Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni egy áramkör megtervezésében ami feliratozás nélküli SN 7400N és CD 4011-es IC-ket tud szétválogatni. A vizsgált IC-t egy foglalatba kéne belehelyezni és az IC típusát LED-nek kellene jeleznie. Ha bárki tervezett ilyet van valami hasznos ötlete szívesen veszem. Előre is köszi.
Talán nem lehetetlen, de mindenesetre érdekes kísérlet.
Egy megoldási lehetőség: Építeni egy - egy egyszrű áramkört az adott tipussal, mondjuk egy oszcillátort és ha az müködik akkor az IC tipus stimmel. Más kédés hogy a nem stimmelő IC -vel mi lesz - kijön a füst és nem müködik tovább
Én az árammérést próbálnám ki elsőnek. Az SN sorozat legalább 1 mA-t, a CD-k pedig legfeljebb 10-20 uA-t fogyasztanak. Csinálnék egy tokot, a táplábak elrendezése szerencsére egyezik, és mérném, mennyi a tápáram stabil 5 V-os meghajtás mellett. Ezt akár kéziműszerrel is lehet, vagy egy soros ellenálláson eső feszültség erősítésével, és ezzel egy led meghajtásával.
Szia!
Az Urbán elektronikának volt ilyen áramköre, sőt még többet is tudott: beleraktad az IC-t, megmondta, hogy milyen típus, letesztelte és mindezt nem csak 2 típusra tudta, tehát a feladat biztosan megoldható, az elvet lehet keresgélni! Steve
Igaza van kissi kollégának az Urbán elektronika forgalmaz ilyet: Bővebben: Link
hali! asszem valamelyik kinti újságban jelent meg régen egy ilyen IC-teszter, egy havertól kaptam is panelt hozzá, de ez még kb a 386-os PC korszakban volt, már nem tom hol van, ha jól emléxem lehet hogy ISA buszos kártya is volt hozzá..
ha csak ezt a két ic-t kell felismerni szerintem nem nagy feladat, kell egy mikrovezérlő ami ellenálláson keresztül végigzongorázza a lábakat, majd figyeli mi történik, döntést hoz...
van egy egyszerű ötletem:
a lehetséges bemeneti lábakat soros ellenállásokon keresztül egy nem túl gyors multivibrátorra kötöd, a lehetséges kimenetekre ledet teszel, ahol villog, az beazonosítja melyik tipusú IC
Az adatlapok alapján - ha csak ez a 2 IC kell - azt használnám ki, hogy a 2-es kapu fordítva van bennük.
7400-ban ABY ABY, 4011-ben ABY YAB az első 6 láb sorrendje. A, B bemenet, Y kimenet.
köszi az ötleteket azt hiszem az spikk válasza alapján indulok el, de persze ha valakinek van még ötlete szívesen várom és a végén beszámolok az eredményekről. köszi mindenkinek
Sziasztok! Én egy IC tesztert találtam. Nem tudom, hogy mennyire felel meg az elvárásaidnak. Én is gondoltam, hogy megépítem, de kb. 6-8000Ft-ba kerülne ez a kis panel. Egy ic viszont 30Ft-tól kezdődik.
Remélem segítek ezzel. Sziasztok!
Kollegak, szerintem nem olvastatok vegig az eredeti kerdest:
> feliratozás nélküli SN 7400N és CD 4011-es IC-ket tud szétválogatni. Tehat nem univerzalis IC teszter kellene csaba26-nak, hanem egy cel keszulek... > IC típusát LED-nek kellene jeleznie. Nos mind a ketto NAND kapu, csak az egyik TTL, a masik pedig CMOS. A bekotesuk viszont (reszben) elter. A tapjuk viszont ugyanugy van bekotve A legprimitivebb megoldas az lenne ha a tapon kivul minden lab szabadon van, a tappal sorban pedig lenne egy piros LED. A CD4011 statikusan gyakorlatilag nem vesz fel aramot igy a LED nem (nagyon vilagit). Esetleg a LED-el lehet parhuzamosan tenni egy trimmert/ellenallast hogy teljesen sotet maradjon. Az SN7400 pedig boven vesz fel annyit hogy a LED ragyogjon Meg annyit lehetne rajta javitani(mivel a CD4011 nem szereti ha lebegnek a bemenetei (es ilyenkor az aramfelvetele is megnohet)) hogy a tapon kivul az osszes labat egy-egy jo nagy ellenallassal (pl. 220K vagy ami van a fiokban) testre kotjuk. Na jo, megy 100nF sem art hidegiteni az IC tapjat, gerjedes ellen Termeszetesen ez a mukodokepesseget nem ellenorzi, de ahogyan mar tobben is irtak, egy adott tipusu IC mukodokepessegenek ellenorzesehez egyszeru aramkort kesziteni...
Most ugyis ki kellett mennem a muhelybe es kiprobaltam.
Ha nem akarsz semmit epiteni, akkor egyszeruen a multimeter "dioda" vizsgaloja is alkalmas ra: - Polaritas helyesen ha vezet: SN7400 (~1.8 V nyitofesz nalam). - Ha nem vezet akkor CD4011
Udvozlet, mar regota azon eszeltem, hogy elegge hasonlitanak egymasra a ket IC , hat eldontottem, csinalok egy tesztet, egy eredeti kapcsolasba Led flasher.. CD4011 helyett SN7400ast epitek be. es eleg meg lepo eredmenyt kaptam
|
Bejelentkezés
Hirdetés |