Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése
 
Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   11 / 227
(#) djprour hozzászólása Aug 14, 2008 /
 
Azt még elfelejtettem írni, h elsőre még nem kellenének gombok meg ilyenek az irányításhoz. beérném a legegyszerűbbel ha lehet...
(#) Collector válasza djprour hozzászólására (») Aug 14, 2008 /
 
Hát akkor első körben nyugodtan nézd át az elektronika alapjait. És sajátítsd is el. Ha kapcsolási rajzot nem tudsz értelmezni, eleve felesleges nekikezdened. Szerezz egy kis gyakorlatot, van sok kis érdekes kapcsolás, egy kezdő jobb ha nem egyből életveszélyes eszközökkel kezd foglalkozni (merthogy a szikraközös kialakítás a legegyszerűbb, de azzal ki is fogod nyírni magad)
(#) djprour hozzászólása Aug 14, 2008 /
 
Úr isten! Kinyírom magam :S !
rendben. ezt is teszem már 1-2 hete és már egy 1xerűbb kapcsolási rajzot értek. olvastam az ellenállásokról (ezt már alapból tudtam, mert info-s suliba járok, és ott van olyan tantárgy ahol az ellenállásokat, meg 1 pár elektro-s cuccot tanultam)
+ olvastam már soros kapcsolásról, + skorinak van egy oldala ahol van 1 bicikli lámpa azt kipróbáltam és (XD igaz karácsonyfaégőkkel de akkor is) meg tudtam csinálni.
(#) djprour hozzászólása Aug 14, 2008 /
 
(#) djprour hozzászólása Aug 14, 2008 /
 
Igaz picit módosítva, de működött (módosítás alatt a ledek helyett karácsonyfa égőket értek )
(#) Collector válasza djprour hozzászólására (») Aug 14, 2008 /
 
Biztos azok is így röhögtek előtte, akik azt hitték nem érheti őket baj, aztán néhány nagyfeszes kísérletezgetés után vitték őket a hullaházba. Jópár ember meghalt emiatt. Teslás kísérlet során is.
Remek dolgok ezek, csak ez a topik nem a bringavilágításról, vagy ehhez hasonlóról szól.
Majd ha kicsit komolyabban veszed az egészet, utána visszatérünk rá.
(#) Collector válasza Collector hozzászólására (») Aug 14, 2008 /
 
Bővebben: Link
Ez a pali több évet foglalkozott ilyen nagyfeszes bemutatókkal, mégis meghalt egyik során.
(#) djprour hozzászólása Aug 14, 2008 /
 
Nézd. az elektromosság nem játék ezt én is tudom. és hogy honnan?? itt a válasz: a haverom apja (bocs h ha hülyén írom nem jut eszembe a neve) elektromos mérnök v ilyesmi. éppen az áramot szerelte saját maguknál megkérdezte a nemtudom haverját vagy kolegáját akivel szerelt, hogy le-e van kapcsolva az áram? aztmondát igen, ő erre megfogta a fezetéket aztán bumm. a kesztyű ami a kezén volt ráolvadt szinte beleégett a kezébe és MEGHALT
úgyhogy azt a nevető jelet "csak úgy" tettem oda
egyébként ő is barkácsolt otthon és készített tesla tekercset, de ő nem annak az áldozata lett...
ezért akartam egy picit többet megtudni a teslatekercsről. és ezért szerettem volna elkészíteni egy NAGYON mini tesla tekercset. és a biciklilámpát meg csak azért raktam be h eddig ez már sikerült, és hogy talán 1x én is meg tudom csinálni...
(#) Collector válasza djprour hozzászólására (») Aug 14, 2008 /
 
Sorkimenővel el lehet készíteni egy 'nemannyira életveszélyes' tekercset, de az egészet részletesen nem tudom leírni. Ha visszaolvasol, akkor találsz róla infót, meg googlével is elképesztő sok információt lehet találni. De a meghajtás elkészítéséhez mindenképpen szükség van alapismeretekre.
(#) djprour hozzászólása Aug 15, 2008 /
 
Rendben, visszaolvasom, meg keresek róla infókat, de még nem hiszem hogy belevágok. majd talán 1 fél év múlva, addíg suliban is tanulok róla, meg van egy ismerősőm ő is ezzel foglalkozik(mármint nem a tesla tekerccsel hanem az elektromossággal), szoktam neki segíteni. ott is sokat tanulok. majd szólok neki h tanítson az alap dolgokra.
(#) djprour hozzászólása Aug 15, 2008 /
 
Eléggé "elektro-s" környezetbe születtem
(#) karesz49 hozzászólása Aug 17, 2008 /
 
Szevasztok
Nem épen a témába vágó (Tesla tekercs) dolog, de tekercs. Szóval szükségem lenne 1 olyan légmagos tekercsre amibe ha beengedek 12-40V-ot kb. 10-100Khz-es 4szögjelen akkor az nem melegszik. Lehet, hogy így leírva ez hülyeség, de ha valaki tudja, hogy számítsam ki akkor legyen szíves írja le ide. Előre is nagyon köszönöm!!!
(#) mex válasza karesz49 hozzászólására (») Aug 17, 2008 /
 
Szevasz. Neked elsősorban reaktanciaértékre van szükséged,ezután számolható a többi adat. Tehát amit megadtál feszültség,és frekvenciahatárokat egy tekercs esetén nehéz teljesiteni. Az a legjobb,ha a legalacsonyabb frekvenciára és a legnagyobb bemenő feszültségre méretezel. Ettől magasabb freki,illetve alacsonyabb feszültség esetén csak kisebb áram tud átfolyni az adott tekercsen,igy biztosan nem fog melegedni.
Az Xl (látszólagos ellenállás)=6.28*f*L Itt a körfrekvenciát szorzod a generátorod frekvenciájával,majd ezt az értéket is megszorzod a tekercs induktivitásával. A frekvenciát Hz-ben kell helyettesiteni, az induktivitást Henry-ben,és a látszólagos ellenállást megkapod Ohm-ban. Az ellenállás értékéből már számolható az a huzalkeresztmetszet ami az átfolyó áramot melegedés nélkül birja. Egy példa: ha a frekvencia 10kHz és az induktivitást felvesszük 1mH értékre akkor a tekercs látszólagos ellenállása 62.8 ohm érték lesz. Ami azt jelent,hogy 40V bemenő feszültség ,és 10kHz freki esetén az átfolyó áram:0.636A és ezt egy~0.5mm átmérőjű huzal birja.
(#) karesz49 válasza mex hozzászólására (») Aug 17, 2008 /
 
Fúúú, Köszönöm szépen, azt hittem nagy baromságot kérdezek, de ezek szerint mégse. Ha Te ennyire értel hozzá, meg tudnád mondani, hogy milyen hosszú legyen a 0,5-ös madzagom, vagy számít az átmérő is amire feltekerem (én ehhez sülthal vagyok, de szükségem van rá).
(#) mex válasza karesz49 hozzászólására (») Aug 17, 2008 /
 
Konkrét méreteket mondjál,ettől függ,hogy egyáltalán meg lehet-e valósitani az induktivitást. (csak nem vizbontóhoz lesz)?
(#) karesz49 válasza mex hozzászólására (») Aug 18, 2008 /
 
Hehe, nagyon átlátszó vagyok, a vízbontóban szeretném kipróbálni, hogy működik-e. A méretek- itt, kb. kerületet tudok mondani ami 1m és erre lenne jó feltekerni a madzagot (minnél többet anál jobb???). Elősször azt akartam, hogy feriten lenne a tekercs és azt meríteném bele a vízbe, de mivel olyan kiváló helyen lakok ahol semmit nem lehet beszerezni igy alakult ki bennem ez utóbbi.
(#) Collector hozzászólása Szept 6, 2008 /
 
Ha most szeptember 20-án nézitek m1-en a deltát, be lesz mutatva nagyon röviden a nagyobbik tekercsem, néhány ismerőssel közösen összehozunk egy nagyobb bemutatót szeptember 26-ára, a 'kutatók éjszakája' nevű rendezvényre az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetemen, és ennek egy előzetes felvétele lesz leadva 20-án. Nem tudom, hogy lesz vágva, talán én is benne leszek valamennyire
Csak érdekességképp mondtam.
(#) akika válasza Collector hozzászólására (») Szept 7, 2008 /
 
Örülök Collector, hogy előadást tartasz a Kutatók éjszakáján! Korábban is terveztem, hogy ellátogatok BPestre , de így már biztos, hogy az ELTE-t is útba ejtem! Tudnál valami időpontot mondani, hogy kb mikor tartasz bemutatót?
(#) Collector válasza akika hozzászólására (») Szept 7, 2008 /
 
Csak annyit tudok, hogy szeptember 26-án lesz. Valószínű délután. Az ELTE legnagyobb előadójában kerül megrendezésre. A szervező nem én vagyok, így csak ennyi infót tudok. Az előadás sem tiszta még, de berendezésként lesz 2 tekercs + rezonáns trafós ladder, többféle gázzal töltve. Mivel nekem foglalkoznom kell a fősulival is, fogalmam sincs mennyire tudok egyáltalán erre felkészülni.
(#) Pujc hozzászólása Szept 8, 2008 /
 
Nekem is van egy pár Tesla tekercsem (persze nem eladó ) pár éve egész nyáron tekercseltem 0.08mmCU huzallal...
(#) akika válasza Collector hozzászólására (») Szept 8, 2008 /
 
Helló!

Időközben megtaláltam a program részletes leírását:
Bővebben: Link Itt szerintem már a végleges adatok vannak / vagy legalább is a terveztettek/
(#) Collector válasza Pujc hozzászólására (») Szept 8, 2008 /
 
Írhatnál valamit róla. Szikraközös/félvezetős? A nagyobbik tekercs gondolom nem 0,08-as huzalból van Bár ahogy elnézem a kicsi is 30 centis lehet, 3500 menet akkor rajta van.
(#) Collector válasza akika hozzászólására (») Szept 8, 2008 /
 
Valószínű akkor ilyen tájban lesz.
(#) Collector válasza Collector hozzászólására (») Szept 20, 2008 /
 
Bővebben: Link
Felraktam a ma reggeli deltából azt a részt, ahol a tekercsem bemutatták. Nem én nyilatkozom, ennek meg volt az oka. A másik tekercset is befejeztük majdnem, ami lesz majd szeptember 26-án. Együtt a kettő frankó lesz, hacsak nem jön valami szokásos hiba/probléma közbe
(#) yello hozzászólása Szept 30, 2008 /
 
Hello!
Szeretnék segítséget kérni, építenék magamnak egy tesla tekercset, ami van hozzá az egy gyújtótrafó, maga a tekercs bár még nincsen teljesen kész.
Na az lenne a kérdésem hogy Bővebben: Link a kondi megfelelne erre a célra a trafó az adattábla állítása szerint 3000V os. Ezt a kapcsolást szeretném megépíteni Bővebben: Link
mi a véleményetek, lehetséges lenne??
Válaszokat előre is köszi!
(#) Collector válasza yello hozzászólására (») Szept 30, 2008 /
 
Gyújtótrafót felejtsd el. A tesladownunder is mikrosütőtrafókat használ. 2 darabbal is üzemképes, de nem lesz olcsó, és profi forgó szikraköz kell. 4 esetén még drágább lesz, de nem kell annyira pontos szikraköz. Kis kondikból összerakni nagy bankot nagyon drága mulatság, ajánlom a polietilén, vagy akkor polipropilén zsákot.
(#) yello hozzászólása Okt 2, 2008 /
 
Hello!
0,3 mas rézdrót jó vagy szerezzek vékonyabbat???
(#) Collector válasza yello hozzászólására (») Okt 2, 2008 /
 
Pl mihez? A mikrosütős változathoz 0,5 a minimum.
(#) yello hozzászólása Okt 8, 2008 /
 
Hello!
Nekiestem a Skori féle "mini" teslának!
Nekem nem sikerült olyan minire, maga a szek. tekercs az 11cm átmérőn 0,3 huzalból kb 1100menet, 40 cm széles lett a megtekert rész, és az egészet lelakkoztam.
A vezérlővel ma lettem kész. Majd holnap nekiesek és párosítom a kettőt és meglátom mi lesz belőle addig is teszek fel képet hogy hogyan haladok. Észrevételeket hibákat szívesen várom!!!
Üdv!
(#) Collector válasza yello hozzászólására (») Okt 8, 2008 /
 
0,3mm huzalból 1100 menet az 33 centi. Hogy lehet 40 centi akkor? Vastag szigetelés, vagy direkt helyköz?
Következő: »»   11 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem