Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Futófény
 
Témaindító: NBalage, idő: Szept 16, 2005
Lapozás: OK   4 / 25
(#) dolfin válasza proba hozzászólására (») Okt 8, 2008 /
 
Üdv

Ez a kapcsolásom. A többi kimeneten is ugyanez a rendszer van.
Mi lehet vele a probléma? Ha bekapcsolom, akkor az összes el kezd világítani (persze lassan, amég a kondi fel nem töltődik) de utána egyfolytában világítanak.
Azt szeretném hogy ugye az 555 lépteti a 4017-est, amikor az 1es kap impulzust akkor az töltődik, majd ha nem akkor lassan halványul, majd a 2-es... majd előről.
Mi lehet a probléma?

Köszi

osszev.JPG
    
(#) _JANI_ válasza dolfin hozzászólására (») Okt 8, 2008 /
 
Szerintem ezt a jelenséget a túl nagy "bázisellenállás" okozza. Talán kissebb kellene cserélned és növelni a tárolókondi kapacitását! Szerintem az a jelenség a bázison átfolyó áram okozza, ami lassan feltölti a kondenzátort...

Én ezzel az elrendezéssel probálkoznék meg!

4017 -> 100K -> Tárolókondi (Az általad megrajzolt módon) -> 1K-s bázisellenállás.

Szükség esetén a tárolókondival párhuzamosan egy 1M-os kisütő ellenállás is lehet alkalmazni.
Szerintem a KONDI értékével és a 41017-es lábára
kapcsolt TÖLTŐ/KISÜTŐ ellenállás változtatásával próbálkoznék előszőr.
(#) proba válasza dolfin hozzászólására (») Okt 8, 2008 /
 
Ha változtatod a ledek számát szerintem változni fog a fény is ,ezért a végleges terheléssel és a végleges tranzisztorokkal kísérletezz.
(#) proba válasza _JANI_ hozzászólására (») Okt 8, 2008 /
 
Az ic kimenetén lévő ellenállás és a BE közötti ellenállás értéke csak akkor jó ha az osztásponton (B) legalább a tranzisztor nyitófeszültsége megvan. 100k/1k 12V táp csak kb 0.1 V erre a tranzisztor nem nyit ki.100k 10k páros szerintem jobban hangzik, De ha több ledet akar akkor a 100k lehet nagy lesz ,a tranzisztort nem tudja kinyitni.
(#) dolfin válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 8, 2008 /
 
Üdv

Nem ba, épp ez a lényeg.
Amég a 4017 ad feszt addig az a led felfut, ha nemkap akkor lassan le, amég a másik fel...

Proba:
Akkor hol kéne ellenállást cserélnem?
Az 1M-ás helyett?
Köszi
(#) proba válasza dolfin hozzászólására (») Okt 9, 2008 /
 
Szerintem azt biztos,meg esetleg ahogyan a többiek javasolták egy plusz ellenállás nem biztos hogy árt a bázis emitter között .(De ahogyan írtam a végleges tranzisztorokkal és a végleges terheléssel kísérletezz.)
Egyébként milyen gyorsan akarod léptetni a számlálót? (mert ha a rajzon lévő értékek helyesek akkor ezt az elvet szerintem el kell felejteni.max a poti elején jó.1-1,5 s ig bár nem számoltam utána.)
(#) k.pisti hozzászólása Okt 20, 2008 /
 
Heló mindenki! Én egy pc nagyméretű bekapcsgombja mögé szeretnék 12 db ledet bekötni oly módon, hogy amikor a gép gondolkodik akkor óramutató járásával megegyező irányban a fény körbe-körbe fusson amíg kap áramot. Semmilyen támpontom sincs hozzá egyedül a ledek vannak meg! Tudna valaki segíteni, hogy milyen alkatrészek kellenének? Előre is köszönöm.
(#) dolfin válasza k.pisti hozzászólására (») Okt 20, 2008 /
 
Üdv

Azt mondod hogy a géped gondolkodik akkor szeretnéd??
Ez pontosan mit jelent?
Ha a HDD működésekor akarod ezt az effektet akkor azt egyszerű megoldani, vagy PIC-el, de egyszerűbb
pl egy 555-el összekötsz egy 4017-es számlálót.
Ez mondjuk 10 led-et tud hajtani, de ha nem pont 12 kell akkor ez egyszerűbb, vagy 2db 4017-es.
Az 555-el beállítod az időt ami váltogatja a 4017-est és a lábaira kötött LED-ek úgy világítanak sorba, majd az utolsóra a 4017.es RESET lábát kötöd, így körbe megy.
Az 555 tiggerét pedig a HDDled helyére kötött pl kapcsoló tranzisztor teheti, így akkor indul be a futófény ha a HDD dolgozik.
Nem tudom ez mennyire jó megoldás, mivel van olyan hogy a HDD hosszabb-rövidebb időre felvillan, de szerintem ez nem annyira zavaró.
Ha ilyenre gondoltál.
Jah alkatrészek: 555 IC, 1 v 2db 4017-es pár db ellenállás, kondi és NPN tranyó.
(#) dolfin válasza dolfin hozzászólására (») Okt 20, 2008 /
 
Jah igen

És az egész a tápot kaphatja a gép saját tápjáról, annak is az 5V-os részéről. Ha jól emlékszem az a Piros és Fekete kábel között mérhető.
(#) dolfin válasza k.pisti hozzászólására (») Okt 20, 2008 /
 
Üdv

Itt egy kapcsolási rajz is.
10 db LED-et hajt (ez elérhető, olcsó megoldás).
Kb 300-400 Ft...
A potméterrel állíthatod a sebességét a forgásnak.
Úgy működik, hogy amég a HDDled világítana addig küldi a jelet a 555IC-nek ami jeleli a 4017-est és fut körbe a fény. Ha épp nincs lemezművelet akkor addig az a led világít ami utoljára kigyulladt.
A kapcsolás elvileg jó.
Kell hozzá: Optocsatoló, 555 IC, 4017 IC, pár ellenállás, kondi és nyák.
Jó szerelgetést.
(#) Mickey5 válasza alucard4 hozzászólására (») Okt 21, 2008 / 4
 
Többen is elakadtak a Knight Rider futófény megépítésével. Tőlem már személyes üzenetben is kértek segítséget. Ezért összedugtam próbapanelen a kapcsolást. Íme step by step:
1. Elolvasod ezt a topikot elejétől a végéig (ez a legkevesebb, ha valóban érdekel a téma).
2. Felfedezed, hogy többen hivatkoztak erre a kapcsolásra, tehát valószínűleg jó!
3. Ha nagyon precíz vagy, a mellékelt KN_rajzok.pdf 1. ábrája alapján építesz egy 5V-os stabilizátort, amit egy dugasztápról üzemeltethetsz. De szerintem a 4,5V-os zseblámpa elem a legegyszerűbb megoldás.
4. A melléklet 2. ábrája alapján megépíted az 555-ös oszcillátort, amelynek működését a LED segítségével ellenőrizheted (a tranzisztor és a két ellenállás a LED meghajtásáról gondoskodik). Ezt a részt majd lebontjuk, csak az ellenőrzés idejére kell. Ha nincs kéznél 500K trimmer, helyettesítsd egy 180K-270K közötti ellenállással. Az 555.jpg mutatja, hogyan kell kinéznie.
5. Ha a LED szépen villog, szedd szét ezt a részt és az 555-ös 3-as lábából kiindulva építsd fel a 4017-es részt! Itt 10 db 1N4148-as (vagy hasonló) gondoskodik a kapuzásról, tehát hogy a 6 darab LED megfelelő sorrendben világítson oda-vissza. Vigyázz! Az eredeti kapcsolás 3V-ról működött. Mi viszont kb. 5V-ról próbáljuk. Tehát a LED-ek katódja és a negatív pólus közé kell egy 220R ellenállás, ami a kapcsolási rajzon nem szerepel!
6. Ha mindent jól csináltál, első bekapcsolásra működnie kell!
7. De ha ennél is többet akarsz (az eredetihez hasonló effektet) azt is sikerült megoldani Frankye barátunk ötlete alapján: a LED-ek helyére építsd be a 3. ábrán látható kapcsolást. Ekkor a katódokra kötött 220R közös ellenállás NEM kell, vedd ki onnan, hiszen minden LED-nek saját előtét ellenállása van. A KN.wmv-n láthatod a végeredményt. Az első LED-hez beépítettem a késleltető kapcsolást, látható a különbség.

Remélem segítettem ezzel a kissé hosszú leírással!
(#) _JANI_ válasza dolfin hozzászólására (») Okt 21, 2008 /
 
Kicsit talán még lehetne finomítani rajta... :alien2:
Esetleg meg kellene építeni egy deszkamodellen a kapcsolásod.


Öledadásként talán az 555-ös ki is hagyható a sorbol.

+UT -> Optocsatoló Collektora.

Optocsatoló Emittere -> 4017 CLK <- 1K.

1K -> GND.

Igy a HD "közvetlen" vezérelné a 4017-es számlálót...


Egyéb esetekben egy újraindítható MMV kell az
optocsati és a léptető oszcillátor közé!!! Igy
egyenletesebb lesz a léptetés a HD legkisseb
aktivitása alatt is (amit az MMV állít be).
(#) dolfin válasza _JANI_ hozzászólására (») Okt 21, 2008 /
 
Igen köszi a módosításokat.
Persze előtte próbapanelon kell kipróbálni, beállítani aztán lehet átültetni.
Ha jól megcsinálja akkor látványos lesz, még az is elképzelhető hogy mögé vagy elé rak egy ventit, az még adna a látványon (pl ha a lapátait tükörfóliát ragaszt)
Az ellenállásokat a földre és az optocsatolohoz el is felejtettem...
Én is kérdeznék MMV az milyen alkatrész?
Sztem a közvetlen HDD vezérlés azért nem jó, mert ugye ha egyfolytában világítana, akkor csak egyet lépne a 4017, ha villog akkor az jó, de gyakran folyamatos a jel és olyankor is kellene lépnie.
(#) Frankye válasza dolfin hozzászólására (») Okt 22, 2008 /
 
MMV = Monostabil MultiVibrátor (rövidítve).
Nem egy alkatrész, hanem egy apró kapcsolás, pl. 555-ös IC köré építve. Bővebben: Link
(#) dolfin válasza Frankye hozzászólására (») Okt 22, 2008 /
 
ÁÁ
Értem, köszi CSak így rövidítve még nem láttam
(#) _JANI_ válasza dolfin hozzászólására (») Okt 22, 2008 /
 
Bocs! Nemgondoltam rá, hogy részleteznem kellene.
De ha a fórum keresőjébe beírod a keresett kifejezést, meglepően sok találatot kasz rá:
Fórumkereső: MMW.
(#) Mickey5 válasza Mickey5 hozzászólására (») Okt 31, 2008 / 4
 
Személyes kérés alapján (élethű villogás kellett 10 LED-del) újragondoltam a Knight Rider kapcsolást. Nézzétek meg a saját ötletemet! Egyenlőre csak próba-panelen dugtam össze és a 4028 helyett 7442-t használtam (ez volt itthon). Persze így stabil 5V kellett neki, de a rajz szerinti kapcsolás 3-15V között működik. De vigyázz! Két változat van a rajzon. Ha az áramgenerátoros részt építed meg a T1-T2-vel, akkor sokkal egyszerűbb a kapcsolás és tényleg 3-15V között működik, változtatás nélkül. De ha szeretnéd a késleltetést is, akkor hagyd el az áramgenerátort és építs 10 darabot a T3 tranzisztoros részből. Ezeket kell a 4k7 ellenállással IC3 kimeneteire kötni a LED-ek helyett. Ekkor szépen, késleltetve villognak a LED-ek (láthatod a videón is), de ha más feszültségről akarod használni (én 5V-on próbáltam), akkor cserélni kell a 220R ellenállásokat (mind a tizet!).
A másik videón az látható, hogy nem ajánlott víztiszta LED-et használni, mert a kondi miatt sokáig parázslik. Szerintem zavaró. De az opál búra elnyomja, úgy jó.
(#) Mickey5 válasza Mickey5 hozzászólására (») Nov 1, 2008 / 4
 
Még néhány apróság az előbbi kapcsoláshoz:
1. Nem szerepel a rajzon, de célszerű az IC-k lábaihoz minél közelebb egy-egy 100nF-os szűrőkondit beépíteni. Én ezt úgy szoktam, hogy a lábak között viszem el a két tápvezetéket és az IC-foglalat alá forrasztom be a kondit. Bőven elfér és így praktikus.
2. Vigyázz az RS-tároló bekötésével (IC1 1-6. láb)! Csak így működik helyesen: az IC3 O0 kimenete (3-as láb) és IC2 UP/DN bemenete (10-es láb) ugyanahhoz a kapuhoz csatlakozik! Hogy én mit szívtam, amíg erre rájöttem...
3. Le kellene törni annak a hanyag mérnöknek a kezeit, aki ezt a 4028-as hanyagságot elkövette! Nézzétek meg, milyen bonyolult hozzákötni a LED-eket! Egy ilyen áramkörnél az volna célszerű, ha sorrendben lennének a kivezetések 0-tól 9-ig. A 7442-es ilyen is volt, csak a 8-as láb (GND) szakította meg a sort, de azt könnyű volt kikerülni.
4. Biztosan másnak is eszébe jutott már ez a kézenfekvő ötlet (kétirányú számlálót használni erre a célra), de én még sohasem találkoztam ilyen kapcsolással. Szóljon, aki igen! Szóval igényt tartok a Copyright-ra, míg ki nem derül, hogy újra feltaláltam egy védett kapcsolást (na jó, ez itt a humor helye)! De komolyan: nem lehetne legalább néhány pontocskát kapni érte?
(#) Mickey5 válasza Mickey5 hozzászólására (») Nov 1, 2008 /
 
Bocsánat, tévedtem! Csak azt nem láttam meg, ami az orrom előtt van: Topi cikkét. Sajnálom, de valami miatt tényleg csak most vettem észre. Ezek szerint nyitott kapukat döngettem és kemény két napi munkával kitaláltam valamit, ami már létezett!
Off: úgy látom jól elbeszélgetek saját magammal! On
(#) Moderátor hozzászólása Mickey5 hozzászólására (») Nov 1, 2008
 
Idézet:
„nem lehetne legalább néhány pontocskát kapni érte?”

Csak ezért:
Idézet:
„Le kellene törni annak a hanyag mérnöknek a kezeit, aki ezt a 4028-as hanyagságot elkövette! Nézzétek meg, milyen bonyolult hozzákötni a LED-eket! Egy ilyen áramkörnél az volna célszerű, ha sorrendben lennének a kivezetések 0-tól 9-ig.”

megadtam a pontot.
(#) Mickey5 válasza (») Nov 2, 2008 /
 
Köszönöm szépen Frankye!
Jól esik a gesztus, de még most is a figyelmetlenségem és ostobaságom miatt! Remélem reggelre kialszom, úgyhogy megyek is.
(#) Frankye válasza Mickey5 hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Remélem, kialudtad a mérged, és ma reggel már csak mosolyogsz rajta.
(#) Mickey5 válasza Frankye hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Idézet:
„Remélem, kialudtad a mérged, és ma reggel már csak mosolyogsz rajta.”

Igen, így történt. De láss csodát: mégsem volt fölösleges a munkám! Egyrészt köbzoli jól mondja: amit ilyen áron tanul meg az ember, azt nemigen felejti el. Másrészt a kollega (akinek a kedvéért belevágtam az egészbe) azt mondta, hogy az én változatom a szimpatikusabb az élethű késleltetés miatt. Megkért, hogy folytassam és tervezzek hozzá NYÁK-ot is.
Mostmár engem is érdekel, jó volna profi NYÁK-ot készíttetni hozzá. De az csak akkor éri meg, ha legalább tizet rendelünk. Volt már példa rá, hogy itt a fórumon gyűjtötték össze egy ilyen akcióhoz a jelentkezőket, persze szigorúan önköltségi alapon!!!
Ezért most én is kérdezem: volna erre a NYÁK-ra legalább 7 jelentkező (3-at én vállalok)? Még nem jártam utána, de szerintem olyan 1000-1200 között lenne az ára.
Ami még fontos: a NYÁK olyan kialakítású lesz, hogy beültetéstől függően megépíthető belőle az egyszerűbb változat, vagy a késleltetős kapcsolás, illetve tüskesoron keresztül teljesítmény-fokozatra is lehet vinni a jelet, tehát akár kocsi-izzókkal is működhet majd.
(#) Jeep hozzászólása Nov 3, 2008 /
 
Sziasztok!


Olvastam a fórumban de nem találtam rá kapcsolási rajzot.Olyan kapcsolást keresnék én is,hogy több 4017-es ic-t összekötni valahogy és bővíteni a futófény ledjeinek számát.
Nem csak 5-10 et szeretnék hanem ahány 4017-est használok annyival bővüljön.
Hogyan lehet ezt megoldani?melyik lábát kell a következő 4017esre kötni,hogy a másik 4017es kapcsolja a többi ledet és melyik lábat kell visszacsatolni az elsőre,hogy kezdje előröl?
Megköszönném ha valaki betenne egy ilyen rajzot!


Köszike a válaszokat előre is!
(#) Mickey5 válasza Jeep hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
A lap tetején találsz egy "Katalógus" feliratot. Katt oda, majd beírod a keresőbe: 4017. Megnyitod az adatlapot és az utolsó (8.) oldalán megtalálod a keresett bekötést. Sajnos nem olyan egyszerű, mert kapuáramkörök is kellenek hozzá. A másik baj, hogy az összekötéshez kivezetéseket kell feláldozni: az elsővel csak 9 és minden továbbival 8-8 LED vezérelhető ezután.
(#) _JANI_ válasza Jeep hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Szia!
Volt egy elméleti eszmefuttatás egy 100 ledes futófény megvalósíthatóságával kapcsolatban. Érdemes lenne elolvasnod. :yes: S ha gondolog a gyakorlati megvalósításra is kitérhetünk...

Mellesleg én is a CD4017-es adatlapjának átnézését ajánlom.
( A linkemben az 3-55 oldal, 19-es rajza. ) Elvileg az a végtelenig láncolható...
(#) Mickey5 válasza Mickey5 hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Baj van fiúk! A 4028-as pozitív logikával működik, pontosan fordítottja a 7442-nek (nekem pedig csak az van itthon, mint említettem). Szerintem ehhez nem jó ám a 4093-as NAND kapu. Valószínűleg NOR kellene, de ezt még átgondolom. Szóval a rajzomból hamarosan javított változatot teszek fel (jön a v2.0).
Én pedig már megint
(#) _JANI_ válasza Mickey5 hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Invertáld a 4028-as kimenetét! És kész!
Pl: a kimeneti tratnyók újragondolásával...
(#) Mickey5 válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 5, 2008 /
 
Ebben igazad van, de nem ez a gondom, hanem a flip-flop. Az viszont nem a tranzisztorról kapja a vezérlést, hanem közvetlenül a 4028-as (illetve most még a 7442-es) Q0 és Q9 kimenetéről.
(#) _JANI_ válasza Mickey5 hozzászólására (») Nov 5, 2008 /
 
Hehet, hogy pontosabb lett volna így írnom:

Idézet:
„Invertáld a 4028-as minden kimenetét!”


S ternészetesen az RS-tárat is az inverterről kell meghajtani...
Következő: »»   4 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem