Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   247 / 2208
(#) 021 válasza sturbi hozzászólására (») Szept 29, 2008
Köszönöm szépen a 9w már elég lenne...

Már szól a végfok, meglepően jó hangja van, csak éppen közös ellenállásokkal megy, és persze a két cső nagyon különbözik...

de majd veszek bele másikat, addig marad ez...
(#) nyikolaj hozzászólása Szept 29, 2008
Szervusztok
Hétvégén volt időm össze rakni a PCL86 sztereó erősítőmet.
A képen látható még a nyers állapota sok tervezett külső kiegészítő még nem került rá.
Az alap színe fekete lesz.
A hangja megítélésem szerint gyönyörű lett de én nem vagyok mérvadó az elfogultságom miatt.

Kép080.jpg

(#) Moszkvai válasza nyikolaj hozzászólására (») Szept 29, 2008
Igazi Old school doboz!
Én igy hagynám!
Trafó takaró miből van?
(#) ngyzoli válasza MrBrown hozzászólására (») Szept 29, 2008
Csövek paralell kapcsolásánál duplázódik a teljesítmény-tudomásom szerint.nyilván a trafó áttételével "utána kell menni".az a készülék,mit volt szerencsém hallgatni,2db 2A3-assal 7,5-8W-ot adott,ez persze nem ekvivalens egy félvezetős 8W-al.tény,h ezzel a teljesítménnyel akkorát belerúgott a hangszóróba,hogy hüvelykujjnyit ugrott a membrán! a gép egyébként a 7milliós Neiro másolata volt...
(#) nyikolaj válasza Moszkvai hozzászólására (») Szept 29, 2008
Halogén trafó védő burkolata.
Még alakítok rajta nehogy fel lehessen ismerni.
(#) ngyzoli válasza 021 hozzászólására (») Szept 29, 2008
Párhuzamos kötésnél az egy csőre optimalizált menetszámot(a veszteségek miatt) 0,733-mal kell szorozni.ez nálam bevált.tehát nem pont feleződik.csak papíron...a kimenő power közel a duplája lesz.kb.0,9-szerese.a lehető legegyformábbak legyenek a csövek,ilyenkor lehet közös katódell.is,de én műszakilag korrektebbnek tartom a különválasztott megoldást.mert nem garancia,h egyformán is öregszenek a csövek...
(#) 021 válasza ngyzoli hozzászólására (») Szept 29, 2008
Igen, már folyamatban a párbaválogatott csövek beszerzése. Csak azok el86-ok, ami 250v max feszültséget bír, úgyhogy új tápot kell készítenem...
Vagy stabilizátor...

Sajnos a 6p45c se nem vált be, iszonyúan torzít bármilyen beállításban...

Ez az el84 se meg nagyon jó, leginkább a középmagas - magas hangok hihetetlenül jók... Mondjuk a 11 rétegű kimenőtől el is várom. 3 óra volt megtekerni
Akit érdekel teszek fel rajzot, nagyon egyszerű és tényleg jó hangú végfok, a sony ta-f555es-hez képest is...
(#) ngyzoli válasza kocos hozzászólására (») Szept 29, 2008
A síkhangfal(elméleti)átviteli görbéje a hsz-ró rezonanciafrekije alatt 6dB/oktáv meredekséggel,a zárt dobozé 12dB/oktávval.míg a reflexé 18dB-lel esik.ezért nem sok értelmét látom az erősítő határfrekijét számolgatni,mivel a végső akusztikus átvitel szempontjából a hangsugárzó úgy egy teljes nagyságrenddel nagyobb mértékben jut szerephez.a HS 280-as,mint tudjuk zárt rendszer,és sok mindenről lehet híres,csak éppen nem a mélyhangátviteléről...ami igencsak gyengécske!a 20Hz már szinte elérhetetlenül jó értéknek számít,de irgalmatlanul másképp(jobban!!)szól a muzsika,ha a doboz a legalsó oktávot is legalább érzékeltetni/sejtetni tudja... :yes:
(#) ngyzoli válasza 021 hozzászólására (») Szept 29, 2008
dehogy kell új tápot készíteni,nyugodtan akaszd rá a régire,a csövek jól bírják a kiképzést.az EL 84-et én pl.400V-ról is járattam,holott 250-et bírna.csak ne lépd át a disszipációs görbét.ami azt jelenti,h a nyug.áramot esetleg kicsit visszább kell venni.ha a 6P45C torzít,ott vmi komoly gond lehet/vagy nem jó a cső... az EL 84 fő erénye a tiszta,transzparens középsáv.
(#) 021 válasza ngyzoli hozzászólására (») Szept 29, 2008
Akkor kipróbálom az új el86-okkal, megnézem a katalógusban az adatokat és annak megfelelően beállítom a katódellenállásokat. Kíváncsi vagyok mit tud két új ilyen cső, elvileg így kb 1500 ohm anódimpedancia kell ezeknek párhuzamosan, legalább a kimenőtrafó esetleges hibái nem fognak bezavarni...

Jelenlegi, az el84-hez méretezett katódellenállásokkal szépen izzik az anódlemez, úgyhogy mindenképpen át kell alakítanom.

Jó lenne már bedobozolni is, csak valami alkalmas szerszámot keresek a csőfoglalat furatainak elkészítéséhez, ekkora fémfúrót még nem kaptam...
(#) Imi65 válasza 021 hozzászólására (») Szept 30, 2008
Azért ne nagyon alkalmazd a csövet infrasugárzóként. Nem igazán rajong érte. Ha van adatlapod, nézd meg az anódáram-rácsfeszültség görbét. Itt láthatod a két érték közötti összefüggést, és lehetőséget ad arra is, hogy kiszámold a szükséges katódellenállást. :yes:
(#) rockersrac válasza dxzo4z hozzászólására (») Szept 30, 2008
varázsszem az az EM84! és NEM az EM80! nek kötöszködni akarok,csak megtévesztő lehet!
(#) Imi65 válasza rockersrac hozzászólására (») Szept 30, 2008
Annyira azért nincs nagy baj, az EM80 is varázsszem, csak abba a készülékbe már a modernebb 84-es van. Szerintem a 80-as színe szebb volt.
(#) sturbi válasza nyikolaj hozzászólására (») Szept 30, 2008
Hú de szép az a doboz, megérdemelte volna, hogy egyvonalba jöjjenek ki a poti tengelyek.

Jól fog kinézni, nem árt némi elfogultság, örülök, hogy tetszik a hangja.
(#) sturbi válasza 021 hozzászólására (») Szept 30, 2008
Nem kell új táp, 250 V csak a tipikus érték, mehet neki a fesz. dögivel (300-330 V biztosan), csak a 9 W anóddiszipációt ne lépd túl (300 V-nál 30 mA a nyugalmi áram, ekkor Ra=8 K körül van, 250 V-nál ez 35-36 mA és az Ra=6-7 K között van, 230 V-nál 5-6 K között).
Parlell kötve ezek fele lesz az Ra, tehát 300 V anódfesznél 4 K körül kalkulálj 2*30 mA nyugalmi árammal. Szebb a hangja, mint kisebb fesz/nagyobb áram -> kisebb Ra esetén.
(#) sturbi válasza 021 hozzászólására (») Szept 30, 2008
Idézet:
„021 írta:
Jó lenne már bedobozolni is, csak valami alkalmas szerszámot keresek a csőfoglalat furatainak elkészítéséhez, ekkora fémfúrót még nem kaptam...”

Én régen úgy szoktam, hogy körberajzoltam a foglalat helyét, aztán 3-as fóróval körbefurkáltam, kiütöttem a közepét (ha nem jól fúrtam ehhez, akkor lombfűrésszel kivágtam), majd félkerek reszelőkkel véglegesre reszeltem. Elég gyorsan lehetett így is haladni.
(#) sturbi válasza nyikolaj hozzászólására (») Szept 30, 2008
Idézet:
„nyikolaj írta:
A képen látható még a nyers állapota sok tervezett külső kiegészítő még nem került rá. Az alap színe fekete lesz.”

Nem festeném a dobozt semilyenre, inkább "lazur" vagy minek nevezik, amivel a régi komódokat is szokták néha kenegetni (amit beiszik a fa), megmaradna az antik jelleg, szerintem szebb lenne, de te tudod.
(#) nyikolaj válasza sturbi hozzászólására (») Szept 30, 2008
Ha már ketten is ezen a véleményen vagytok hallgatok rátok!
Szóval pácolom és lakkozom.
A kép csalóka a potméterek teljesen egy vonalban lettek szerelve.
(#) 021 válasza sturbi hozzászólására (») Szept 30, 2008
Meg tudok modositani rajta, szerencsere. Szoval akkor mehet nagyobb feszultseggel is. A trafot mar lelakkoztam, eleg nehez lenne szetszedni ugyhogy orulok hogy van megoldas.
(#) 021 válasza sturbi hozzászólására (») Szept 30, 2008
Igen, 3-as furom van szerencsere, meg van tureszelom is. Hozza is latok ma, szeretnek vele haladni
(#) 021 hozzászólása Szept 30, 2008
Van ket EM84-em, elcserelheto EL84-re... Meg van ket ecl86-om is, az is cserelheto EL84-re vagy EZ80-81-re, a 81 jobb lenne.
(#) Moszkvai válasza nyikolaj hozzászólására (») Szept 30, 2008
Szép az az antik stílus!
De a zongoralakk fekete se utolsó!
Egyébként meg a tiéd az erősítő te fogod nap mint nap nézni.
Én nem akarlak rábeszélni a saját izlésemre.
Csak megjegyeztem, hogy nekem tettszik a mostani összeállítás is.
(#) nyikolaj válasza Moszkvai hozzászólására (») Szept 30, 2008
Köszönöm.
Majd rakok fel a végleges állapotról is képet.
(#) Ricsi1992 válasza nyikolaj hozzászólására (») Szept 30, 2008
Grat.,nagyon szép lett!Annó én is PCL86-al kezdtem,nekem is nagyon tetszett a hangja

Megjöttek a csöveim,úgyhogy végre indulhat a GU50 project
(#) Müszi válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Szept 30, 2008
Az általam ismertetett kapcsolást építed meg?
(#) MrBrown válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Szept 30, 2008
Tényleg, mit építesz belőle? Mind a két EM84 benne lesz? Szerintem ne sajnáld azt az egy darab ECC82-83-at a meghajtásához.
(#) Ricsi1992 válasza Müszi hozzászólására (») Szept 30, 2008
Még nem tudom,van egy rakat GU50-es kapcsolásom.
Voltál a szombati börzén?
(#) edgar hozzászólása Szept 30, 2008
Kedves csovesek.
Van egy kimeno trafom amelynek a primer impedanciaja 5.2k / 4 ohm.
Viszont van egy csovem amely viszont 10k ohmos primer impedanciat kovetel.
A kerdes az lenne, hogy letezik egy olyan megoldas _anelkul, hogy a trafot attekernem_ amivel a primer impedanciat megnovelhetnem 5.2 k rol 10 k -ra csak ugy egyszeruen konnyeden??
Valamit hallottam az attranszformalt primer impedanciarol de nem vagyok vele tisztaban.
Talan itt van a kerdes valasza elasva.

Ja meg erdekelne, hogy hogyan szamithatnak ki egy vegerosito cso erositeset egy adott primer impedancia mellett?
(#) Müszi válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Szept 30, 2008
Majd a novemberire megyünk Köbzolival
(#) Ricsi1992 válasza MrBrown hozzászólására (») Szept 30, 2008
Egyenlőre egy sima SE-t akarok építeni,aztán egyszer belevágok egy PP-be is :yes: .Nem tudom,Burgdavid felrakott egy kapcsolást,amit simán a kimenőre kell kötni.Mindegy,akkor aki tud valami kapcsolást EM84-hez,hogy a GU-ra tudjam kötni,az nyugodtan ossza megvelem/velünk(teljesen belezavarodtam ebbe a EM84....)
Következő: »»   247 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem