Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   61 / 730
(#) ptesza válasza strobi hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

Két utast elsőre könnyebb készíteni, egy jól megválasztott hangszórópárossal. Neked mélyközép hsz-t ,és egy dóm magas sugárzót érdemes választanod. Csakhogy tisztázzuk általában a háromutas rendszerben 3 féle hsz-t használnak , mély , közép és magas. A kétutas mélyközép ,és magas hsz-böl áll. De ezenkívül még sokféle elrendezés létezik.

Dobozépítésnek semmiképpen ne fogjál neki amíg komplett terved nem lesz. Ehhez Pontos T-S paraméterekre lesz szükség.

A mebrán anyagában nem igazán tudok nyilatkozni ,csak annyit tudok ,hogy vannak problémák a műanyag alapú membránok ragasztásával. Előfordúlhat ,hogy elválik a ragasztás. (széthullik)
(#) Drk válasza shalafi66 hozzászólására (») Okt 10, 2008 /

Köszi. Hát úgy oldottam meg, hogy összeraktam a 8ohm-os hangszórószettet külön-külön a nagyobb dobozokba és a két 4 ohm-os mélynyomót pedig bekötés nélkül építettem be. Meg kell mondjam nagyon szép basszus jön ki belőle. Köszönök minden segítséget.
(#) drakedian hozzászólása Okt 10, 2008 /

Sziasztok!

Nagy dilemmázás közepette gondoltam felteszem egy profibb közösségnek a kérdésemet.
Nekem van egy pár gyönyörű retro Philips FB815 típusú hangfalam, csak az a baj hogy a membránjaik fölött már eljárt az idő, és szeretném őket kicserélni, úgymond felújítani.
Ha tudnátok nekem ajánlani ebbe a dobozba olyan membránkombinációkat amik összepasszolnának, nagyon hálás lennék. Az előbbi hozzászólásból ítélve a SAL termékekre nem sokan fognak szavazni, pedig épp az SBX szériájukat nézegettem .
Olyan 20-25E körül lenne a projekt. A hangfalról itt és itt találhattok képeket, adatokat!

Válaszaitokat előre is köszi!
(#) ptesza válasza drakedian hozzászólására (») Okt 10, 2008 /

Mi baj lett a membránokkal? Nemcsak a habszegély porladt el?
(#) drakedian válasza ptesza hozzászólására (») Okt 10, 2008 /

Többek között az összes szegély elporladt de, viszont sajnos egy pár éve kitaláltam hogy 'majd én megjavítom' alapon kiszedtem az egyik mély membránt, ami azóta eltűnt, és ötletem sincs hol lehet ...
(#) ptesza válasza drakedian hozzászólására (») Okt 10, 2008 /

Hát ez nehéz ügy lesz. Mi a helyzet a középpel ,és a magassal?

Annyit azért eltudok mondani , hogy mindenképpen ki kell számolnod a doboz pontos belső űrtartalmát kezdésnek. De abban is biztos vagyok ,hogy tanulmányozni kell a beépített hangváltót .
Amit tudunk róla :

a mélyet : 600 Hz -nél vágja
a közép tartományt : 600-6000 Hz
a magas : 6000 hz-nél van vágva.

Szerintem szereljed ki a hangváltót. A kapcsolási rajzát vedd fel pappírra , mert kelleni fog.Valamint a hangszórók típusát is meg kellene állapítani ,amihez ki kellene szerelni őket. Leginkább a mélysugárzó lenne fontos.

P.
(#) Moszkvai hozzászólása Okt 11, 2008 /

Én ennyit tudok hozzátenni a témához
(#) Moszkvai hozzászólása Okt 11, 2008 /

Folyt. képek
(#) koncz86 hozzászólása Okt 12, 2008 /

Sziasztok!
Én most újítok fel egy Videoton hangfalat, az lenne a kérdésem, hogy a dobozban található hangelnyelő anyagot(vatta szerű), gond lenne ha helyettesíteném egy hangelnyelő szivaccsal. Egy ismerősöm azt mondta, hogy az sokkal jobb megoldás, mint a vatta, a doboz hátsó falára felragasztom és kész. Én ehhez nem értek, azért gondoltam megkérdezem, ezen a fórumon, szóval a lényeg, ez tényleg jobb megoldás, nem ront a hangzáson?
Vagy ha esetleg tudtok jobb ötletet adni, szívesen fogadom!
(#) ptesza válasza koncz86 hozzászólására (») Okt 13, 2008 /

A beépített vatta virtuálisan növeli a doboz belső térfogatát. Erősen kitömött doboznál ez akár lehet 20% is. 100 liter helyett 120 nak látja a hangszóró. De ez csak példálózás. Magyarán ahhoz a mennyiségű csillapítóanyaghoz van méretezve a doboz amit beleraktak gyárilag. Ha kiveszed kicseréled ,akkor elhangolod.

Egyébként én még nem próbáltam azt az anyagot. Ha mindenképpen tuningolni szeretnél akkor inkább ragassz a doboz belő oldalaira 4mm -es bitumenes lemezt (kátránypappír). És utána tedd vissza a csillapítást ,úgy ahogyan volt. Annak a doboznak nem ismerem a belső felépítését ,hogy milyen merevítése van, de biztosan sok dobozrezonanciát elfog nyelni.

Ptesza
(#) ngyzoli válasza Drk hozzászólására (») Okt 14, 2008 /

Brrr...ez most eléggé zavaros eset.tehát van egy pár HS 500-as,ami 4 ohmos,és egy pár HS 501-es,ami pedig 8 ohm(vagy fordítva??) az 501-esben amúgy két középdóm van,akkor ezekszerint három középpel és két magassal üzemelne a doboz?? namost:többutas hangfalakat nem ajánlott sorba kötni,mert így a hangváltók is sorosan kapcsolódnak,és elég zagyva helyzet áll elő.a legnagyobb baj,h a két mélyhsz.nem egyforma impedanciájú.mivel kiegyenlített frekimenetnél a teljesítmény kb.75%-a a mélysugárzóra kerül,a telj-megoszlás mindenképp asszimetrikus lesz a két hsz között.akár soros,akár paralell kötésben.ez tehát patthelyzet... a közép-és magashsz-nél még lehetne próbálkozni ellenállásos illesztéssel esetleg,de itt is lenne veszteség.áthidaló megoldásként a két hangszóró-szettet külön-külön végfokkal,vagy egy négycsatornás végfokkal kéne hajtani,így mindkettő optimális teljesítményt kaphatna,a dobozra pedig két csatlakozó kerülhetne.de ez se egyszerű.ha mindenképp egy erősítő hajtaná,még mindig a párhuzamos kapcs.lenne az előnyösebb,de ezt a problémát nem lehet műszakilag korrektül megoldani.egy robusztus végfok elbírhatja a 3(vagy 2és fél)ohmos terhet is,de ezt csak saját felelősségre... nincs jobb ötletem.s főleg nem vagyok szakértő
(#) ngyzoli válasza Drk hozzászólására (») Okt 14, 2008 /

Kissé lemaradtam... ezekszerint passzív membrános sugárzót hoztál össze.remek.ehhez cs annyi adalék,h az inaktív hangszóró kapcsait szabadon hagyva,rövidrezárva,esetleg átmenetet képezve a kettő között néháy ohmos ellenállásokkal lezárva hangolható lesz a mélyátvitel.esetleg érdemes vele próbát tenni...
(#) koncz86 válasza ptesza hozzászólására (») Okt 14, 2008 /

Köszi a választ, annyi bajom van a csillapítóanyaggal, hogy az egyikben kevesebb van, kaptam ezeket a hangfalakat és eléggé rossz állapotban voltak, gondolom párszor már javítgatták, de én most szeretném rendesen megcsinálni. Azért gondoltam, helyettesíteni kellene valami mással. De akkor veszek olyan kátránypapírt, ahogy írtad, amúgy azt hol lehet kapni? a csillapítóanyagot meg majd arányosan elosztom a két dobozba. Még azt szeretném kérdezni, hogy hogyan osszam el a csillapító anyagot, mert gondolom a tetejében nagyon nem marad meg, mennyire legyen tömör? ha gondolod rakok fel róla képet..
(#) ptesza válasza koncz86 hozzászólására (») Okt 14, 2008 /

Bitumenes lemezt a tüzépen ,kaphatsz vagy nagy barkács áruházban. De jobban jársz ha van ismerősöd aki építkezik ,mert eléggé nagy kiszerelésben lehet kapni. Neked meg kb 3 m2 kellhet. Fotók jöhetnek leginkább olyant amin belelátni.
(#) shalafi66 válasza strobi hozzászólására (») Okt 15, 2008 /

Namost, a zárt doboz mélytartománya is csak akkor pontos, ha megfelelő hangszóróval készül, egyébként még akár rosszabb is lehet mint egy b-reflex, amihez jól választottak hangszórót. Ezeket a hangszórókat, amit linkeltél sztem felejtsd el, vannak köztük hansználhatóak, de nagy szerencse kell, hogy kifighass két egyforma példányt a SAL-ból, és valóban mérések nélkül seohva se jutnál, mert más van az adatlapon, és nagyon más amit megveszel a boltban.
Egyébként néha az összeszereléssel is vannak gondok, és ha megnézed a használati értékük is, rögtön drágák lesznek, mert kevesebbet érnek, mint amennyi pénzt ki kell adnod értük.
(#) shalafi66 válasza Drk hozzászólására (») Okt 15, 2008 /

hehe, passzív membrán, viszont ettől csak mélyben lesz hangosabb picit, olyan mintha reflexcsövet tettél volna bele. azért nem ártana utánaszámoni a hangolásnak.
(#) shalafi66 válasza ptesza hozzászólására (») Okt 15, 2008 /

mindenféle anyagból lehet jó hangszórót készíteni, csak megfelelően kell használni.
(#) shalafi66 válasza drakedian hozzászólására (») Okt 15, 2008 /

Keress valakit, aki megjavítja a hangszórókat. Ha az egyik eredeti membrán hiányzik, akkor mindkét mélyközépnél lengőrendszert kell cserélni, ahhoz pedig meg kell nézni a hangszórók képességeit, és kitalálni azt a javítási módszert, amivel a lehető legjobban illeszkedik majd a hsz a dobozhoz. Nem kizárt, hogy jobb lesz, mint volt.
A váltót sem ártana átnézni, mert szinte biztos, hogy az eredeti tervtől azért van jobb megoldás.

Viszont nem értem, hogy az SBX-től mit akarsz..

namost... a dobozon belül keletkezett állóhullámokat nem lehet csillapítani az oldalfalaknál, mert ott nyomásmaximumuk van, csak ott csillapíthatók jól ahova a sebességmaximumuk esik. tehát ezeken se a felragasztott szivacs, se a bitumenlap nem segít. Utóbbi a tömegénél fogva nehezíti az oldallapokat, mélyebb tartományok felé hangolja a rezonanciáikat, és csökkenti a jóságukat, tehát laposabban, de szélesebb sávban fog rezonálni.

ui. a csillapítóanyag inkább elvesz a doboztérfogatból nem növeli, viszont látszólagosan csökkenti a jósági tényezőt, ezért tűnik úgy, mintha nagyobb dobozba került volna a hsz.
(#) shalafi66 válasza ngyzoli hozzászólására (») Okt 15, 2008 /

Hát ez ebben a formában egyáltalán nem igaz, a vifa már csak elég márkás volt (amíg volt), mégis számtalan esetben volt rosszul beragasztva a lengőcséve, ragasztó a légrésben, stb. amikor pedig 0,2 körüli távolságot kell tartani a vasaktól a csévének, egyszerűen nem létezik olyan lengőrendszer, ami központban tartaná a csévét akkor is, ha a membrán széleit nyomkodod. mondjuk eleve lényegtelen, mert használat közben a cséve úgyis központosan mozgatja majd a membránt.
(#) shalafi66 válasza lacilala hozzászólására (») Okt 15, 2008 /

ekkora hangszóróhoz nem érdemes már paszív váltót használni, főleg ha szub készül belőle.

A programok meg önmaguktól nem tudják kiszámolni, hogy mi az ideális doboztérfogat, és hangolás az adott hangszórónak, nem is erre való egyik sem. Csak segítségnek, mankónak használhatók, helyetted számolnak, hogy ne kelljen füzetlapokat teleírnod egy doboz miatt.

A doboz térfogatát neked kell majd eldönteni, az alapján, hogy mire van szükséged. Ha jók a megadott T-S paraméterek (azért nem ártana utánamérni), 60-100 literig használható a hsz, kb 50Hz-re hangolva, kisebb dobozban nagyobb a terhelhetőség, magasabb alsó hetárfrekvencia mellett, ahogy növeled a nettó hasznos térfogatot, úgy lesz jobb a mélyátvitel, és úgy csökken a mechanikai terhelhetőség.

tehát 60literben kb 60Hz-től indul, 80-ban, megvan az 55Hz, és 100 liternél elérhető az 50Hz-es f3 pont. Ettől nagyobb dobozzal próbálkozni szerintem már nem érdemes.
(#) ptesza válasza shalafi66 hozzászólására (») Okt 15, 2008 /

Szerintem meg is találtad!
(#) ptesza válasza shalafi66 hozzászólására (») Okt 15, 2008 /

Akkor ez azt jelenti magyarul ,hogy csak a hátfalra ,vagy egyátalán nincs értelme?

A falak közvetlen közelében állóhullámokat nem lehet jól csillapítani. Tehát valahogy másképp kell elhelyezni a csillapítóanyagot, vagy pedig olyan vastagságban kéne használni, hogy hatással legyen a doboz belső méreteiből adódó frekvenciákon (sebességmaximum pontok).
(#) ngyzoli válasza shalafi66 hozzászólására (») Okt 16, 2008 /

No hát ez az... egyedi hibák mindig előfordulhatnak.nálam jó pár vifa megfordult,de ilyen jelenséget nem tapasztaltam.persze nekik is lehetett rossz(abb) szériájuk.amúgy a hangszóró-nyomkodást én sem igen kultiválom.ha normál működés közben nem súrol,akkor okés...
(#) Drk válasza ngyzoli hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Hát biztos azt csináltam ha te mondod! Nem vagyok szakember, de mire gondoltál ezekkel a szabadonhagyással, meg rövidrezárással? Most nincs rákötve semmi az inaktív pólusaira. Másképpen fog szólni ha pl. rövidrezárom a két pólust? Hogyan is kellene ezt csinálni, és mi lessz az eredménye?
(#) koncz86 válasza ptesza hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Itt van pár kép a dobozról, annyi mindent írtatok a csillapításról, hogy teljesen megkavarodtam, na most akkor mit csináljak, hagyjam az eredeti csillapítóanyagot, vagy akkor mi tévő legyek?
(#) laszlo0820 hozzászólása Okt 18, 2008 /

Sziasztok. Én nem vagyok nagy hangfal szakértő de, szeretném ha birnátok segíteni nekem egy mélyláda készítésében a mélynomó egy Unitra 125 w egy kicsit régi de semmi baja eddig csak az a kérdés h milyen dobozt csináljak hozzá. Írjatok nekem adatokat h mi hány centi stb előre is köszi. Sziasztok
(#) ngyzoli válasza Drk hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Mi lesz az eredménye? hát próbáld ki.ha most üresen van,zárd rövidre,így a két szélső állapot közti különbséget fogod hallani.vagy nem fogod hallani... mármint az eltérést,de ezt megjósolni nem tudom előre. hagyd azon állapotában,ahogy jobban tetszik.nem olyan bonyolult ez...
(#) szamóca válasza ngyzoli hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Fogadjunk próba után nem fogja rövid zárral üzemeltetni?
Következő: »»   61 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem