Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DMX 512-vel vezérélni motorokat
Lapozás: OK   2 / 2
(#) robing16 válasza pokot hozzászólására (») Jún 27, 2008 /

Erre már gondoltam, A/D átalakító. De konkrét példa nem jutott az eszembe

Valakinek van ötlete egy ilyen A/D átalakításra??
(#) pokot válasza robing16 hozzászólására (») Jún 27, 2008 /

az AD átalakítás melyik része nem tiszta, a működési elv, vagy a konverterhez való illesztés, esetleg a párhuzamos/soros konverzio?

igen, mondhatnám, hogy mindeggyik
De az, hogy egy potencinéter értékét hogyan alakítom át egy 8bit-es értékké!

Ezt nem tudom elképzelni!!
(#) pokot válasza robing16 hozzászólására (») Jún 27, 2008 /

Nos, nem a poti értékét alakítod át, hanem mondjuk a poti
egyik szélső lábát földre kötöd, másikat az AD-átalakító Ref-feszültségére,a csúszka pedig megy az AD bemenetére, tehát a poti által leosztott feszt méred közvetlenül, de ez már picit off szerintem

értem, mire gondolsz...
Tudnál adni valami egyszerü rajzot?? Engem az elv érdekelne, hogy lehetne megvalósítani! Vagy épp milyen fajta A/D-s IC-vel lehet megoldani ezt??
(#) pokot válasza robing16 hozzászólására (») Jún 28, 2008 /

AD konverternek pl ADC 0804 retnél kb 600ft, de a 8bitet még ki kell küldeni DMX protokollal,ami már kis programozási ismeretet is igényel,meg vmi mikrovezérlőt (sokan egyből rávágnák,hogy PIC) vagy programozható logikát,ami küldi a soros adatokat.
itt találsz olyan áramkört amilyen neked kell :
Bővebben: Link
(#) robing16 válasza pokot hozzászólására (») Jún 28, 2008 /

Áhhh....
Köszönöm a link-et...
Én arra gondoltam, hogy egy olyan átalakítót keresni, ami csak a poti állásából egy 8BIT-es párhuzamos A/D-t átalakítani...
Nem DMX pultot akarok csinálni, csak ennek az ötlete kellene!
(#) danielb hozzászólása Aug 25, 2008 /

Heló mindenki!

Én itt elnézegettem a kapcsolásokat és hozzászólásokt... Lehet, hogy én vagyok figyelmetlen, de nem találtam megoldást a vevő/dekódoló oldalra.

Én egy vezérelhető egy csatornás kapcsoló fungciójú berendezést szeretnék építeni, amit majd DMX-en keresztül (vezérlő oldal megvan) tudok hajtani.

Annyi kell csak, hogy egy alacsony szintű jel lejöjjön, ha mondjuk felhúzom az 1-es csatorna potméterét. Továbbá jó lenne, ha ezt a "vevő" egységet dip kapcsolókkal tudnám címezni.

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) naszvadimarci hozzászólása Szept 12, 2008 /

Tisztelt Uraim!

Olvasgattam a topicot, van pár meglátásom.
Pár éve közelebbről is van szerencsém robotlámpákkal -nagyon sokfajtával és mindenféle megközelítésben- dolgozni. Az építésébe finommechanika-optika szakirányos gépész diplomával (az van) sem vágnék bele. Az elekrtonika még a könnyebbik oldala a dolgoknak, a finommechanika és az optika kemény dió. A magyar gyártók akiknek sikerült használható lámpát gyártani, több ember több 10éves tapasztalatával tudta megtenni. Amíg nem is láttál ilyet belülről, elég nehézkes lesz...

Pár dolog :
-dichrot (színszűrő) lehet kapni, bár tényleg drága
-a gobokat elő lehet állítani 0,5m-es rézlemezből is kétoldalas maratással is, nem egyszerű, de kivitelezhető. http://gobomaker.uw.hu/ , ő csinál neked

Szóval ha lámpát akasz építeni, nézz meg több típust is belülről, különben elég nehéz dolgod lesz.
Majd keress egy teljes lakatos műhelyt esztergával, marógéppel. Szükséged lesz rá!

M.
(#) ciw válasza danielb hozzászólására (») Szept 12, 2008 /

Nekem egy éve volt egy dmx512 projectem.
Az volt a feledat, hogy egy színházban ismét használni szerették volna a régen elavúlt, de jóminőségű és halk színváltóikat (elég sokat). A gond csak az volt, hogy az még analóg volt és a színházban a rendszer dmx-es.
Na ezt hoztam én össze úgy, hogy a színváló mindíg beáll a kiválasztott színre, ami attól függ, hogy az adott csatorna potiját meddig tolja föl. A címet dipkapcsolóval tudja beállítani és jelzi azt is, ha értelmes dmx jelet kap a vonalon.
(#) kemenygolya hozzászólása Szept 24, 2008 /

sziasztok
nekem van egy eurolite ts-5ös lámpám, a DMX pultból csak 5 csatornát foglal el (1 ch: x tengely jobb-bal, 2.ch y tengely fel-le, 3.ch szín, 4. ch minta, 5. ch fényerőt szabályoz) az lenne a kérdésem, hogy ha én ezt ővíteni szeretném, (a vezérlő az 12 ch-t képes kezelni) hogyan, milyen módon tudom?
bővítés alatt azt értem, h Pl. több szín, több ábra, 2tárcsás strobi villogás
(a ch= csatorna)
köszönöm előre a segítsgeteket
(#) ciw válasza kemenygolya hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Szerintem ott az egész mechanikát át kell alakítani, mert szerintem optikai érzékelőkkel pozicionálja a tárcsákat.
(#) kemenygolya válasza ciw hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

valószínüleg
de a mechnaika legyen a kisebb gond, én az elektronikátol tartok
szted h lehetne megoldani?

Én megnézném gyári állapotban, hogy mondjuk a gobó pozíciót hogy állítja be.
Értemitt hogy pld: Számlálja a fordulatot , vagy egy érzékelő figyeli, hogy mikor ér oda egy gobó és számolja, hogy hanyadiknál kell megálni.

Ezt mindenképp a lámpában lévő elektronika kezeli.
Tehát valószínüleg azt is ki kell cserélni.
(#) kemenygolya válasza ciw hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

persze, erre gondoltam is
csak nem tudom h egy scannerbe mit érdemes még beleakni
én úgy gondoltam, h van több kihasználatlan csatornám, arra raknám pl az ábrákat, de abból csak akkor látnék vmit, h ha a másik gobot kiveszem 0-ra
szted ez lehetséges megoldás?

Vagy ugyanolyan tárcsát pluszba belerakni egy motorral együtt és csak átkapcsolnád, hogy a gyári elektronika mikor melyik motort forgassa.
(#) Georgee válasza ciw hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Szerintem amugy mindkét szempontból módosítani kell mind mechanikailag mind elektronikailag... meg a DMX jel az 0-10volt ha jól sejtem és itt a másik kérdés a motornak érthetővé kell tenni ezt a jelet... Először is külön kapcsolók kellenek a dmx cimzéséhez meg egy ic ami érthetővé teszi a jelet a motornak, jah és ide meginnt nem árt valami opto érzékelő ami leadja az infót az icnek hogy éppen hanyas gobot vagy dichrot fordította be. Szerintem nem lessz egy könnyű feladat
(#) ciw válasza Georgee hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

A dmx az nem 0-10V !

a DMX digitális jelforma, protokoll.
Ami rs485 felületen szaladgál és ezt a jelet szokás átalakítani 0-10V-ra vagy Pozícióra, vagy Dimmerelésre.
(#) Georgee válasza ciw hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

boccs én irtam el... utólag koppant nekem is h mást irtam.
(#) ciw hozzászólása Szept 24, 2008 /

Mivel lehetne rávenni a fórumot, hogy ne dobjon ki állandóan, vagy ha kidob akkor azt ne akkor közölje, amikor a hozzászólást elküldöm.

Előre mondom, hogy a "bejelentkezve marad" box be van jelölve.
(#) Szabi1 hozzászólása Aug 24, 2011 /

Hello!
Nem akartam uj topik-ot nyitni, akarok egy dmx ről usb átalakítót készíteni és az a kérdés, hogy a mellékelt kapcsolás jó? És milyen programokkal lehet vele vezérelni ?

Usbdmx2.gif

(#) Szabi1 válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Nekem inkább olyan kapcsolás kéne amelyik dmx 512 átalakító usb-re amin van dmx in és out és valami komoly vezérlő progi
(#) kokozo válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

A dmx eszközök 99%-a nem küld visszafelé adatot.. csak végrehajtja a csomag tartalmát, és ha hibás a csomag akkor a programjában megadott módon reagál ( leáll az utolsó jó adatot ismét végrehajtja stb) A belinkelt képednél jelentősen egyszerűbb az új verzió ami nem bm-es 232-vel van megoldva hanem rl-el.( alul mellékelve)
Komplett csomagot amiben minden benne van meg megtekinthető itt
Vezérlő programnak meg az ingyenes freestylert ajánlom ami ismeri szinte az összes dmx-es eszközt 3d-ben animálva lehet tesztelni
(#) Szabi1 válasza kokozo hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Majd megépítem a kapcsolást és megpróbálom, még ha sikerul is nincs mivel kiróbáljam.
(#) elzer01 hozzászólása Szept 14, 2011 /

Sziasztok ! Én egy LED pár lámpát szeretnék építeni esetleg erre valakinek van ötlet, hogy hol van kapcsolási rajz vagy leírás? Jah és dmx-el szeretném vezérelni
(#) Szabi1 válasza elzer01 hozzászólására (») Okt 5, 2011 /

:d az lehet engem is érdekelne
Nos szerintem RGB ledekből a legjobb készíteni, és azokat hűteni kell, és egy vezérlő kapcsolás dmx-el
(#) datamoon250 hozzászólása Júl 1, 2018 /

Sziasztok!
Lenne egy nagy kérésem hozzátok. Miért nem akar egy DC12V-os relé behúzni egy dmx-es szinezőlámpa azon részéről,amire a ledek csatlakoznának? Amikor pultról kiadom a piros lednek a jelet,a multiméterrel 12-13v-ot mérek,de a 12v-os relé meg sem mukkan. Az lenne a koncepció,hogy a relé behúzna és a fűstgépre kiadná a jelet (mintha megnyomnám a távirányitóján a gombot) és igy lenne egy DMX-es füstgépem. Válaszokat előre is köszönöm
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem