Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   306 / 3979
(#) Maverick91 válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 10, 2008 /

fogom oszt kidobom nem jó ez
(#) Attila86 válasza Maverick91 hozzászólására (») Okt 10, 2008 /

Ha az én nyáktervemet használod, akkor jó lesz.
(#) Maverick91 válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 10, 2008 /

akkor ha volnál szives egy olyan verziót felrakni, amin 1 áramkötös relé van és még ki is lehet rendes méretben nyomtatni.

köszi
(#) Router válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

Még mindíg nincsen megoldva mivel mint már párszor említettem a régi inverter magán az alaplapon volt szóval nem volt a táp és az inverter között kábeles összeköttetés. Épp ezért nem akarok az alaplapon feszeket méricskélmi mert az egy élet eleve mire használható jelet találok a másik pedíg, hogy örülök neki, hogy jelenleg a vezérlő működik és van kép.

Ezért húztam le a standby (kék) ledről egy kanócot mivel az csak akkor világít amikor a monitor be van kapcsolva. Ez kb 3V-os feszt jelent és ebből kell valamit alkotni amivel már lehet egy relét kapcsolni, gondolkodtam már reed relén és elektromágnesen is de azt megintcsak nem bírná el a led meghajtója szerintem.

Végletekig leegyszerűsítve a dolog: 3V-os jelről kell egy külön áramkört kapcsolni.
(#) bbalazs_ válasza Router hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

Akkor javaslok egy forditot (kis tranyo) a jelre es egy PNP FET-et a 12V-os agba.
(#) Stakypot hozzászólása Okt 11, 2008 /

Miért fog a D1 dióda állandóan világítani?

rajz.JPG

(#) Szebence hozzászólása Okt 11, 2008 /

Ha sztereo erősítőt csinálok, akkor 2 koppanásgátlót kell készítenem? (uqadról van szó)
(#) Maverick91 hozzászólása Okt 11, 2008 /

ez így jó lesz?

hutes.lay

(#) Szebence válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

Oké, akkor 2-őt illetve 3-mat csinbálok mert 3 quad panel lesz
(#) Edu hozzászólása Okt 11, 2008 /

Sziasztok!

Tök kezdő vagyok és azt szeretném kérdezni hogy ha van egy hangszóróm amiből 2 ér jön ki akkor azokat hogy kell bekötni egy stereo jack dugóba? Vagy ha csak 2 ér jön ki azt csak mono jack dugóba lehet bekötni? Vagy hogy van ez? Légyszi írjatok!
(#) totti91 válasza Edu hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

A stereo jack dugóból 3 ér jön ki két + és egy GND ami közös,2 vezeték külön műanyagba van burkolva egy pedig szabadon van, ami szabadon van az lenne a GND tehét egy szigetelt vezeték és a szabad szálra kösd
(#) istvanpal16 válasza Edu hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

a minuszata jack leghosszabb labara s a plussszot a kozepsore vagya legkissebre
(#) Router válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

Ez a megoldás tetszik csak nincsen itthon hozzá mindenem de hétfőn beszerem az összes alkatrészt. Relének hány voltost használjak?
(#) szamóca válasza Edu hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

Tessék itt van

Jack.GIF

(#) Attila86 válasza Maverick91 hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

Én csak Eagle-ül tudok, .lay-t nekem hiába mutatsz. Inkább képet linkelj a nyáktervről!

Egyébként az áramkörbe én direkt egy (ami ráadásul könnyen beszerezhető) két áramkörös, kétállású relét terveztem azért, hogy szinte akármit lehessen vele kapcsolni vagy megszakítani. Miért baj az, ha a relé egyik fele nincs bekötve?
(#) Atus válasza Edu hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

sztereónál: ground a test, L a bal, R a jobb.
mononál: ground a test, signal a "jel"

hogy melyik vezeték melyik kontakthoz tarozik, azt műszerrel kitudod mérni. (ellenállás-mérés)
(#) tamas88 válasza Edu hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

Üdv.
Bár nem vagyok moderátor,de szerintem felesleges volt topikot nyitni ennek a témának.Ez a kérdés elment volna a "kezdő kérdések" topikba.
(#) Maverick91 válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

csak nincs kedvem még 2 relét 1100 ért megvenni

nyakterv.JPG

(#) Attila86 válasza Maverick91 hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

Na hát ezzel se vagyok nagyon kisegítve!
Ez csak egy rajzolat, honnan kellene tudnom hogy hol milyen alkatrész van?!

Mutasd meg, hogy pontosan milyen reléd van!
(#) kaszarobert válasza Atus hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

Azért én azt a két "fázist" nem biztos, hogy összekötném. A jobb és bal csatorna összekeverését, ha lehet, ne a végfok vezetékeivel tedd meg, hanem inkább az előerősítő résznél...

Elég a legnagyobb kivezetést testnek, és a legkisebb a jackdugó hegyével érintkezőt jelnek használva bekötni a hangszórót, igaz ilyenkor csak az egyik csatorna szól, viszont, ha van egy másik hangszóród, azt meg a legnagyobb és a középsőhöz kötve már sztereó vagy!

Felhívnám, a figyelmet, ha monó jelforrás jelét szeretném monó aljzatba bedugni, de csak sztereó jack-em van akkor a nagyot és a középsőt kötöm össze, és a hegye marad a jel. Ez a madzag akár egy sztereó kimenetre kötve rövidzárat is okozhat az egyik oldalon, csakúgy mint a monó jackdugó.
Tehát ésszel
(#) googa hozzászólása Okt 11, 2008 /

Hali!

Okozhat az gondot, ha egy ceruza (AA, AAA) akksi töltőre nagyobb méretű, asszem bébi (D, vagy E) méretű akksit kötök?
(#) MolnarG válasza Maverick91 hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

már ~150,200 Ft- tól lehet kapni 2 áramkörös 12 VDC -s reléket. HE-store, lomex stb
(#) Maverick91 válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

nah megvan a nyák, beültetem a cuccot
(#) Maverick91 válasza MolnarG hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

elég sok pénz az, főleg most, a válság idején
(#) googa válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

Köszi, ez igazán jó hír! Az a baj, hogy az első 5 percben nem vettem észre és NiMh állásban töltöttem a NiCd akksit, de már újrakezdtem úgy, ahogy azt kell. Remélem nem okoztam benne kárt.
Képzeljétek el, hogy a multiméterem a 7.2 voltos akksikat 10 voltosnak méri, az 1.2 is majdnem 2-nek. Arra gondoltam, hogy kimerült az eleme, de nem jelzi, hogy ez lenne a problémája, nem értem.
(#) Georgee hozzászólása Okt 11, 2008 /

klikk utt rengeteg kábel és dugó bekötését megtalálod
(#) lapose válasza googa hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

Szia!
Én nem bíznék annyira az elemállapot kijelzőbe!
Engem már többször hülyített.
(#) googa hozzászólása Okt 11, 2008 /

Létezik olyan stabilizátor IC, (mint pl. az lm7805) ami 1,5V-ot tud a kimeneten és olyan, aminek kb 7,2V van a kimenetén?
Vagy csináljak 5V-ot és azt feszültségosztóval 1,5V-ra?
Másik esetben meg simán a 12V-ból feszültségosztóval 7,2V-ot?
A kisebbik feszültség egy izzítógyertya meghajtásához kell, a 7,2V meg egy indítómotorhoz, ami egy modell robbanómotort teker meg.
(#) MolnarG válasza googa hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

Hello
LM317. Ezt egy állítható feszültségű IC. Nem tudom neked max hány amper kell, de a legtöbbet a T jelzésű tudja (1,5A).
Találtam neked egy LM317 kalkulátort is. Ezzel egyszerűen kiszámolhatod az ellenállásértékeket.
(#) lapose válasza googa hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

Szia!
Szerintem fölösleges egyszerű feszstab iC-kben gondolkozni. a gyertya is meg az inditómotor(starter pad) több áramot vesz fel. Szerintem a legegyszerűbb megoldás egy tranzisztorral megfejelt LM317!
Persze a táptól vastag kábel kell, főleg az indító gyertyához.
Következő: »»   306 / 3979
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem