Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
fogom oszt kidobom nem jó ez
Ha az én nyáktervemet használod, akkor jó lesz.
akkor ha volnál szives egy olyan verziót felrakni, amin 1 áramkötös relé van és még ki is lehet rendes méretben nyomtatni.
köszi
Még mindíg nincsen megoldva mivel mint már párszor említettem a régi inverter magán az alaplapon volt szóval nem volt a táp és az inverter között kábeles összeköttetés. Épp ezért nem akarok az alaplapon feszeket méricskélmi mert az egy élet eleve mire használható jelet találok a másik pedíg, hogy örülök neki, hogy jelenleg a vezérlő működik és van kép.
Ezért húztam le a standby (kék) ledről egy kanócot mivel az csak akkor világít amikor a monitor be van kapcsolva. Ez kb 3V-os feszt jelent és ebből kell valamit alkotni amivel már lehet egy relét kapcsolni, gondolkodtam már reed relén és elektromágnesen is de azt megintcsak nem bírná el a led meghajtója szerintem. Végletekig leegyszerűsítve a dolog: 3V-os jelről kell egy külön áramkört kapcsolni.
Akkor javaslok egy forditot (kis tranyo) a jelre es egy PNP FET-et a 12V-os agba.
Ha sztereo erősítőt csinálok, akkor 2 koppanásgátlót kell készítenem? (uqadról van szó)
Oké, akkor 2-őt illetve 3-mat csinbálok mert 3 quad panel lesz
Sziasztok!
Tök kezdő vagyok és azt szeretném kérdezni hogy ha van egy hangszóróm amiből 2 ér jön ki akkor azokat hogy kell bekötni egy stereo jack dugóba? Vagy ha csak 2 ér jön ki azt csak mono jack dugóba lehet bekötni? Vagy hogy van ez? Légyszi írjatok!
A stereo jack dugóból 3 ér jön ki két + és egy GND ami közös,2 vezeték külön műanyagba van burkolva egy pedig szabadon van, ami szabadon van az lenne a GND tehét egy szigetelt vezeték és a szabad szálra kösd
a minuszata jack leghosszabb labara s a plussszot a kozepsore vagya legkissebre
Ez a megoldás tetszik csak nincsen itthon hozzá mindenem de hétfőn beszerem az összes alkatrészt. Relének hány voltost használjak?
Én csak Eagle-ül tudok, .lay-t nekem hiába mutatsz. Inkább képet linkelj a nyáktervről!
Egyébként az áramkörbe én direkt egy (ami ráadásul könnyen beszerezhető) két áramkörös, kétállású relét terveztem azért, hogy szinte akármit lehessen vele kapcsolni vagy megszakítani. Miért baj az, ha a relé egyik fele nincs bekötve?
sztereónál: ground a test, L a bal, R a jobb.
mononál: ground a test, signal a "jel" hogy melyik vezeték melyik kontakthoz tarozik, azt műszerrel kitudod mérni. (ellenállás-mérés)
Üdv.
Bár nem vagyok moderátor,de szerintem felesleges volt topikot nyitni ennek a témának.Ez a kérdés elment volna a "kezdő kérdések" topikba.
csak nincs kedvem még 2 relét 1100 ért megvenni
Na hát ezzel se vagyok nagyon kisegítve!
Ez csak egy rajzolat, honnan kellene tudnom hogy hol milyen alkatrész van?! Mutasd meg, hogy pontosan milyen reléd van!
Azért én azt a két "fázist" nem biztos, hogy összekötném. A jobb és bal csatorna összekeverését, ha lehet, ne a végfok vezetékeivel tedd meg, hanem inkább az előerősítő résznél...
Elég a legnagyobb kivezetést testnek, és a legkisebb a jackdugó hegyével érintkezőt jelnek használva bekötni a hangszórót, igaz ilyenkor csak az egyik csatorna szól, viszont, ha van egy másik hangszóród, azt meg a legnagyobb és a középsőhöz kötve már sztereó vagy! Felhívnám, a figyelmet, ha monó jelforrás jelét szeretném monó aljzatba bedugni, de csak sztereó jack-em van akkor a nagyot és a középsőt kötöm össze, és a hegye marad a jel. Ez a madzag akár egy sztereó kimenetre kötve rövidzárat is okozhat az egyik oldalon, csakúgy mint a monó jackdugó. Tehát ésszel
Hali!
Okozhat az gondot, ha egy ceruza (AA, AAA) akksi töltőre nagyobb méretű, asszem bébi (D, vagy E) méretű akksit kötök?
már ~150,200 Ft- tól lehet kapni 2 áramkörös 12 VDC -s reléket. HE-store, lomex stb
nah megvan a nyák, beültetem a cuccot
elég sok pénz az, főleg most, a válság idején
Köszi, ez igazán jó hír! Az a baj, hogy az első 5 percben nem vettem észre és NiMh állásban töltöttem a NiCd akksit, de már újrakezdtem úgy, ahogy azt kell. Remélem nem okoztam benne kárt.
Képzeljétek el, hogy a multiméterem a 7.2 voltos akksikat 10 voltosnak méri, az 1.2 is majdnem 2-nek. Arra gondoltam, hogy kimerült az eleme, de nem jelzi, hogy ez lenne a problémája, nem értem.
Szia!
Én nem bíznék annyira az elemállapot kijelzőbe! Engem már többször hülyített.
Létezik olyan stabilizátor IC, (mint pl. az lm7805) ami 1,5V-ot tud a kimeneten és olyan, aminek kb 7,2V van a kimenetén?
Vagy csináljak 5V-ot és azt feszültségosztóval 1,5V-ra? Másik esetben meg simán a 12V-ból feszültségosztóval 7,2V-ot? A kisebbik feszültség egy izzítógyertya meghajtásához kell, a 7,2V meg egy indítómotorhoz, ami egy modell robbanómotort teker meg.
Hello
LM317. Ezt egy állítható feszültségű IC. Nem tudom neked max hány amper kell, de a legtöbbet a T jelzésű tudja (1,5A). Találtam neked egy LM317 kalkulátort is. Ezzel egyszerűen kiszámolhatod az ellenállásértékeket.
Szia!
Szerintem fölösleges egyszerű feszstab iC-kben gondolkozni. a gyertya is meg az inditómotor(starter pad) több áramot vesz fel. Szerintem a legegyszerűbb megoldás egy tranzisztorral megfejelt LM317! Persze a táptól vastag kábel kell, főleg az indító gyertyához. |
Bejelentkezés
Hirdetés |