Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   294 / 4003
(#) lapose válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Szia!
Ha tartósan ennyi marad a hőmérséklet az nem gond, csak arra figyelj hogy ezekből a motorokból volt 6V-os 12V-os és ha jól tudom 24V-os is!
Az NDK-ban mindenbe ezt rakták.
(#) sapi87 hozzászólása Szept 27, 2008 /

Sziasztok!

ezen az oldalon http://www.hestore.hu/
valaki mondja meg hogy melyik a 100k lineártis potméter!

Köszi
(#) mex válasza sapi87 hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Ez:
(#) sapi87 válasza mex hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

a mono és stereo potik között mi a különbség?
(#) levii válasza sapi87 hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

A stereo olyan hogy egy tengelyen van két poti.
Ha megnézed ezt a képet érteni fogod.
Bővebben: Link
(#) zoly15 válasza lapose hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Szia!
A kihajtás oldali "deklin" ott van hogy 12V feltételezem hogy 12V-os.. Szerintem nem 6V-os hiszen akkor nagyon lassú lenne 12V-al a kihajtáson forog 80/perc-et..

üdv!
(#) zoly15 válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Ha megmérném az ellenállását valahogyan ki lehetne számolni hogy hány V-os?

üdv!

Ha rá van írva hogy 12V akkor semmi gond, csak nem emlékeztem rá hogy van-e jelölve a feszültség.
(#) sapi87 hozzászólása Szept 27, 2008 /

egy ellen állásnál hogy kell értelmezni hogy 6k2!

A hestore.hu-n hogy kell nézni az adatokat kellene nekm mondjuk 1k ellenállás!

nagyon kezdő vagyok!
most kezdem az ismerkedést ezzel az elektronikával önszorgalomból mert torzítót építek!vagyis próbálom

6K2=6200ohm=6,2Kohm=6200R=6,2K
Mindegyik ugyanazt jelenti,de különböző képpen szokták jelölni.
(#) sapi87 válasza levii hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

és akondiknál hogy vannak az átváltások a mikro piko meg stb?

mondjuk én 0.022 mikrofahrrad osat keresek!
(#) lapose válasza sapi87 hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Szia!
uF=10^-6F mikrofarád
nF=10^-9F nanofarád
pF=10^-12F pikofarád
1uF=1000nF
1nF=1000pF

Az 22 nanófarád.
(#) sapi87 válasza levii hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

a 2k2 az 2200R?

ilyen ellenállás van a hestore-hu-n?

vagy én nézem el de nem találom!

igen az 2200R

A HEStoreban ugy van hogy 2,2K ,írd be a keresőbe úgy biztos megtalálod.

Szia!
A tekercsek ellenállása 1.6-1.9 OHM között van (legkisebb és legnagyobb) Ez a forgórész már egyszer volt tekercselve de semmi gond vele :yes: Jut eszembe amit azelőtt írtam most nézem hogy nem is 12V ról ment akkor hanem 9V körülről!
Így lehet hogy 6V-os de akkor nagyon lassan forog!
Most mi legyen? Hogyan lehetne kideríteni hogy 6 vagy 12V-os?

üdv!
(#) Imi65 válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

A sebesség jó kiindulási pont. Nagyjából tudod, hogy milyen ütemben töröl az ablaktörlő. Akkor már terhelve van, attól üresen gyorsabban kéne forognia.
(#) zoly15 válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Ez is egy szempont..
Drótvastagságból nem lehet kiindulni?

Dehogynem. Ha látnál egy 6-12-24V-osat egyszerre, simán tudnád. De így nem hiszem, hogy el tudnád dönteni, de szerintem én sem. Ne aggódj, adj neki 12V-ot aztán majd meglátod, mit csinál. Túl nagy értéket úgysem képvisel.

Mi nem képvisel nagy értéket? A motor?
Nekem most nagy érték hisz ez lenne a tekercselőgépem "motorja"
Ezért fontos lenne nekem az hogy kiderítsem hogy most hány V -os..
Ráteszem majd vagy 30 percre a 12V-ra és utána megmérem hogy mennyire meleg.. Egy ilyesfajta motornak mennyire szabad melegednie?

üdv!

Jaaa! Azt nem tudtam, hogy lesz feladata.
Mert voltak ilyen motorjaim, de már elosztogattam őket, sorban. A múltkor láttam még egy UAZ (de mindenképpen Szovjet) ablaktörlő(?) motort, de azon nincs áttétel. Van rajta viszont egy müa. szíjtárcsa (kb. 1 cm-s), kölyökkoromban a fémépítőt hajtottam vele befőttes gumival. Apám gyártott rá egy 8 fokozatú előtét ellenállást (az már nincs meg), és egy kocsi akksi volt a tápforrásom (ez sincs). Viszont nem nagyon emlékszem arra, hogy melegedett volna, igaz, ez egy teljesen zárt gép volt. Azt sem tudom, jól volt-e bekötve. 3 kivezetése volt, de csak 2-t használtunk. Úgy elég magas, 3-4000 fordulata lehetett.

Ennek is csak a forgórésze meleg a ház, mágnes nem meleg.. Ez is teljesen zárt..
Ha 3-4 ezer lehetett a fordulata akkor csak 12V os lehet!
Mennyi lehet a max hőfok ennél? remélem nem megy 45C fok felé majd 12V-ról. Kipróbálom 30 percig aztán majd okosabbak leszünk..
Az hgoy elosztogattad az nagyon nagy hiba!!!!
Ha szabad megtudni mi az a fémépítő?

üdv!
(#) Frankye válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Látszik, hogy ifjú legény vagy! Anno, fiatalkorunkban, volt ilyen játék. Perforált, különböző méretű és alakú lemezek voltak, volt "nyers" színű (krómozott), és volt színesre lakkozott is köztük. Meg egy csomó mindenféle kiegészítő: fogaskerekek, áttételek, szíjtárcsaák, kerekek, tengelyek, stb. Lehetett vele mindenféle érdekes mechanikus szerkezetet építeni. (És volt hozzá egy csomó csavar meg anya, amik mindig elkallódtak, így a szegény szüleim nem győztek hazahordani utánpótlást belőle... Néha azért megkerültek, főleg éjjel, WC-re menetel közben... )
(#) zoly15 válasza Frankye hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Ah már sejtem hogy mi lehet az...
Bevallom holnap leszek 17 éves szóval még "ifjú" vagyok

üdv!
(#) Frankye válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Akkor Isten éltessen sokáig!
(#) vicsys válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

A legszebb kor!
Isten éltessen! Allah növessze hosszúra.....
életed fonalát!
(#) zoly15 válasza Frankye hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Köszönöm szépen.
Mégy ilyet.. A modik felköszöntenek .. Ohh ez megtiszteltetés a részetekről.. :kalap: Köszönöm mind a kettőtöknek!

Idézet:
„Ha szabad megtudni mi az a fémépítő?”

Hát, igen. A '70-es években árusítottak olyan játékokat, mint mondjuk most a legó. Ezek konkrétan tengelyekből, kerekekből, és különböző hosszúságú lapos fém elemek voltak (szép számmal), egyentávolságokra kifurkálva. Volt hozzá 4-es csavar, és anya, csavarhúzó, villáskulcs. És alaplemezek. Szintén egyentávolságra kifurkálva. Ezekből aztán gyártottam mindenfélét. Persze, ne gondolj itt CNC esztergára. Pl gyártottam egy hidat, amin mechanikus erőátvitelt készítettem, fogaskerékáttétellel lassítottam, szöghajtást csináltam, és egy keverőtárcsát, ami az alatta lévő edényben az Ultrás vizet felkavarta. És valaha ez is tetszett, mert ÉN csináltam. Ma már kevés ilyen lehetősége van a gyerekeknek, szerintem.

Régen mikor átalakítottam egy Trabit 6V-ról 12V-ra benne hagytam az eredeti ablaktörlőmotort és bírta, csak a műanyag borítást szedtem le róla, hogy jobb legyen a hűtése. Szerintem csinálj hozzá egy egyszerű áteresztőtranzisztoros tápot és akkor tudod szabályozni a fordulatszámot.
Nekem is van itthon valahol egy ami 6V-os. Holnap esetleg megkereshetem, -ha még megvan- akkor össze tudjuk hasonlítani a tekercseket rajta!

Isten éltessen! Látod, Frankye is látott már ilyet.

Azt megköszönném ha megkeresnéd!
Szabályozót én is tervezek a rajza már meg is van..
A szabályozást egy rossz PC kormány pedállal fogom megoldani a másik pedál pedig a forgásirány váltás lesz..
A váltás Relével lesz..
Imi65: Neked is nagyon köszönöm!
Következő: »»   294 / 4003
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem