Fórum témák
» Több friss téma |
Ha jól értem amit mondasz, akkor az Ő esetében, mivel már kiváltották műanyagra csak EPH-ba kötendő, a PEN vezető szétválasztási pontjának földelésére nem használható.
Azt viszont nem tudom eldönteni, hogy a lakásban lévő csövezés lett műanyag vagy a víz-főnyomócsőtől jövő bekötő cső lett műanyag. Esetleg mindkettő. Ezektől függ, hogy használható-e földelésnek. Ha a bekötőcső a vízóráig fém, akkor igen.
uhhh..köszönöm a gyors válaszokat...bár némelyik egy kicsit kínai volt nekem (mivel abszolúte laikus vagyok a témában)
tehát akkor nem baj hogy amire rákötötte az fém (Réz?) de a falban ami folytatódik az műanyag? Az sem fordulhat elő hogy bárminemű zárlat esetén a fém vagy a víz tovább viszi az áramot és "felvillanyoz" majd a zuhanyzás esetleg tönkre megy a vill.bojler? bocs ha baromságokat kérdezek de teljesen laikus vagyok a témábanés nem lenne jó ha zuhanyozás után egyből a fodrászhoz kéne mennem
Ha van rendes földelésed és a vízcsövet csak az EPH-ba kötötte be , valamint felszerelt FI relét, akkor nyugodtan alhatsz. Ha ezt szánta földelésnek , akkor győződj meg róla, hogy a méretlen vízvezetéked miből van. Ha műanyag és nincs más földelés, akkor nem jó!
""olyan kérésem lenne hogy épp egy lakásfelújítás közepén vagyok (régi téglaház)a lakás átkábelezve, ""
""uhhh..köszönöm a gyors válaszokat...bár némelyik egy kicsit kínai volt nekem (mivel abszolúte laikus vagyok a témában)"" Ugye a lakásfelújítás pénzbe kerül. Mennyit ér neked az emberi élet??? Iyen meg olyan vasat a földbe verni, stb.... Az előírások szerint neked vagy kell, vagy nem kell új földelést építetned. Ha nem kell, akkor nincs probléma (hacsak nem elméleti). Ha meg szükség van új földelés megépítésére, az szakember dolga. Egy földelés csak akkor megfelelő, ha tervdokumentáció alapján szakember megépítette(a gödröt áshatod te is), szakember lemérte, s arról jegyzőkönyvet állított ki. Az érintésvédelem, magyarul az emberélet nem "ötletbörze" kategória. Azt gondolom, aki nem szakembere ennek a területnek és "ötleteket" ad, az az ember néha inkább árt mint használ, mert a laikus(ebben az esetben Lucius) a sok-sok jóindulatú tanács után azt hiheti mindent megtett amit kellett. Tudom nagyon csábító, ha az ember valamit maga és "ingyen" meg tud csinálni. A szabvány betartása tudtommal nem kötelező érvényű, de ez nem mentesít a felelőségre vonás alól, ha a kistesót áramütés éri. És a legfontosabb utoljára. Nem a felelőségre vonás és a börtön a legrosszabb, hanem az, ami utána jön: Az égész életedet úgy kell leélned, hogy nyomorult pár ezer forintot akartál spórolni, s emberélet volt az ára. Utóirat: A fi-relé ugyan nem helyettesít mást, de nagyon jó kiegészítő védelem. Én a 30 mA-t ajánlom. Vigyázzatok, kivel szereltetitek be. Főleg ha nem egy fázisról van szó. Az legutolsó képzésünkkor is voltak beugratós dolgok, és éppen a fi-relével kapcsolatban. Előfordult, hogy sokéves tapasztalattal rendelkező szaki is "megette".
Itt nem arról van szó hogy mennyit ér az életem hanem arról hogy mi az amit meg kell tennem érte s mi az ami lehúzás (ami szintén lehet drága és rossz is egyben)természetesen a bekötéseket nem én csinálom hanem elvileg szakember de mikor megláttam a vízóra alatt lévő csőre bekötött vezetéket levert a víz.eszembe jutott hogy mi van csőrepedéskor ,vízszivárgáskor,netán a vízóra cseréjénél stb...
a "mennyit ér"-hez sajnos kapcsolódik a "mennyi van" is.
Lucius! Megértem, ha nem akarsz feleslegesen költekezni. Viszont azzal is tisztában kell lenni, hol lehet spórolni és hol nem szabad. Igazat tudok adni Frrrr véleményének. Lehet, hogy Te, mint laikus a vízóránál találtál egy már a laikusnak is feltűnő hibát. És ha máshol is van, amit a Te laikus szemed nem vett észre? Ott már igenis az emberélet ára is szóba jöhet.
És az is lehet, hogy nem hiba csak egyszerűen, követve a szabványt EPH-ba kötötte és valahol van egy rendes földelés is. Innen távolról nem lehet megmondani mi a helyzet csak elmondani, hogyan lenne szabványos/szabályos.
De lehet, ezt csak szakember tudja eldönteni, Lucius pedig éppen azon akar spórolni.
Vagy csak képben lenni, hogy nehogy megvezessék ! AZ ártatlanság vélelme mindenkit megillet.....
Ez igaz, de a szakitól meg lehet minden részletet kérdezni, és ő azokra köteles válaszolni, majd azután fizetek, ha minden OK. Másrészt meg nem árt felülvizsgálatot is elvégeztetni, természetesen egy másik emberkével, és ott mindjárt kibújik a szög a zsákból.
Úgy van, ahogy írod: ""egy másik emberkével". Azt írtam, hogy "" szakember megépítette, szakember lemérte"". Ugyan nyelvtanilag helyes, de ki kellett volna hangsúlyoznom, hogy egy MÁSIK szakember lemérte. Érintésvédelemben fontos, hogy több ember "lássa". Midenki tévedhet. Soha nem hagyatnám jóvá azzal, aki építette!!!
Alapvetően igazatok van!
Látom, jártas vagy a témában, láttál már egyet mást.
Bocs, de el kell hogy áruljam, hogy a vizvezeték csövet földelésnek nem szabad használni! A vizvezeték cső tüzihorganyzott. A földbe lerakva egy idő multán a földben lévő vegyianyagok hatására oxidréteg keletkezik és a talajjal máris nem fog rendesen érintkezni! Tilos használni! Pont ezért horganyozzák a csövet, hogy kialakuljon ez az oxidréteg ami később megvédi a csövet a további korrodálódástól. A szabvány világosan leirja hogy számottevő földelést kell alkalmazni! Az számottevő földelést nem kell mérni (5R alatt lesz) ugyanis a méretei úgy lettek megállapítva hogy a magyarországon lévő talajtipusokat vették figyelembe.
A számottevő földelés egy 3 méter hosszú 20mm átmérőjű tömör vas szál amely felső végéhez minimum 10cm hosszan egy 8mm átmérőjű horganyzott vas szálat heggesztenek. Ha ezt tesszük le a földbe, kielégitettük a szabvány ide vonatkozó részét. Letenni a tiszta földbe, homokba egyszerű. Ásóval egy ásónyomnyi kis lyukat ásunk. Teleöntjük vizzel. Majd a szondát fel le mozgatva és a vizet pótolva 2-3 perc alatt le lehet tenni. Ütni nem szabad! Az első ütás után a földben megszorul és az már többet felfele nem fog jönni. Kb az utolsó 40cm-t kell csak leütni a talajviszonyoktól függően. Ha ütni kell akkor a kiásott gödröcskét temesd be! Ugyanis ha melléütsz az 5kg-os kalapáccsal nyakig pocsolya leszel! Ha a szaki a vizvezetéket, gázvezetéket és a fűtéscsöveket is bekötötte, megnyigodhatsz mert ért hozzá. Ha a gázt kihagyta, akkor nem tudja a mester azt hogy minden 10cm2 nél nagyobb beépitett fémtárgyat be kell vonni az érintésvédelembe. A szabvány megengedi a 1/2" hegesztett csövek felhasználását védővezető, EPH számára. Ha a csövek préselt vagy kenderkócos kötéssel vannak (akár 1 helyen is! ) máris tilos a felhasználása! A szakinak össze kell még kötnie a bejövő vizvezeték csövet ha fém az elmenő vizvezeték (ha fém) csővel! Tehát át kell hidalnia a főcsapot és a mérőt egy vezetékkel! A gáznál is hasonlóan kell eljárnia. A bejövő csövet a főcsap elött össze kell kötni a gázmérő utáni csővel. Ha társasházban laksz, a szakinak meg kell néznie még hogy a becsatlakotó vezeték (pincében vagy az alagsorban) szintén be van-e kötve az EPH-ba! Ha nincs akkor pótolni kell! Ugyanis esetleges szakadás alkalmával a hivaáram a csöre kerül és az egész házban egy életveszélyes állapotot teremt ezzel. Ha a szakival bizalmatlan vagy irasd le egy papirra vele hogy mit csinált és milyen anyagokat használt és irja alá. Csinálj egy pár fényképet. Igy később tudod bizonyitani (ne kerüljön rá sor!) hogy ki mit cseszett el. Még egy fontos! Amiről kevesen tudnak vagy elfelejtik!! Lakóépületekben, magánházakban IS kötelező az érintésvédelmi felülvizsgálat 9 évente ! Tehát nem csak üzletek, közösségi létesitményekben kötelező, hanem magánházakban is! Sajnos ezt senki nem csinálja, de addig mig nincs baj, addig nincs baj alapon nem költenek rá az emberek. A biztosító viszont egy pillanat alatt kirázhatja a nyakából a kártérítést, ha nincs ÉV és biztonság technikai mérés!
Mostanaban lakoparkban mi a divat lampaszerelesnel?
Monolit beton fodem, beleontve a 60 mua doboz, kilog belole a harom szal vezetek. Tiplit belefurni szinte remenytelen... Van valami gyari karmos csoda ami befeszul a dobozba? Vagy gyartsak le magamnak valami karmos csodat? Meg egy lyukat nem szeretnek furni, tapasztalatszerzes mar megvolt...
A szabványban előírt feltételek teljesülése esetén az ott ismertetett módon a jelenleg hatályos MSZ 171 szerint szabványos és szabályos. Hogy jövőre mit találnak ki nem tudom.
Nézz utána mielőtt határozott kijelentést teszel!
Sziasztok!
Néhány kérdéssel fordulnék hozzátok! A szobámban nagyon kevés konnektor van (2 db) ezek is földeletlen konnektorok ráadásul hozzáférhetetlen helyen vannak ezért egy másik szobából egy hosszabítóval van ide bevezetve az áram. Ez a hosszabító benne van egy kábel csatonában. Kérdésem meg lehet-e csinálni azt hogy egy helyen megszakítom a hosszabítót, belevezetem egy elosztódobozba, az elosztó dobozban pedig úgy osztom el hogy egy 3 erű vezeték menjen egy dupla falonkivüli konnektorhoz, és a dobozba még bekötöm a hosszabítónak azt a részét amelyik a végén lévő aljzathoz vezet. Ha ezt így nem lehet akkor hogyan lehetne megvalósítani? Válaszokat előre is köszönöm! Üdv!
Az, hogy a konnektor előtti elosztódobozban van a nulla és a föld összekötve, az ugyanaz, mintha a konnektorban lenne. A földelés lényege, hogy attól a ponttól, ahol az óránál a bejövő nulla le van földelve, attól a ponttól kell a földelésnek kiindulnia, és onnan külön fut a nulla és a védővezeték. Persze a fentiek arra az esetre vonatkoznak, ha a falban nincs külön védővezető. Ha csövekben futnak a vezetékek, akkor lehet utólag behúzni földelést, ezesetben ezt javaslom inkább. Ha nincsenek csövek, akkor meg inkább várd meg a következő falfestést, és festés előtt rendbe kell hozni a hálózatot (akkor lehet további konnektorokat is felszerelni). Addig meg szerintem esztétikusabb egy sarokban futó kábel a végén egy többlyukú konnektorral, mint az, amit csinálni akarsz.
Nemtudom, hogy szabályos-e, hogy egy kábel végén dugvilla legyen, ha a kábel másik vége elosztódobozba megy be, de szerintem nem szabályos. Dugalj esetén már lehet szabályos is a dolog.
Az emberi fantázia határtalan. Inkább kérdezd, vagy inkább csináltasd meg egy szakival. Ez nem 12 V, veszélyes lehet, ha turkálsz benne. Csak azért írtam ironikusan, mert a kérdésedből látszik a hozzáértésed.
Hát lehet hogy egy szakival kéne megcsináltatni
Nem szoktam ilyesmit csinálni azért kérdezősködtem itt. szerk.: Közben láttam hogy írt potyo. És ha nem egy dugvilla lenne hanem a konnektor helyett a vezeték egy sorkapocsal lenne összekötve?
Szerintem az sem. Alapvetően a falból kifelé szokott jönni az áram ilyen kábelen, nem befele (kivéve ugye a betápnál, de az meg nincs elérhető helyen, vagy föld alatt van, vagy magasan).
Szerintem nem érted hogy mire gondolok.
Mellékeltem egy rajzot. És olyant lehet hogy a hosszabító eredeti vége helyett felszerelek rá egy falon kivüli konnektort?
Az elosztódoboz falon kívüli tipus lenne, ami a kábelcsatornához való? Akkor már talán szabályos lehet. De szerintem még mindig esztétikusabb két darab hármas aljzattal szerelt hosszabbító, egyik beledugva a másikba.
Hosszabbítóba hosszabbítót dugni sem szabályos !
Igen olyan falon kívüli típusra gondoltam.
Ez a doboz egy íróasztal mögött lenne a földtől kb.:10cmre szóval nem lehetne látni.
Máshol is olvastam már, de nem értem, hogy miért szabálytalan? Hacsak nem azért, hogy földeletlen hosszabbítóba földelővezetékest dugok, és a végén meg azt hiszem, hogy földelt. De akkor dughatok földeletlen konnektorban is földelővezetékes hosszabbítót...
A földeletlen hosszabbító szabályellenes és veszélyes. Csak 3 eres vezetékből lehet egy egyfázisú hosszabbító.
Én ezzel tisztában vagyok, csak néha látni ezt-azt. Pl. simán lehet venni földeletlen hosszabbítót gazdaságos helyeken.
Sziasztok! Én mint villamos ipari szakember olvasgatom amiket írtok! Kihangsúlyoznám én is azt, hogy ha valakinek nincs szakmai tapasztalata az erős-áramú berendezésekkel ( többek között a kismegszakító valamint az áram-védő kapcsoló ), inkább hívjon szakembert! Nagyon szívesen elmagyarázok bárkinek bármit, de még mindíg azt mondom, hogy ha lehet, hívjon szakembert a felmerülő villamos problémákhoz!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |