.

Nekem is az a gyanúm, hogy rossz lábakra van kötve az ICD2.
(#) ciw válasza potyo hozzászólására (») Szept 23, 2008 /

Szerintem a te verziódat használom.

Ami a megépítése óta gond, hogy debuggolni nem tudok vele, mert kiírja, hogy a processzort nem tudta debug módba léptetni.

Azt hiszem a 18F452-est még debugolja, de fölötte már nem.

Egy cimborámnak is van de neki tökéletes a debug rész is.
A különbség csak annyi, hogy neki 16F877A-van bennne nekem meg sima 16F877. Esetleg okozhatja ez a problémát?

Egyébként minden más funkció nálam is tökéletesen megy.

Paky:

Az mplabban a programozó tulajdonságainál nézd meg, hogy a tápfeszek rendben vannak-e, mert ha nem addig úgy sem fog menni.

És nézd át a PGC és PGD lábakat, Az mclr lábat meg nefeledd +3V3-ra húzni.
(#) Paky válasza watt hozzászólására (») Szept 23, 2008 /

Az MPLAB letiltja a az ICD tápját, nem lehet bekacsolni, ezért megy külön tápról 3 V-ról. A lábakat töbször is megnéztem, kimértem és a jó lábakra van kötve a programozó. A CPUCORE fesz. 2.5 V. Az elöbb próbáltam egy gyári ICD2-vel és azzal sem ment. Van még egy procim, beforasztom kipróbálom azzal is.
(#) ciw válasza Paky hozzászólására (») Szept 23, 2008 /

Hát ez király, most írhatom újra.
Minek kellet zárolni.

Elférne egy pic24 es rovat is.

Na mindegy.

Szerintem ez KH, vagy Zárlat lehet.

Nem akarok beleszólni, de:
Szoval szerintem, azon a fotón látható forrasztás tele van hidegforrasszal. Én vennék egy ónszívóharisnyát és bele mártanám gyantába és végighúznám a proci lábain.
Azután az ónszívó harisnyára ónt vinnék fel és azt is végighúznám a lábakon (nem túl gyorsan).
Ezzel a módszerrel szinte gyári forrasztást lehet elérni.

Mégegyszer távol álljon tőlem, hogy bárki munkáját minősítsem !

Csak segítni akarok, mert jónéhány TQFP tokot felrakram már és nem kevés annál sokkal sűrűbb molex csatit is. (kb 150db)

Ha mégis úgyérzed, hogy jó a forrasztás, akkor csipogtasd ki a kivezetett programozólábakat , hogy a pic lábán is mérhető e.

(#) watt válasza ciw hozzászólására (») Szept 23, 2008 /

Ha jók az értesüléseim, akkor bármelyik PGC,PGD lábról lehet programozni, csak akkor kell belül a konfiget átállítani, ha nem az alapértelmezetten akarod debuggolni. Kérem javítsatok ki, ha nem így lenne...
(#) ciw válasza watt hozzászólására (») Szept 23, 2008 /

Nekem csak az egyikkel ment: PGC1 és PGD1
(#) Paky válasza ciw hozzászólására (») Szept 23, 2008 /

Teljesen igazad van, az nem valami szép, de azóta már átforrasztottam, mint már említettem mikroszkóp alatt. Az sokkal szebb lett. Kis is csipogtam.
(#) ciw válasza Paky hozzászólására (») Szept 23, 2008 /

Hát akkor más nem jut eszembe.

Talán a PGC és PGD lábak fel vannak cserélve egymással.

Hibaüzenet van valami konkrét?
(#) watt válasza ciw hozzászólására (») Szept 23, 2008 /

Gondolod, hogy mielőtt a PGD/C 2-t használnád, az 1-esen kell átállítani? Ha ez így van, akkor elég béna megoldás. Na majd kiderül, mert most éppen egy dsPIC33F-et gerjesztek hamarosan, ahol a 2-es vonal van kivezetve...
(#) ciw válasza watt hozzászólására (») Szept 23, 2008 /

Szerintem ez az egész PIO meg IO multiplexelés béna.
Tök fölösleges, ez a varia a kivezetésekkel.

Szerintem egyszer kellett volna leülni és optimálisan megtervezni a tokot.

Nekem eddig tök gáz az egész 24 széria.

Nekem is legalább 2 órába került mire a 28 lábu PIC24 -esemet felismerte az mplab.
(#) icserny válasza watt hozzászólására (») Szept 23, 2008 /

Idézet:
„Ha jók az értesüléseim, akkor bármelyik PGC,PGD lábról lehet programozni, csak akkor kell belül a konfiget átállítani, ha nem az alapértelmezetten akarod debuggolni. Kérem javítsatok ki, ha nem így lenne...”

Nekem úgy rémlik, hogy az MPLAB-ban a konfig bitek beállításásnál lehet/kell választani, hogy melyik legyen az "alapértelmezett".
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Szept 23, 2008 /

Igen, ezt említettem(egyébként a PIC-ben kell beállítani, nem az MPLAB-ban ), csak a fő kérdés, hogy csak a debuggolásra vonatkozik a beállítás, vagy a programozásra is...
Mert hogy konfigolod, ha eleve a 2-est választottad!?
szerk: Megnéztem, nagyon úgy tűnik, hogy csak átváltani lehet az 1-esen keresztül. Ekkora marhaságot. Mi értelme ennek? Hogy oldod meg egy TQFP-n ezt? Panelen csak ezért jumperekre pazarolsz helyet? Most nekem is forrasztgatni kell majd vékony szálakat, amíg felkonfigolom.
(#) trudnai válasza ciw hozzászólására (») Szept 23, 2008 /

Gondolom ezt mar olvastad es van is egy olyan 5-10µF tantalum a VDDcore es a fold kozott? (D013 parameter a Programmer Reference-ben)

Idézet:
„The regulator provides power to the core from the other
VDD pins. A low-ESR capacitor (such as tantalum) must
be connected to the VDDCORE pin (Figure 2-2). This
helps to maintain the stability of the regulator.”
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Szept 23, 2008 /

Pontosítsunk: 1-től 10uF
(#) icserny válasza The_W hozzászólására (») Szept 23, 2008 /

Idézet:
„Nagyon jó alapozónak tűnik, csak sajnos öt éve nem frissítik.”

Ez is hasznos olvasmánynak látszik!

Ezt a helyet is nagyon ajánlom!

Idézet:
„egyébként a PIC-ben kell beállítani, nem az MPLAB-ban”

De, az MPLAB-ban kell beállítani a konfigurációs biteket, a PIC-be pedig _beírni_ kell... :awink: De lehet, hogy ez csak a debug-olást érinti.

Van ugyanis itt egy szép kis vita erről a témáról. Ebben egyesek szerint első alkalommal az első porton be kell írni a konfigurációs biteket, mások szerint erre nincs szükség, nekik "egyből" ment a programozás a második porton is.

A vitából az is kiderült, hogy a PIC24FJ256GA106 chip-ek harmadik portja (PGD3/PGC3) "gyári hibás", aki erre tervezett panelt, az csúnyán ráfaragott...

Jut eszembe: az Explorer 16 100 lábú demokártyán is a PGC2/PGD2 van rákötve az ICSP csatlakozóra, s PicKit2-vel szépen muzsikál. Majd ha nagyon ráérek, megnézem, hogy ennek a használhatósága függ-e a konfig bitektől.
(#) mrfencer hozzászólása Szept 23, 2008 /

halihó

Lenne egy kérdésem ami egy feladatom megoldása során vetődött fel bennem. PIC16F877-el azt hogyan lehet megvalósitani assembly nyelven hogy mondjuk az RD1 és a VSS láb közötti feszülség külnbésget mérje és mondjuk felvillantson egy LED-et ha a feszültség eléri az X értéket?
(#) vilmosd válasza vtnagy hozzászólására (») Szept 23, 2008 /

Hali
Nezd meg legyszi a helpben milyen include tartozik a rand() fvenyhez es ird be a forrasba a fvenyhivas elott. Maskent nem fog lefordulni

Udv Vili
(#) proli007 válasza mrfencer hozzászólására (») Szept 23, 2008 /

Hello!

Közvetlenül a RD1-re nem, mert a belső A/D multiplexer bemenetek fix lábakhoz vannak hozzárendelve. Ezek az RA0..RA3, RA5 és RE0..RE2 porták a 877-nél.

üdv! proli007

Gondold végig! Ha a demo panelen a 2-es lábon van az ICSP, és egyszer törlöd a PIC-et, utána hogy tudnád újból feltolni rá a konfigot, ha ehhez programozói portot kéne váltani előbb?
Na mindegy, meglátjuk.
A panel elő van készítve maratásra, holnap minden kiderül...(ma elcseszte az időm eza drága XP! )
(#) bbalazs_ válasza mrfencer hozzászólására (») Szept 23, 2008 /

Szoval eloszor beallitod a labat AD-nek. Ezt - ahogy elottem irtak volt - nem tetszoleges, hanem elore elrendezett modon teheted csak, az a0-t pl. kulon be lehet allitani.
Utana beallitod a paramtereket (mi legyen a referencia, mekkora pontossag, hova tolja az eredmenyt, stb).
Vegul inditod a konverziot, a kapott ertekeket regiszterekeben kapod ADRESH,ADRESL. Erdemes ugy ugyeskedni, hogy 8 biten elferjen.
Utana a kivant ertekedbol kivonod es ha negativ az eredmeny, akkor kigyujtod a bitet.
Hardver oldalrol erdemes a Vcc-Vss tartomanyt valasztani, esetleges feszosztoval ebbe konvertalni a merendo feszt. Ha az ido nem kritikus, tegyel egy 10-20nF-ot a merendo fesz es a fold koze.

Kesz megoldast szerintem nem fogsz kapni, de sokat segit, ha a netet turod peldakert, illetve a PIC adatlapjaban a 10-bit AD reszt elolvasod, ott le van irva minden.
(#) trudnai válasza watt hozzászólására (») Szept 23, 2008 /

Psszt! Ez lett volna a beugrato, hogy ellenorizzuk tenyleg olvasta-e
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Szept 23, 2008 /

Ezt elk@rtam... (Szabadon apánk után... )

Idézet:
„Ha a demo panelen a 2-es lábon van az ICSP, és egyszer törlöd a PIC-et, utána hogy tudnád újból feltolni rá a konfigot, ha ehhez programozói portot kéne váltani előbb?”

Nyitva hagyom a hátsó bejáratot: JTAG port enabled!

No, de lássuk a medvét! Előszedtem az MPLAB-ot, s itt egy olyan van, hogy Comm Channel Select: EMUC2/EMUD2 shared with PGC2/PGD2 nálam a default, de ha átállítom PGC1/PGD1-re azután is tudok programozni, tehát a korábbi feltevéseimmel szemben a konfig átírása csak a debug-ra hat.
Ja, mindez PIC24FJ128GA010-re vonatkozik, de remélem, hogy a többire is igaz...

Mellesleg nem tudom,hogya JTAG csatlakozóra mit lehetne dugni, nálam a "fedélzeti" PIC18LF4550 van kiokosítva JTAG programozásra ennek a programnak a segítségével.
(#) icserny válasza icserny hozzászólására (») Szept 23, 2008 /

Idézet:
„ha átállítom PGC1/PGD1-re azután is tudok programozni”

Természetesen úgy értem, hogy: ha átállítom az MPLAB-ban, majd beégetem a PIC-be.
Utána debugolni nem tudok, de vissza tudom írni PGC2/PGD2-re.

Sejtettem, hogy a debuggra vonatkozik! Köszi a próbát, legalább is megnyugtató a holnapra nézve!
(#) icserny válasza Paky hozzászólására (») Szept 23, 2008 /

Csak megjegyzem, hogy a A Microchip hasonló modulján 8 db (azaz nyolc darab) kondenzátor van.
(#) zsimon válasza icserny hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

A megjegyzésed jogos. Azé 8 mert raktak a PIC összes táppontjára. Hogy minek azt nem vágom.
A PIC kezdő működése azon a bizonyos 1-10µF tantál kondin múlik ami a Vdd-core lápra kell. Én 3.3µF-et használok. No problemo.
A PGC/D lábakról. Bármelyik lábbal elindul, a configok beirása. Az ATMEL-el ellentétben osc jel nem kell a programozáshoz. Tehát a programozás megy akárhonnan, ezek után viszont a debug már csak a konfig-ban kijelölt lábakon. Nagyon oda kell sasolni az oszcillátor helyes beállítására, a watchdog és a JTAG tiltására. Egyébként se értem minek bele a JTAG, ha úgysincs hozzá semmi...

Nekem ezekkel a megjegyzésekkel életem első PIC24-e is tökéletesen indult. Külső Oszcillátort használok egyébként 5V-osat, mert 5V toleráns az összes láb.

Még valami a táp és földpontokról. Elég belőlük egyet egyt használni. Belül a chip-ben össze vannak kötve. Gondolom azé van belőle ennyi hogy legyen választék, a tervezés során, azaz ahová kényelmes. Tehát a panelen nem kell velük bohóckodni.
(#) djszapi hozzászólása Szept 24, 2008 /

Udv!

Egyeszeru kerdes!
ICD2 vagy barmilyen USB-s PIC programozot hasznalt-e mar valaki Linux alol?
Piklab, Pikdev, icdprog, picprog, stb. programok segitsegevel.
Nem ismerem a piceket, eddig fokent fpga/dsp/avr/arm forgott a kezem kozott!

Koszonom minden linuxos elektrosnak elore is
(#) watt válasza zsimon hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Idézet:
„A PGC/D lábakról. Bármelyik lábbal elindul, a configok beirása. Az ATMEL-el ellentétben osc jel nem kell a programozáshoz. Tehát a programozás megy akárhonnan, ezek után viszont a debug már csak a konfig-ban kijelölt lábakon”

Ne haragudj meg, de mindezt már kiderítettük, leírtuk átrágtuk, miután icserny le is tesztelte! Sokszor igen furán jönnek ki a dolgaid! Ezt nem cseszegetésből írom, csak úgy túnik, hogy nem olvasod el amiket írunk rendesen!

Idézet:
„mert 5V toleráns az összes láb.”

Ez így ebben a formában nem igaz! Csak azok a lábak, amelyek digit I/O ként vannak beállítva. Óvatosan a felületes kijelentésekkel!

Idézet:
„Még valami a táp és földpontokról. Elég belőlük egyet egyt használni. Belül a chip-ben össze vannak kötve. Gondolom azé van belőle ennyi hogy legyen választék, a tervezés során, azaz ahová kényelmes. Tehát a panelen nem kell velük bohóckodni.”

Kérlek ilyen dolgokat se terjessz, ha nem akarod, hogy azt gondolják rólad, nem értesz az elektronikához! A programozáskor talán megengedhető, hogy nem kötöd be mind, de működés közben mindet be kell kötni, ha nem akarod, hogy belül szakadjon valami, vagy bizonytalanul működjön! Nem a választékosság miatt van több test láb, mint ahogy Vdd láb sem azért!
Következő: »»   292 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem